събота, 1 май 2021 г.

Козунак по метода Tangzhong и разни други великденски идеи

Започвам с това, че за мен най- вкусният козунак е този на Мама. Свързан е с детството ми и нищо на този свят не може да ме убеди в обратното. То това приготвянето на козунак и боядисването на яйца едно време си беше цяла одисея. То бяха едни крясъци "Какво искате сега, излизайте от кухнята и престанете да я отварята тая врата, че няма да втаса нищо", то беше едно баене, едни одеяла, едни чудесии, едно вайкане, че козунакът не се е опекъл и т.н. Най- го обичах като не се изпече😁 Като цяло не виждах никаква логика в самото печене, ама това е друга тема. То това тесто и непечено беше страхотно. На Мама от доста време не й се занимава с цялото това нещо и напълно я разбирам. На мен, обаче, ми се занимава. Доста годин подред правих само и единствено нейняия козунак, защото нищо друго не си заслужаваше усилията. Само че, истината е че днешното правене на козунак, няма нищо общо с процеса едно време. Буташ всичко в машината за хляб. Месиш го 3 пъти, оформяш, пъхаш във фурната да втаса, мажеш и айде да се пече. То така и баба знае. Тази година реших да изневеря на маминия козунак и освен него, да направя още един по друга рецепта. Доста дълго търсих подходящата. Вниманието ми беше спечелено от една нова за мен техника. Методът Tangzhong



Това е японска техника, при която към печивото се добавя малко количество парено тесто, благодарение на което, сместта поема и задържа  повече течност. Това го прави по- лесно за месене и крайният резултат е мек и сочен. Признавам, че бях леко скептична, но в крайна сметка съм доста впечатлена! Аз замесих всичко в хлебопекарната и оставих да втасва там. Ако нямате машина за хляб си знаете процедурата - яко месене с кухненски робот или на ръка.




Продукти за два козунака

  • 1кг брашно с високо съдържание на глутен (ползвах такова за козунаци)
  • 450 мл съвсем леко затоплено прясно мляко
  • 3 яйца + 1 за намазване
  • 300г кристална захар + 30 за поръсване
  • 1-2 с.л стевия, ако не вие достатъчно сладко. На мен никога не ми е сладко:)
  • 100г масло 
  • 50г олио за омесването
  • 1 кубче прясна мая 
  • 0.5 пакетче суха мая
  • 1/2 ч.л сол
  • Есенция лимон, ром и пакетче ванилия. Не ползвам лимонови кори, заради химикалите, с които се третират.


Приготвяне

Всички продукти трябва да са леко затоплени или на стайна температура.

Започва се от приготвянето на т.н крем Tangzhong. 40гр брашно се смесват с 200 мл прясно мляко в малка тенджера с незалепващо покритие. Бърка се, докато сместта се сгъсти и започне да се отлепя от стените на съда. Покрива се и се оставя настрана да изстине.

3 с.л от брашното се смесват с 1 с.л. захар, двата вида мая  150 мл  прясно мляко. Прави се рядка каша и се оставя на топло да шупне. В контейнера на хлебопекраната се слагат трите яйца, останалото мляко, разтопенето масло, стевията, есенциите  и шупналата смес с маята. Върху тях се слагат пресятото брашно, захарта, солта, ванилията и кремът Tangzhong. Пуска се на програма месене с втасване. Когато месенето свърши, прогпрамата се стартира от начало. Аз лично я стартирам три пъти за козунак и на третия път вече оставям да втасва.


След като тестоно удвои обема си (в моя случай започна да прелива от хлебопекарната😂) вадите и изсипвате на добре намазан с оли плот. Намазвате си ръцете обилно с олио и започвате да усуквате и да изкарвате въздуха, като периодично се мажете с още мазнина. Колкото повече усуквате, толкова повече конци ще имате. 

От тук нататък оформянето е както си пожелаете. Аз лично разделям на 6 равни части, като от всяка част правя фитил. Сплитам 3 фитила на плитка, така че накрая да имам две плитки, т.е две козуначета. В единият сложих шипков мармалад и орехи.

Прехвърлям в подходящи тави и оставям във фурната да втасват на 50 градуса. Когато станат двойни ги вадя. Превключвам фурната да загрява на 180 градуса. Намазвам козунаците с разбит жълтък и пъхам да се пекат. Ако вашата фурна загрява бавно е желателно да я изчакате да загрее. Ако е от по- бързичките, направо слагайте без да ви интересува колко е загряла. Този фокус с козунаците в студена фурна го правя от години и тъкмо имат повече време да се надигнат хубаво. 

В някакъв момент козунаците ще започнат да хващат твърде осезаем загар. Покрийте с алуминиево фолио. Пека ги около 40 - 45 минути, като тествам с клечка. Разбивам останалия белтък. Отварям фурната, махам фолиото, намазвам козуначетата с белтъка, наръсвам добре със захар и пъхам обратно за още 5 минути. 




Не си ти, ако не си покажеш  и яйцата😂 



Това са моите, обилно наплескани с брокат и боядисани с естествени материали. Тази година откритието ми беше чаят от каркаде, който ги направи сиви. С броката отгоре станаха супер. 



  • Червено - Цвекло и питая
  • Жълто - куркума
  • Синьо - лилаво зеле
  • Лилави - боровинки
  • Сиво - черни - каркаде
  • Оранжево - люспи от лук
Варя яйцата заедно със съответния пигмент и оставям да киснат вътре около 2 часа.





По интересни са дрнугите ми яйца. Ей на тия им се точа от поне 3 години. Продължих да им се точа, дори и когато ми подариха форма за отливане на яйчни черупки. 


Тази година в изблик на изтрещяване, най- после ги направих. Беше изключително амтьорска работа с тия шоколадови отливки. Първият път ги направих много тънки и се натрошиха, когато ги извадих. Вторият път станаха що- годе, но ако питате мен има и по- прост вариант - купувате си едни шоколадови яйца. Пробивате ги в горната част, вадите играчката и я давате на детето да се кефи. Вие продължавате с останалата част. 




Оригиналната идея за тези яйца може да видите тук. Аз го карах съвсем през просото в една късна вечер, след като вече бях умряла от досада с черупките и почти се бях отказала. 

Просто разбърках маскарпоне с пудра захар и бейлис. Напълних яйцата, сложих по лъжичка кайсиево сладко за жълтък.



Желая ви светли празници!









5 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Този метод го видях миналата година, хареса ми, но тази го забравих :) и едва снощи ,като приключихме с девойката пак го видях. Но тъй като обичам козунак (и на мен никога не ми е достатъчно сладък и ползвам подсладител) ей сега като ни се поразмине от яйца и козунаци, ще се възползвам от рецептата ти :)
    Светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля да повтарям и аз:) Сега ме светнаха, че тази техника можело да се прилага и на печива с бакпулвер, не само с мая

      Изтриване
  3. Someone's thoughts can be so beautiful that we hardly thought but today we are seeing that your thoughts are very beautiful and I am very glad to see that you have written your thoughts your post is one of the best post which one One in a thousand can write, you are indeed a great post writer.
    Escorts In Palam vihar
    call girls In sector 17
    Call girls In vasant kunj
    Escorts Service in faridabad
    Call girls In faridabad
    Independent escorts service
    Call Girls In Neemarana
    Call girls In Arjun Nager
    Call girls service in ashok vihar
    Call girls In Medicity

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...