събота, 24 декември 2011 г.

Бъдни вечер

Днес празнуваме Бъдни вечер. По традиция на масата трябва да има нечетен брой постни ястия.


Задължително фигурират постни сарми, пълнени чушки, боб, питка с паричка, тиквеник, разядки, плодове, ядки и какво ли още не.


Ето част от нашите ястия

Постна содена питка


  • 500 гр брашно
  • 300 мл  вода
  • 1с. л. оцет
  • 1 ч. л. сол
  • 1 с. л. захар
  • 1 ч. л. сода 1 ч.л  бакпулвер
  • 5-6 с.л олио
 За намазване

  • 1с.л олио
  • 1 с.л вода
  • 1 с.л олио
Брашното се пресява в голяма купа. Смесва се със солта, содата и бакпулвера.
В средата се прави кладенче, в което е сипват останалите продукти.
Омесва се гладко тесто и се оставя да почине 20 минути.
Оформя се и се украсява питката, като накрая се намазва със сместа от олио, вода и мед.
Пече се в предварително загрята на 180С фурна за около 30-35 мин.


Пълнени сушени чушки с боб


  • десетина сушени червени чушки
  • 400 г сварен боб + 100 г от водата, в която е врял
  • червен пипер
  • 150 г ситно нарязано кисело зеле
  • сол на вкус
  • 2-3 скилидки чесън
  • червен пипер
  • чубрица, мащерка или други подправки по избор
  • олио
В тиган се слага мазнина, колкото добре да покрие дъното. Сипва се 1 с.л червен пипер и се оставя да се запържи за около 10 секунди.
Добавя себоба и се намачква на едро с вилица. Разбърква се непрекъснато 3-4 минути, след което се добавя и киселото зеле. След като поври още 3-4 минути идва ред на водата, в която е врял боба, всички подправки и чесъна. Оставя се 5-6 минути на котлона след, което се дърпа и се оставя да се охлади.
Чушките се накисват за 10 минути в гореща вода. След това се отцеждат и се пълнят с бобената смес. Подреждат се в тавичка и се поливат с олио. Пекат се 15-20 минути на 180 градуса

Чеснова разядка с чушки и мед



  • 5-6 сушени чушки се заливат с гореща вода и се оставят да престоят 30 минути
  • 2 глави чесън
  • 50 гр орехи
  • 1 пълна с.л мед
  • 100 г печена или варена тиква ( не е задължително, но става много вкусно с тази съставка)
  • към половин чаша олио
  • малко сол

Отцедените чушки, чесъна, тиквата солта, меда и орехите се слагат в блендера и се пасират до гладка смес. Започвате да наливате на тънка струйка олиото, като продължавате да разбивате. Трябва да стане с консистенция на майонеза. Ако е много гъсто добавете малко от водата, в която са киснали чушките.

Тази ни е любимата:))))


На всички желая щастлива, топла и уютна Бъдни вечер!

Много транзитна публикация, но ще ме извините - семейството преди блога:)
Наминете утре да изтеглим късметчето:)

12 коментара:

  1. Весели празници! :)
    Благодаря за споделеното :))).

    ОтговорИзтриване
  2. тиква нямам, но и без нея разядката стана уникално вкусна и надлежно е записана в любимата ми тетрадка! Сърдечно благодаря!
    Весели празници на теб и всички, около теб! Здраве и само хубави неща да ви се случват!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Весела Коледа и прекрасна Нова година!

    ОтговорИзтриване
  4. Вълшебна Коледна вечер, Руми!

    ОтговорИзтриване
  5. Руми, желая топла и незабравима Коледна вечер на теб и цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
  6. ЧЕСТИТА КОЛЕДА!
    ЗДРАВЕ ,КЪСМЕТ И УСМИВКИ!

    ОтговорИзтриване
  7. Незабравка Любова -Нези25 декември 2011 г., 9:57 ч.

    Честита Коледа! Страхотни снимки!:)

    ОтговорИзтриване
  8. Направих разядката, Лулу и много ни хареса! Благодаря ти за рецептата! Честита Коледа!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...