петък, 2 декември 2011 г.

На кафе: Season`s greetings с Нана

Тя има хоби и е наистина невероятно добра! Прави картички, тефтерчета, етикетчета и всякакви други прекрасни неща, които попадат в категория скрапбукинга (както и да се превежда това на български). Невероятно прецизни, пъстри, красиви и пълни с живот!  Аз съм влюбена във всичко, което излиза от нейните ръце и от много, много време търся подходящ повод да я поканя на гости. Трябваше да е нещо специално, защото тя е специална. Никога не сме имали щастието да се запознаем на живо, но от доста време си чатим от разстояние и впечатлението, което съм си изградила за нея е за сърдечен и отзивчив човек с много приятно чувство за хумор. Чувствам се малко гузна, защото тя на няколко пъти ми изпращаше невероятно красиви подаръчета, за които исках да пиша тук, но отлагах за да си намеря специалният случай. В крайна сметка, реших да поканя Нана именно покрай  Коледа, защото това е най- любимото ми време от годината и най- любимият ми празник. За гостуването, тя се спря на коледна рецепта, а аз си подбрах предимно (но не само)  нейни неща с коледен привкус.  Горещо ви препоръчвам да надникнете блога и да разгледате десетките други красиви картички и джунджурии, с които тя прави.
Имам удоволствието да ви представя Нана от http://natknat.blogspot.com/




Нана, благодаря, че прие поканата и ми отдели толкова много време! Всъщност благодаря ти за всичко!



Започвам представянето на типично коледната рецепта на Нана. След като я измъчих с желанието си това да бъде нещо тематично, тя накаря ми писа, че няма сила на света, която да я накара да води фуудблог:) Май прекалих с капризите си?!:)
За постигането на добър резултат, препоръчвам много стриктно да следвате рецептата и най- вече съпътстващите обяснения:)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Преди да се представя, предпоставя и всичко останало, което може би ще напиша по долу, искам да кажа огромно БЛАГОДАРЯ на Лулу за поканата в този така прекрасен неин блог!
 Честно казано, само между мен, теб и още 400+ последователя, е много трудно да пиша публикация, предоставя достатъчно кадърни (кашлюк, кашлюк ) снимки и съчиня що годе добър материал, достоен за този блог и аудиторията му. След като ми мина първоначалната еуфория от поканата, започнаха да ме човъркат едни такива екзестициални въпроси: Какво да сготвя? Какво да напиша?!  Дали пък ще се хареса?  А, ако се хареса толкова много, че хората сменят коледната пуйка с „Патица с портокали и боровинков сос“ и направя революция във вековните традиции на половин свят, дали ще ме държат отговорна за това? Размечтах се, а?:)   Шегата на страна, но надявам се рецептата, която ще ви предложа да ви хареса, сготвите и ме споменавате с добро. Особено последното. 


Имаше период, в който когато все още впечатлявах съпружеското тяло обожавах да готвя и смея да твърдя добре. Все още съм добра готвачка (циганката ми да не се скатава, да си влезе в задълженията, ако обича), но някак с времето загубих тръпката да се „забия“ в кухнята, между хиляди мръсни чинии и посуди, и да готвя ли готвя. От този ми период си пазя една страхотна рецепта, изтупана от стара книга за английската кухня, а прекрасният боровинков сос, бе допълнение от тогавашният ни хазяин, който към него момент, бе по-запален кулинар и от мен. На вашето внимание нейно величество голямата бяла птица с портокали и сос от червени боровинки. 


Необходими продукти:
1 патица около 2 кг.
4 портокала
2 с.л. брашно
200 гр. краве масло или маргарин
600 мл. бульон (аз правя от дреболиите и шийката, но може и съвсем обиикновен пилешки)
2 с. л. сладко червено вино
300 гр. червени боровинки (може и замразени)
1 ½  ч.ч. кафява захар

Настържете корите на портокалите и половината ги смесете с около 100 гр. масло. Разпределете  по-голямата част от така получената смес вътре в животинката, която е предварително осолена, останалото намажете от вън и залейте със 150 мл от бульона. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около час и 45 минути. За да стане крехко месото, след изваждане покрийте за 20 минути с алуминиево фолио. Това е един безценен трик за месо, който подочух в едно предаване с Джейми Оливър и прилагам до ден днешен, когато пека какъвто и да е звяр.

