Непрекъснато ми се случва да обещавам някакви неща, за които после много съжалявам и ми причернява пред очите, докато ги изпълня. Много е кофти, като не можеш да казваш "не". Пък и има хора, за които жертвите наистина си заслужават. Все пак естественият подбор и инстинкта за самосъхранение винаги имат последната дума. След като открих руските магазини и тортата Медовик сега имам и някои нововъведения в украсата. В общи линии, всичко което отнема повече от 15 минути бива зачеркнато от "to do" листа. Това на практика почти напълно изключва захарния фондан. В действие влизат всякакви подръчни материали, включително, бамбукови шишчета, вестници, цветна хартия, тиксо и всякакви производни. Както може да се сетите, декорацията не се яде, но пък същата беше и съдбата на захарния фондан, който обикновено биваше старателно изчоплян, преди парчето тортата да бъде погълнато.
Това са само бегло нахвърляни идеи, родени от съчетанието на мързел и ограничено време. От вас зависи да си развихрите въображението и както можете да видите, изобщо не става въпрос за нещо, което изисква специални умения.
Тази торта правих за рождения ден на майка ми през март миналата година.
След поредната командировка беше цяло чудо, че и това успях да направя. Но пък се бях снабдила с вестници. Хич не харесвам българските за целите на декорацията. Имат много реклами, шарени надписи , графики и картинки.
Далеч по- добре се получава с Times или нещо производно, в което изобилства основно текста. Съдържаните, разбира се, няма никакво значение:) Най- хубавите екземпляри си ги донесох от Варшава и са на полски.
За направата на тези цвят, освен вестник ви трябват бамбукови шишчета, зелена хартия и да речем марципан (вече го има във всички супермаркети) или топчета тесто.
От вестника изрязвате 4-5 различни по големина кръга. Не е задължително да ги очертавате предварително. Колкото по- несъвършени, толкова по- чаровни стават цветята.
След като приключите с изрязването може да ги намачкате импресионистично. Сложете ги един върху друг и ги набучете с шишчето. Под тях сложете топче марципан, за да не се смъкват надолу. Същото упражнение повторете и отгоре, за да направите тичинка.
По желание може да вържете зелена хартия за цвят.
Торта номер 2 е също толкова елементарна.
Материалите отново се свеждат до две шишчета, усукан конец, шарена хартия и цветни прежди.
Започнете с направата на знаменцата.
Изрежете ги от цветна хартия. Прегънете на две. Закачете върху усукан конец и залепете с тиксо. Аз ползвам такова, което лепне от двете страни. Режа парченце, залепям от вътрешната страна на знаменцето и притискам двете страни.
Стъпка номер две е направата на цветни помпончета. Не се стремете към съвършенство. От някаква командировка, някъде си, си напазарувах два дивайса за правене на такива неща. Много са удобни, но дори и на ръка да навиете преждата, пак ще ви свърши работа.
Вържете конеца със знаменцата на две шишчета. Забучете ги на тортата и вържете помпончетата.
Ние закъснявахме порядъчно за рожден ден и по тази причина са само 5 на брой, но ако разполагате с повече време, може да ги направите по- шарени и в брой съответстващ на годините на рожденика:)
Have a fun и успешна седмица!
Първата ти снимка ми е фаворит!
ОтговорИзтриванеИ ако може да се телепортира до нас...
Страхотна идея с "импресионистично" намачканите вестници :)
С пожелание да срещнеш много усмивки през седмицата!
Е, как няма да те обичам с тия прежди ... и снимки! Btw има и механизъм за правене на помпони с огромно количествено измерение.
ОтговорИзтриване:) Ох с тези прежди имам спешна нужда от консултация. Искам да си оплета разни неща и ми трябва някой да ми покаже как:)
ИзтриванеМного са свежарски и двете декорации! Красота!
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешна седмица, Руми!
Тортите с фондан са истинско предизвикателство за жени с фантазия, но поради това,че почти не се яде и е само за декорация и добър вид,предпочитам ядливите украси или нестандартните като тези.
ОтговорИзтриванеУспешна седмица,Лулу!
Прекрасни, оригинални и впечатляващи декорации! Украсяването на торти ми куца като цяло, но с тези ще се справя :) Поздрави, Lulu и хубав ден!
