вторник, 20 декември 2011 г.

Спомени от старите тетрадки: Класически празнични рецепти

Тази рубрика малко я позанемарих, но сега е много подходящо да я поизтупам от прахта и да блесна с някоя и друга рецепта от стария тефтер на мама. Рецептите които предлагам днес, наистина са класически: постни сарми и пържоли с вино, но начина по който са приготвени не е конвенционалния:)


Има една съвсем мъничка и съществена подробност, която ги обединява и тя не е точно в това, че съм ги намерила в архивите на мама.


В средата на миналата седмица се сдобих с нов уред. Поредния... Голям, тежичък, заемащ много място. И просто незаменим! Вижте, трафика на този блог е много приличен. Предполагам, че ако искам, мога да го ползвам за реклама. Но аз не искам:) Мисля така да си остане и за в бъдеще. Нямам намерение да ви рекламирам въпросния devive, но се каня активно да споделям впечатленията си от него, било то положителни или отрицателни. Това беше и условието, което ме спечели да участвам в проекта на Crock Pot. Уредите за бавно готвене са доста популярни в цял свят, особено в английскоговорещата му част, но в България навлизат точно в момента. Рецептите за него са осъществими и по доста други алтернативни начини и с всяко предложение ще ги споделям. Така че спокойно - дори и да нямате уреда, ще може да се възползвате от тях. Първото ми впечатление от Crock Pota -a е горе долу като от миялната машина или роботите прахосмукачки - определено мога да си мия чиниите и да чистя на ръка, но машините значително ти улесняват живота.

                                    снимка: Интернет

Ако попадате в категорията на работещите жени с малко свободно време, това е едно от онези неща, които просто трябва да имате:) Сериозно!
Принципът на уреда е точно като на готвене в глинено гърне. Хвърляте всичко на куп и го забравяте за доста време. После изведнъж се оказвате с нещо ужасно вкусно за вечеря. Не се изискват кой знае какви кулинарни умения, не ви трябват много засукани рецепти и което е най- важното не от вас не се очаква да следите какво се случва с храната вътре, докато се готви. Зареждате го сутрин, включвате таймера и когато се приберете за вечеря, имате готово топло ядене. Като бонус получавате и аромат на яхния из цялата къща, който все още не съм сигурна как да интерпретирам:)
В нета може да намерите доста информация. На български има тук.

Като за първи срещи с уреда, се спрях на няколко класически рецепти, които са много подходящи за идващите празници и стават много вкусни, ако се готвят продължително време на бавен огън.

За Бъдни Вечер няма как да минете без постни сарми.


Не припадайте - време за приготвяне в Crock Pot - 7-8 часа:) Точно един работен ден. Уредът има и до 4 часа подгряване, което чудесно се съчетава с времето за отиване и връщане до офиса.
Разбира се, ако не разполагате с Crock Pot, може да ги приготвите в обикновена тенджера или глинено гърне в печката за около 1,5-2 часа. Лично за мен, това означава, че ще трябва да им "светя" след работа и да ги ядем на другия ден.  И до сега съм се справяла, но определено с "къкрещото гърне" (Crock Pot) ми дойде "дюшиш":) Имах очакване за нещо като туткал след 8 часа готвене на ориз, но това предчувствие, като никога се оказа погрешно:)

Постни зелеви сарми за Бъдни Вечер

  • 300г бял ориз
  • 1 глава лук
  • 3 с.л доматено пюре
  • 50г стафиди
  • 50г орехи
  • 1 морков
  • 2 скилидки чесън
  • черен пипер, чубрица, мащерка, червен пипер
  • зехтин и олио
  • около 10 бр листа от кисела зелка
  • 150 гр ситно нарязано зеле


Главата лук и моркова се нарязват на ситно.
Сотират се в малко зехтин заедно с червения пипер
Прибавя се ориза, подправките и скилидките чесън. Съвсем леко се запържва за не повече от 1 минута.
Добавят се доматеното пюре, стафидите и орехите и се оставят за още 3-4  минути на котлона
Сармите се завиват с охладената смес в зелевите листа
На дъното на тенджерата се застила  ситно нарязаното зеле. Сармите се подреждат отгоре на два реда и се заливат с около 40 мл олио и вода. Ако готвите в обикновена тенджера, водата трябва да ги покрие. В уреда за бавно готвене слагате 1,5 пъти количеството на ориза.. Съдът се захлупва и се готви на слаб огън.
Ако ползвате Crock Pot - включете на 1 и забравете за 7-8  часа. Ако имате нормална тенджера - наредете вътре, затиснете отгоре с чиния и варете в продължение на 1,5 часа.

Преди сервиране може да запържите червен пипер в малко олио и да полеете сармичките.



