сряда, 11 декември 2013 г.

14: Любим, по- любим, най- любим, сладкиш с ябълки и грис

Преди да дам рецептата се чувствам длъжна да направя няколко уточнения:
1. Не обичам грис
2. Това е една от най- странните рецепти, които съм правила
3. Това е най- любимият ми сладкиш



Няма добър търговски вид, но това далеч не се отнася до вкуса му. Трябва да го пробвате. Ей така, от едната спортна злоба.


Заради аромата на ябълки и канела е много подходящ за сезона. Давам го в два варианта, за тези които постят или са решили да го карам здравословно.


Почва първо с класическата рецепта

1 кг сочни и леко кисели ябълки
1ч.ч грис - в никакъв случай не го подменяйте с нещо друго, дори ви да не обичате грис
1ч.ч брашно
1 бакпулвер
1 малко пакетче масло (125 г)
1ч.ч захар
1 ч.л канела
100г орехи

Направен е лесен за запомняне:) Всичко е по едно.  В началото споменах, че не обичам грис. В този сладкиш не ми е проблем. Дори и да не харесвате грис, горещо препоръчвам да не се опитвате да го замествате. Това беше първото нещо, което ми хрумна и не ми се получи.



Ябълките се измиват и настъргват. Не ги беля. Към тях се добавят орехите иканелата
Сухите съставки се смесват в купа
Тава с размер около 20/25  се застила с хартия за печене
На дъното се застила 1/3-та от ябълките. Поръсват се 1/3 от сухата смес и се заливат с 2-3 лъжици от разтопеното масло. Действието се повтаря до изчерпване на съставките, като се завършва със суха смес, полята останалото количество масло.
Пече се 40 мин на 180 градуса.
Оставяте да изстине и поръсвате с пудра захар. Най- вкусен е на другия ден



Няма яйца, няма миксери, няма бъркане. Просто го подреждате. Да си призная честно, аз слагам малко повече масло. Около 180 грама, но не е задължително. Просто го обожавам.

Вегано - полуздравословна версия:)

1 кг сочни и леко кисели ябълки
1ч.ч грис
1ч.ч брашно от спелта
1 бакпулвер
125г кокосово масло
50г кафява захар
60г сироп от цвекло - може да ползвате също така кленов сироп или меласа
1 ч.л канела
100г орехи

И двата варианта могат спокойно да бъдат изпечени в мултикукър. Тествах в моя Philips и смея да твърдя, че резултатът беше дори още по- добър от колкото този във фурната. Застлах дъното на контейнера с двойна хартия за печене, изписах сместа и включих на програма печене за 40 минути. Много важно условие е вентила за парата да е напълно отворен или изобщо може да го махнете.

 

Начина на приготвяне е същия. Всъщност версията на снимките е точно тази. Оригиналната изглежда една идея по- светла.
Оригинала стои малко по- компактен, когато изстине. Този с кокосовото масло по- трошлив.


Малкият човек му беше голям фен. След около 6-7 тави непрекъснато печене леко почна да и писва и спрях с конвейра за известно време.




49 коментара:

  1. Има защо да е любим, невероятно звучи. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай го задължително:) Винаги буди голямо недоумение, като дававм рецептата на някой.

      Изтриване
  2. Мразя грис още от детската година (боже, кога ли беше това....). През живота си не си спомням да съм яла много неща с грис. Но този сладкиш определено ще опитам. И в двата варианта:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Краси и аз съм от тази партия. Грис ненавиждам от грис халвата в детската градина и така и не го проядох. Правих поръчка за клиент и в рецептата трябваше задължително да фигурира грис. Разпитах разни познати дали имат изпитана стара рецепта и се появи тази. Направих кекса само заради едната поръчка, но после ми стана жал да го изхвърля и го опитах:) От тогава ми е любим.

