Благодаря ти Диди!
Част от читателите на Руми вече ме познават,
но ще кажа няколко думи за тези от вас, с които се срещаме за пръв път.
Обожавам децата си, харесвам професията си,
щастлива съм сред най-близките ми хора.
Радвам се на пролетта и есента, обичам и лятото, и дъжда. Влюбена съм в
планината и ските - това са едни от миговете, в които се чувствам
най-добре и най-свободна.
Отскоро към тези любими неща се нареди още
едно и то всъщност е причината да съм
тук. С вируса на фуудблогинга се заразих преди известно време, а през
последните две години го практикувам виртуално и редовно на адрес cook-4fun.blogspot.com. Това
е като че ли една от новите модерни болести на 21 век и ако погледнете в
някой от световните ревю-сайтове ще видите колко много хора са подвластни на
нея. По-умните от мен глави, опитвайки се да обяснят явлението казват, че
гледката на добре приготвена и заснета храна въздействала тонизиращо на сетивата и духа. И сигурно са
прави.
Това заболяване при мен доведе до
редица усложнения, но за мое успокоение го забелязвам и при много други : ) Появи се влечение към
фотографията, довело неизбежно до осигуряване на камера и обективи, ...
среднощно четене на туториали (в повечето случаи – спане в супер изкривена поза с лаптоп в скута) , постоянно събиране и
купуване на пробсове, безцеремонно преглеждане на чекмеджетата и шкафовете на
близките ми за някоя интересна чаша, прибор или чиния...
Новите колекции и магазините за дрехи и обувки
тотално загубиха по точки, сравнени с някое място, пълно с посуда, покривки и
други бръмбъзлъци. Както често се казва в такива случаи – „ Ако някой ми беше
казвал, нямаше да повярвам :)”
Но от друга страна, това хоби (или нещо по-сериозно вече) внася допълнителен цвят
в живота ми и го прави в по-голяма степен цялостен, осмислен и завършен....
Рецептата, която ще ви представя е за Сладкиш
с портокал и сушени смокини, за който ще са ви нужни:
280 г бяло брашно
170 г краве масло
190 г захар
щипка сол
1 голямо или две малки яйца
170 г краве масло
190 г захар
щипка сол
1 голямо или две малки яйца
3-4 сл филирани бадеми
за плодовата паста:
230 г дребни сушени смокини
100 мл фреш от портокал
230 г дребни сушени смокини
100 мл фреш от портокал
настъргана кора от 1 портокал
настъргана кора от 1 лимон
1.5 сл брашно
1 чл мед или на вкус
Сложете брашното, солта и захарта в блендер, пулсирайте няколко пъти. Прибавете студеното масло, нарязано на кубчета. Смелете всичко до едри трохи и преместете в купа. Добавете яйцата, леко разбити и разбъркайте с дървена лъжица, докато сместа се обедини. Две трети от нея преместете в застлана с хартия за печене тава с размер 25/35 см. Пресирайте и заравнете с ръка тестото. От останалата част оформете по-едри и дребни топчета и трохи, като поръсвате малко брашно, ако е нужно; сплескайте ги след това. Преместете тавата и топинга в хладилника.
Измийте смокините с гореща вода и ги
подсушете. Нарежете ги на малки парченца, като отстраните дръжките. Сложете ги
заедно с цитрусовата кора, сока, меда и брашното в блендер. Пасирайте ги до
гъста паста. Разстелете я върху тестото, отгоре поръсете тестения топинг.
Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна около 40-45 минути или
докато образува златиста коричка. Около 15 минути преди края на печенето
поръсете сладкиша с филираните бадеми.
Оставете готовия сладкиш да се охлади до
стайна температура, извадете от тавата и нарежете на квадрати.
Пожелавам ви щастлива и вкусна Коледа, с много
сладки моменти и топли прегръдки!
Лулу, радваш ме от сутринта с чудесни гости!
ОтговорИзтриванеТака е и днес с Диди!
За мен винаги е удоволствие да гледам
чудесните снимки, да следя разказа и естествено рецептите!