Докато сте набрали скорост, предлагам да забъркате на бързо и соса от боровинки, който не е необходимо да е топъл (дори е препоръчително да не е) за сервирането. Сложете плодчетата и кафявата захар да заврат, добавете сокът и настърганата кора от един портокал и виното. Оставете на слаб огън докато се сгъсти достатъчно и водата изври, и не забравяйте да бъркате от време на време. Намачкайте по-големи останали парченца.

Сега може да седнете пред компа, телевизора, дори да отидете на кафе, тъй като има още близо час и половина, докато патката се опече и стане време за направата на вторият сос.

Докато задушавате с фолио (да приемем, че изпълнявате инструкциите ми точно:), направете и другият сос. Запържете брашното с останалата част от маслото (аз лично предпочитам да готвя с краве масло, когато е възможно, особено за  такива сосчета разни). Добавя се останалата част от бульона, половината от другата част от настърганите кори, сокът от 2 портокала, и сол на вкус. Ври на слаб огън като бъркате често, за да не загори брашното и се получи хубава, кремообразна смес, не много гъста, но не и много течна .



Преди да завърша тази така дълга публикация (надявам се, че не съм досадила много, малко е позволено!), ще завърша с една картичка, която направих за това гостуване. С Лулу се познаваме от блог пространството, но моят URL е далеч от кулинарията и е редно да покажа нещо от моето хоби. 

Пожелавам Ви Весела Коледа и под секрет да кажа, Лулу е планувала един вълнуващ и интересен декември за последователите си. Радвам се, че съм част от тях и нямам търпение да видя какво следва.:)
Поздрави: Нана

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Нана е скромна и реши, да представи само една картичка, но аз съм максималист и просто така не става!:)  С нейно разрешение си избрах още няколко дози предколедно настроение и мисля, че си заслужава да го споделя с вас!







Това си го избрах защото е тематично свързано с моя блог:)


А към тези герои храня невероятно умиление още от детските си години:)













22 коментара:

  1. Лулу,гостенката ти е представила уникални неща,поздравления към дамата за таланта,а на теб за избора на толкова атрактивен гост!
    Ястието е не по-малко интересно и вкусно приготвено!

    Поздрави и хубав уикенд,момичета!

    ОтговорИзтриване
  2. Две от любимките ми в блог-пространството на едно място. Истинска мечта и удоволствие! Благодаря ви, че ме усмихнахте :)

    ОтговорИзтриване
  3. И за мен е огромно удоволствие! Хич не обичам да готвя, но пък обичам да ям :-) и няма да пробвам рецептата, но мнооого се изкефих на тази публикация! Както каза Тони - две любимки на едно място...поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Aaaaa ето защо снощи искаше някой да ти измие чиниите :))))....готвила си патица с портокали :) ! Браво Наташке ,рецептата е страхотна ,но аз ще кажа още че винаги си готвила чудесно и както съм ти казвала и от камъчета да сготвиш нещо ще се излапа на момента :)...А картичките и всички останали красиви неща които правиш са уникални , щастлива съм че притежавам някои от тях !
    Лулу , беше удоволствие за мен да разгледам и твоя блог....Благодаря ви млади дами за красотата която създавате ! Хубави почивни дни и целувки от мен !

    ОтговорИзтриване
  5. Каквото и да напиша ще е малко. Меко казано съм впечатлена, запленена и очарована! Благодаря и на двете за невероятната красота!

