Традиционно на Нова Година се приготвя баница, в която се слагат късмети. Вярва се, че какъвто късмет ти се падне, това ще ти се случва през годината. Оставих тази задача на голямото дете. На мен се падна по- лесната част да направя баницата:)
Освен това, държа да отбележа, че работните снимки също са дело на голямото дете.
Преди известно време давах рецепта за зелник с домашно точени кори. Сега е ред на класическа баница със сирене и яйца, която поне в нашето семейство, традиционно се приготвя за посрещането на Нова Година.
Традиционно, традиционно - колко да е традиционно:) Истината е, че през последните години не слагам късметите в баницата. Всъщност от както децата станаха малко по- големи и като бонус почнах да получавам чинии пълни с рачоплена и разпердушинена баница,с цел търсене на късметчета:) Да не говорим, че така и не хванах цаката на пакетиране на късметите, защото почти всичките ми бяха ужасно мазни и в много случаи нечетящи се. От известно време "сервирам" късметите отделно от баницата. Стана малко по- естетично, а и баницата се използва точно по предназначение:)
Баницата направена с домашни кори е несравнимо по- вкусна , от тази с купешките. И ако ви изглежда сложно - само опитайте! Истината е, че става много лесно и много по- бързо от колкото си го представях:)
Новогодишна баница със сирене
За тестото:
- 600 г брашно
- около 200 мл вода
- 1 ч.л. оцет (много важно)
- 1 ч.л. сол
- 1сл. захар
- 1 яйце
400г сирене
- 3 яйца
- 100мл кисело мляко
- 30 мл олио
Брашното се пресява и в средата се прави кладенече, в което се сипват леко разбитото яйце, оцета, солта, захарта и водата. Омесва се сравнително меко и гладко тесто, като се добавя още вода, ако е необходимо.
Готовото тесто се увива в стреч фолио и се слага хладилника за 30 минути.
След, като се извади и се отстрани фолиото, се разделя на 6 равни части ,които се оформят на топки.
В купа разбийте леко яйцата и смесете с намачканото сирене, киселото мляко и олиото.
Върху плота, който ползвате, наръсете обилно с брашно или още по- добре с натурално нишесте. Сложете едно от топчетата и поръсете отново с брашно отгоре. Започнете да точите, като периодично ръсите с брашно/нишесте.
След като кората стане тъничка, намажете обилно с разтопено масло. Сложете от плънката със сирене и яйца и завийте на тънко руло. Започнете да навивате баницата на спирала в центъра на добре намазнена тава.
Повторете упражнението с останалите топчета. Когато тавата се напълни цялата, намажете отгоре обилно с масло или разпределете няколко парченца масълце. Печете 30 мин в предварително загрята на 170 градуса фурна.
След като извадите баницата, отново намажете с малко масло. Изчакайте 10-15 мин и завийте в с найлон и кърпа.
За утре имам идея и почти готов материал за баклава, но освен това съм събрала куфарите и се каня да се изнасям от София. Ако случайно не успея да си публикувам баклавичката и не се поява, на всички ви желая весело посрещане на Нова Година:)))
Прекрасна е! Нека всеки изтегли най -хубавия късмет:)
ОтговорИзтриванеСтрахотна е!
ОтговорИзтриванеИ аз смятам да се пробвам утре :)
Весела Нова Година!
Весела Нова година, Лулу!
ОтговорИзтриванеНе се притеснявай за баклавичката, ние и догодина ще ядем :)
Поздравления за голямото дете!
Изглежда страхотно! Весело посрещане на празника:)
ОтговорИзтриванеИзглежда страшно вкусна. Смятам да я направя за стабилна закуска в случай, че решим да катерим планина. Само за уточнение - не се слага мая, но в тестото има яйца, а не само в плънката - така ли?
ОтговорИзтриванеРуми, чудесно изглежда :)
ОтговорИзтриванеА снимките са прекрасни!
И аз слагам отделно късметите!
С пожелание за един чудесен купон!
Cred ca e tare buna placinta! La mulri ani si un An Nou Fericit!!!
ОтговорИзтриванеtraiana, Iliana, Христина, Dani, благодаря ви!
ОтговорИзтриванеПепи, ще и предам:) Тя много се зарадва, че съм сложила нейни снимки:)
jeni, няма яйца в тестото и няма май. Правя една с мая, но тук няма.
Liliana thank you!
Най-хубавата баница!
ОтговорИзтриванеПоздрави ,домашната баница е незаменима!
Весела Нова година!
Beautiful recipe. I am amazed at how the your cuisine is so similar to Serbian cuisine. We also have this pita, gibanica or banica as you call it. Great blog and I must say the recipes and blogs from your country are fantastic.
ОтговорИзтриванеАха, ясно. Весело посрещане на новата година и от мен. Независимо от всичко, да използваме поводa и щедро да си пожелаем, каквото ни се иска. Пожелавам на всекиго първо здраве, вяра и любов, разбиране и споделеност, сполука във всичко.
ОтговорИзтриванеБлагодаря Мира!
ОтговорИзтриванеJ e l e n a, we have similar recipes in all region:) I now that in Macedonia they are more or less the same but Albania surprised me a lot with their traditional cusines. They also have burek and banica:)
Весела Нова година, Лулу! Да сте живи, здрави и честити! Браво на теб за баницата, а на голямата ти дъщеря браво за чудесните снимки!
ОтговорИзтриванеРуми, утре ще се пробвам и ако не стане ...мисли му :) :) :)
ОтговорИзтриванеВесела нова година!
Прекрасна баница.
ОтговорИзтриванеСериозно се замислям дали да не я пробваме утре вечер.
Весело посрещане на Новата Година с баници,баклави, наздравици и най-вече с прекрасни усмивки. :)
Pita je apsolutno savršena a fotke čarobne.
ОтговорИзтриванеTebi i tebi dragim ljudima želim svako dobro u godini koja dolazi :)
Надникнах да видя каква ще е тази баница с късмети, без късмети:). Прекрасна е! Благодаря на голямото ти момиче за помощните снимки! Благодаря и на теб за вкусната рецепта! Наистина домашната баница е с несравним вкус! А твоята е просто уникална! Весело посрещане на Новата година, ще очаквам и баклавата:)!
ОтговорИзтриванеБаницата ти ме връща в детските ми години и подготовката и суетенето на баба ми :) Руми, пожелавам ти вкусна, весела и изпълнена с много приятни и интересни новости година!
ОтговорИзтриванеЧестита Нова 2012 година, Руми,
ОтговорИзтриванес пожелания за здраве, късмет и вдъхновение, много щастие и сбъднати мечти, Диана
Aз се загледах в рецептата,но в посочените продукти няма яйца,а в начина на приготвяне пише да добавим яйца леко разбити към брашното...
ОтговорИзтриванеЩе я направя:)
Коригирах го, благодаря! Всъщност тестото може да се направи с и без яйце, така че и в двата случая не е фатално:)
ОтговорИзтриванестрахотна е баницата бравооооо
ОтговорИзтриване