      Изтриване
  3. И аз не обичам грис...от друга страна щом казваш, че е точно за такива, които не обичат грис - ще го пробвам. Още повече щом пък няма и бъркане, миксиране и т.н., значи е точно като за мен (-:

    ОтговорИзтриване
  4. Този сладкиш е невероятен! Майка го приготвя и ми е любим, тя винаги го е наричала "ябълков щрудел" и аз до ден днешен не признавам щруделите с листи за баница :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахахах, ами той щрудела всъщност не е с кори за баница:) Истинския щрудел е с по- дебела кора, така че истината е някъде по средата:)

      Изтриване
  5. И аз не долюбвам грис, обче съм яла такъв сладкиш и наистина е супер вкусен:) Пишеш ли послания:)Аз почти преполових ботушките:)

    ОтговорИзтриване
  6. Това е сладкиша,който най-много съм отлагала поради своята странност и защото постоянно си повтарях,че ще е адски сух,а се оказа невероятно сочен!
    Щастливи празници,Руми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали:) Както писах по- горе, аз го направих по принуда. Иначе щях да клатя недоверчиво глава и да побутвам рецептата из тефтерите:)
      Хубави празници и на теб Роси!

      Изтриване
  7. А аз обожавам грис.Обожавам го с мляко! Поздравления! Страхотен сладкиш! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С мляго го правех много често на децата, но сладкишът няма нищо общо с типичния вкус на грис

      Изтриване
  8. Това само като го гледам ми стана любимо, много хубав сладкиш и обичаме грис, непременно ще го опитаме :) Целувки на онова малкото сладкиш че с мечето и книжката :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Онзи малкия сладкиш ми скъса нервите:) Рядко и се случва, но като зацикли ме докарва до самоубийство:)
      Иначе сладкиша го пробвайте, сигурна съм че ще ви хареса. И в двата варианта

      Изтриване
  9. С варена или печена тиква на мястото на ябълките също става страхотно;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвах го и с тиква и с круши. Много хубав става, но с ябълки най- много си ми харесва

      Изтриване
  10. С грис-а не се долюбваме изобщо :(
    Но този сладкиш,който никак не ми вдъхна доверие, когато научих рецептата
    е прекрасен!
    Снимките са вълшебни :)

    ОтговорИзтриване
  11. Аз пък много обичам грис и ще го пробвам задължително! Благодаря много за рецептата, как не си ни я казала досега! :)

    ОтговорИзтриване
  12. И на нас у дома ни е много любим! Особено на Вики! Той просто го нарича-Онова, любимото с ябълките. :) Аз го знам като мързелив щрудел и рецептата, която съм правила е с олио. Много сочен, ароматен и невероятно вкусен!

    ОтговорИзтриване
  13. Сладкишът е готов и наполовина изяден. Наистина е много вкусен! :))))

    Малко миксирах рецептите като направих "по-здравословната" версия с масло, получи се много добре :)) Не разбрах какво се прави с орехите, затова ги натроших леко в робота...

    ОтговорИзтриване
  14. Грис не обичам, но понякога той прави чудеса, да не повярваш;)
    И ще опитам!

    ОтговорИзтриване
  15. Направих го снощи, фантастичен е!!! Има само един проблем - не мога да се спра да не ходя час по час до кухнята и да подравнявам тавата :))))

    ОтговорИзтриване
  16. Баба правеше един сладкиш с грис, тиква, орехи... беше невероятно вкусен. Така и не научих рецептата, за което съжалявам. А преди 6 години баба се сля със земята...

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте Лулу!Обожавам Вашия блог! Всичко е много красиво и уютно!Колкото до сладкиша, аз също не харесвам грис, но си купих специално за тази рецепта преди една година. Много е вкусен и става чудесен и с круши. Весели празници!

    Ирина

    ОтговорИзтриване
  18. Днес се престраших да го направя. Смятах, че нищо няма да ми се получи, но съм очарована от резултата! Страшно вкусен е! Благодаря за рецептата и поздравления за прекрасните снимки <3

    ОтговорИзтриване
  19. Това дали ще стане с малини?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам, че да. Би трябвало да стане с всякакъв вид по- сочни плодове, но честно казано не съм пробвала.

