неделя, 28 ноември 2010 г.

Коледни прасенца

Какво е Коледа? Празник с много подаръци?! Още не мога да си избия от главата миналогодишния слоган от рекламата на Булсатком и какичката, която мяука с приятен провинциален акцент, а ето че вече започнаха да се появяват тазгодишните попадения. Disney Chanel настървено облъчва хлапетата с последните иновативни решения за детски играчки:) Пухкави зайчета, които гризат морковчета, премятат се през глава и правят шпагат, но иначе едва ли можеш да ги впишеш в някоя забавна детска игра. Или пък пишкащо пластмасово бебе с памперс, набор от дрешки, които струват повече от моя гардероб и прекрасна розова количка, която далеч надминава като функционалност, тези на които се радваха моите кифли:) Това всичкото, разбира се на цената на половин годишната заплата на средностатистически българин:) Истината е, че това е любимият ми празник! Само, че не заради подаръците, а заради подготовката:) Тази година реших да започна от значително по- рано (нали все пак имам и блог)  и то с нещо много типично, коледно и прасешко! Или пък може би не е чак толкова традиционно, защото, всъщност моите прасенца са сладки:)


Все пак си е традиционно, защото сладките са медено - джинджифилови:) Вярно, че обикновено ги правят под формата на човечета или звездички, но това според мен си е чиста дискриминация към прасетата! Значки какво - под формата на пържоли може да участват на трапезата, а под формата на сладки не, защото уж били мръсни и дебели. Моите пък са си много фотогенични:)



Хуманистът и защитникът на животните в мен се пробуди и реших, че тези даже няма да ги ядем:) Всъщност тази година с мъжа ми решихме да не акцентираме върху подаръците и комерсиализацията на иначе толкова хубавия празник. Обявихме, че  ако изобщо има подаръци, то ще бъдат само такива, които сме си направили ние. Това едва ли ще се случи точно в този изчистен вариант, но за моя изненада децата прегърнаха идеята много радушно:) В допълнение, украсата, в по- голямата си част също ще бъде home made:) И така се родиха моите прасенца:)
Част от тях бяха изядени много преди да успея да ги декорирам - оказаха се изумително вкусни!  Няколко екземпляра все пак оцеляха и ще изпълняват ролята на декорация по елхата и като висулки от тавана.


Използвах почти същата рецепта, като за медената къщичка за Хелоуин.  Всъщност използвах останалото тесто от къщичката, като добавих още малко аромати:)))))


Продукти:


1100 гр   бяло брашно
150 гр  масло
2-3 с.л олио
150 мл  мед
100 гр кафява захар
50 гр  бяла захар
2,5 ч. л сода бикарбонат
3 бр. яйца
50 мл вода
3ч.л джиндифил
индийско орехче
1-2 зърна кардамон
2-3 зърна бахар
1 ч.л. канела
10 зърна карамфил
Всички подправки трябва са счукат добре и да се омешат заедно

Направо копирам част от обяснението от предишния пост да не прехвърляте от едно на друго място.

В дълбока тенджера смесвате меда, захарта и маслото. Оставяте да се разтопи и смеси на слаб огън. През това време в голяма купа изсипвате брашното и подправките и ги слагате да са ви под ръка. След като маслото и захарта са станали хомогенни, добавяте содата. Внимавайте - кипва бързо и това е идеята на вече приготвеното брашно. Смесвате ги, добавяте яйцата, водата, подправките,  олиото и месите до получаване на  тесто. Ако не ви изглежда много гладко - не се притеснявайте. След като почине 1 час става идеално. Правите го на топка и го слагате в хладилника за едно денонощие (издържа повече от 10 дни)
Вадите от хладилника и затопляте за 2-3 сек в микровълновата за да поомекне. Наистина е важно да не превишавате това време.
Разточвате кора с дебелина около 1-2 мм и изрязвате фигурките. Аз си бях направила шаблон от картон и изрязах прасенцата с макетно ножче.

Прехвърляте върху хартия за печене и слагате в предварително загрята на 140 градуса фурна за 8 минути. Къщичката я бях пекла 15 мин, но тези фигурки са доста по- малки и тънки и намалих времето на половина.



Изрезките изпекох на обикновени кръгли сладки, които хлапетата унищожиха докато се обърна. Останалите декорирах със захарен фондан. Намалих малко картонения шаблон, с който направих сладките и с негова помощ изрязах моделиращата маса. Залепих върху сладките с помощта на белтък и боядисах със сладкарски боички. Ушето е оформено и залепено допълнително пак с помощта на белтък. Единствено опашчиците  и шалчетата не са ядливи. Имах друга идея, но не се получи добре и боднах за опашка навито телче със захарно топче накрая.

