четвъртък, 8 декември 2011 г.

Коледен сладкиш с дюли

Това е един сладкиш, който заслужава много по- хубави снимки, защото е невероятно вкусен. Уви, когато го снимах, бях дала апарата си и се наложи да снимам със Стария. Изведнъж си спомних, точно защото реших да го сменям:) Преповторение на сценката няма как да има, защото от една страна децата изядоха целият съпътстваш инвентар, а от друга самият сладкиш рядко се задържа много дълго цял. Изключително лек, свеж и много, много ароматен. Точно заради този негов аромат, реших да го публикувам точно сега. Миналата седмица споменах, че обожавам мириса на дюли и ги свързвам с Коледа. Този сладкиш е именно с дюли и докато са още в сезона, горещо ви препоръчвам да го направите.


Особеното  е няма почти никаква захар. Това не означава, че не е сладък или е супер диетичен. Захарта е заместена с други продукти, които са част от чара му.

Лично за мен е много по- близък като вкус до нас, от колкото кейковете с много захаросани плодове и ядки, които напоследък почнаха да се продават и лансират и тук за Коледа.





Продукти:

3 яйца
350 мл. кисело мляко (1 голяма чаша) 
100 гр.  масло
50 гр кафява захар
70 гр. суров сироп от агаве
50 гр сироп от захарно цвекло
1 1/3 чаши брашно
150 гр сладко от дюли
1  бакпулвер
Ванилия
1 ябълка

Може да използвате само един от двата сиропа, или да заместите единият с кленов сироп. В общи линии може да се ограничите и само до 150 гр кафява захар, но може ще се загуби част от неповторимия аромат на карамел. Кленов сироп, сироп от агаве и захарно цвекло може да откриете във всеки един диетичен магазин.
Самото приготвяне на сладкиша е много просто
  • разбийте яйцата с тел в голяма купа
  • добавете разтопеното масло, киселото мляко, кафявата захар и сиропите от агаве и цвекло. Бъркайте, докато стане хомогенно
  • сложете брашното, заедно с бакпулвера и ванилията и разбъркайте внимателно със шпатула, докато се поеме цяло. Сместа трябва да стои малко по- рядка от обичайното тесто за сладкиши.
  • Изсипете половината в добре намаслена тава. Разпределете сладкото от дюли и покрийте с остатъка от кексовата смес
  • обелете и почистете ябълката. Разрежете на половина и след това на тънки резенчена с дебелина около 1 мм. Разпределете в центъра на сладкиша.
  • Печете 25-30 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна.
  • Изчакайте да изстине и преди сервиране може да поръсите с пудра захар или кленов сироп. Украсете с нар и сурова ябълка за коледен вид:)


Желая ви много усмихнат ден и не забравяйте да наминете и утре, когато пак ще похапваме, но този път няма да черпя аз, а на гости ще ми бъде една невероятна дама с много интересна коледна идея.

14 коментара:

  1. Незабравка Любова -Нези8 декември 2011 г. в 8:47

    Ето ,че започнах да надничам тук всяка сутрин в очакване на новото ти предложение. :) И не се разочаровах-изглежда толкова вкусно и ароматно,че почти успях да доловя уханието на дюли ,което междудругото обожавам. Още днес ще потърся тези сиропи и ще се пробвам да го направя. Дори и със стария апарат ,снимките са страхотни! Благодаря ти ,Лулу!:))))

    ОтговорИзтриване
  2. Вчера си мислех, какво да направя с дюлите, които останаха вкъщи след сладкото от дюли. И твоята публикация идва точно навреме! Задължително ще го направя, защото изглежда много ароматен и много вкусен!

    ОтговорИзтриване
  3. Руми, снимките са си прекрасни, хич и не ти трябва К5, не трябваше да ти го връщам: ))) Ти с такъв факир, че и със сапунерка пак ще ги докараш на професионално ниво ;)
    И как лошо ни свикна с публикация всеки ден! Да търча аз рано -рано сутринта към офиса, че да имам време на спокойствие и чаша кафе, да прочета новата темичка :) Глоба- парче от сладкиша с дюли- да го повториш, че да си го снимаш наново : ))))

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни снимки! Сладкишът също е много пухкав и несъмнено ухае прекрасно)!

    ОтговорИзтриване
  5. Много приятна публикация с топла гама цветове.Винаги е удоволствие да гледам твоите невероятни фотографии.Рецептата е интересна и в унисон със задаващите се празници.
    Зареди ме с много уют и топлина,благодаря!

    ОтговорИзтриване
  6. Сладкишът е супер, Руми! Обичам сладко от дюли, а то със сигурност му придават влажност и неповторим аромат. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много вкусно и определено страшно ароматно звучи сладкиша Лулу!
    Снимките са много хубави, както винаги разбира се:)))

    ОтговорИзтриване
  8. И аз всеки ден наминавам да се зареждам с коледно настроение :)
    Много свежи идеи откривам при теб, Лулу - и вчерашните миниатюри, и днешният сладкиш. Не би ми дошло на ума да изрежа звездичка в резенчето ябълка :)

    ОтговорИзтриване
  9. Като прочетох постинга ти, LuLu,си спомних, че имам една леля, която в сезона на дюлите заделяше 5-6 едри ароматни дюли и ги слагаше в холната секция или в шкафове за аромат. Цяла зима къщата й мирищеще на тях. Оттогава обожавам аромата на дюли и спомените за топлия домашен уют през зимата.
    А Сладкиша- наистина е лесен и изглежда страшно апетитно.
    Снимките са страхотни, както всеки път. А и фантазията ти също...

    ОтговорИзтриване
  10. Neznam kakvi saobrazenia imash za tozi aparat, no i s nego snimkite sa velikolepni:-)
    Iavno ne e do mashinkata:)
    Prekrasno nastroenie sazdavash, utre pak sam tuk:-)A sladkisha obeshtava da e mnogo vkusen!
    Hubava vecher! ( sorry za latinicata, no i az sam bez moiata mashinka, a tazi ne mi predlaga BG)

    ОтговорИзтриване
  11. Нези, благодаря ти че наминаваш:)
    Гисчо, надявам се да ти хареса!
    traiana благодаря!
    Мира, благодаря! Този сезон ме предразполага точно към това - толи и уютни усещания:)
    Ева, Кате, много ви благодаря! Сладкишът наистина е много, много ароматен.
    ellyganova, благодаря ти:) Всъщност на мен ми трябваха звездичките за друго нещо, но остатъка стана много фотогеничен:)
    Краси, винаги ми е било много интересно за това как определен аромат може да те върне в детството:)
    Мъхче, прегарят ми снимките. Не му е добра динамиката и голям зор виждам при обработката на снимките после.
    Теди, тебе нарочно те оставих за десерт:) Другите хора, които не са ми под ръка могат да си напишат каквото си искат и да остане безнаказано, ама ти си ми на една ръка разстояние дето се вика:)К5 го давам само през трупа ми:)

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасно и със сигурност много вкусно. Благодаря Лулу, тези твоите домашни трябва да са много доволни. Mмм, а за дюлите те са едни от малкото плодове които вече от почти десет години не съм виждала... А като дете, имахме едно криво и красиво дюлево дръвче... как ми дожаля за онова време... Едно бурканче сладко имам, от свекърва ми подарък, но ми като цяр когато децата кашлят. Може би става да се замени с друго. :)

    ОтговорИзтриване
  13. Това ще е сладкишът зъ почивните дни :-) време е да опитаме домашното сладко от дюли. Благодаря за рецептата !

    ОтговорИзтриване
  14. "за почивните дни", съжалявам за грешката ;-)

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...