Нали знаете, че покрай празниците, обикновено каним гости, ходим някъде и изобщо кипи усилен социален живот. Тази година няма да направя изключение днес съм особено щастлива, защото си имам гост. И то не кой да е, а невероятната Ева Тонева. Не може да не сте чували за нея или пък да не сте виждали невероятните и питки, бонбони, десерти и всякакви други изумителни неща. Освен, че е кулинар, Ева винаги ме е изумявала с невероятните си снимки. Това е човекът, който можа да направи шедьовър от свинско със зеле и боб с наденица:) Много често, когато ми трябва вдъхновение, просто надниквам при нея. Рецептите са изключително точни и много интересни. Колкото и суперлативи да изсипя по неин адрес, ще са твърде малко. Много благодаря на Ева, че прие поканата ми за гости и още повече се радвам на избора и на рецепта - нещо толкова весело, лесно и коледно.
Задължително посетете http://evatoneva.com/ за още интересни идеи или просто за да изплакнете очите с много красиви кулинарни снимки.
Представям ви Ева и нейната идея за еленчета)
---------------------------------------------------------------------------------------------
Евдокия е цялото ми собствено
име.
Всеотдайна съм във всичко, което правя.
Ако имам талант, той е само 1%, останалото е упорит труд.
Всеотдайна съм във всичко, което правя.
Ако имам талант, той е само 1%, останалото е упорит труд.
Трудностите ме правят по-упорита и
силна.
Обичам семейството и приятелите повече от себе си.
Никога не казвам "Никога".
Един от недостатъците ми е нетърпеливостта.
Винаги, когато снимам губя представа за времето.
Ако по някаква причина не мога да снимам, ще рисувам. :)
Обичам семейството и приятелите повече от себе си.
Никога не казвам "Никога".
Един от недостатъците ми е нетърпеливостта.
Винаги, когато снимам губя представа за времето.
Ако по някаква причина не мога да снимам, ще рисувам. :)
Коледни еленчета
Продукти за 20 броя:125 гр меко краве
масло
150 гр захар
2 яйца
150 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
30 гр какао на прах
150 гр захар
2 яйца
150 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
30 гр какао на прах
170 гр Маскарпоне
80 гр течен шоколад
80 гр течен шоколад
200-250 гр млечен шоколад
1 с.л. растително масло
1 с.л. растително масло
За декорация:цветни шоколадови
бонбони
солети
разтопен черен шоколад
солети
разтопен черен шоколад
Начин на приготвяне:Загрейте фурната до
180 градуса.
Покрийте с хартия за печене дъното на форма с диаметър 20 см.
Намажете стените й с краве масло.
Разбийте с миксер кравето масло и захарта до кремообразна смес.
Добавете едно по едно яйцата, хубаво разбивайте след това.
Добавете пресетите брашно, бакпулвер и какао.
Разбъркайте няколко пъти до поемане на съставките.
Изсипете сместа във формата.
Печете до суха дървена клечка - 20-30 минути.
Охладете върху решетка.
Покрийте с хартия за печене дъното на форма с диаметър 20 см.
Намажете стените й с краве масло.
Разбийте с миксер кравето масло и захарта до кремообразна смес.
Добавете едно по едно яйцата, хубаво разбивайте след това.
Добавете пресетите брашно, бакпулвер и какао.
Разбъркайте няколко пъти до поемане на съставките.
Изсипете сместа във формата.
Печете до суха дървена клечка - 20-30 минути.
Охладете върху решетка.
Натрошете кекса с ръце или в блендер до образуването на
трохи.
Разбийте с миксер Маскарпонето и течния шоколад до гладка смес.
Прибавете ги към трохите и разбъркайте.
Оформете от сместа голяма топка тесто.
Увийте я в прозрачно фолио и охладете минимум 4 часа.
С помощта на лъжица за сладолед оформете 20 топки.
Оформете ги на хубави топчета с ръце.
Поставете ги в покрита с хартия за печене тава.
Покрийте ги с фолио и охладете за 4 часа в хладилника.
Разбийте с миксер Маскарпонето и течния шоколад до гладка смес.
Прибавете ги към трохите и разбъркайте.
Оформете от сместа голяма топка тесто.
Увийте я в прозрачно фолио и охладете минимум 4 часа.
С помощта на лъжица за сладолед оформете 20 топки.
Оформете ги на хубави топчета с ръце.
Поставете ги в покрита с хартия за печене тава.
Покрийте ги с фолио и охладете за 4 часа в хладилника.
На водна баня разтопете млечния шоколад с 1 с.л. растително
масло.
Потопете върха на дървена клечка в него, набодете топка.
Потопете я в шоколада, с леко завъртане и потупване изчакайте излишния шоколад да се стече в купата.
Набодете клечките в дебел стериопор и оставете шоколада леко да стегне.
Украсете със солетите и бонбоните.
С разтопен черен шоколад нарисувайте уста и очи на еленчетата.
Потопете върха на дървена клечка в него, набодете топка.
Потопете я в шоколада, с леко завъртане и потупване изчакайте излишния шоколад да се стече в купата.
