събота, 7 декември 2013 г.

18: Английски ябълков пай

Някои хора са пристрастени към шоколада. Аз не съм. Забелязала съм, че шокохолиците, като цяло не харесват десерти с много плодове и букети от подправки. За сметка на това, другата, мъничка част от човечеството, която не си пада по шоколада, харесва точно тези вкусове. Не мога да си обясня това явление, но аз съм от тези с многото плодове, масло и подправки. Винаги съм свързвала миризмата на ябълки, канела и карамфил с този сезон. Винаги по това време приготвям ябълков пай. Всяка година пробвам различна рецепта и тази също не прави изключение. И така няколко пъти:)



Този английски коледен пай, просто ми стана фаворит, заради лесното изпълнение.






Английски ябълков коледен пай


250 г брашно
200 г масло, нарязано на кубчета
2 яйца
50г. захар

За пълнежа:
1.5 кг ябълки
120г кафява  захар
1 ч.л. канела
1/2 ч.л карамфил
100г счукани орехи
50г стафиди
5-6с.л бренди
3с.л брашно



Брашното, маслото и захарта от продуктите за тестото се слагат в дълбока купа и се намачкват с вилица, докато се образуват трохи. Добавят се яйцата и набързо се замесва тесто. Увива се в стреч фолио, което се оставя за 30 мин. в хладилника да стегне.
Обелените и почистени ябълки се нарязват на кубчета. Поръсват се с брашно и захар и се задушават за 4-5 мин. Оставят се да изстинат, а през това време стафидите се накисват в брендито.
Охладените ябълки се смесват с отцедените стафиди и подправките. Изсипват се в купа или тава, така че да образуват купол.
Тестото се разточва на кора с дебелина 0.5-1 см. С него се покриват ябълките и се притискат хубаво към ръба на купата/тавата. Надупчва се с вилица или за по- естетично се изрязват дупки с формички за сладки. Паят се намазва с жълтък и се пече на 180 градуса за около 40 мин. Аз го покривам с алуминиево фолио, за да не прегори отгоре.


.

12 коментара:

  1. и аз съм една от теб.не съм привърженичка на шоколада,обичам подправки и аромати.пая се е получил много хубав,чак до Айтос ми замириса ;) :) :)

    ОтговорИзтриване
  2. Аз пък обичам всичко, ценя всички хубави десерти, особено нещо като този пай, великолепен! Прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Е, явно има и трета група, която просто обича хубавите десерти и аз съм един от тях, без да предпочитам шоколад и плодови- въпрос на сезон... преди всичко;)
    Красив е! И пак ще опитам предложението ти;)

    ОтговорИзтриване
  4. Позна за шокохолиците :) у нас са все такива и забележимо твърде рядко правя плодови десерти. Или закуски. Ябълки имаме винаги прекрасни, но ако трябва да избирам на момента ще ида да разбъркам пакет шоколад, бисквити, сметана и масло на шоколадов салам :)
    Ама пък се любувам на твоите сладкишества :)
    Лека нощ и споен :) неделен ден, Лулу!

    ОтговорИзтриване
  5. Разкошен е този пай и е време да го опитам, толкова обичам това съчетание :) Прекрасна неделя ви пожелаваме :)

    ОтговорИзтриване
  6. Сърцето с дантелата ми е любимо!!!
    И моля да ми кажеш аз в коя половина съм от човечеството, защото обожавам шоколад, браунита, дяволски торти, горещи шоколади и всичко мноооого шоколадово, обаче също толкова обичам ябълкови, във всичките им вариации- мусове, тарти, пайове, печени и това се отнася за всички плодове. М? Ще ми кажеш ли :)

    ОтговорИзтриване
  7. За Деня на благодарността правих по твоята рецепта за мини пайове. Не знам дали тази се различава много, но за онези мини чудеса, съпругът ми каза, че е един от най-вкусните десерти на света :) И този изглежда прекрасно, а аз лично често изяждам просто пълнежа (тайно).

    ОтговорИзтриване
  8. Много, много ми хареса това предложение! А колкото до това към коя група принадлежа - мисля, че сме от една порода в това отношение! Хубава и уютна вечер, Лу!

    ОтговорИзтриване
  9. Руми, аз пък съм от будалите, дето омитат всичко наред - и шоколад, и плодове, и плодове с шоколад :)
    Паят ти изглежда супер!
    Сэрдечни поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Същият, като от филмите!
    Но сигурно много по-вкусен:)!

    ОтговорИзтриване
  11. На снимката с ябълките сякъш виждам тесто като основа. В описанието на рецептата липсва разделеянето на тестото на две и полагането на основа под ябълките?!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...