Страници

събота, 31 декември 2011 г.

Пожелай си нещо

Последна публикация за тази година, след което мисля да се оттегля в много кратка почивка. Сняг, снимки, ски, все в този ред на мисли.


Преди да се отдам на кротко (надявам се) празнуване, ще представя последната рецепта за тази година. Традиционно на Нова Година майка ми прави баклава. Тя си е неин специалитет и е наистина страхотна. Тази година ми се наложи да се включа и аз.


Балклавата е нещо, което ям само по това време на годината. Не само защото мама я прави само на Нова Година, но и с тези почти 300г мазнина вътре и още толкова захар туко виж съм получила инсулинов шок, при количествата, които изяждам наведнъж:)
Обикновено правим баклавата с готови фини кори, но сега си ги точих. Основната част от рецептата взех от Сухата Мащерка и нейната умопомрачителна Турска баклава.  Плънката, обаче е тази на мама.


Продукти
  • 3а тестото:
  • 1 яйца
  • 1/2  ч.ч. кисело мляко
  • сокът на половин лимон
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 1 с.л захар
  • 50 мл олио
  • Около 350 - 400г. бяло брашно
  • Натурално царевично или пшеничено нишесте за точенето
 
За плънката:
  • 350 г орехи
  • 50 г галета
  • 40 мл прясно мляко


3а заливането на баклавата:

  • 125 г  разтопено масло

За захарния сироп
  • 3 ч.ч. захар
  • 3 ч.ч. вода



Брашното се пресява в голяма купа. В центъра се прави кладенче и се изсипват всички съставки. Омесва се гладко и сравнително меко тесто, което се оставя в хладилника за 30 минути.

Орехите се смилат на едро и се смесват с галетата

Тестото се разделя на 6 равни части. От всяка се оформят по 7-8 малки топчета. Сплескват се на питки, овалват се в нишесте и се разточват заедно (т.е накрая трябва да получите 6 кори, като всяка е станала при разточването на въпросните 7-8 малки топчета).

В добре намаслена тава слагате първата кора, намазвате я с малко масло, поръсвате с орехова смес и слагате следващата.

Върху последната кора не слагате плънка.

Нарязвате баклавата на ромбчета и заливате с остатъка от разтопеното масло.

Печете 30 минути на 150 градуса

Извадете и оставете да изстине. През това време сварете захарния сироп, като сипете всичко в малка тенджерка и оставяте да кипне, докато захарта се стопи. С горещия сироп залейте студената баклава и покрийте с по- голяма тава или найлон, така да омекне и попие течността.

След 24 часа може да я унищожите до последното парче. На моята часовникът и тиктака неумолимо!


Не ви желая късмет, защото на него не може да се разчита, но ви желая воля и попътен вятър, така че да сбъднете всичките си цели
Няма да ви пожелая и пари, защото няма да завалят от небето. Желая ви да имате смелостта и хъса да извървите пътя от среднощната идея и плановете до успеха
И щастие няма да ви пожелавам, защото то не се намира. Но пък ще ви пожелая да се вглеждате в малките неща и да се радвате на момента. Накрая може да се окаже, че все пак сте били много щастливи.
От всичките тривиални неща, които си пожелаваме по това време на годината, от сърце ви желая здраве, защото това е единственото нещо, не зависи само от нас, а толкова ни трябва


Казват, че ако в новогодишната нощ си пожелаеш нещо, то ще се сбъдне. Пробвайте. Ако не друго, то със сигурност няма да ви навреди:)

Благодаря ви, че наминавахте от тук през тази година!


23 коментара:

  1. Да ти се връщат всички хубави пожелания!:) Пожелавам ти да имаш много вдъхновения около теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Руми, и аз ви пожелавам много здраве :)
    Чудесна е баклавата ти!
    Ще трябва да опитам точените кори!
    С пожелания за един щур купон в Новогодишната нощ и чудесен релакс!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за всички чудесни мигове с твоите публикации, Лулу! С пожелание за здрава и щастлива Нова година!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесни пожелания! Да ти се връщат в двойна доза!Пожелавам ти и през следващата година зареждащи постове и вдъхновяващи снимки!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни пожелания! А баклавата изглежда вкусна. Пожелавам на Лулу и цялото й семейство много весело посрещане на 2012г., успехи, късмет и радостни мигове. Лулу, сигурно много от почитателите на блога ти, биха се радвали да държат книжка с всички твои рецепти. :)

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесни намерения :) Ползотворна почивка и много радостни мигове. Поздравления за неуморимия ти дух и благодарности за това, което правиш и споделяш. Най-хубавите пожелания са проверените в живота и идващи от сърцето. Живи здрави догодина- до амина :)

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти, Лулу!
    Весело посрещане на Новата 2012 година и още повече вдъхновение през нея! Здраве, щастие и усмивки за цялото семейство! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря и нека тези пожелания се връщат при теб.Весело посрещане на Новата Година :)

    ОтговорИзтриване
  9. Лулу, да е честита, здрава и успешна Новата година за теб и семейството ти!
    Благодаря за страхотните пожелания!

    ОтговорИзтриване
  10. Руми, честита нова година! Нека ти донесе много късмет и нови върхове за покоряване!

    ОтговорИзтриване
  11. Честита Нова Година!
    Желая ти много здраве,щастие и късмет!

    ОтговорИзтриване
  12. Лулу! Честита Нова Година! Да сте живи и здрави! Благодаря за доверието. Надявам се да ти е харесала баклавата :)

    ОтговорИзтриване
  13. Честита Нова година!
    Да е здрава и щастлива за теб и семейството ти!
    Чудна баклава -поздравления!

    ОтговорИзтриване
  14. Пожелах си само здраве!!!!
    Същото желая и на теб!
    Честита нова година!

    ОтговорИзтриване
  15. Честита Нова Година, Лулу.
    Много любов ти желая и здраве, за теб и за всички хора, които са важни за теб и обичаш. Сърдечни поздрави!
    Радостина

    ОтговорИзтриване
  16. Честита Нова 2012 година,Руми!
    Пожелавам на теб и семейството ти най-вече здраве,защото когато го има,тогава има и радост,и обич,и сполука, и надежди,и сбъднати мечти!

    ОтговорИзтриване
  17. Честита Нова Година, Руми!
    Много здраве и щастие за цялото ти семейство!

    ОтговорИзтриване
  18. За много години, Лулу!
    Здраве и късмет, и все така преливаща от енергия и идеи и през тази година!
    Наздраве
    Мария

    ОтговорИзтриване
  19. Щастлива Нова Година Руми! Бъдете много здрави и усмихнати! Пожелавам ви много вълнуващи моменти и радост на цялото ти прекрасно семейство! Много успехи!

    ОтговорИзтриване
  20. Руми, честита Нова година! Благодаря ти за пожеланията :). На свой ред от сърце ти желая 2012 да ти донесе много радост, здраве, обич и късмет на теб и на любимите ти хора! И още много вдъхновени постове и прекрасни снимки!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря, благодаря, благодаря! Сърдечни прегръдки от мен и цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
  22. Честита Нова година,мила.Прегръщам те.Другото го знаеш!

    ОтговорИзтриване
  23. Извинявай,може би не съм видяла добре,но не намерих нищо за прясното мляко. Понеже го пише при плънката,предполагам,че там се прибавя,но все пак,кое е истината - има прясно мляко или няма прясно мляко? А иначе изглежда прекрасно!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...