Набодете клечките в дебел стериопор и оставете шоколада леко да стегне.
Украсете със солетите и бонбоните.
С разтопен черен шоколад нарисувайте уста и очи на еленчетата.
И аз чаках с нетърпение днешната публикация. Ева Тонева е наистина невероятна откъм стайлинг на храна :) Много се радвам, че всеки ден чета тук нещо различно!
ОтговорИзтриванеХехе, Ева, страшни са тези еленчета!:) Записвам си ги като идея за детски празник. Поздрави и на двете ви и хубави предколедни дни!
ОтговорИзтриванеМного готини еленчета! Ева е невероятна, не съм съгласна с нея, че талантът е само 1%. Сигурна съм, че притежава поне 49%, а останалите 51% е упорит труд.
ОтговорИзтриванеПоздрави и за двете
Страхотно сладурски са тези еленчета!!! Създават истинско коледно настроение!:)
ОтговорИзтриванеДве вдъхновяващи жени на едно място!
ОтговорИзтриванеОбичам блоговете, снимките и труда и на двете ви!
Вие сте голямо вдъхновение за мен!
Много красива,весела и празнична рецепта!
Прегръщам ви и ви благодаря че направихте денят ми по-красив:*)
Толкова весела идея! Браво Ева, браво Лулу! И двете сте невероятно позитивни и креативни! Възхищавам ви се!
ОтговорИзтриванеТова еленче е....страхотно изобретение! Никога нямаше да ми дойде на ум,....да го направя така!И рецептата е много интересна!
Благодаря ви за настроението и ви желая един много красив и творчески креативен Уикенд! Прегръдки!
Ева Тонева при Лулу със сутришното кафе...Какво по- добро може да си пожелае една жена за начало на деня?! Иска ми се да изсипя една торба хвалебствия, но ще изглежда плоско, за това просто приемете искрените ми адмирации и силно възхищение пред таланта ви, бил той и 1% при едната ;-) Де да имах този един процент и аз...света щеше да е мой!
ОтговорИзтриванеМного сте добри. Всъщност на много места виждам страхотни неща. Непрекъснато намирам на какво да се възхищавам. Напоследък направо започвам да се увличам :) Скоро ще започна и да опитвам.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви и на двете за удоволствието, което си доставям надниквайки при вас!
ОтговорИзтриванеЧудесни сте, а еленчетата са вълшебни!
Хубав уикенд!
Руми, поздравления и за теб и за Ева! Фен съм и на двете, а вече и на елнчетата - много са идейни, особено за хлапетата! Слънчев ден!
ОтговорИзтриванеЗавиждам съвсем искрено (и благородно) на Ева за идзключителното й майсторство и търпение в приготвянето на всякакви лакомства. А и снимките винаги се изключително стилни. Тези еленчета са наистина страхотни. И за да не повтарям мнението на дамите, писали преди мен, ще кажа само: Благодаря на Ева и Руми за този пост!
ОтговорИзтриванеХубав и идеен уикенд и на двете!
Руми, благодаря ти още веднъж за поканата, милите думи и невероятното представяне! За мен беше истинско удоволствие да приготвя най-вкусната и забавната коледна рецепта и да ти гостувам с нея. :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, момичета, много сте мили!
Руми, поканила си на гости един от най-естетичните и изящни майстори в кухнята и зад обектива. Благодаря за удоволствието!
ОтговорИзтриванеЕва, страхотни еленчета! Прекрасна идея и изпълнение - както винаги си изпипала съвършенно детайлите! Много весело и коледно настроение носят :)
Сърдечни поздрави и за гостенка и за домакиня и с пожелание за прекрасно предколедно настроение!
Поздравления и за двете :) еленчетата са върха :)
ОтговорИзтриваненевероятно красиви еленчета РУДОЛФЧЕТА :)))))
ОтговорИзтриванескоро организирам едно детско коледно парти и ще направя такива подобни близалки-бонбони.
много ми хареса идеята със солетите и ще си я открадна :))
Хей, момичета, каква хубава изненада! Усмихнахте ме широко днес :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря на Ева, че прие поканата и представи тази жестока идея за еленчета!
ОтговорИзтриванеБлагодаря и на вас, че се отбихте и ни направихте компания за по едно кафе:)
Аз се включвам чак на финала на кафето, но безкрайно благодаря за споделената идея. Тези дни съм също на вълна Ева Тонева, приготвих две нейни предложения и се присъединявам към възхитените от всичко, което прави.
ОтговорИзтриванеПоздравления и на теб, Лулу, за чудесната гостенка и хубавият блог:)
Прекрасна гостенка, много стилна и с невероятно въображение! Аз пък днес ще пия кафето с вашите еленчета :))
ОтговорИзтриванемного са хубави еленчетата! Браво. Но аз ги правя с по-лесна рецепта, а в същото време и много вкусна! .Бисквити ОРЕО+ филаделфия- Божествени! Малки и големи харесват този вкус, няма печене , което е мн. важно и се приготвят много лесно!
ОтговорИзтриване