ОтговорИзтриванеНай-важното е въображението според мен. А при теб не липсва, Руми. Поздрави за чудесните идеи!
ОтговорИзтриванеСлънчев и усмихнат ден ти желая!
Руми мерси за идеите, страхотни! Особено ми допаднаха цветята от вестник, супер са! Ей това е за мен, с фондана нещо не ми се получават добре нещата :))
ОтговорИзтриванеМного са цветни и живи! Вестникарските, всяко едно уникално, са ми много свежи и приятни за гледане!
ОтговорИзтриванеНе, можеш да си представиш колко често съм на крачка, от това да правя точно такива декорации. И колко малко са хората, които ядат въпросната захарна декорация...но като видя как се радват и си казвам:
ОтговорИзтриванеЕ, какво пък и опаковката на подаръка се разкъсва и хвърля, но е първото нещо, което радва човек...
Във всеки случай много ме кефят подобни украси...
Хубава нова седмица, Руми!
Фондана е красив, но като видя как целия ми труд бива отчегъртан после, малко ми е кофти, затова горещо приветствам всякаква украса, от която никой не очаква да бъде ядена;)
ОтговорИзтриванеХубаво е!
Здравей, Лулу! Извини ме за предстоящите въпроси, на които е много вероятно вече да си отговаряла, но моля, отговори им още веднъж! (: Искам да те попитам, какъв беше първият ти DSLR фотоапарат? И какъв модел смяташ за подходящ за начинаещи/аматьори? Силно се двоумя между Canon и Nikon. Какво би препоръчала ти? О, и още нещо, какви обективи ползваш? Искрено ти благодаря предварително! Много усмивки и прекрасни моменти! :3
ОтговорИзтриванеДо преди месец снимах с Пентакс. Започнах с Пентакс К100 и после се прехвърлих на Пентакс К5. Лично мое мнение е че няма такова нещо като ДСЛР за начинаещи. Този тип техника си е доста скъпа, т.е по добре инвестираш в нещо среден клас, със съзнанието, че в началото няма да можеш да му използваш пълните възможности. Дали да е Канон или Никон също няма голямо значение. И двете системи си имат своите плюсове и минуси. Най- важното нещо са обективите. В началото се ориентирах към Пентакс, заради сравнително по- евтината оптика, която предлагат. Пентакс, обаче, нямат фулфрейм модел и в началото на тази година минах на Никон, като си купих Д800. За момента единственият обектив, който имам е 50/1,8.
ИзтриванеЗа Пентакса бях натрупала доста повече обективи. Имах доста ръчно фокусни, които купувах доста евтино от базарите. Освен тях разбира се имах и такива с автоматичен фокус:
- пейзажен Сигма 10/20
- макро - Пентакс 35/2,8
- Варио - 50-135/2,8
- и задължителната 50/1,4
Имам още китовия 17-50, които не ползвам изобщо и един телеобкетив, който не е никак лош и беше изключително евтин 70-300 макро
За съжаление всичкото това нещо сега ще трябва да го пусна за разпродажба, за да мога да взема някакви обективи за Никона.
Първо, благодаря ти много за бързия отговор! Да, вероятно е така, аз се ориентирам към нещо на приемлива цена и не твърде задължаващо, тъй като съм на 15 и не плащам аз. Обожавам снимките, които правиш, и някак те вложиха допълнително желание у мен да се опитам и аз.
ИзтриванеАхм, последно запитване! Какви са тези базари и как може да се пазарува от тях?
Базарите са онлнайн към фотографските форуми.
Изтриванеhttp://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=BAZAR - примерно тук
На дъщеря ми, която е горе долу на твоята възраст и оставих моят първи апарат с 50-кат. Мисля, че ако си купиш каквато и да било система с 50 мм обектив, като за начало ще ти е достатъчно.
Бързи,лесни и ....страхотниииииии!!!Обичам творческото в теб.Много!
ОтговорИзтриванеЛулу, привет! Сътворила се прекрасни декорации. Виждала съм знаменцата в чуждоезични сайтове, но цветята ме впечатлиха повече. Не мога да правя от съвършените декорации за моите торти, но задължително ще се възползвам от твоята идея.
ОтговорИзтриванеС поздрав то кулата!
Лулу, здравей !Какви са рецептите на тортите много вкусно изглеждат ?
ОтговорИзтриване