Благодаря за доставеното удоволствие :)
С пожелания за хубава ден!
Привет Диди! :)
ОтговорИзтриванеСниките ти винаги са една радост за очите, където и да ги видя!
Благодаря ти и при тази възможност за удоволствието, което доставяш, както и на Румито зе тези така приятни предколедни изненади! :)
Много приятна и стилна гостенка! Беше удоволствие!:)
ОтговорИзтриванеДиди е права - сниманата вкусно-изглеждаща храна действа много зареждащо - и двете имате голям принос за това, следя ви с голяма радост, вие си знаете :-)
ОтговорИзтриванеХайде да пием кафе :) Вземам си едно бонбонче и е връщам да чета сладкиша.
ОтговорИзтриванеМного стилни и очарователни гости си имаш тези дни, Лулу!
Тази сутрин удоволствието от сутрешното кафе с двете ви е невероятно!
ОтговорИзтриванеДиди е истински талант и в кухнята, и зад обектива. Много стил, хармония и уют има във всяка нейна снимка, а удоволствието от това е подсилено с много вкусни и интересни рецепти. :)
Елегантен стил и съчетание на усет, професионализъм, красота и хармония. Обикновените неща изглеждат необикновено хубави... И да онемея, клавиатурата няма да ме предаде :)
ОтговорИзтриванеБлогът на Диди е едно от любимите ми места. Още помня Катрин Хепбърн браунис, които бяха първата публикация, която прочетох при нея. Стил е най-точната дума, с която аз бих описала " Готвенето е забавно".
ОтговорИзтриванеРуми,страхотни дами ти правят компания за кафето тези дни!
ОтговорИзтриванеУспях да се насладя на уютните снимки и чудесния десерт на Диди при нея,а сега и тук,за което благодарности и поздравления и към двете ви-талантливи момичета!
Освен това разбрах,че манията за пазаруване на бръмбъзлъци не е само мое "изкривяване",което ми подейства някак успокоително на гузната вече съвест :) .
Сърдечен поздрав от мен!
Роси
Руми, благодаря за поканата и гостоприемството! Удоволствие беше да споделим кафето, предпразничните емоции и разни други неща!
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички ви за хубавите думи и хвалбите :) Много, много ме зарадвахте!
Диди наистина има уникален, разпознаваем от километри фотографски стил (какъвто е и твоя, между другото) :-)
ОтговорИзтриванеМного ми беше приятно да се насладя на снимките и рецептата й от твоето местенце.
Лулу,
ОтговорИзтриванеоще една факирка ти гостува;-)
Снимките и са прекрасни, рецептите също, абе целия блог;-)
Прекрасни почивни дни ви пожелавам
И съм в очакване на следващият шедьовър;-)
Руми, за пръв път попаднах в блогчето на Диди и съм много възхитена! Благодаря ти за чудесната гостенка! Чудесна публикация! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЧудесна изненада! Винаги съм била изключително силно повлияна от таланта на Диди. Тя (както и ти Руми) с красотите, които твори, ме подтикна да се опитам и аз да тръгна по този път. Засега с опитите си оставам, но вие дами не спирате да ме вдъхновявате :)))
ОтговорИзтриванеРуми, невероятна гостенка, пленителна и харизматична, пример за мен в много отношения!
ОтговорИзтриванеСнимките и са изпълнени с много стил и красота и винаги са радост за очите ми!
С удоволствие от време на време,им се наслаждавам, разхождайки се из блога и.
Диди, благодаря, за чудените идейки,които ни даваш!
Портокаловия гирлянд ми е много любим!
Прегръщам и двете ви:*)
Сърдечни благодарности на всички за позитивните коментари!
ОтговорИзтриваненаистина блогът на Диди е много фин, прецизен и вкусен. много хубава и подканяща да бъде опитана рецепта. поздравления и за двете ви и приятни приключения в кухнята преди празниците!
ОтговорИзтриванеОще веднъж огромни благодарности на Диди, че сподели кафето си с мен:)
ОтговорИзтриванеAbsolutely beautiful blog and amazing photographs! Love it! :o)
ОтговорИзтриване