Днес празнуват всички моряци, Николаевци, Николинки и производни и по този повод искам да им пожелая попътен вятър в живота и винаги да са на гребена на вълната.
Традицията повелява да приготвим пълнен шаран. Имам чудесна рецепта, която приготвях и показвах в блога, още в самото начало на неговия живот. Все пак трябва да отбележа, че тази риба не е най- любимата и обичана от децата, най вече поради наличието на много кости. Постепенно изневерих на традицията с разни там ципури, лавраци и каквото още се сетите, като тенденцията от година на година да симплифицирам рецептите. Тази година ще надмина себе си. Първо всичко е в стил "последната минута" и второ вниманието ми е силно концентрирано в традиционно появяващите се предновогодишни предизвикателства (шефовете ми винаги са ми набивали в главата, че не е хубаво да използвам думата проблеми, но вие си го разбирайте така:). Ако все пак погледнем позитивно на нещата, това ме прави доста изобретателна и комбинативна и точно днес имам удоволствието да ви предложа моята 15 минутна никулденска вечеря.
Освен това едната малка запетайка от комплекта близнаци, днес има имен ден:) Обичаме те Никсънче:)
Кокосова сьомга с оризови спагети
Продукти за 4 порции
Време за приготвяне 15 минути
За рибата
- около 800г филе от сьомга
- 80г кокосови стърготини или толкова, колкото ви стигнат за да оваляте добре рибата от всички страни
- 3с.л соев сос
- черен пипер, сол, зехтин
- 200г тънки оризови спагети
- 400мл зеленчуков бульон
- парче джинджифил - около 2 см
- 1 лайм
- връзка пресен лук
- връзка пресен спанак или друг зеленяш по избор и по наличност на пазара:)
- по желание - кориандър и люта чушка
Аз ползват мултикукър. За тези, които нямат, могат да ползват по- широка касерола с незалепващо покритие.
Разделете рибата на 4 равни порции
Смесете зехтина, соевия сос, солта и черния пипер. Потопете парчетата в тази марината за 1 минута.
Оваляйте ги добре от всички страни в кокосови стърготини и запечете в сухата касерола по 4 минути от всяка страна. Както споменах, аз съм с мултикукър на Philips, което означава, че включвам на програма пържене за 8 минути (НЕ слагам мазнина)
Извадете рибата и в същия съд сипете зеленчуковия бульон. Оставете да заври. При мултикукъра, това се случва, като превключим на програма Boil и нагласим таймера на 6 минути. Удобството е, че уреда започва да отчита времето от момента на завиране, като издава и звуков сигнал.
Сложете оризовите спагети във врящата вода, заедно с парчето джинджифил и сокът от лайма. Врат около 6 минути, но предварително проверете времето отбелязано на самата опаковка.
Сложете нарязания спанак/зеленяш и изключите. Разпределете спагетите с част от водата в купички. Поръсете с пресен лук, кориандър и люта чушка и поставете по парче риба отгоре.
Сервирайте с резен лайм и соев сос по желание.
Както вече споменах, може да измислите нещо различно от оризови спагети за гарнитура. Пробвала съм я с грах и моркови, задушени в кокосово мляко и е много сполучливо като комбинация. Много добре се получи и върху канапе от задушен спанак с малко сусам и няколко капки сусамово олио.
Браво! Ти си бижу!
ОтговорИзтриванеЧестит ви празник!
/Аз наготвих също за 15 мин. от кулинарния магазин! /
Хахахаха, ааааа не съм само аз:) Подейства ми много успокояващо:)
ИзтриванеОх чудно е! Да ви е жив и здрав малкия Ники :) Хубав празник :)
ОтговорИзтриванеМерси Ивич:)
ИзтриванеДа е жив и здрав Ники, а ти все така вкусно и интересно да майсториш, Руми! :)
ОтговорИзтриванеДа е жив и здрав, малкия сладур! Нека името му носи късмет и много усмивки!
ОтговорИзтриванеЧудна рибка си приготвила! Не съм се сещала да приготвя така.Пилешко съм правила на децата, оваляно в кокос и им харесва.
Весел празник и на теб, Лулу!
Дае жив и здрав Ники, а ястието си е перфектно, дори вдъхновяващо! Ето на това му се казва празник- бързо приготовление, но сбира любимите хора с усмивка и обич около трапезата!
ОтговорИзтриванеР.Дамянова.
ОтговорИзтриванеЧестит именик!Да ти е жив и здрав и всичко най-хубаво!
Пратих ти една рецепта с любимите ти портокалови корички, моля те виж я ,намерих я в една книжка у нас:).
Поздрави и приятен уикенд:)!
Влезла е в СПАМ. Добре, че ми писа и тук! Много ти благодаря и за вниманието и за хубавата рецепта!!!!
ИзтриванеМоля:)!
ИзтриванеМалко късно се включвам, но в къщи обожават всичко с аромат на кокос. А сьомга и кокос- младежите ще се изтрепят за тази комбинация:)
ОтговорИзтриване