четвъртък, 15 декември 2011 г.

Gingerland


Настани се удобно, затвори очи и си представи... Всъщност не си затваряй очите, няма да можеш да четеш, но си представи, че си там горе -  на хълма. Всичко е побеляло от снега, който е валял предишната нощ. Студът пощипва приятно. Долу има мъничко селце. Състои се само от няколко къщички, сгушени в  подножието на планината. Чуват се оживените гласове на децата, които се замерят със сняг и се пързалят с шейни. Става студено и нощта лека – полека настъпва. Едно по едно, прозорчета на къщичките започват да блещукат, а от комините се извива пушек.  Децата се разотиват и всичко притихва. Димът се разстила над селцето в тънка, ниска мъгла и мирише  уютно.  И ето, че пак заваля. От небето се сипят пухкави снежинки. В началото съвсем плахо, но към средата на нощта миниатюрните, перфектни  ледени кристалчета, отстъпват място на големи бели парцалчета.  С прецизна систематичност проникват в цепнатините , натрупват се по всяка повърхност, където могат да се задържат и заличава всички следи, пътеки и стъпки. Мъничкият свят  спи, уютно завит под снежното одеяло и сънува захарни сънища.

 Добре дошли в Gingerland:)


Нали знаете за Gingerman?! Джинджифилова бисквитка във формата на смешно човече, която традиционно се прави по Коледа . Всъщност съм малко неподготвена и не мога да ви кажа  точно за кой е традиционно, но във всички случаи Хамериканците много радушно са прегърнали идеята и я лансират даже като филмов герой (визирам Шрек).


След , като си направих няколко джинджифилови човечета (ще дойде ред и на запознанството с тях), проявих коледно великодушие към бездомниците  и  те вече си имат самостоятелни еднофамилни къщички. 



Опасявам се, че също както и на джинджърмените, съдбата на едноетажните постройки е да бъдат изядени. Ужасно, но факт. Част от тях ще паднат в жертва на чая,



а другата на кафето и млякото. Животът не винаги е справедлив. 



Обаче, трябва да ви призная нещо... Моят мъничък джинджифилов свят всъщност няма никаква роднинска линия с джинджифила. 

 
Не знам дали си спомняте, но миналата година правих по- голяма медено – джинджифилова къща , както и разни сладки, които в една или друга степен имаха джинджифил (снимките водят към публикациите). 





Не казвам, че не бяха вкусни, но са доста наситени, като аромат и тази година се спрях на рецепти, които не са с толкова много компоненти. Оказаха се невероятно сполучливи. И като консистенция на тестото, и като начин на работа и като краен резултат. 

Маслени сладки 

Продукти
  • 80 г краве масло
  • 50 гр сурово кокосово масло
  • 1 2/3   ч.чаши  брашно
  • 4 с.л ситна кафява захар (аз ползвах такава от захарно цвекло)
  • 50 мл агаве
  • 1 яйце
  • кората на  ½ лимон
  • 1 ч.л бакпулвер

Кравето и кокосовото масло се размеква на стайна температура. 
Разбива се заедно със захарта до получаване на крем. Добавя се яйцето, агавето и лимоновата кора и се бие още 2-3 минути.   
Брашното се пресява и се смесва с бакпулвера.   
Замесва се гладко и не много твърдо тесто, което се оставя да почине в хладилника поне 1 час.
Аз много харесвам леко карамеления вкус на кафявата захар и този на агавето. Ако не разполагате с тези неща, може да ги замените с обикновена захар, но ще трябва да намалите малко количеството на брашното. Агавето е течно  и липсата му ще доведе до промяна в пропорциите.  
По отношение на кокосовото масло - придава невероятен аромат и хрупкавост на сладките. Аз не обичам много кокос и подходих с лека резервираност, но се оказа, че в тези бисквитки вкусът изобщо не е натрапчив. Може да замените кокосовото масло със същото количество краве масло, но честно казано не ви го препоръчвам. В почти всички магазини за здравословно хранене има всичко от изброените продукти.