    ОтговорИзтриване
  6. Руми,
    благодаря за невероятното удоволствие да се насладя на тези толкова фантастични идеи, осъществени по един изумителен начин!
    А и рецептата е страхотна и бих нарушила традициите / не че ги спазвам/
    Усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  7. Много нежно и омайно представяне!А от кафето неусетно се пренесох в обяда и то с такава наслада за сетивата, че сега съм още по-завладяна от преди, и от двете Ви! Усмивки и от мен, в този втори, декемврийски ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Какво кафе, това си е обяд с патица :)

    Страхотни неща прави твоя гостенка, Лулу и хич не съм съгласна, че няма да има сила да води кулинарен блог. Я какво сочно патешко е направила!
    И си копвам идеята за боровинковия сос :)

    ОтговорИзтриване
  9. Гостенката ти е феноменална;-) Такива идеи, детайлите са изпипани до най-малката подробност... възхищавам се на такива хора.
    Хубави почивни дни и на двете ви:-)!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви, че споделихте този малък обяд/кафе с нас:)
    Нана, благодаря ти от сърце, че ми гостува и освен това сподели тази страхотна рецепта. Почвам да се колебая дали наистина да не я приготвя за Коледа:))))
    От Нана ще има още изненади, но за това по- късно:)

    ОтговорИзтриване
  11. Много сте мили всичките. Благодаря ви от сърце за хубавите коментари и на Лулу разбрира се! :)

    ОтговорИзтриване
  12. влюбена съм в тези красоти! :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Лулу къде се продават нещата, които Нана прави?!Страхотни са!

    ОтговорИзтриване
  14. First off І wоulԁ lіkе tο say greаt blog!
    Ӏ had a quіcκ question whіch Ι'd like to ask if you don't
    minԁ. Ι ωas curious to find out how
    you center уourself аnd clеar уour head prior to writіng.

    I've had a difficult time clearing my thoughts in getting my ideas out. I truly do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually wasted simply just trying to figure out how to begin. Any suggestions or hints? Appreciate it!

    My homepage: ipad repair bangsar

    ОтговорИзтриване
  15. Dο you have a spam isѕue on this ωebsіte; I also am a blogger, аnd I was curious аbout
    уour situation; ωe have created some niсe methods and we are lookіng
    to trade methods with others, be sure to shoоt me an e-mail if interested.


    Feel fгee to visit mу web site - iphone repair pj

    ОтговорИзтриване
  16. It's nearly impossible to find experienced people about this subject, however, you seem like you know what you're talking about!
    Thanκs

    My blog :: ipad repair selangor

    ОтговорИзтриване
  17. I think that whаt you published made a lot of sense.
    But, think about this, supрoѕe you aԁdеd a little information?
    I mеan, Ӏ don't want to tell you how to run your blog, but suppose you added a title that grabbed a person'ѕ
    аttention? I mean "На кафе: Season`s greetings с Нана"
    iѕ a little vanіlla. You οught tο glanсe at Yаhoo's home page and see how they write news titles to get people to open the links. You might add a related video or a picture or two to get readers excited about what you'vе gоt to
    sаy. Just my opinion, it сould bгing your website a little lіvelier.



    Fеel free to vіsit mу web blog: iphone repair malacca

    ОтговорИзтриване
  18. Ηey theгe! Quick question that's entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My site looks weird when viewing from my iphone 4. I'm trying tο find a template or plugіn that might bе аblе to fіх thiѕ iѕsue.
    If you have anу reсommendations, please share.
    Thank you!

    Look at mу ωebpagе - www.purevolume.com

    ОтговорИзтриване
  19. Heya i am fοr the first time here. І сame аcross thіs board and I finԁ It reallу uѕeful & it helped me out
    much. I hope tο give somеthing bаck anԁ аid othеrs lіke
    you aіded me.

    Also visit my blog; iphonerepairkl.blog.co.uk

    ОтговорИзтриване
  20. Heya ѕuperb blog! Does running a blοg such aѕ this take а
    gгеat deal of wоrk? I've absolutely no knowledge of coding however I had been hoping to start my own blog soon. Anyways, should you have any suggestions or techniques for new blog owners please share. I understand this is off subject nevertheless I simply needed to ask. Thanks!

    Feel free to visit my web site ipad repair

    ОтговорИзтриване
  21. It's going to be end of mine day, however before finish I am reading this fantastic post to increase my experience.

    My web blog :: macbook repair

    ОтговорИзтриване
  22. Случайно попаднах на тази рецепта. Еми уникална вкусотия. Благодаря от сърце! Незнам дали мога да добавя снимка:)

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...