петък, 23 декември 2011 г.

За тези, които са закъснели с приготовленията


Аз съм от този тип антидомакини, които обикновено се сещат в последния момент, че им предстои подготовка на някой празник. Тази година прави изключение. Не знам какво ми стана. Очевидно не съм следвала стриктно схемата по която се пият хапчетата от сушени жаби. Както и да е. Обикновено всичко се прави в последната секунда и такива разни сладкиши, които отлежават с месеци, закопани от източната страна на борово дръвче и се откопават на пълнолуние, за да се полеят с лъжица ром, просто не са за мен! Убедена съм, че не съм единственият такъв дезорганизиран индивид на планетата и затова днешната публикация е посветена на онези сродни души, които не са планирали правенето на коледния сладкиш през 2011, още  когато са ги записвали на детска градина.  За разлика от щолена, английския коледен кейк и всички производни, днешните два сладкиша могат да бъдат направени в последния момент, та даже единият е вкусен и още топъл. Никакво поливане, никакво криене, никаква кръгова отбрана с месеци наред!


И двата десерта не са сред най- големите красавци но са невероятно вкусни! Грозникът в ляво, който умело замаскирах с коледна звезда, всъщност е английски коледен пудинг. Този, малко по- красивият е коледен кейк.


Източникът и на пуднига  е GoodFood България, а на кейка - Алиа



Коледен Кейк

  • 200 г масло
  • 200 г кафява захар. Аз съм влюбена в ситната от захарно цвекло и ползвах нея
  • 4 яйца
  • 200 г брашно
  • 50 г ситно смлени бадеми
  • 50 мл ром
  • 85 г захаросани портокалови корички
  • 85 г захаросани череши
  • 200 г  стафиди
  • 100 г орехи
  • подправки по избор. При мен е само малко канела. Иначе ми идва много тежък
  • ванилия - за предпочитане истинска
  • 1 ч.л. бакпулвер
Захаросаните корички, черешите и стафидите се накисват в рома и 3-4 с.л топла вода.
Маслото се разбива със захарта, след това едно по едно се добавят яйцата при непрекъснато бъркане. Брашното се пресява, смесва се  с бакпулвера и се добавя на няколко пъти, като междувременно се разбърква енергично.Добавя се бадемовото брашно, орехите, канелата
чд всеки отново се разбива с миксер.
Сипват се бадемите, подправките, орехите и накиснатите плодове
Сместа се изсипва във добре намаслена форма със свалящи се стени. Най- добре я покрийте с хартия за печене. В моят случай я бях свила до диаметър 24 см, но според мен е по- добре да е по- малко, за да стане по- висок кейка.
Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 20 минути. След това температурата се намалява на 150 градуса и се пече още около час или докато клечка за зъби, престане да лепне, когато я забодете в сладкиша.
Охлажда се  няколко часа и е готов за ядене. Принципно казват, че издържал много, но у нас нямаше този късмет.

 
Следващата рецепта беше голямата ми изненада. Да си призная, направих я малко от спортна злоба. Първо на първо, това нещо с варенето на някакъв сладкиш ми се струва толкова странно, че нямаше начин да не опитам. Второ, открих по сайтовете, че тази рецепта става за  Crock Pot, с който се сдобих съвсем наскоро.
 
 
Десертът е много, много плодов и наситен, като аромат, така че вижданията ми бяха нещо като "ще си го ям само аз". Не знам сега дали да съжалявам, че едното от двете пудингчета свърши, преди да съм го опитала или да се радвам, че рецептата беше одобрена от децата.


 
Ще дам рецептата стъпка по стъпка, заедно с обяснение за това, как може да си го приготвите в уред за бавно готвене или в обикновена тенджера.  


Английски коледен пудинг

 
  • по 150 гстафиди
  • 50 г захаросани цитрусови кори
  • 50 г цели бланширани бадеми
  • настърганата кора на 1 лимон
  • 1 средно голям морков
  • 1 средно голяма ябълка
  • 70 мл бренди (аз ползвах Марсала)
  • 50 мл портокалов сок
  • 120 г кафява захар
  • 70 г смлени обикновени бисквити
  • 100 г брашно
  • 2с.л бакпулвер
  • 1 ч.л канела
  • ванилия
  • 125 г масло + още 20 за намазване на формичките
  • 1 яйце
В  купа смесете плодовете, бадемите, цитрусовите кори, нарязаната на ситно ябълка и настъргания морков, заедно с Марсалата и портокаловия сок.Оставете 30 минути да покиснат

Към плодовете добавете брашното, бакпулвера, бисквитите, подправките, разтопеното масло и кафявата захар. разбъркайте няколко пъти, без да се престаравате особено

Намажете с масло купа за пудинг и застелете основата с пергаментна хартия. Аз нямам купа за пудинг и използвах едни големи чаши, които ми се намират под ръка. Изсипете сместа с лъжица и натъпчете добре. Покрийте повърхността на пудинга с лист пергаментна хартия във формата на кръг. След това покрийте самата купа с плътна пергаментна хартия и фолио и ги завържете по ръба с връв или дебел конец.