Тестото се разточва върху хартия за печене до дебелина 0,3 – 0,4 см (не знам как ще си се оправите с оразмеряването, ако трябва носете си линийка:)) и с шаблон се изрязват желаните фигури. Клик на картинката и ще я имате в реален размер за отпечатване



Излишната част около фигурките се отстранява. Хартията, заедно със сладките се премества в тава и се пече  8- 10 минути в предварително загрята на 160 градуса фурна. Внимавайте да не почнат да покафеняват по краищата – става много бързо.
Ако правите обикновени сладки няма проблем да разточите директно върху плота и да пренесете фигурките в тавата, но при къщичките е много съществено да не ги деформирате и разтеглите, защото после стават много трудни за сглобяване. Особено при тези миниатюрни размери.

Слепват се с разбит белътк и пудра захар. Разбивате един белтък в суха купа до получаване на твърди връхчета. На 4-5 пъти побавяте 1 ч.ч пресята пудра захар, като бъркате непрекъснато с миксера. Получава се доста гъста лавообразна смес, която може да се ползва за лепило или после за украса. На отгоре поръсете кокосови стърготини, като за ефект, част от тях може да оцветите в червено.

Принципно миналата година, прасенцата ги бях изрязала от картон. Налагах ги върху тестото и с остър нож изрязвах по тях. Тази година помолих Мъжът на Лулу за съдействие и нещо пак не се разбрахме. Направи ми ги, така че да изрязвам директно с тях:) Освен това, много искам да се похваля, че Дядо Ви Коледа намина малко по- рано и ми подари пош с много накрайници, с който украсих къщичките.
 
 
Слушкала съм. Май.. Ама  не помня кога. Но пък мога да кажа едно стихотворение, ако трябва.


Съвсем скоро очаквайте  и обитателите на Джинджърленд, включващи Джинджърмените, едни летящи чаши и още вариации на коледни бисквити:) За сега...

63 коментара:

  1. Лулу, благодаря ти за вълщебната зимна приказка!
    Ти си истинска снежна кралица на ДЖинджърленд,вярно за кратко, но наследниците трябва да си похапнат от вкусното ти кралство!
    Зареди ме от сутринта:)
    Прегръдки:)
    О.щях да забравя да си взема червената чашка с точките и лъжичката...леле,каква съм крадла само:)

    ОтговорИзтриване
  2. След този приказен пост ми е още по - коледно! Хубав ден !

    ОтговорИзтриване
  3. Малък садък свят! Страхотни са!

    ОтговорИзтриване
  4. Лулу, направо останах в захлас и си пожелах, коледата в този час!
    Отново съм с кафето и тази светлинка от къщичката в десния /мое дясно/ край, да, да там до канелените пръчици е моята!
    Пожелавам и на теб такава светлинка да озари и стопли денят ти, както ти моя, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  5. незабравка Любова -Нези15 декември 2011 г. в 8:22

    Прекрасно!!!Прекрасно!!!Коледа днес наистина изглежда по-близо!Страхотна си Лулу!:))))

    ОтговорИзтриване
  6. Обожавам да ви чета ( понеже не мога да готвя, само чета )! Вие усмихвате деня ми!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно:) За по-мързеливите и не толкова сръчни - като мен, в Икеа има бисквитени части за къщички, остава само да ги слепите и да развихрите фантазия или да "откраднете" идеята на Лулуто.

    ОтговорИзтриване
  8. Лулу,невероятна си !Прекрасни неща правиш!

    ОтговорИзтриване
  9. Лулу, много, много красиво!И снимките-наистина са приказни!Радвам се че започнах деня си с това, което си направила!

    ОТ сърце ти пожелава чудесен ден и на теб!И красива Коледа!Пожелавам ти същата радост, която и ти подаряваш на хората!

    ОтговорИзтриване
  10. Оооо,каква невероятна красота!
    Руми,остави ме без думи!
    Благодаря,донесе ми много настроение!

    Пожелавам усмихнат ден!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  11. Толкова е красиво !
    А разказа в началото ми е много познат,изживявам го всяка събота и неделя :) .
    Засега без снега,но пък все пак съм нависоко и имах перфектната гледна точка за лунното затъмнение :) .

    От три години искам да направя къщички , особено тези малките са невероятни, но уви , и моите биха си имали обитатели . Къде мишка, къде плъх, бързо ще бъдат унищожени :) .

    Този коледен сезон вкъщи празничното настроение общо взето го няма,даже не сме украсили,но пък благодарение на твоите красиви публикации всяка сутрин ми става коледно !

