От октомври в колата имам някакъв диск. Цикля една и съща песен непрекъснато. Не ми писва. Може защото имам нужда от някаква сигурност. От нещо познато. Излизаш от входа, сънено си намираш колата, размразяваш врата , влизаш, палиш , изтъргваш леда и пускаш музиката. Познатият път. Познатото задръстване. Мрънкането и караницата от задната седалка. Познатия регулировчик пред народното събрание. Няма изненада. Всичко е до болка познато, почти инстинктивно. Повтаря се по един и същи начин всяка сутрин. Не мислиш, не чувстваш. Толкова приятно и сигурно. После следва пълен хаос. Опитвам се да се адаптирам към промените. Опитвам се да свикна, че на английски нямам същия размах, като на български и че очевидно ще трябва да се науча да споря с по- ограничен речник. И всъщност, че изобщо трябва да споря. Опитвам се да свикна с това, че нещата могат да бъдат и само черно бели, без особено много нюанси между двата полюса. Опитвам се да свикна, че хората могат да бъдат различни. Много различни. Винаги съм го знаела, но никога не съм изпитвала челния сблъсък върху себе си. Бях се вживяла в ролята на високоскоростен експрес, когато се натресох на тежкотоварния влак срещу мен. И така няколко пъти. Опитвам се да свикна с това да нямам планове. Преди половин година имах начертана стройна схема за следващата петилетка. Сега и следващите 5 месеца са под въпрос. Отдавна излязох от зоната си на комфорт. Будех се нощно време с усещането, че съществена част от мен я няма. Че мен ме няма. Че някъде съм се загубила. И в един момент просто преминах някаква критична точка на пренасищане. Просто се събудих с ясната идея, че знам къде съм. Тук! На който му трябвам ще ме намери. Усещането да станеш сутрин, да настъпиш конструктор, да установиш, че са ти ударили колата на паркинга, да се сетиш, че не си залепил стикера за гражданската, чак когато те спре КАТ и да не ти дреме е просто.. ами велико:) Нали разбирате, аз съм от онзи тип хора, които винаги намират за какво да се тревожат. Ей така, могат да си умрат с чувство на тревожност. Сега изведнъж не ми пука. За първи път от толкова време, правих разни неща, просто защото много ми се правеха. Eй такива един безсмислени. Дето после се чудиш, за какво са ти и защо си си загубил времето. Страшен кеф.
Та в тази връзка да ви питам яли ли сте маршмелоу? Същата безсмислица. Абсолютно и напълно НЕзабележителен вкус. Ядеш ги не защото ти харесват или не ти харесват, а заради гумено - дунапренената консистенция. Е направих ги. Не че изпадам в някакъв екстаз от тези бонбони, но силно ме заинтригува приготвянето им в домашни условия и последващото им изпичане на огън. Нали се сещате - забучени на клечка, като по американските филми. Всъщност там ги пекат на открит лагерен огън, което нямаше как да се случи в софийския ми апартамент, освен ако не накладем паркета в средата на хола. Спаси го само факта, че е ламинат и няма да гори хубаво. Както и да е - примуса от фондюто свърши прекрасна работа. И без това не го ползваме по предназначение.
Приготвянето на бонбоните не се отличава с някаква кой знае каква сложност, но си има някои специфични особености. Като това, че задължително трябва да притежавате термометър и да не ви пука особено от лепнещ под, белтък по тавана, облаци от нишесте и пудра захар и полуразтопени бонбони из цялата къща.
Рецептата и обясненията взех от сайта на Дейвид Лебовиц http://www.davidlebovitz.com/2011/07/marshmallow-recipe-candymaking/
Продукти
- 20 гр желатин
- 1/2 ч.ч. + 1/3 ч.ч студена вода
- 1 ч.ч. захар
- 1/3 ч.ч царевичен сироп. Не намерих такъв и го заместих с глюкоза
- 4 белтъка
- щипка сол
- ванилия
За овалване
- 1 част царевично нишесте
- 1 част пудра захар
В купа сипете желатина и 1/2 ч.ч студена вода. Оставете да набъбне.
В малка тенджера смесете захарта с царевичния сироп и остатъка от водата (1/3 ч.ч). Сложете на слаб огън.
Сложете белтъците в дълбока купа и започнете да биете с миксер дълго и упорито.
С термометър проверете температурата на захарта. Когато достигне 118 градуса, сипете при белтъците, като продължавате да бъркате. Температурата се оказа много ключов момент, защото е индикатор за достигане на определена гъстота на захарната смес. Докато е рядка, не може да развие нужните градуси. Ако я сгъстите прекалено много, температурата се качва над оказаната стойност.
В същата тенджера, в която направихте захарния сироп, сложете желатина и го върнете на изключен котлон, колкото да се разтопи от остатъчната топлина. Сипете при белтъците.
Продължавайте да биете с миксер, докато сместа изстине НАПЪЛНО!!! Това се случва за около 7-8 минути. Това е вторият важен момент. Ако белтъците не са студени, после се образува конденз и бонбоните стават влажни от долната страна.
