понеделник, 22 ноември 2010 г.

Къде изчезна?

Тази публикация започваше по съвсем различен начин, но в последния момент реших да я променя, заради една статия, която излезе на 19 Ноември в списание Бакхус. Материалът е за десетте  най- добри Фууд блога в БГ. Something... e включен в подбора, с което разбира се няма как да не се гордея:)
Край на лирическото отклонение:) Връщам се на основната тема.
Къде изчезна...? Това не е цитат от новата реклама на Нестле  и не става въпрос за млякото:) Това е въпросът, който ми задават повечето познати, когато случайно успеят да ме мернат в Скайп. Ами тук съм си! Всъщност при мен нищо не се е променило:) Подозирам, че проблемът  се крие във факта, че не използвам социални мрежи, а в Скайп влизам веднъж на две седмици:) Сори, ама това с Facebook, ми се струва някаква времетрепачка, пък аз нямам чак толкова много време:) От друга страна си отговарям редовно на мейа, а телефона е непрекъснато с мен (друг е въпросът, че през уикендите го зарязвам на произволни места и не го чувам). Странно, но малко хора все още се сещат, че могат да си говорят и по този начин.  Изведнъж се замислих, че чатовете и социалните мрежи изместиха реалната комуникация с реални хора. Въпрос на избор и време, както се казва:)  Предпочитам да излезна с домочадието някъде на разходка на село, от колкото да отглеждам ферма във Фейса:)
Днешната рецепта от една страна е простичка и бърза, а от друга страна е точно от типа фермерски:) Предложението ми е за пълнени домати с булгур



 Не бях пускала хвърчило от дете:) Всъщност това начинание съм го правила един единствен път през живота си:)  Преди около година ни подариха хвърчило и в продължение на повече от 365 дни го търкаляхме на задното стъкло на колата, с надежда да го пуснем. Преди две седмици, най после настъпи заветния миг!

Времето беше слънчево и ветровито - перфектно за такова мероприятие:)
Яздихме коне


Гушкахме малки кученца

Някакви дребосъци се въргаляха като топчета в изсъхналата трева:)


Някои родители се въргаляха по същата трева в снимане на овце:)



И разбира се пуснахме прословутото хвърчило:)


Чистият въздух отваря апетита, както знаете:) Тези неща могат елегантно да бъдат уредени с едно импровизирано барбекю:)


В момента са пости и ще спестя наденицата в днешната рецепта, но ако не спазвате тази традиция, може да я добавите към основните съставки:)


 Продукти

200 гр булгур (една голяма чаена чаша)
300 мл зеленчуков бульон
4 - 5 големи домата
1 глава лук
1 скилидка чесън
100 гр грах
черен пипер, червен пипер, риган, сол
зехтин
по желание наденица нарязана на ситни кубчета



Горната част на доматите се отрязва, като капаче. Вътрешността се издълбава и се запазва.
Булгурът се почиства и се измива. В дълбок тиган се сгорещява малко зехтин и съвсем за кратко се запържва лукът, нарязан на дребно. Добавя се измития и отцеден булгур. Бърка се непрекъснато около минута. Добавя се вътрешността на доматите, скилидките чесън, граха, подправките и зеленчуковия бульон. Захлупвате и оставяте на слаб огън докато течността изври. Оставяте да се охлади, след което пълните доматите. Печете на 170 градуса около 20-30 минути.


Търпи страшно много адаптации. Може да ползвате марокански кускус, вместо булгур или да добавите друг вид зеленчуци по избор - броколи, тиквички, моркови ... Ако сте любител на пикантните вкусове, разнообразете с малко лют пипер. У нас зелените подправки старателно се избутват по ръба на чиниите, но ако вашия случай на е такъв смело нарежете на ситно копър, магданоз или кориандър:)

 


29 коментара:

  1. Лулу, чудесна разходка и рецепта. Както винаги фотографиите ти са на ниво. Поздравления и за участието в новия брой на БАКХУС, който за мое най-огромно съжаление, вече е изчерпан в реп-а до офиса.

    ОтговорИзтриване
  2. Лулу, първо поздравления за поместването на твоя блог на страниците на "Бакхус", напълно заслужено!

    Забелязала съм, че често правите фото-разходки сред природата. Отново страхотни снимки и чудесно ястие (обожавам пълнени домати)!

    ОтговорИзтриване
  3. Ваня, Кали, благодаря!
    Бакхус и аз трудно го намерих. Чак на третия РЕП:)
    Кали, да ти кажа, ние по- скоро често се разхождаме, а снимките са като страничен ефект, от факта че никога не тръгвам без апарата:)

    ОтговорИзтриване
  4. Лулу и аз си мечтая за хвърчила, лошото е чук при мен във момента е студено и дъждовно и хич не е за хвърчила :(

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно!
    Усетих всички настроения от уикенда ви, чрез тази публикация и снимки! Много приятно!
    Поздравления за Бакхус!

