Като кажете Коледа и хората се сещат украса в червено и зелено, за дебел старец с подаръци, бисквити под елхата, мила семейна вечеря и щастливи деца. Всъщност може и да става въпрос за претъпкани магазини, едни доста поизнервени хора, меденки от Лидл (честно, много ги обичам) и разглезени, презадоволени хлапета. Както и да е, червеното и зеленото си остава класика! Аз харесвам класическите неща. Предсказуеми са и знаеш какво да очакваш. След всичко изчанчено, което приготвях през годините, тази реших че имам нужда от нещо съвсем класическо. И друг път съм споменавала, но принадлежа към онези 0,0001% от човечеството, които не обичат шоколадови десерти. Никакви. До степен, в която остъргвам шоколада от гореспоменатите меденки. Странното е че шоколад ям, но по възможност чист. За сметка на това обичам много плодови десерти с много масло. Повечето класически коледни сладости чудесно се вписват в тази категория. Като започнете от традиционния български тиквеник за Бъдни вечер, минете през разните щолени и коледни пудинги и стигнете до английското извращение Mince Pie. Сори за чистия български, нямам ни най- малката идея как се казва по нашенски. Каня му се вече от 10 години и така и не му идваше реда. Обикновено само се тъпча със себеподобните му, когато се окажа в Англия покрай Коледа. Е наканих се да го направя. Честно казано плънката е доста натрапчива като вкус, дори и за моите плодово привързани рецептори. Реших да редуцирам количеството подправки от оригиналната рецепта, да намаля количеството на захарта и да пропусна някои традиционни за Англия култури, като Сацума😂🙄 Това последното не ми стана ясно какво e, дори след обстойно търсене Google. Резултатът е задоволителен и ...хм... доста английски, ако мога така да се изразя. Мъжът на Лулу беше доста песимистично настроен към плънката, но готовото изделие мина качествен контрол и като гледам моят хранителен режим няма да понесе всички негативи от изяждането на цялата доза пайчета. Вината ще бъде споделена в семейството😁
Продуктите са за ей това количество, което виждате на снимката. Диаметъра на формичките при мен е от 10-12 см
За плънката
- 2 ситно нарязани ябълки
- 125г предварително накиснати стафиди
- 70г сушени кайсии - ситно нарязани
- 100г сушено френско грозде. Е тук се предадох и замених със сушени боровинки и сушени сини сливи
- 20 г захаросани корички (в оригинала са 75г, но на мен ми идва в повече)
- Кората и сокът на 1 портокал
- Кората и сокът на 1 лимон
- 100г кафява захар
- 50г бренди
- 1ч.л смес от бахар, канела, кардамон, звездовидна анасон, индийско орехче, джинджифил, карамфил
Всичко, без захарта и брендито, се накисва през нощта. Сместа се слага в тенджера със захарта. Вари се 15 минути. Добавя се брендито. Може да изсипете в буркан и да съхранявате хладилника, докато ви потрябва.
За тестото
- 250г брашно
- 150г студено масло, нарязано на кубчета
- 1 жълтък
- Щипка сол
- 30г студена вода
- 1с.л захар
Цялото това нещо го сложих в блендера и на бавни обороти го направих на трохи за около 30 секунди. След това оформих на гладка топка с ръка, завих в стреч фолио и прибрах в хладилника за 30 мин.
Приготвяне
2/3 от тестото се разточва на кора с дебелина 3-4мм. Застилата формата за пай (в моя случай няколко по- малки) и изрязвате излишъка по ръба. За да стане хрупкава основата, надупчете я с вилица и изпечете за 15 мин на 180 градуса. Оставя се да се охлади. Запълва се почти до ръба с готовата плънка. Отгоре украсяват е с остатъка от тестото. Намазва се с жълтък за блясък и се пече във фурната на 180 г за около 20-30 мин (при мен заради размера на формичките 20 мин бяха достатъчни)
Най- вкусни са след 3-4 дни.
Снимките са просто прекрасни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ОтговорИзтриване