сряда, 7 декември 2011 г.

Коледни минатюри

Зън, зън, зън, вчера навън беше 15 градуса, зън, зън, зън, няма помен от сняг, зън, зън, зън просто не ме интересува, пак ще ми e празнично:) Всичко е въпрос на гледна точка. Преди 2 седмици, малката беше болна от варицела, стоеше си сама  вкъщи, цялата изрината. Уж трябваше да и е гадно и да умира от скука. Една вечер  цъфна нахилена при нас, хвърли се на леглото, разпери ръце и крака, като зае цялото жизнено пространство , почти ни изсипа на пода и доволно заяви " Леле колко си обичам живота" Беше си намерила "забавното" занимание да ходи и да прегръща сестра си, която умираше от ужас, че може да се зарази (нещо не схвана идеята, че след като веднъж вече е била болна, сега няма как да го повтори:) Освен това беше нарязала всички възможни хартии в къщата, беше налепила всяка свободна повърхност и изобщо, беше открила толкова много неща, които можеш да правиш, ако си останеш вкъщи без особено стриктен родителски контрол. Дребната е такава, че винаги си намира нещо положително във всяка ситуация. Много харесвам точно тази черта в характера и и се надявам да не се промени с времето. Много бих искала да мога да кажа, че го е наследила от мен, но ще излъжа. По- скоро се надявам, че положителното отношение към живота е заразно и ние също ще прихванем  от нея:) Следвайки този пример, ще  спестя дозата мрънкане, която напира вътре в мен, след няколко от онези "възхитителни" дни,  в които се чудиш дали да си изпуснеш нервите и да се разкрещиш или пък да изпаднеш в истеричен смях. Въпреки обичайният хаос, или може би точно благодарение на него продължава да ми е празнично. По някакъв странен, леко самоцелен начин, но все пак коледно:)  След този "прочувствен" и разточителен увод искам да споделя някои дребни миниатюри, които правихме. Стават за украса на елхата, за закачане на стената, но най- вече предназначението им е да прекарате малко време заедно.




 Изглежда много лесно и просто и всъщност е точно такова, но трябва да имате предвид някои особености.

Нека почнем от там, че трябва да си набавите необходимите материали.

1. Портокалите са най- лесната част. Режете на шайби и сушите 1-2-3 седмици:) Добре де, може да ползвате и фурната и процесът се скъсява до няколко часа. Аз играя нечестно и всъщност си имам сушилня за плодове и зеленчуци:) Отне им цяло денонощие, но пък не се налагаше да ги наглеждам и обръщам. Вършат много хубава работа за всякаква коледна украса и след няколко дни ще ви покажа и друго приложение.



2. Дървеният материал - в употреба могат да ви влезнат всякакви тънки клони, които сте си събрали. Най- добре отидете в гората  с цялото домочадие.След няколко часа прекарани с тях ще се почувствате, като в истинска приказка.Най- вероятно тя ще е "Хензел и Гретел". Вие в ролята на крещяща вещица, с непреодолимо желание да  зарежете  диванетата сами в гората  и да избягате надалече:)



3. Шипки, дренки и всякакви други червени плодове.  Освен, че ще се сдобиете с прекрасни червени петна, които не се перат, този вид храсталак ще ви зарадва с обилно количество тръни. Нужни са ви по- малко от 15 минути бране, за да придобиете вид на човек, оцелял след схватка с тигър:) Кой точно е победил, ще бъде много спорно.


След като вече сте се измокрили, някое от децата е паднало в калта, а другото е настъпило нещо особено гадно, е време да се приберете вкъщи и да се заемете със сглобяването на еко коледните играчки/миниатюри/украси.

Клечките трябва да бъдат нарязани на подходяща големина. Кухненският нож за хляб не е никак добра идея и горещо ви препоръчвам да се поучите от опита ми. Използвайте ножовка или друго подходящо съоръжение.  Това е момента, в който трябва да спечелите половинката ви за каузата. Най- добрият сценарий е той самоотвержено да се втурне да ви помага с рязането и пробиването, а вие да давате мъдри съвети отстрани, като от време на време  правите капризни забележки. Малко по- лошият вариант е да ви отпуснат инструментите за временно ползване срещу приемо- предавателен протокол подписан с кръв.


Децата ще внесат допълнителен колорит, като квичат възторжено, разпиляват  стърготините из цялата къща и размазват дренките и шипките по теракота. Лошо ви се пише, ако имате и килим:) Временно може да им ангажирате вниманието, като ги накарате да нанизват елхичките. Най- удобно става с тънка тел, вместо с игла. Без значение какво количество им дадете и колко е скъпа, тя ще бъде оползотворена не по предназначени до последния милиметър.