    ОтговорИзтриване
  6. Поздравления за участието в Бакхус! Рецептата и публикацията ми идват много на място. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много се радвам за Бакхус Lulu! Прекрасна почивка сте направили, заслужава си пред това да седиш на компютъра по цял ден.

    ОтговорИзтриване
  8. Lulu, поздравления за публикацията!Случайно попаднах на нея. Всичките ми любимци са в нея.
    Прекрасни снимки си публикувала. И ние много обичаме разходките сред природата. Дори миналата неделя бяхме на пикник.
    Много вкусна рецептичка. Както ми се намира булгур..:)))
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  9. Che bello vedere il vostro paese e la vostra campagna, grazie
    buon lunedì ciao

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря!
    Приятен апетит !
    The Cook The Thief His Wife And Her Lover
    http://zamunda.net/details.php?id=133911&hit=1

    ОтговорИзтриване
  11. Congratulations!!!!!!! :)))) So happy for you.. such a well-deserved mention!!

    And the stuffed tomatoes. so simple, yet perfect and divine!

    ОтговорИзтриване
  12. Честита публикация, Лулу, напълно заслужена, знаеш!
    Чудесно бягство от шума и града си организирате, мъничко ви завиждам :)
    На рецептата ..... да добавя наденичка, а, по-вкусно звучи :)

    Спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Честито за Бакхус! Напълно заслужено, Лулу!
    Страхотно е, че толкова често си правите подобни разходки. Невероятни снимки и чудесна рецепта!

    Спорна и усмихната седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  14. Лулу, честито и за хвърчилото :)
    А рецептата е много хубава и наистина с големи възможности за комбинации!
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Лулу, доматките са върха, страшно вкусни снимки.:)))
    Честитка за публикацията и много ти се радвам на всичко, което преживяваш.:)))

    ОтговорИзтриване
  16. Поздравления за публикацията в Бакхус, напълно заслужена оценка на всичко, което показваш тук! :)
    Рецептата ми допада, но в добавка с наденица. :)
    Снимките са достатъчни за да усетя аромата на открития огън и доловя трептенето на хвърчилото! :)
    Спорна нова седмица ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  17. А аз, чак на третия ден :)))
    Честито, Лулу!
    Толкова хубаво разказано. И показано. Да му се прииска на човек да потърчи по поляните и без хвърчило. А предложението ти много ми допада, отскоро съм и аз на вълна булгур, още изследвам:)
    Спокойна нощ и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Лулу, пак ми повдигна настроението с тази публикация :))
    Страхотен излет, природата зарежда човек така, както никоя социална мрежа не може :)
    А и рецептата с доматите и булгура си я бива!
    Ето защо го обичам твоя блог и наградата е повече от заслужена! Честито!

    ОтговорИзтриване
  19. Страхотно и съвсем на място и навреме! Топ 10 е повече от заслужено :), радвам се на всяка твоя публикация, както винаги :), а и като гледам успяваш прогресивно да радваш все повече хора. Много, много браво! :)

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря, благодаря, благодаря! В изблиг на чувства и откровение, ще ви кажа, че това място никога нямаше да изглежда така без вас!

    ОтговорИзтриване
  21. Браво, Лулу! Ще си го купя специално да ви "прочета"! Чудни снимки, както обикновено;-)

    ОтговорИзтриване
  22. Честито Лулу!
    Заслужено!
    И разходката и хвърчилото и доматките изглеждат чудно!

    ОтговорИзтриване
  23. То оставаше и да те пропуснат и щях да обява, че или нищо не разбират от списанието, или че слабо сърфират из нета :)))
    Честито, Лулу! Няма да коментирам рецептата и снимките от този ти пост, 'щото нямам думи :))

    ОтговорИзтриване
  24. Лулу, страшно ти/ви се радвам!!!
    Дай боже повече такива хора и семейства!

    ОтговорИзтриване
  25. Ооо, кучо е толкова сладък!
    Прекрасна разходка сте си направили, как ми се язди и на мен конче, май близо до София има конна база?

    Поздравления за публикацията, още много такива ти желая :-)

    Снимките са страхотни, а ястието изглежда много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  26. Браво Лулу ! Поздравления най-искренни ! Ти го заслужаваш защото всяка твоя публикация, рецепта, снимка са безкрайно вдъхновяващи, носещи топлина и много любов!

    ОтговорИзтриване
  27. Честита публикация, Руми!
    Прекрасно написано, показано и представено -
    така както ти умееш.
    Поздравления и прегръдки, Диана

    ОтговорИзтриване
  28. Честито, Лулу (напълно заслужено)!!!
    Аз съм любител на чушките с булгур, сигурно ще ми допаднат и доматите.
    Прекрасна разходка сте си направили! Снимките са вдъхновяващи!

    ОтговорИзтриване
  29. Lulu, честито за Бакхус! Много е хубава и рецептата с булгур! Записвам си я за догодина. Поздрави и още много хубави уикенди сред природата!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...