понеделник, 16 декември 2013 г.

9: Отчаяната изповед на един фуудблогър пред Коледа и някакви бисквити по между другото. Пак...

Такаааааа... Сега, ако другата година пак се появя с някой  пост, изпълнен с патос и ентусиазирано почна да ви обяснявам, как поставям началото на проекта "30 дни преди Коледа 2014", моля моментално някой да ме гръмне от упор! За по- сигурно с два - три куршума, че съм много издръжлива. Като цяло, колкото и да обичам Коледа, идва прекрасният момент, в който всичко се изпълва с еленчета и кичозни пластмасови топки. От блещукането на коледните лампички придобивам усещането за скорошен епилептичен припадък, а излизането от паркинга на МОЛ-а ми коства има-няма 20 мин. И не ми обяснявайте, че по- добре да не ходя в търговските центрове по това време. Офисът ми е там!  А най- хубавото те първа предстои:) Освен това програмата драматично се сгъстява, изпълвайки се с многообразие от коктейли, партита, благотворителни вечери, връчване на награди за нещо си на годината и изобщо всякакви неща предполагащи малка черна рокля, минимум 4 часа кибичене прав до маса "щъркел" в супер неудобни ботуши/обувки с безбожно високи токове тип игла. Усещането, като се прибереш вкъщи и свалиш всичко това от себе си е равностойно на  отхлабване на  хватката на менгеме, с което са ти били защипали пръстите. Облекчението от това, че не са те спипали да караш на чаша и половина вино, също не е хич за пренебрегване (ооооо срааааам и деградация). И вместо да се размажа блажено с книжка пред камината, оплаквайки се от болки в краката и в главата, аз  забързано сглобявам прожектор и започвам да снимам сладките, които ревностно браня от изяждане още от предишната вечер. Разбира се половината вече липсват и композициите ми куцат, защото домочадието се е прибрало преди мен и вече отдавна престана да се впечатляват от табелки "Не пипай! Не е снимано!". Да не пропуснем, че междувременно ми звънят всички роднини и приятели, да ме питат какво да подарят на децата. Сложен въпрос. И те вече не знаят какво да поискат! Нали си представяте гледката. Хаос в кухнята, някакви пропсове се търкалят по масата, аз, апарата, защипала телефона с рамо, в жалки опити да говоря и снимам едновременно. Описвам го толкова подробно, с някаква слаба надежда, че догодина ще се върна и ще го прочета, преди отново да ми е хрумнало да снимам 30 дни сладки, които после по диетични причини, дори не мога да опитам! Никой не може да ти причини, това което си в състояние да си направиш сам:) 
Ей ги въпросните сладки и само между другото са страхотни. И не са точно сладки, а по- скоро нещо като крекери, в което е чара им.
Самостоятелни са супер, а в съчетание със сирене и сладко - още повече. Не че им правя реклама, но много добре се получиха.

Оформянето като капачета и лъжички има само пожелателен характер. Под секрет да ви кажа, изобщо не влияе на вкуса. Само на менталното състояние на някои изтрещели фуудблогъри:)
 Всъщност държа да отбележа, че идеята с капачетата не е моя. Взех я на заем от Бети. Всъщност съм почти 100% сигурна, че я гледах при нея, но опитите ми да намеря съответната публикация не се увенчаха с успех. Тя наминава от време на време и се надявам да ми помогне с пускането на по- конкретен линк:)


Рецептата е някаква чиста импровизация. Моля ви не се чувствайте длъжни да спазвате точно съставките. Аз се спрях на конопено семе, но само защото ми се намираше такова в момента. Не се блъскайте пред вратата на първия срещнат био магазин. Смлени лешници/бадеми/сусам/овесени ядки/пшенични трици/зародиши или каквато и да било там любима ваша подобна съставка, би свършила чудесна работа.


Пълнозърнести бисквити с конопено семе, орехи и меласа

180г масло, нарязано на кубчета
250г пълнозърнесто брашно - в моя случай от лимец
2 яйца
3с.л ситно смляно конопено семе (или съгласно инструкцията по- горе)
50г. ситно смлени орехови ядки
50г кафява захар
4-5 с.л меласа
1/2 ч.л смляна канела
Студеното масло, нарязано на купчета се смесва в дълбока купа заедно с брашното. Намачква се с вилица до получаване на трохи. Добавя се захарта, канелата, орехите и конопеното семе и всичко се смесва. Яйцата се разбъркват заедно с меласата и се изсипват при останалите продукти. Върху набрашнен плот се замесва гладко тесто. Ако е необходимо добавете още малко брашно. Много зависи от големината на яйцата. Тестото не трябва да лепне.
Увийте го в стреч фолио и го оставете за 30 минути в хладилника, за да стегне.