37 коментара:

  1. Абсолютни сладури са тия прасенца, не знам как ще ги опазиш от изяждане.:)))
    И по-добре не кани такива като мен на гости, защото най-много да ти остане едно за Коледа.:)))
    Страхотна публикация.:))

    ОтговорИзтриване
  2. Уникални са!
    Идеята за опашките е просто страхотна, нищо че не са ядливи! :-)
    И самите прасенца са толкова сладки, аз лично също бих си ги държала за украса, а изрезките бих хапнала.
    Със сигурност ще се възползвам от рецептата, че и без това си търсех хубава рецепта за медено-джинджифилови сладки.

    ОтговорИзтриване
  3. Ха,страхотна идея.Наистина са много фотогенични.Опрефелено си записвам рецептата

    ОтговорИзтриване
  4. Джинджър, старая се да ги опазя, като поддържам запас от друг вид сладки:)
    Thank Xiaoli! Best whishes!
    Иринка, ще те викна да ме подкрепяш в убеждаването на децата, да не ядат прасетата:))) Как пък изобщо ми хрумна да им кажа че са сладки, не мога да го проумея още:)
    Petya, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  5. Много са идейни и фотогенични :)
    Миналата Коледа подаръците от нашето семейство бяха кутии с различни видове меденки и други сладкишчета, не си спомням от кога не съм виждала по-доволни изражения на получаващите :) Крайно време е да започнем да празнуваме и да спрем да пазаруваме :) Даже и рима докарах ;)
    Хубава нова седмица, Лулу

    ОтговорИзтриване
  6. Най-красивите прасенца, безспорно:)много те бива, Лулу!

    ОтговорИзтриване
  7. Леле, как имате търпение за такива неща?!! Лудите ме хващат само като си помисля:-)))
    Много са готини, с пуловери:-))

    ОтговорИзтриване
  8. Удивителна Работа Лулу :) Изглеждат Чудесно тези прасенца.Предполагам че са и много вкусни :)

    ОтговорИзтриване
  9. Еoc, много добре синтезира мислите ми в един щрих:)
    Дина, благодаря!
    LaMartinia, ами там е работата че ми действа психотерапевтично:) Иначе стресът ми идва в повечко:)
    Анонимен, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  10. Ехааа, жестоки са! Отдавна ми е жал за пренебрегването на облика на прасетата по Коледа! Направила си ги много, много симпатични :)

    ОтговорИзтриване
  11. Абе как се яде това, толкова са хубави! Браво Лулу.

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасни прасенца, страхотни снимки, всичко е на ниво, както винаги.
    Желая ти всичко най-добро!

    ОтговорИзтриване
  13. Ох... тези прасенца са страхотни. Превъзходни. Много благодаря за вдъхновението.

    Поздрави,
    Радостина

    ОтговорИзтриване
  14. Невероятни са, Лулу! Ще бъде весела подготовката за празника у вас!

    ОтговорИзтриване
  15. Идеята ти за сладки прасенца много ми допада, Лулу! За това, че си ги направила прекрасни, а снимките са още по, си го знаеш и вече се изчерпвам откъм комплименти.
    Страхотна си и продължавай все така да ни радваш и вдъхновяваш!

    Хубава и усмихната да е новата седмица, Лулу :)

    ОтговорИзтриване
  16. Много са сладки!
    Сещам се за приказката "Трите прасенца", сега ти трябва само един голям джинджифилов лош вълк :)
    Браво на теб,Лулу! Не само вече си почнала с коледните сладки, ами и такива оригинални ти хрумват. На мен муза за тях още май не ми идва, а е време, все пак до Коледа останаха 3 седмици :)
    Весела нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  17. Седя и мигам на парцали среднощно! Не зная на кое повече да се зарадвам - на симпатичните прашчовци, на прекрасната им подредба в и около още по-прекрасни аксесоари или на вълшебните картички? Неуморна си, Лулу!