      Изтриване
  20. Мога ли да заменя маслото с олио, тъй като по здравословни причини част от домочадието не могат да консумират млечни продукти /важни и за кокосовото масло/

    ОтговорИзтриване
  21. В кокосовото масло няма млечен протеин. Към какво точно има непоносимост? Ако ти се споделя де.... Иначе по- скоро не. За да можеш да режеш сладкиша на парчета трябва да сложиш мазнина, която стои твърда на стайна температура или в хладилник. Предполагам че ако сложиш зехтин и прибереш в хладилника ще има подобен ефект, но зехтина много ще измени вкуса. Той си е специфичен

    ОтговорИзтриване
  22. Това е любимоат ми сладкиш от детството. Майка го правеше много често. Тя почина преди 20 години и кого ли не съм питала за рецептата- все неуспешно! Благодаря Ви от сърце. Сладкишът се пече във фурната и цялата къща ухае !

    ОтговорИзтриване
  23. ХАХАХАХХА :D 1-во: Това е НААААААААААААААЙ НАЙ НАЙ НАЙ НАЙЙЙЙ...-ЛЮБИМИЯТ ми сладкиш!!!!!!!!!!!!!!!!! А останалите точки при мен са СЪЩИТЕ! :D ^___^

    ОтговорИзтриване
  24. ХАХАХАХХА :D 1-во: Това е НААААААААААААААЙ НАЙ НАЙ НАЙ НАЙЙЙЙ...-ЛЮБИМИЯТ ми сладкиш!!!!!!!!!!!!!!!!! А останалите точки при мен са СЪЩИТЕ! :D ^___^

    ОтговорИзтриване
  25. Разбира се, като повечето тук, предполагам, както и децата ми - не обичам грис, както го предлагат по детските градини.
    Но, правила съм сладкиш с грис, рецептата ми даде най-добрата ми приятелка преди време, страхотен е! Няма нищо общо с грис-халвата!
    Така, искам да питам с колко захар "мусковадо" да го направя(без да ползвам обикн.кафява захар и кленов сироп)? Смятам, че страшно много си отива с канелата и орехите... Ще го поръся със Стевиолина отгоре за допълнителната сладост.

    ОтговорИзтриване
  26. Преди година и 3 месеца, точно преди Бъдни вечер направих този сладкиш за първи път и няколко часа по-късно родих дъщеря си. После ми го носеха да си го хапвам в родилния дом :) От тогава съм го правила няколко пъти и винаги става супер вкусен. В момента също се пече във фурната и цялата къща ухае на ябълки и канела. Поздравления за блога и рецептата.

    ОтговорИзтриване
  27. Може ли грисът да е царевичен?

    ОтговорИзтриване
  28. Невероятно вкусен е.При мен се получи така,че остана повечко суха смес и масло за най-горния слой.Когато го изпекох(фурната ми е газова),се получи една хрупкава коричка.Мъжът ми много го хареса,а хазайката ми-кипърка(която трудно харесва сладкиши)яде с удоволствие и веднага поиска рецептата.Благодаря!!!

    ОтговорИзтриване
  29. Прекрасна рецепта, благодаря, всяка Коледа правя по няколко тави

    ОтговорИзтриване
  30. На колко градуса печете в кукъра?

    ОтговорИзтриване
  31. Страхотна вкусотия! И аз сложих повечко масло и повече орехи. Докато се печеше се носеше неустоимия аромат на маслото. Не вярвах, че сухата смес ще се напои, но готовият резултат е "ммммммммм" :)

    ОтговорИзтриване
  32. Този сладкиш се правеше детската кухня в Русе(а тя е една за целия град)! Това е около 1984-5г, защото дъщеря ни е родена 1983 и беше най-желаният десерт от децата(и майките)!

    ОтговорИзтриване
  33. Страхотен сладкиш! Ще ми стане любим😊. Ще пробвам и с други сезонни плодове -дюли, тиква.Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  34. Дали ползвате царевичен или пшеничен грис?

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...