В купа смесете нишестето с пудрата захар.
Застелете голяма правоъгълна тава с хартия за печене. Разпределете половината от сместа с нишестето. Трябва да се образува хубав плътен слой, без дупчици. Необходимо е, за да не залепнат бонбоните.
Разпределете белтъците и заравнете с шпатула или нож. Наръсете с остатъка от нишестето и пудрата захар.
Оставете в хладилника (или както в моя случай - на замръзналата ми тераса) за една нощ. Нарежете бонбоните в желаната форма.
Аз използвах формички за сладки. Оваляйте ги пак в пудра захар и нишесте. Изтупайте излишното количество и наредете в чиния или купа.
Много добре се получава, ако после ги изпечете на огън (свещ или малък примус вършат работа) или ги топнете в горещото си какао.
Всъщност, сега ако ме питате, не мога да ви кажа защо точно ги направих и не съм 100% сигурна, че пак бих причинила това упражнение на кухнята си.
Както вече казах, напоследък има някакви неща, които ги правя само заради процеса на правене, без да се вълнувам особено от крайния резултат.
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЗащо?
ИзтриванеКогато се тревожиш непрестанно(например се обриваш цялата, ако не си си научила стихотворението за пионерчето)сякаш, ако не го правиш нещо няма да е както трябва и изведнъж, незнайно как те обземе абсолютен непукизъм............. О, това е неописуемо, трябва само да се почувства! Лулу, големи безгрижни усмивки!
ОтговорИзтриванеМного им се кефя на хората, на които не им пука по рождение:)
ИзтриванеОх Руми тези твои мисли са ми така близки и познати, особено онова дето се трябва за нещо да се тревожа, ужасно е когато видя и някои от децата да стават такива :) Знам, че ти е много трудно ( половинът на няколко пъти сподели за какво иде реч) ... но ... сдъвчеш оня :) Много ти стискам палци, защото ако има нещо, което може да ме скъса от яд ... това е да видя, как някой с лека ръка съсипва, нещо градено с години и работещо, успех с гадината!
ОтговорИзтриванеИ да знаеш ... понякога много ми липсва всичко онова ... познатото и да се движа на автопилот, сега го оценявам и осъзнавам, колко трудно решение е да излезеш от удобната зона на комфорт :)
Иве, при мен голямата е такава - вечно тревожна. На малката не и пука от нищо:) На някои хора за сега успешно успяваме да им опънем нервите до краен предел. Вече не смеят да ми звънят. Карат някой друг да ми пише:) Очевидно много ми е паднало пердето, за да го добутаме до този начин на комуникация:)
ИзтриванеСтранно и при нас голямата е много тревожна, а особено сега, милото чак ми се къса сърцето :) Малката е по непукис за сега :)
ИзтриванеДобро утро Лулу,
ОтговорИзтриванеКефиш :) (това е безмислен коментар, но исках да ти го споделя)...:)
:) Не е безсмислен:) За мен има смисъл.
ИзтриванеНе може да не ти пука и да правиш такива красоти :)
ОтговорИзтриванеХубаво е да ти пука за такива дребни неща които правят живота ни сладък, а не за злободневните малки проблемчета.
Нали знаеш, че те обичам и ми дължиш една среща :)
Ооо на дребните неща винаги съм обръщала голямо внимание. Особено тези, които правят всичко да изглежда цветно:)
ИзтриванеДа дължа ти! Задължително трябва да се видим!
ще ти пратя линк към едно помощно средство, ама на лично съобщение, че е много рано сутрин още :)))
ОтговорИзтриванеМу ха ха:) Давай го! Рецепта ще ми трябва ли:)
ИзтриванеАко това да предизвикаш усмивка на лицето на една много тревожна и много перманентно тревожна 36-годишна жена, която само зърва, че си писала, че си снимала, че нещо има от Лулуто тук, ако това е безсмислено,... ами не, не е. Това да направиш нещо безсмислено като тези лепкавини и пак да произведеш радост и вълнение у един осивял януарски човек, това е талант, Лу! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеТрябва да се съберем пак да си се потревожим:)
ИзтриванеИзглеждат страхотно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеЩе си призная, че следенето на 130 блога рядко ми оставя време да изчитам в дълбочина постовете, но понякога рано сутрин, докато за откраднатите 20-тина минути се опитвам на индексирам последните ... 50 рецепти в Блоговодител (което е напълно невъзможно!), попадам на бисери като твоят пост днес... Хубаво е, когато човек открие, че не е сам на тази планета :) Завиждам ти за постигнатото (временно, не си прави илюзии) просветление в непукизма - дръж го колкото можеш по-дълго. Поздрави и успешна седмица!
ОтговорИзтриванеИло, имам някаква слаба наченка на опасение, че това е нещо като затишие пред буря:) Дано не се окажа права.