    ОтговорИзтриване
  18. Направих веднага асоциация с разказа на Гришам "Да пропуснеш Коледа" и сериозно се замислям над варианта. Идеята за home made подаръци ми допада и ще се възползвам, благодаря ти за вдъхновението, Руми!
    Сладките са съвършени, картичките и снимките - тоже. :)
    Спорна седмица ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  19. Елиа, най- после и аз да си намеря съмишленик взащита на прасешките коледни права:)
    Мариета, да ти кажа на малките вредители даже много им се услаждат, като тук, вкусовите качества ни най- малко не играят роля:)
    Радостина, Кеми,Тони, много благодаря за хубавите думи!
    Лети, това за вълка е супер идея! Дано само да ми остане време. Ще правя и джинджифилова къщичка, така че съвсем като възтановка на приказката ще бъде:)
    Ивейн, благодаря! Радвам се че отбеляза аксесоарите:)))) Тази кутия за бисквити си я купих с огромен мерак и малко състояние и щеше да е жалко да остане неотразена:))))
    Ева, благодаря! Може да направим цяло движение за празници без пазаруване:))))
    Желая на всички хубава и усмихната седмица и по- възможност по- малко вятър, че днес сутринта просто ме отнесе:)

    ОтговорИзтриване
  20. Лулу, изумителни снимки и прекрасна идея за бисквитки!
    Май набързо се събудих тук :)))

    ОтговорИзтриване
  21. Най-симпатичните прасчовци :) Страхотни са !

    ОтговорИзтриване
  22. Лулу, страхотни са прасчовците, хихи :))
    Много логичен избор - Коледа/прасе. И какви хубави пуловерчета си им направила... Наистина страхотна идея!!!

    ОтговорИзтриване
  23. Горките прасенца! Независимо под формата на сладки или пържоли, участта им е ясна, все ще бъдат изядени. Браво, Лулу, за веселяшката презентация на Коледни сладки!

    ОтговорИзтриване
  24. Лулу, страхотни прАсета! Поздрав и за идеята за home made украса.Радвам се, че има все повече ентусиасти, които истат да превърнат коледната истерия отново в Мистерия :)

    ОтговорИзтриване
  25. Никога до сега не съм правила от този тип Коледни сладки които трябва да престоят до Коледа...
    Първо, защото съм несръчна и второ, защото не знам дали аз бих могла да ги опазя до Коледа още от сега...:)))или пък ще трябва да ги изхвърля, защото никой не ще да ги яде :))))
    Толкова много ми харесват, а толкова трудно изглежда всичко. Няма ли да пуснеш някакви по-простички коледни курабийки, с които и лаик в кухнята би могъл да зарадва домочадието си?
    (няма ми го срамуващото се човече в ъгъла :) )

    ОтговорИзтриване
  26. Много готини са тези прасенца, истински бижута, не ги хапвайте моля:))

    ОтговорИзтриване
  27. Много са весели и закачливи! А снимките създават Коледно настроение :-) Прекрасни са, Лулу!

    Усмивки, Милена

    ОтговорИзтриване
  28. Хи хихихиих,какви сладури,че ще са и вкусни!!!!

    ОтговорИзтриване
  29. Il tuo gusto nella scelta dei decori è sempre molto raffinato, penso tu sia molto brava, ciao
    felice serata

    ОтговорИзтриване
  30. Лулу, страхотни са!!!
    Аз още не съм на коледна вълна, а и мойте дечурля като ги знам, че са с вградени локатори за намиране на "запазени" сладки.... :)
    Големи са сладури тия прасенца, ако ти бях дете къщата щях да обърна да си копна едно :)

    ОтговорИзтриване
  31. Лулу,
    зърнах ги тия фотогенични прасчовци онзи ден, но исках да им отделя повече време да им се полюбувам...Е то бива, бива...да са толкова красиви, ами ти си ги направила неустоими. Възхищавам се, че с шаблон си рязала. То и без това си е трудоемко, а такова джвъцкане, голяма заигравка ще да е паднало.
    Не ги яжте! Само на пържоли. Нека да стоят на елхата, така удоволствието ще е в пъти по-голямо:)

    ОтговорИзтриване
  32. Лулу, разкошни прасчовци! Аз още не съм на коледна вълна, но покрай твоите сладки започвам полека-лека да се настройвам. Толкова са красиви, направо да ти жал да ги хапнеш!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  33. Лулу, ти наистина ли вярваш, че ще ги опазиш?
    Страхотни са прасчовците - големи сладури и уникално еднакви - хвала на търпението ти да ги правиш по шаблон!

    ОтговорИзтриване
  34. Лулу, аз по Коледа така и не успях да спретна тез сладки, но сега съм им хвърлила око. Имам обаче няколко въпросчета - първо, свиват ли се много след печене и колко горе-долу бройки излизат от тази доза. При 1кг брашно сигурно ще са доста, но все пак.. :))

    ОтговорИзтриване
  35. Руми, страхотни са! Идеята е оригинална и много нестандартна! Мисля да ги пробвам тази година!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...