Истината е, че беше много забавно:) Дано и Мъжът на Лулу е на същото мнение:)









32 коментара:

  1. Страхотно изглеждат Лулу! Чакам с нетърпение въплащението на изсушените портокали :)

    ОтговорИзтриване
  2. Красиви миниатюри - оплакнах око!
    Преживяванията някак ми звучат познато, ама като се случва на друг е по-лесно човек да се усмихне или поне усмивката идва по-бързо. Снимките както винаги са на ниво... а аз съм особено привлечена от мъничката дрелчица!

    ОтговорИзтриване
  3. Жестоки!!! Толкова истински и точно в мой стил :-)
    Усмивки и прегръдки от мен

    ОтговорИзтриване
  4. Да си купите лък на ножовката, направо ще те мисля цял ден как са ти ръцете от стискането на назъбената ламарина :)
    Лулу, да са ти живи и здрави и малкото, и голямото дяволче, че те заразяват с такива положителни енергии и сили да режеш, стържеш, копаеш и вместо да изядеш портокалите, ти ги сушиш и оцветяваш къщата с тях!

    ОтговорИзтриване
  5. Увлекателно четиво! Честно казано не исках да свършва! Забавлявах се тотално! А миниатюрките са повече от прелестни и... си представям как ухаят.Обичам миризмата на природа - трева, да не говорим за току- що окосена , на разрохкана пръст, на счупено клонче.... Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  6. Ха ха Руми, много ме развесели рано тази сурин:)) Мъжът на Лулу явно е страшно търпелив и великодушен човек, ела да видиш у нас какъв скандал и какафония ще отнесем с децата за къде по дребна щуротия ... като това че си домъкваме от вън листа и разни трънки за украса, а да не ти разправям какво е да си домъкна дъски са снимки от село ... уауу:)) Аз съм под един знаменател с децата, даже по-лошо, подстрекател :)) Невероятно готини украси сте изобретили и идеите ти са страхотни, ще си краднем някоя и друга, за ужас на мойто мъж :)
    За положителната нагласа на малката, да завидна е, за щастие и аз си имам една такава в къщи и при мен е малката, но не се е метнала на никой от възрастните мрънкала :))
    Благодаря, че усмихна деня ми!

    ОтговорИзтриване
  7. Руми,позабавлявах се за твоя сметка (не, че не съм минала по този път:)
    Страшно увлекателен и разтоварващ пост за нас, четящите:)
    Всичко е много красиво и идейно,а снимките,както винги са чудесни!
    Прегръдки и пожелания за един прекрасен ден:)

    ОтговорИзтриване
  8. Усмихна деня ми с увлекателния разказ и с красивите снимки!

    ОтговорИзтриване
  9. DryThyme, Te4eto, Lina, Кате, благодаря ви!
    Пепи, той всъщност Мъжа на Лулу ги изряза накрая тези кръгчета:))))
    Кенли, точно това е, което и мен ме привлича в тези неща. Уханието и усещането за природа! Много добре си го описала!
    Ива, мога да си го представя:) Да ти кажа у нас е е различно в зъвисимост от конкретната ситуация. В единият случай аз съм в групата на децата и правя боклук, в другият случай той е категорията на детската градина и ги разлигавя точно преди лягане:)За дъската от село и при наш беше голяма драма:)
    Кате,благодаря ти! Всъщност мисля, че при нас най- много го отнесе Мъжа на Лулу:)

    ОтговорИзтриване
  10. Lulu, както винаги ми е много мило да чета и да гледам и да ти гостувам, а към всичко това се и усмихвам. Ние сме тези дето имаме килим, и на мъжа ми сме му дали отговорната задача да го държи в ред, а и ножовката ни е подобна без лък... изобщо много има прилики с действителността. А колкото до снежа и зимата, ела да видиш какво е при нас... студ и сняг в изобилие... само ски да караш. Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  11. Незабравка Любова -Нези7 декември 2011 г. в 10:54

    Страхотно! Още веднъж повтарям,че се възхищавам на ентусиазма ти!!! Дано да е заразен и моментално да ме зарази!:))))

    ОтговорИзтриване
  12. Какво хубаво начало на деня :)

    ОтговорИзтриване
  13. Всичките идеи ми харесват, остава време само да намеря за да ги реализирам... Прегръдки и за помощничките!

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотни идеи и произведения! Искам само да попитам откъде мога да се сдобия с белите камъчета?