    ОтговорИзтриване
  12. Ох особено ти завиждам за това, че имаш кой да ти прави формите :)))))) Ако ми се налага ги правя сама :(((( Много хубава идея къщичка кацнала на чашката :) Много хубав разказ! Благодаря Лулу!

    ОтговорИзтриване
  13. Приказно изглежда. Лулу, дали пък нямаш вълшебна пръчица.. :)
    Очаквах с нетърпение и рецептата.

    ОтговорИзтриване
  14. Този път се "облещих" наистина Руми!!!

    Надмина себе си и като с едно единствено щракване на пръстите успя да ни пренесеш в една мечтана страна, която бяхме забравили.

    Радвам се, че те познавам!
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  15. Мога само да възклицавам :) Чудно красиво и приказно, снимките ти Руми са фантазия! Браво и за помошника ... вие сте си цяло семейство конструктори, страхотни къщурки :)

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря ти за това чудесно приключение. Пренесох се там и съвсем забравих за реалността. Прекрасно !

    ОтговорИзтриване
  17. Невероятно и приятно и красиво...без думи!
    Хубав ден Руми!

    ОтговорИзтриване
  18. Хе, хее страхотно е тук, толкова че ми се иска да се смаля и да се настаня в някоя от еднохфамилните ти къщички! Приказно! Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  19. Уаууу, страхотни малки къщички, обаче се чудя тях ли харесвам повече или миналогодишната голяяяма и обора с прасенцата на снежинки, добре сте се забавлявали /май всички/ :)
    Край, установих - харесвам ги всич-ки-те!!!

    ОтговорИзтриване
  20. Просто приказно... И аз сякаш се пренесох в друг свят - красив, миниатюрен, вълшебен. Благодаря ти, Руми, за прекрасното настроение, което ми създаде и за тихата усмивка, която извика на лицето ми.

    ОтговорИзтриване
  21. Прекрасно е всичко, Лулу! Тези малки Коледни къщички зареждат с празничко настроение всеки, който посещава твоя блог!
    Вече трета година поред ще правя къщички от медено тесто. Вече нямам търпение да мине петък и да се захвана с месене, мерене, рязане, печене, залепване и декориране!
    Весели празници ти желая!

    ОтговорИзтриване
  22. Знаеш, че прасчовците са ми любими, Руми! Невероятна зимно-коледна приказка! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  23. Прекрасна,както винаги!Благодаря ти,че ме зареди така/в този малко мрачен ден/,за приказката и мечтите,за удоволствието на очите,за идеята,благодаря!!!!!

    ОтговорИзтриване
  24. Зимна приказка! Няма такава красота, невероятни са! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  25. Лулу, на мен също да построиш една такава къщичка и да ме пуснеш там да си живея :))) Прекрасно изглежда всичко, както винаги!

    ОтговорИзтриване
  26. Просто ми секна дъха.Искам да съм отново дете.Благодаря ти мила,че ни връщаш в най-хубавите ни години.Невероятно е наистина!Златни ръце имаш!

    ОтговорИзтриване
  27. Руми, Руми, неуморна си значи! Сигурна съм, че твоето денонощие е от поне 30 часа, иначе ще се осъмня, че си от друга планета :))

    Взимам си една къщурка с кафето!

    ОтговорИзтриване
  28. Супер идея и коледно настроени Браво Лулу!

    ОтговорИзтриване
  29. Толкова хубаво казано и представено , че ме върна в детството ми със снежните Коледи с милите ми баби , които не са сред живите вече , за съжаление. Уханието в кухните , което се носеше, за детското ни безгрижие, страхотните празници .Благодаря , че ме върна в тези прекрасни спомени :)Усмихнат и ползотворен ден от мен .

    Елена Овчарова

    ОтговорИзтриване
  30. Ееееех как се размечтах от тези вкусни красиви коледни снимки...страхони са!

    ОтговорИзтриване
  31. Каква красива приказка! Толкова сладко, романтично, снежно и нежно нещо не ми се беше припречвало на пътя в нет-пространството, много топло и уютно ми стана на душичката! :)
    Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
  32. Невероятни красоти!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  33. Искам и аз в Gingerland ... толкова вължебно и уютно изглежда! Пренесох се за малко там :)

    ОтговорИзтриване
  34. Уникални снимки и прекрасна бисквитена, зимна приказка! Не бих посегнала на тази сценка, дори с цената да умра от глад!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  35. Това се казва зимна красота! Просто нямам думи! Поздравления и хубава вечер в Gingerland :)

    ОтговорИзтриване
  36. Нямам суми, с които да опиша невероятното чувство, което изпитвам, когато гледам снимките Ви. Прекрасни са!

