Летище София днес. Пълен хаос. Някакво претъпкано и щастливо място. В залата за заминаващи цареше суетнята на хора летящи към по- топли места или към повече сняг. При пристигащите, тълпи посрещачи подскачаха и се бутаха в търсене на "своите" хора. Леко стреснати, пристигащите пътници жонглираха с по два куфара и няколко торбички с подаръци "last minute" от duty-то. Семейства се събираха, радваха и прегръщаха. Плачеха само малките дечица, които не разбираха какви са тези възрастни, полунепознати хора, изскочили от тълпата и имащи желание да ги прегръщат и целуват през сълзи. Имам някакво странно усещане, че не искам да съм там в първите дни на януари, когато човекопотокът и настроенията ще са в обратната посока.
Това ще бъде друг път. Сега трябва да върнем филма към кадрите от настоящето. Празниците те първа предстоят. Елхата вече е украсена, сладките са направени, английският коледен кейк и щолена "зреят" почти от месец, скрити на места, където не би ви хрумнало да си закопаете и семейните ценности. Може би вече е време да помислите и за нещо различно от сладкиши. Съмнявам се да да изкарате Коледа само на бисквити и бонбони. Тествах едно предястие, което искам да споделя. Трябват му 48 за да отлежи и мисля, че сега е точното време да го планирате. Стига да обичате риба.
Домашно маринована сьомга
Около 700г сьомга - филе без кожа
1кг морска сол
2 с.л захар
50г чиста водка
черен пипер
бахар
4-5 дафинови листа
пресен лук - само зелената част
Има различни начини да сготвите месо или риба - да го сварите, изпържите, изпечете, задушите или ... ами просто да го посолите. Осоляването също е форма на готвене, но все пак препоръчвам за съответната рецепта да ползвате прясна риба. В Метро и Пикадили обикновено се намира прясно филе от сьомга без кожа.
Рибата се разделя на 2 парчета с дебелина около 3 см. Натрива се със смлян черен пипер, захар и счукан бахар. Поръсва се със ситно нарязан пресен лук. Пластмасова или стъклена кутия се застила с фолио за свежо съхранение (аз ползвам кутия от сладолед). Засипва се с около 2 пръста морска сол и се поставя първото парче риба. Сипва се водката, подрежда се дафиновия лист и отгоре се слага второто парче риба. Покрива се отгоре и отстрани с дебел слой морска сол. Покрива се с фолио за свежо съхранение и отгоре се слага нещо тежко за притискане (примерно консерва). Слагате рибата в хладилника. След 24 часа вадите от хладилника и обръщате двете парчета риба, така че частта, която е била от към дафиновите листа, сега да се пада от към солта. Отцеждате течността и отново заривате със солта.
След още 24 часа извадете рибата, отстранете солта (аз я изплаквам за секунда) и подсушете с кухненска салфетка.
В допълнение може да направите сос от хрян и сметана
1 пръчка хрян
250г сметана
1 ч.л оцет
1 пълна ч.л захар
сол на вкус
Хрянът се настъргва и се смесва с останалите продукти. Ако е много гъсто може да добавите 1-2 с.л вода.
Хрянът се настъргва и се смесва с останалите продукти. Ако е много гъсто може да добавите 1-2 с.л вода.
Сервирайте върху препечен хляб. Сосът сервирам отделно, защото е лют и не на всеки му допада. Ако не ви се прави сос или нямате хрян, почти във всеки супермаркет продават готов.
Ох, как хубаво си я нарязала!
ОтговорИзтриванеВинаги предпочитам соленото пред сладкото!
Чудесна е!
Спокойни празници от мен :)
Ау, това много ще го ям.
ОтговорИзтриванеРазкошна! И да не обича някой, ще я обожава след такова представяне:) Аз съм от обичащите всичко морско:)
ОтговорИзтриванеПълни очите! Невероятно... Ще ми се да пробвам един ден :)
ОтговорИзтриванеОбожавам я, а тази тук е просто великолепна! Елегантно поднесена и неустоимо снимана! Весели празници, Лулу!
ОтговорИзтриване