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотна си! И с писането, и с идеите и със снимките! Поздравления и благодаря за чудесното предложение!

    ОтговорИзтриване
  16. Страхотни миниатюри, обичам този стил!Много вдъхновяващо!
    Поздрави и хубав ден.

    ОтговорИзтриване
  17. След прочетеното си мисля че ако съберем твоите диванета с моите диванета ще се получи неочаквано добра комбинация :)

    ОтговорИзтриване
  18. Eee,супер идея!!! Тъкмо вчера си изсуших портокалови резенки за украсата на елхата! Само клечки трябва да си набавя.
    И да ви успокоя всички, които сте писали преди мен, че има по - лоши случаи. Например като това, че у нас инструментите са мои, имам си дрелки - жични и безжични, зигери, шкуркащи машини, ножовки и какво ли още не. Повечето от тях моя прекрасен иначе съпруг, дори незнае за какво са. Понякога проявава желание да помогне, но опита му завършва много бързо я с почти отрязан пръст,я с изрязано тотално грешно нещо. Точно, за това гледам да го държа на страна. Иначе ми е много добър, готви, мие чинии, пуска пералня и сушилня и най-хубавата част - оставя ме да мъкна каквото и откъдето си поискам, да майсторя на воля и дори ми се радва и поощрява :)Хубав ден на всички!

    ОтговорИзтриване
  19. Много позитивен и интересен пост. А малките коледни украси са чудесни, и в същия момент- много лесни! Възхищавам се на енергията ти и позитивизма ти, LuLu!
    Успешен ден!

    ОтговорИзтриване
  20. ivalex, благодаря ти:) Ние сме от тези дето нямаме килим, но не поддържаме такава екстра, точно по гореизложените пирчини:)
    Нези, рано или късно прихваща, вярвай ми:)
    kathryn, Ирена, Мартине, Ева, Петя,Нели, Violet, много ви благодаря!
    SZA, камъчетата си ги мъкна всяка година от морето. Тези конкретно са от Лефкада. Няколко публикация по- надолу има една, която се казва Извън сезона:)

    ОтговорИзтриване
  21. И аз докато си пиша коментари са се вмъкнали още два:)
    ByBy, у нас има разделение на инструментите:) Аз си имам някои основни неща, като клещи, ножчета, пистолет за силикон и т.н но винтовертите, дрелките и т.н са във владени на мъжа:)
    Краси, благодаря ти:)

    ОтговорИзтриване
  22. Сутринта, когато видях поста, но нямах възможност да напиша кьорав символ, наистина се окорих яко! То бива, то може, ама вие преливате от идеи, при това доста красиви и оригинални идеи. Никакъв, ама никакъв шанс нямам да хвана моя, а още по-малко да докопам инструмените му - не че ме влече, ама и една отверка му се свиди да ми повери. Сигурно има защо :)))
    Поздравления за приятното четиво и резултатите от работилничката ви :)

    ОтговорИзтриване
  23. Много забавно четиво оправими се настроението.Благодаря, Лулу. Коледните идеийки са страхотни мисля да се възползвам от тях и да спретна нещо вкъщи.
    Поли.

    ОтговорИзтриване
  24. Колко сладки малки украшения сте направили. Много сте добри във вашето съдружие. И толкова живописен разказ :)Аз, да си кажа откровено, след известно дълго обитаване през девет гори в десета(подсмрък), вашите дръвчета ми допадат повече, Лулу :)

    ОтговорИзтриване
  25. Ами поздравления за страхотните идеи!
    И за чудесната реализация, и за увлекателният разказ, и за помощниците, и за инструментите;)

    ОтговорИзтриване
  26. Обожавам усета ти!Ти си истински талант!

    ОтговорИзтриване
  27. много смешно ми беше докато четях писанията ти ххахах невероятен пост, много ме зарадва а идеиките са коледна украса са страхотни. много си креативна и много ме радва да надвниквам тук от време на време, винаги намирам нещо да ми оправи настроението или някоя рецепта за "to do"
    честито за посещенията, заслужаваш го

    ОтговорИзтриване
  28. Невероятно забеваен позитивен и полезен пост! Не ми се щеше да свършва публикацията, толкова забавен тон си й придала, че ми се искаш еда има продължение. Поздравления за всичко, което сътворяваш, Лулу! Еко коледните играчки и миниатюрниукраси са страшно ефектни и стилни !
    Продължавай винаги в този дух, радвам се, че имам възможност да се прехласвам по всичко, което твориш!

    ОтговорИзтриване
  29. От хубави по-хубави са!!!! И толкова нежни!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...