Поставете пудинга в тенджера  и я напълнете с вода, докато нивото й стигне средата на купата. Гответе го на водна баня за 5 часа, като доливате периодично вода.

или
Сложете купите в съда на Crock Pot - a, Налейте вода до средата, захлупете, включете на I за 8 часа и си легнете. На сутринта пудинга ще е готов. Аз предпочетох този вариант:) За другият едва ли щях да намеря време.

Оставете пудинга да изстине и го изведете от формата, като го обърнете в чиния.

Може да го сервирате и топъл със сладолед или полят с кленов сироп.

 

27 коментара:

  1. Отново разкош, Руми. Поздравления за рецептите и още повече за снимките! Фантазия!

    ОтговорИзтриване
  2. Не си човек, а машина!

    ОтговорИзтриване
  3. Вече дадох своя дан в правенето на коледни сладкиши, закопаването и кръговата отбрана, за това рецепти отказвам да поглеждам, но снимките ти Руми...Какво настроени само в няколко кадъра!
    Желая ти светли празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Лулу, благодаря за празничната атмосфера, която създаваше и споделяше. За вкусните и красиви идеи, за забавните и закачливи моменти, за цялата подготовка. Съпричастнo се забавлявахме и експериментирахме новите неща, от което дребосъчка е най-доволна и заситена :)Весели празници и нека Коледа за всички е бяла. Oт светлината. И блясъкът в очите на децата.

    ОтговорИзтриване
  5. Не си човек, верно!
    Да беше изпратила по пощальона едно у нас :)))))))

    ОтговорИзтриване
  6. Руми,въведението ти ме усмихна,защото същите мисли ме спохождат и мен!Ти си направо ударник тази година,а последтите ти две творения са точно по моя вкус-непретенциозни на вид,но богати на вкус и аромати,с много плодове,ядки и ром-е няма по голяма вкусотия!
    Този "варения " е направо разкош,такъв един влажен стои,ммммм!

    Пожелавам весела Коледа на семейството!

    ОтговорИзтриване
  7. LuLu, аз също съм антидомакиня- все още нямам напълно ясна идея какви ще са празничните гозби. Имам си рецепта за кекс, който става за 20 мин. и търпи хиляди вариации в зависимост от сезона- може да заприлича на коледен английски кейк или великденски сладкиш ( е, не е като козунаците:) Днешният ти пост доста ме развесели и упокои, че не съм само аз дезорганизирана за коледните приготовления. А снимките ти създават истинско коледно настроение.
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  8. Руми, не съм дезорганизирана, а напротив :)
    Страшна добра организация имам!
    Но съм много нетърпелива и искам нещата сега, веднага!
    Така е и със сладкишите!
    За това снощи правих един щолен с извара, който се консумира веднага и вече е преполвен!
    Чудесни идеи, особено тази с лягането...
    Вълшебни празници!

    ОтговорИзтриване
  9. Много красота...
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  10. И аз се огледах в Коледните кейкове, но тази година нямах никакво време за тежки приготовления. Страхотни са Руми! Мноого апетитни!

    ОтговорИзтриване
  11. Изглежда страхотно! Браво Руми! Ти си пълна с идеи!
    Щастливи коледни празници!

    ОтговорИзтриване
  12. ..голямо удоволсвие е да посещавам блога ти ...изумителна си !Всичко е изящно при теб и снимките и впечатленията ти от пътешесвията ,както и рецептите свързани с тях .Не знам от къде намираш време
    за всичко това .моите адмирации .!!!
    А сега имам въпрос , бях чела при теб ,че много ти е допаднала кафява захар от цвекло -австрийска ,от бг,ли я купуваш или от чужбина ,и коя кафява захар би ми препоръчала от бг.
    благодаря ти предварително!
    Геви

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Геви, благодаря ти много за високата оценка и хубавите думи!
      Да, наистина почти не ползвам бяла рафинирана захар. Замествам я с различни неща. Като се почне от стевия и сироп от клен и агаве и се стигне до сироп от захарно цвекло и кафява цвеклова захар. Тези неща ги купувам от БГ. Май само това не съм мъкнала от чужбина във връзка с кулинарното ми хоби:) В повечето случаи купувам тези продукти от био магазините. За съжаление любимата ми марка кафява захар, която купувах спряха да я внасят. Ще проверя дави вкъщи имам нещо с опаковка, за да ти кажа точно кой е производителя. За съжаление съм я запомнила само визуабно как изглежда.

