Е това е, Коледа е ужасът за хората, които не обичат канела:) Мъжът на Лулу не обича цитрусови корички и много страда, когато по това време на годината се развихря на тази тема. Добре, че поне канела харесва:)
Видях преди време тази рецепта при Анджи и още от от първата секунда, бях сигурна, че ще я направя. Макар, че изобщо не я спазих в първоначалния и вид, запазих технологията на правене, която всъщност е много интересна.
Освен това, този канелен венец има едно много голямо предимство - ако случайно нещо не ви се получи и не го докарате на вкус, винаги може да си го използвате като украса на масата с няколко свещи в средата:)
Обърнете внимание на снимката горе в ляво. Ако случайно, не може да прочетете какво пише на листчето, текста гласи "Не яж! Не е снимано!" Не знам дали схващате на какъв тормоз подлагам домашните. В общи линии през уикендите, ако случайно не ходим някъде, аз се развихрям в кухнята и не давам никой да припари. И когато всичко е готово, вместо щастливо да седнем да изядем кулинарния "шедьовър" аз разпъвам "ракетната" остановка и се почва едночасово снимане, докато всички изприпадат от глад.
Съдбата на този венец беше горе- долу същата, с тази разлика, че го правих вечерта и накрая ме домързя да го снимам. Оставих му една бележчица, което разбира се не създава силов щит около него и не го защитава от хищници. В крайна сметка, станах рано сутринта, за да го отбранявам от набезите. Два часа по- късно беше изяден в акомпанимента на задушени ябълки с карамел. Много добре му паснаха:)
Продукти:
За тестото
- 1 яйце
- 125 гр хладко мляко
- 50 гр масло
- 100 гр кафява захар
- 150 гр брашно от спелта
- 150 гр бяло брашно
- 1 пакетче мая (7 гр)
- 50 g размекнато масло
- 50 гр кафява захар
- 50 гр бадемов марципан
- 2 с.л канела
Маята се смесва с 2 пълни супени лъжици брашно и 1 с.л захар, след което се разтваря в хладкото мляко и се оставя 15 мин да шупне
В дълбока купа се пресяват брашната. В средата се прави кладенче, в което се сипва маяната каша, яйцето, разтопеното масло и захарта.
Замесва се гладко тесто и се оставя да втаса 40 минути или докато удвои обема си. Ако ползвате машина за хляб, може просто да изсипете всички съставки вътре и да включите на програма тесто с втасване. Аз направих точно това.
Изсипвате втасалото тесто върху набрашнен плот. Размесвате леко и разточвате на кора с дебелина около 1 см.
Смесвате мекото масло, кафявата захар, бадемовия марципан и канелата до хомогенна каша, с която намазвате кората. Посипете с филираните бадеми. Навивате на руло и срязвате по дължина по средата. Усуквате двата фитила един около друг и оформяте венеца.
Правих го доста късно и не можах да снимам но си позволява да постна снимките на Анджи
Премествате в тава, застлана с хартия за печене и оставяте да втаса още 20 минути. През това време загрейте фурната на 180 градуса. Печете 30-35 минути.
Поръсете с пудра захар и декорирайте по желание.
Изглежда изумително! А аз пия "голо" кафе...
ОтговорИзтриванеС удоволствие си пия кафето в компанията на джинджифилово-канелени бисквитки и твоя невероятен венец!
ОтговорИзтриванеХубава седмица ЛуЛу и се надявам, че вече си по-добре:)
Искам кафенце,да!И парченце от венеца!Изумително вкусно и празнично изглежда мила!
ОтговорИзтриванеМного красиво и празнично,не бих посмяла да си чупна да не разваля магията!
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Невероятно красив хляб, много интересно сплетен! Представям си ....какъв приятен аромат на канела има!
ОтговорИзтриванеПриятна и успешна седмица Лулу!!!
Снимките са невероятни!!! :))) Много добро коледно предложение! :)))
ОтговорИзтриванеПоздрави
Невероятно изглежда!За мен само снимката е достатъчна и кафето на бюрото ми.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, за тази наслада за очите ми!
Усмивки и от мен в този 12-ти декемврийски ден!
Няма да се повтарям,наистина много красиво представяне на този уникален канелен венец. На мен не ми се отдава да правя такива неща и може би затова тази сутрин се връщах поне четири пъти до момента ,за да му се наслаждавам. Хубава седмица ,Лулу ! Радвам се ,че си добре!:)
ОтговорИзтриванеИзглежда много лесно и практично. И адски вкусно...
ОтговорИзтриванеХубаво начало на новата седмица!
Прекрасна идея.Мога ли само да попитам,този марципан може ли да се замени с някакъв шоколад и от къде се купува брашното.С уважение,Петя.
ОтговорИзтриванеУаууу, изглежда и звучи много вкусно и празнично! Превъзходен!
ОтговорИзтриванеДнес понеделнишки, доста хора са ранобудни:) Благодаря ви, че наминахте да си изпием кафето заедно:)
ОтговорИзтриванеПетя, марципана който ползвам е бадемов, което всъщност са бадеми смлени на каша. Мисля че няма да има проблем да го замениш с шоколадов ганаш (разтопен шоколад с масло и малко сметана).
Венеца е страхотен! Ще си позволя да го направя за едно кулинарно парти в края на седмицата =) Само да питам: Защо на снимките след сплитането има 2 венеца, а после готовия е само един?
