Страници

събота, 24 декември 2011 г.

Бъдни вечер

Днес празнуваме Бъдни вечер. По традиция на масата трябва да има нечетен брой постни ястия.


Задължително фигурират постни сарми, пълнени чушки, боб, питка с паричка, тиквеник, разядки, плодове, ядки и какво ли още не.


Ето част от нашите ястия

Постна содена питка


  • 500 гр брашно
  • 300 мл  вода
  • 1с. л. оцет
  • 1 ч. л. сол
  • 1 с. л. захар
  • 1 ч. л. сода 1 ч.л  бакпулвер
  • 5-6 с.л олио
 За намазване

  • 1с.л олио
  • 1 с.л вода
  • 1 с.л олио
Брашното се пресява в голяма купа. Смесва се със солта, содата и бакпулвера.
В средата се прави кладенче, в което е сипват останалите продукти.
Омесва се гладко тесто и се оставя да почине 20 минути.
Оформя се и се украсява питката, като накрая се намазва със сместа от олио, вода и мед.
Пече се в предварително загрята на 180С фурна за около 30-35 мин.


Пълнени сушени чушки с боб


  • десетина сушени червени чушки
  • 400 г сварен боб + 100 г от водата, в която е врял
  • червен пипер
  • 150 г ситно нарязано кисело зеле
  • сол на вкус
  • 2-3 скилидки чесън
  • червен пипер
  • чубрица, мащерка или други подправки по избор
  • олио
В тиган се слага мазнина, колкото добре да покрие дъното. Сипва се 1 с.л червен пипер и се оставя да се запържи за около 10 секунди.
Добавя себоба и се намачква на едро с вилица. Разбърква се непрекъснато 3-4 минути, след което се добавя и киселото зеле. След като поври още 3-4 минути идва ред на водата, в която е врял боба, всички подправки и чесъна. Оставя се 5-6 минути на котлона след, което се дърпа и се оставя да се охлади.
Чушките се накисват за 10 минути в гореща вода. След това се отцеждат и се пълнят с бобената смес. Подреждат се в тавичка и се поливат с олио. Пекат се 15-20 минути на 180 градуса

Чеснова разядка с чушки и мед



  • 5-6 сушени чушки се заливат с гореща вода и се оставят да престоят 30 минути
  • 2 глави чесън
  • 50 гр орехи
  • 1 пълна с.л мед
  • 100 г печена или варена тиква ( не е задължително, но става много вкусно с тази съставка)
  • към половин чаша олио
  • малко сол

Отцедените чушки, чесъна, тиквата солта, меда и орехите се слагат в блендера и се пасират до гладка смес. Започвате да наливате на тънка струйка олиото, като продължавате да разбивате. Трябва да стане с консистенция на майонеза. Ако е много гъсто добавете малко от водата, в която са киснали чушките.

Тази ни е любимата:))))


На всички желая щастлива, топла и уютна Бъдни вечер!

Много транзитна публикация, но ще ме извините - семейството преди блога:)
Наминете утре да изтеглим късметчето:)

12 коментара:

  1. Весели празници! :)
    Благодаря за споделеното :))).

    ОтговорИзтриване
  2. тиква нямам, но и без нея разядката стана уникално вкусна и надлежно е записана в любимата ми тетрадка! Сърдечно благодаря!
    Весели празници на теб и всички, около теб! Здраве и само хубави неща да ви се случват!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Весела Коледа и прекрасна Нова година!

    ОтговорИзтриване
  4. Вълшебна Коледна вечер, Руми!

    ОтговорИзтриване
  5. Руми, желая топла и незабравима Коледна вечер на теб и цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
  6. ЧЕСТИТА КОЛЕДА!
    ЗДРАВЕ ,КЪСМЕТ И УСМИВКИ!

    ОтговорИзтриване
  7. Незабравка Любова -Нези25 декември 2011 г., 9:57 ч.

    Честита Коледа! Страхотни снимки!:)

    ОтговорИзтриване
  8. Направих разядката, Лулу и много ни хареса! Благодаря ти за рецептата! Честита Коледа!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...