      Изтриване
  13. ...и аз ти благодаря за отговора ! За био магазините ..и там проверих ,но тук във Варна не бяха чували за такава захар .Видях в един от големите магазини ,австрйска ,но ..бяла захар ,специална за конфитюри с допълнителни съставки ,желе и т.н.т..
    Хубав ден !
    Геви

    ОтговорИзтриване
  14. Luckily, there are many methods in safely removing unwanted
    hair. As natural products don't have any side-effects, you can rest assured for healthy hair. The professional hair merchandise of Loreal are effectively currently being sold all more than the world in about one hundred thirty different countries.

    my website hair products

    ОтговорИзтриване
  15. s the only thing that can tell you with any assurance that a
    project can move ahead and make money. This running water will
    in fact speed up your removal of the water and with
    a simple flip of the valve can add water to the fish tank.

    Also onsite is a physics lab, which is in The underground psychic lab is in use
    today, by the University of Minnesota.

    Stop by my weblog :: mining

    ОтговорИзтриване
  16. The DE particles act to puncture the exoskeletons of most insects,
    mites, fleas, ticks, etcetera, causing them to die by dehydration.
    Native plants or at least plants adapted to similar conditions as your region will have a better chance of
    growing and thriving. Subtle gardening themes act upon
    the subconscious, and merely give the observer a pleasant feeling.


    Here is my blog post ... polarise

    ОтговорИзтриване
  17. Whether you are searching for specialty styling products
    or specific Loreal hair products, you are sure to find what you
    need. Likewise, using imported shampoos and conditioners
    from a tropical country when your climate is cold and temperate is not such a good idea.
    The professional hair merchandise of Loreal are effectively currently being sold all more than the world in about one hundred thirty
    different countries.

    ОтговорИзтриване
  18. The Palestinian leader Mahmoud Abbas' recent drastic reorganization of the national security is one sign to this effect. He spoke slightingly but without bitterness of everything he had written, and I knew his new book must be very good for him to speak, without bitterness, of the faults of the past books. Information regarding different websites that contain large chunk of databases of unclaimed properties and money are also provided in different newspapers. That’s why, while drafting ads for newspapers selling or buying a property, make your USP as your headline. Until I was five I lived with my mother's younger sister Dorothy and my grandmother, who told me before she died that my mother had received letters from
    my father for some years after bringing me to New York.

    Also visit my webpage click here

    ОтговорИзтриване
  19. In this case, it might be better to start an organic vegetable garden in a raised
    bed. So, I propose to you that you might want
    to consider doing your own organic gardening right in your own back yard.

    In some cases, the quantity of materials for making compost in the amounts desired (an annual layer 2 inches
    deep across the garden) cannot be obtained.

    My web page: president

    ОтговорИзтриване
  20. New simulators are on average produced every second month and some are highly expensive.
    All of these issues add to the interest that can be produced about a site and this works
    for spots in this place and any place in the world.
    This game by Hexacto is simple, straightforward, and fun.
    Flight - simulator flight simulation features highly detailed time of day modeling and can track the current computer clock
    time in order to correctly place the sun, moon, stars, etc.
    Usually, would need to follow the entire startup sequence to start any of the airplanes,
    but FSP also has the auto start feature, to make it easier
    for newbie’s.

    ОтговорИзтриване
  21. (c) The program is required to be fully self-sustaining
    through the premiums payment made by the enrolled individuals.
    Known by Argentineans as Salta la Linda (Salta the Fair) this bustling city is a fine mix of the old and
    new, where European café culture and fine colonial architecture interacts daily
    with a central American flair for art and living; creating an
    ever-changing personality and identity for this entertaining city which, as of yet, has been little altered by the tourism wave.
    Katz helps clients find relief from the pain without resorting to medications or invasive procedures.
    If you suspect that your method has become infected there are a number of
    points you can do yourself to try to get rid of the offending application.
    There is use of only the best of natural vegetarian ingredients like rehydrated
    textured soya, wheat flour and wheat protein, vegetable
    oil that has salt and some fatty acid emulsifier namely mono-glycerides and di-glycerides.


    Here is my page :: McNaughten Rules

    ОтговорИзтриване
  22. Thanks for another wonderful article. The place else may just anybody get that type of info in such a perfect approach of writing?

    I've a presentation subsequent week, and I'm on the search for such information.



    My web-site; fat loss factor review

    ОтговорИзтриване
  23. Коледният кейк е просто вълшебен!
    Честита Коледа и благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  24. Чудесно изглежда. Решила съм да правя тази година сладкиши от различни страни. Спрях се на вашата рецепта за варения пудинг. Но има ли вариянт да се вари/пече във фурна на водна баня? Ако д,а какви да са градусите? И на котлона ако е на колко слаб котлон, да ври ли водата в тенджерата? Мерси предварително, дано получа отговор 🌝

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...