ОтговорИзтриванеПоздрави,
Теододра
Теди, снимката, която съм използвала за технологията е от блога на Анджи (линкнала съм към нея) Тя е направила два по- малки венеца. Аз реших да направя само един, но по- голям.
ОтговорИзтриванемного красив и вкусен изглежда. а снимките са мечта. разказът много ме развесели :). поздрави!
ОтговорИзтриванеТо, с домашните е така.. Или ние не ги дразним, или те нас :)Особено важно е да не остават гладни твърде дълго.
ОтговорИзтриванеМного хубави идеи се насъбраха. Скоро няма да се почива май :)
Чудесно предложение Лулу!
ОтговорИзтриванеБеше ми забавно и да прочета поста ти!Ситуацията у дома е същата със снимките- с яденето, аз също оставам бележки по десертите в хладилника или кутиите, а понякога се налага да ги приготвя пак - за щастие на всички.Най-голямата радост е, когато хапнат фото моделите!Но, да не се оплаквам толкова, в се пак ми звънят и ме питат, приключила ли съм със снимките...:-)
Лулу, благодаря за невероятното настроение, което ми създаде!
Сърдечни поздрави
Lulu, страхотен венец! Красива аранжировка и прекрасни снимки. Много коледно и празнично настроение ми създава предложението ти. Изглежда топло, ароматно и уютно.
ОтговорИзтриванеМного ми хареса този венец-като за врата си го направила....
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Този невероятен естонски крингел/ако си го превеждам правилно де/и аз съм го сложила при чакащите,макар че не съм сигурна дали го харесах при същата дама.
ОтговорИзтриванеКакто и да е де....твоят е разкошен,Руми и снимките,разбира се,си заслужават всички забрани!
Радвам се,че не съм единствената,която тормози народа у дома заради не снимани неща,справка последната ми публикация :)!
Ще се полюбувам още малко на твоя уханен венец и ти пожелавам хубава седмица!
Лулу имам въпрос :) на каква повърхност снимаш .. ясно маса дървена ясно ... но специално за снимане ли си я купила?
ОтговорИзтриванеМного благодаря на всички за хубавите коментари!
ОтговорИзтриванеЕликсирче, това което не харесах в оригиналата рецепта, беше липсата на захар в тестото. Аз сложих и стана доста вкусно, но другия път мисля да сложа даже още повече.
Радостина, не е маса:) Просто е една дъска, която стои на терасата и когато снимам я слагам върху кухненската маса:)
Ей,много ми хареса този "венец" !
ОтговорИзтриванеСлед ударната доза меденки (над 500 броя),ще го направя .
Благодаря за идеята и красивите снимки !
Е ти ме УБИ с тези 500 меденки! Аз 50 направих и щях да умра...
ОтговорИзтриванеStrahotno! Az sum ostaviala belejka vurhu shokolad "Ne iaj. Za gotvene e".
ОтговорИзтриванеKanela ne obicha, az se opitvam da go ubedia, che vliiae dobre na kruvnata zahar. Ima li recepta za iabulkite s karamel? S tozi venec shte pokania priiatelki za sledobedna sreshta.
Nikolina
PS Izviniavai za maimunucata. Niamam kirilica na tozi komputar.
Най-прекрасните предколедни снимки!
ОтговорИзтриванеПрекрасен венец и снимки, Лу! Не съм оставяла още бележки, но преди да се яде нещо се пита дали е снимано. :) Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеАхх Руми, уникално красиви снимки! Обаче с бележката ме разби :))) ... незнам дали в къщи ще оцелее до сутринта :)) Фантастично и много ароматно, а канелата ... направо я обожавам !
ОтговорИзтриванеОх, твоите хора в къщи са подложени на Светата Инквизиция :)
ОтговорИзтриванеНо пък всички тези снимки са толкова прекрасни....
Аз за кафето нямах време, но бих го хапнала по всяко време!
Канелата я обожавам, виж за коричките...обичам аромата им!
Цял ден отварям и затварям в офиса този венец- останаха ми очите в него:-)
ОтговорИзтриванеИ силно се надявам времето да е на моя страна и да направя нещо подобно за празниците,. И задължително със захар:-)
Снимките са вкуууусни:-)
Идва ми да си изям монитора :)))
ОтговорИзтриванеЛулу, здравей :)
ОтговорИзтриванеНе съм се отбивала при теб сигурно поне половин година, не помня.
Но на заглавието "Канелен венец" определено не успях да устоя :)
Разкошен венец си направила, възхитителен даже :)
Желая ти весело посрещане на идващите празници!
Всичко най-добро!
I can not read your blog but I your pictures are fantastic! Have a lovely day! Linda
ОтговорИзтриванеLovely picture. Do you have this recipe in English? X
ОтговорИзтриванеЗдравей, миналата зима направих твоя канелен венец и ето как стана: http://instagram.com/p/Zbxkz/ Много благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеYour photos talk for themselves. They are great.
ОтговорИзтриванеI count on google translator to understand your recipe.
Hallo from Rome.
Beautiful! Looks delicious! Greetings from Las Vegas!
ОтговорИзтриванеyum! looks incredible. xo
ОтговорИзтриванеthe well-traveled wife ♥
Ако вместо брашно от спелта се използва бяло брашно, дали е проблем това?
ОтговорИзтриванеЩе бухне малко повече. Не е проблем
ИзтриванеМного благодаря! Хубава неделя!
ОтговорИзтриване