Извадете от хладилника, отстранете стреч фолиото и върху набрашнена повърхност разточете кора с дебелина около 0,3 см. С помощта на формичка изрежете сладките и подредете в тава върху хартия за печене. Ако сте достатъчно въодушевени, за да направите капаци за чашки, трябва да изрежете кръгчета, малко по- големи от диаметъра на отвора на чашите. Оставете малко тесто, което нарежете на лентички. В средата на всяко кръгче сложете коркова тапа. Намажете отстрани с вода или разбит белтък и залепете дръжката на капачето, така че да мината над корковата тапа. Печем сладките в този вид, заедно с тапите. 


За протокола - пробвах да опека две капачета без тапи. Нищо не стана. Заради маслото, дръжките много бързо се размекнаха и загубиха форма.


За лъжичките си имам силиконови формички. Купих си ги от Кауфланд преди около седмица.

Само като идеята - бисквитките са супер с греяно вино и сирене. Може и сладко от боровинки ако ви се намира.

21 коментара:

  1. Tvoji recepti me uvek oduševe i razvesele. Sa uživanjem pratim tvoj blog ali je ovo, možda, prvi put da ti se javljam... ali ovog puta sam morala jer sve izgleda tako LEPO! Svako dobro ti želim i sa nestrpljenjem čekam svaki sledeći post. Fotografije su ti predivne i sve-sve mi se jako sviđa. Pozdrav!

    ОтговорИзтриване
  2. Не се отчайвай ... снимките които ни показваш са чудесни! Жертвата си има своята цена!

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, Руми, ако знаеш как ме разсмя :). На теб сигурно на моменти не ти е до смях, но ми звучиш толкова познато... особено с табелките "не пипай, не е снимано" (при мен вече се научиха и сами си питат "това ще го снимаш ли или може да го ядем?").
    Възхищавам ти се за ентусиазма и търпението да ни радваш всеки ден с нещо ново, оригинално и красиво! Толкова е уютно и празнично при теб, че не ми се тръгва :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Идеята е страхотна, нпременно ще поитам :)
    Снимките са чудесни, макар и правени по описания начин, напрежението явно действа креативно ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Ja sam prosto oduševljena slikama na tvom blogu! Redovno pratim i divim se, svaka čast!

    ОтговорИзтриване
  6. Идеята е страхотна, нпременно ще поитам :)
    Снимките са чудесни, макар и правени по описания начин, напрежението явно действа креативно ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Лулу, страхотни са ти капачетата:)
    Снимките също са чудесни!
    И съвсем не е така, че вида и формата не оказват влияние на вкуса.:))Питай детето как иска мини пайчетата- на клечка или в чинийка. Аз след капачетата на следващата година правих лъжички, тенджерки и бяха изядени с огромно удоволствие, за разлика от екпериментално приготвените с обикновена форма от същото тесто.

    Как ме разсмя- с бележките...и аз вече не оставам, но те си знаят, ако много им се види непреодолимо изяждането на нещо ме питат- докога да го пазят, може ли понееднодатестват и т.п.

    Надявам се и следващата година да решиш да има коледен календар, правиш страхотни снимки и създаваш чудесна атмосфера.

    ОтговорИзтриване
  8. Аз мога единствено да обещая, че догодина ще намина малко преди декември, да те подсетя, че чакам коледния календар. Някак си ми създаваш онова усещане, дето ми трябва за празниците и ми е хубаво да минавам оттук всеки ден.

    ОтговорИзтриване
  9. Uff tolkova da obicham snimkite ti ... sigurno ako razpolagashe s celia komfort na sveta nqmashe da e tolkova vulnuvashto da snimash :)) Rumi vreme e da napravish i edin biskviten proekt na tema "delovata jena" ... ama da ne te podstrekavam, che posle shte me biesh :)

    ОтговорИзтриване
  10. Всичко е изискано и красиво....само още малко търпение за правописа!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудя ти се на енергията. И на креативността. Ще подкрепя Мъхчето и ще те подсетя още през ноември за още такива проекти:)

    ОтговорИзтриване
  12. Притесненията са излишни при крайните резултати........:)))Чудесна си ,Лулу!

    ОтговорИзтриване
  13. Имам силиконовата форма от много време, замислила съм нещо с нея, но време не ми остава. Чудесна е идеята за тези крекери, ще ги опитам. Снимките са страхотни и ще се радвам догодина отново да има проект "30 дни преди Коледа 2014", Лулу!