ИзтриванеЛулу,просто ти се отдава с лекота да правиш чудеса от "безмислените" ти неща. А чашките-ягодки са истински забавни! Този януари доста хора са в летаргия,познато!
ОтговорИзтриванеКупих си 3 пакета чай, които изобщо не ми трябваха, за да се сдобия с чашката ягода, която вървеше в комплект с тях:) Много ми се прииска нещо лятно и шарено вече.
ИзтриванеТова да не ти пука е най-прекрасното нещо,
ОтговорИзтриванекоето човек може да осъзнае!
И колкото по-рано, толкова по-добре!
Радвам се, че си го осъзнала и трябва да положиш всички усилия
да го задържиш!
В същото време има едни дреболии на пръв поглед,
за които трябва да му пука на човек!
Но, хич да не ти пука, както някога си казваме :)
Бонбоните са чудесни, макар че няма да ги направя :)
Факт:) Обаче това с непукането предполагам, че е някакво временно явление и ще психясъм много скоро.
ИзтриванеЗдравей, Лулу! Опитвала съм маршмелоу, леко разтопен на огън, набучен на пръчка и после поставен между две бисквити, обвити в шоколад, който после се разтапя от топлината на дунапренената бонбонка. Прекрасно е! Препоръчвам на всеки любител на сладкото да опита. Много усмивки! :3
ОтговорИзтриванеАз както споменах не съм някакъв супер фен, но това със сигурност много ще се хареса на децата ми!
Изтриванещастието било път, а не крайна цел :) така че...
ОтговорИзтриванеБе и аз така съм чувала, така че си куцукам още:)
ИзтриванеРуми, спечелила си две големи битки. Първата, и много Важна и Голяма битка- да спреш да се тревожиш за щяло и не щяло. Втората- да направиш маршмелоу в домашни условия:) А скоро пак ще преливаш от енергия.
ОтговорИзтриванеУспешен и спокоен остатък от работната седмица!
Даааа втората беше много важна:) Всъщност аз не мога да каже че нямам енергия. Само престана да ми пука за крайния резултат:)
Изтриванеау, Руми, какво размазващо боке вади новият ти апарат! супер :)
ОтговорИзтриванеНали:) Напоследък снимам само за да направя някаква мазня във фона отзад:)
ИзтриванеТова да не ти пука за резултата е състояние на духа, в което знаеш, че си направила каквото трябва,..и както казват...пък да става каквото ще!
ОтговорИзтриванеА тези маршмелоу бонбонки, са точно такива каквито ги описваш, въпреки, че твоята презентация може да накара човек да се влюби в тях!
Dont let the packaging fool you into buying something that may
ОтговорИзтриванеdamage your hair. Comb the excess oil through the dampened hair, making sure to cover the ends of the hair.
These can be expressed in a number of ways: straight hair, slightly wavy hair,
or curly hair. When choosing a treatment for your own hair,
pick something organically grown or natural as opposed to something fabricated.
Low self-esteem, hair fall, itching in scalp and facial skin infections are common
side effects due to dandruff problems.
Have a look at my web blog - olive oil for hair
If you are like me and love garlic, you are already too late.
ОтговорИзтриванеBlotches or tunnels usually mean your plant has leaf miners.
Wood can be used as long as it's not treated with chemicals.
Feel free to visit my site; efficacious
Step Three Coat your hair Comb your hair into
ОтговорИзтриванеsmall sections. Amla is used in the preparation of a
highly effective natural shampoo by mixing 100 g each of amla, nuts and Shikakai soap
in two quarts of water, the mixture is boiled for half an hour to simmer and then can be used as shampoo for one month for all hair treatment throughout
the year. These can be expressed in a number of ways: straight hair, slightly wavy hair, or curly hair.
However, this solution is chemical free and some people find
natural products more appealing. Basil and bergamot help your hair grow thicker and fuller.
Visit my web page beauty products
After application the hair is simply dried, either naturally or using a drier.
ОтговорИзтриванеRight away register your GHD curly hair straightener concerning the GHD webpage so that you just can enact the 2-year ensure as well as to look at to make certainyours is genuine.
Generally, these products are more expensive than their watered-down counterparts, but
you can find a few affordable pure silicone hair products (see below).
In contrast, the non-organic gardener is more likely to use chemically created fertilizers.
ОтговорИзтриване5 will decrease the availability of lead from your soil.
This will give them time to acclimate to their new environment, avoiding stress and shock often associated
with transplanting, ensuring a healthy start.
Feel free to surf to my website; empurpled
I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites
ОтговорИзтриванеreally nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your website to come back later. Cheers
Look at my homepage; como fazer o cabelo crescer mais rapido
You can increase your lean muscleman orangenesses, red grapefruits, and lemon trees are known for their detoxing belongings.
ОтговорИзтриванеI know there are will help oneself you get more
than confidence,build a intelligent body organization while inactive
losing those spare fats and becoming in shape. Give Up developping
with high may be inviting, try telling some healthier options!
Feel free to surf to my homepage; truth about abs