За разлика от сармите, следваща рецепта няма нищо общо с вегетарианското меню  и са най- убийствените пържоли, които съм яла!



Задушени пържоли с червено вино


  • 6 вратни пържолки с или без кост (в конкретния случай моите са без)
  • 3 скилидки чесън
  • 30 гр краве масло
  • 70 мл червено вино
  • 50 мл вода
  • Сол, розмарин, кимион, черен пипер или други подправки по избор

Пържолите се запичат по 3 минути от страна в сух тиган. В никакъв случай не обръщайте, не бучкайте с вилица, не им байте! Просто ги оставете за 2-3 минутки, обърнете и пак не
пипайте.
Подредете на дъното на съда, в който ще приготвяте. Посолете и поръсете с подправки. Залейте с червеното вино и водата. Върху всяка пържола, сложете по парченце масло.



Включете crock pot-a на I за 8 часа или на II за 3,5 часа и си отидете на работа или излезте на разходка. Когато се върнете ще имате най- крехките и ароматни пържоли, които сте яли.
Ако не разполагате с такъв уред, подредете месото на дъното на тава, залейте по гореописания начин, покрийте с фолио и оставете за 1-1,5 часа на 160 градуса. Махнете фолиото и печете още 20 минути, като поливате от време на време, за да не се изсуши месото

И в двата варианта може да довършите ястието, като приготвите сос. Просто сгъстете събралата се течност на дъното на съда с 1 с.л брашно.
Това е любимата ни коледна рецепта  за пържоли:)




15 коментара:

  1. Оу, много интересно! Спечели ме и мисля добрия старец да бъде изръчкан за подобно гърне. Звучи страхотно - особено частта с прибирането от работа и готовата вечеря :-)

    ОтговорИзтриване
  2. :) И ти и Пепчо сте се наговорили за този уред :)))) Как можете да показвате такива ястия :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам сарми и пържоли. Рецептите ти са адски вкусни, дори приготвени в гърне или обикновена тава. Но най-много обожавам разните машинки, които ти улесняват живота:)

    ОтговорИзтриване
  4. Рецептите наистина са много вкусни, но мисля, че тайната им е точно в приготвянето с този уред. Твоите изглеждат толкова изкушаващи. Снимките са прекрасни. Знам, че не ти казвам нищо ново, но все пак скоро открих този блог и не мога да му се нарадвам:)! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  5. Рецептите ти са страхотни. Понякога простите неща са най-красиви!
    Отдавна съм хвърлила око на един такъв бавен готвач, но все още имам някои притеснения по въпроса. Заради кучето, че и другите гадинки, не съм сигурна бих ли оставила включен уред, у дома. Това едно и второто - тих ли е?

    ОтговорИзтриване
  6. kathryn, гък не казва:) Самият уред не издава абсолютно никакъв шум. Звуковият фон идва от лекото къкрене на яденето в тенджерата и евентуално от включен абсорбатор.

    ОтговорИзтриване
  7. размечтах се :) - и за уреда, и за повече свободно място да си прибирам всичките екстри, с които се сдобивам.

    ОтговорИзтриване
  8. Заинтригувана съм!
    Само място да намеря в тясната ми кухничка;-)
    Чудесно би било да се прибера у дома и уханието на току що сготвената ми вечеря, да изпълва цялата къща;-)
    Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  9. Ох и аз съм доста заинтригувана, само че ще ми мърморят, че задръствам къщата :)) И аз съм кът с мястото, но пък това изглежда да си заслужава! Страхотно приготвени ястия Руми и снимките са страхотни (това май го повтарям всеки път, сори :))

    ОтговорИзтриване
  10. Виждам, че успях да зарибя още няколко човека:)Имам усещането, че съвсем скоро някъде ще ме причака тълпа изнервени съпрузи:) Ева, моля те не казвай кой ти е пуснал мухата в главата, защото в конкретния случай няма да се налага да ме причакват:))) Пробвах и някои десерти в това нещо. Резултатът не е никак лош, но беше по- скоро от научен интерес, от колкото от жизнена необходимост. Но пък крем карамела стана жесток!

    ОтговорИзтриване
  11. С нетърпение чакам рецептата за крем карамела.

    ОтговорИзтриване
  12. Здрасти, Руми и ЧНГ на теб и цялото ти семейство! Нахлувам с благодарности и за двете рецепти :) И за двете ти пишем максимална оценка :) Мъжете даже ти добавят няколко плюса за пържолите :)
    Още веднъж благодарности за споделения опит! Много полезен!

    ОтговорИзтриване
  13. Отдавна го искам и аз този уред. Руми,ужасно вкусно изглеждат ястията!

    ОтговорИзтриване
  14. И утре ще пробвам пържолите!
    Поздрави, Михаела!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...