    ОтговорИзтриване
  37. Страхотно , Коледно ,Вълшебно ....нямам други думи ....така сладко изчетох всичко и ми се искаше да има още и още :) ! Комплименти !
    Хубава и уютна вечер !

    ОтговорИзтриване
  38. Истинска приказка...Вълшебница си, Руми!

    ОтговорИзтриване
  39. Ей, кво прайш ти, бре :))
    Искам да вляза в някоя къщурка - толкова красиви снимки си направила, Лулу!
    Брависимо!

    ОтговорИзтриване
  40. Прекрасно зимно планинско селце! Искам, като погледна през прозолеца навън, да виждам точно такава картинка. Като истински са, Руми. И изглеждат адски вкусни!

    ОтговорИзтриване
  41. Уби ме!
    Невероятно и съвсем приказно!!!!
    Няма думи да изкажа онова, което се върти в главата ми при съзерцаването на тези къшурки:-)

    Май по-хубави снимки, създадени в домашни условия не съм гледала никога!
    поздравления!

    ОтговорИзтриване
  42. Как го правиш това, успяваш да ни направиш едно такова "приказно" на толкова народ...
    Прочетох публикацията сутринта, но нямах време да кликна върху "Публикуване на коментар", днес беше от онези така познати дни, в които нямаш време даже да погледнеш часовника си, през цялото време твоите къщи не ми излизаха от главата, нито пък формичката за рязане - обожавам ги, честна дума! След като последните 15 часа все си казвам, "само това ще довърша и ще пиша на Руми, само онова и ей, сегичка..." и най-сетне ще си кажа:
    Руми, божествени са ти къщите, не спирам да си мисля за тях :-), и специални поздрави за формата за рязането им, толкова е готина!

    ОтговорИзтриване
  43. Мале, каква хамалогия с тези къщички. Никога не бих се сетила, справила и/или/ направила такова нещо.
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  44. Още вчера исках да ти напиша, но не успях - всичко е вълшебно!

    ОтговорИзтриване
  45. Спрях да дишам... Прекрасно! Каквото и да кажа, ще бъде малко.
    Поздрави,
    Илиана

    ОтговорИзтриване
  46. Вашите коментари са като музика за всеки фуудблогър. Много, ама наистина много исках да направя това селце и ми беше станало абсолютна фиксиедя. Откровено казано, направих го за мое лично забавление и най- вече за да мога да снимам първия кадър:) И след, като си сбъднах желанието е страшен кеф, да видиш, че някой споделя твоя ентусиазъм! Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  47. Ужасно ми хареса селцето, Лулу! Дори видях къде е моята къщичка :) Благодаря ти за това страхотно удоволствие!

    ОтговорИзтриване
  48. Благодаря Мария:) Вилната зона вече доста бързо се разпродаде:) Пък после било криза в сектора на недвижимите имоти:)

    ОтговорИзтриване
  49. Приказките оживяват при теб Лу, и ми толкова уютно в твоето селце... вали и сред полето светят къщички къде ли съм го виждала това.Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  50. Srećna Nova godina mila, tebi i tvojoj lepoj porodici i puno lepih recepata ti želim. Poljubac iz Beograda :)))

    ОтговорИзтриване
  51. Oh wow these are amazing! I don't think I'd have the patience to make them but they're so cute I'll pin them just in case! :)

    ОтговорИзтриване
  52. Your little ginger village is so cozy and charming! I love it a lot and wat to attempt my own little village! Beautiful!

    ОтговорИзтриване
  53. http://jadoreskrap.blogspot.com/2012/11/blog-post_18.html

    ОтговорИзтриване
  54. przepiękne zdjęcia.......cudowna zima ;) serdecznie pozdrawiam z Polski

    ОтговорИзтриване
  55. Наистина е приказно !Много съм впечатлена и от снимката...А снега как успяхте да го организирате върху къщичките?:)))
    Успех и радвайте ни все така :))

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...