    ОтговорИзтриване
  14. Мрънкай си, мрънкай, пак ни вдъхновяваш!:) Толкова пък да са готини тези капачета и така перфектно да стоят на чашките! Страхотни снимки, имам чувството, че си специализирала " екстремна фотография ", отлично ти се получават нещата. Поздрави, Лулу и да знаеш, че проекта е вълшебен, точно отразява дните до Коледа, такива каквито са, празнични, забързани, лежерни, динамични и какви ли още не! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Отдавна не бях попадала на толкова сладко написан пост :) В някои изречения разпознах себе си :) Ето например едни шоколадови whoopie pies с пълнеж от кестени и тофи крем няма да видят бял свят, защото надписът "Не Пипай" не проработи :))) Ама хич :)
    Пожелавам ти светли, спокойни и щастливи празници, много подаръци и смях!
    Вики

    ОтговорИзтриване
  16. Важното е, че го реализираш всичко това, Лулу :) И аз имах подобен план, обаче нищо не свърших. Имам 1000 идеи, които се блъскат в главата ми и фактът, че не намирам време да ги осъществя води до депресивна лудост...

    ОтговорИзтриване
  17. Сладурана! Сладките отдавна крия в съседката:) И у нас не дочакват снимки:)

    ОтговорИзтриване
  18. Hi... i follow your blog since a while.
    I love all your pictures so much. I unterstand nothing ..
    you have such a funny alphabeth...
    but i like your picture- they are all so magic and lovely!
    Merry Christmas! And thank you for your Inspiration:-)
    Frau Zauberpunkt

    ОтговорИзтриване
  19. Вие сте бизнес мъж или жена, който се нуждае от спешна финансова помощ? Имате ли нужда от заем по някаква причина? имате нужда от заем, за да изплати дълговете си или да започне собствен бизнес? каквито и да са вашите финансови проблеми, тук идва вашата помощ, тъй като ние предлагаме заеми при ниска лихва в размер на 2%. Свържете се с нас днес в Jp.finance@aol.com или Jplenders@blumail.org

    ОтговорИзтриване
  20. Здравейте, аз съм на име г-жа Хана. Искам да използвам тази среда да предупреди всички заеми, търсещи убежище, да бъдат много внимателни, защото има измама навсякъде. Преди няколко месеца бях финансово обтегнати и поради отчаяние, аз съм бил мамен от някои онлайн кредитори. Аз почти загубил надежда, докато един мой приятел ме насочи към много надежден кредитор нарича Mrs.Heather Whyte, които ми заеме един необезпечен кредит на Rp 850,000 000 по-малко от 24 часа, без никакъв натиск или напрежение с лихвен процент от едва 2%. Бях толкова изненадана, когато аз проверих баланс банкова сметка ми и разбрах, че сумата кандидатствах беше изпратен направо в сметката си, без никакво отлагане. Затова си обещах, че щеше да сподели добрата новина, така че хората могат да получат заеми, лесно, без никакво напрежение. Така че, ако имате нужда от заем от всякакъв вид, се свърже с нея чрез своите имейли: qualityloanltd@qualityservice.com.
    Можете също така да се свържете с мен на моя имейл hannah.a601@gmail.com.
    Сега, всичко, което правя е да се опитаме да се срещнем с моя заем за погасяване, което да изпратя директно в сметката си всеки месец.

    ОтговорИзтриване


  21. --
    Здравейте господине / госпожо.

    От бюрото на
    Д-р Рандолф Thomas кредит

    Като прекрасен ден? Надявам се така,

    Година (2014 г.), е към своя край, като имате планове за тази година е да се започне, това е, а не от една или друга задача.

    Тези пари, печалба, капитал, фондове, или трябва да кажа думата Finance.

    DR..RANDOLF THOMAS ви предложи прости, сигурни, бързи и надеждни средства за 3% лихва.

    Остани свързан с DR.RANDOLF THOMAS днес по електронната поща: randolfthomas_loanfunds@outlook.com

    И да се отървете от този проблем, сега с изискванията на кредита:

    1.Пълно имена:
    2.Mobile:
    3.Country:
    4.Loan необходима сума:
    5.Loan продължителност:
    6.Monthly доход:
    7.Loan цел:
    8.Residential / Адрес на офис:
    9.State:
    10.Age:
    11.Occupation:

    В края на краищата тази информация е да се представи, ще получи имейл от нас възможно най-скоро за по-нататъшно повече информация относно процес на сделка вашия кредит за прехвърляне.

    Очакваме вашите отговори най-скоро време.

    Д-р Рандолф Thomas

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...