неделя, 28 юли 2013 г.

Защото НЕ сме различни



 Аз и ти много си приличаме. Ти може би живееш в някое малко градче, аз живея в София, ти може би не си завършил и средно образование, аз съм висшист, ти може би работиш в някой цех, аз ръководя компания, ти може и да си мюсюлманин, аз съм християнка, ти може би си на 18 или пък на 60, аз съм на 36. Странно, но пак сме еднакви. Ти ставаш рано сутрин и отиваш на работа. Аз също. Ти се прибираш смазан вечерта. Моята работа може би е различна, но след 10-14 часа в офиса, аз също съм като пребито куче и не мога да си видя децата. Ти не можеш да заспиш, защото се притесняваш, че утре можеш да сгрешиш и да останеш без работа. Аз седя будна нощно време, защото се притеснявам, че утре мога да сгреша и тогава 30 души ще останат без работа. Ти се притесняваш, че работодателят ти утре може да фалира, аз че утре компанията може да реши, че българският пазар е много малко и да се изтегли. Ти правиш всичко това за децата си, аз също. Ти искаш качествено образование за тях, аз също. Ти искаш смислено здравеопазване, аз също. Ти си честен до глупост, аз също. Ти искаш да виждаш перспектива, аз също. Ти имаш някаква идеология, аз също. Без значение дали ти си привърженик на социалистическата идея, а аз на дясното, ние пак ще сме еднакви, защото ценностната ни система е много сходна. Искаме честни правила и добър стандарт за България. Различията ни са само в пътя по който искаме да минем, но това не е толкова важно, защото ако всичко е наред, крайната цел е една и който и път да изберем, пак ще стигнем до нея. Целите, обаче, се оказват различни. Не моите или твоите. Целите на почти всички управляващи за последните 69 години. Преследването на лични интереси не просто удължава пътя, а на практика сменя посоката. Тук вече не става въпрос за ляво или дясно, а за кражби, корупция, олигархия и лични интереси. Същите тези интереси, които определиха, че след 40 години трудов стаж като учител, баща ми трябва да взима 350 лв пенсия. Същите тези, които принуждават една достойна майка на три деца, да потъпче гордостта си и през сълзи да търси помощ. Чувствам се безпомощна до пълно отчаяние, че не мога да променя това. Чувствам се безсилна до пълно обсебване, че те продължават да крадат и да ни лъжат, а аз не мога да ги спра. Правя единственото, което ми е позволено - всяка вечер излизам на жълтите павете, поне да видят че ни има и не сме съгласни с това, което се случва. И безсилието и отчаяните все повече ме обземат. Ставам сутрин, слагам си слушалките и тичам. Тичам до пълно изтощение, докато не ми причернее от болка в мускулите, сърцебиене и учестено дишане. Тичам, защото не мога да преодолея яда и безсилието си, защото вечерта, когато съм там, на жълтите павета, точно тази сива страна, която има всеки, има вероятност надделее и да се окаже с камък в ръката.
 
Не, приятелю, ние не сме различни! Също като теб, аз не искам да повярвам, че нямаме бъдеще. Не искам да повярвам, че децата ни ще плащат заеми, защото някакви хора са взели комисионни и ще ни заробят с безсмислени проекти. Не искам циганите да живеят в гета и да крадат, защото на някой му трябва евтин за купуване електорат и му е удобно да ги държи бедни, гладни и необразовани. Те са хора, също като мен и теб и заслужават своето бъдеще.  Ние с теб не сме врагове и никога няма да бъдем. Не се подавай на разделението, което ни насаждат, защото нямаме сметка от това. Всичко управляващи разчитат на това с теб да се мразим, защото докато с теб си крещим и разменяме обиди по форумите и на улицата, те се крият зад твоя или моя гръб и продължават да ни лъжат и манипулират. Не другарю, ти не си червен боклук и нашите родители не са червени пенсии, както и аз не съм лумпена, наркоманка и платена. Ние сме същите тези хора, които учиха заедно, бяхме заедно на море или пък сме пили бира някъде. Ти си същия този, който ми помагаше да си избутам колата от снега миналата зима, а аз съм тази, която те пусна да минеш отпред на опашката, защото много бързаше. Ти може би си този, който копае обходна галерия в мина Ораново, за да спаси два човешки живота, без да го интересува, дали тези хора поддържат друга партия. А аз съм същата онази, която преведе пари за лечението на болно дете, без да се замисли и за секунда, че ако майка му е от друга партия, няма да го направя. Не ти желая нищо лошо, но ако все пак някога имаш нужда от помощ, знай, че аз съм зад теб. Съжалявам, че моя протест ти причинява неудобства вечер, когато се прибираш от работа, но просто не знам по какъв друг начин да ги накараме да ни чуят. Недей да ми казваш, че не мога нищо да променя. Аз съм реалист. Знам, че като не са тези ще са онези - дето се вика, пак същите. И пак вярвам, че променям нещо, като излезем на улицата. Когато всички прожектори светят в тях и около тях, става много трудно да се скриеш в сенките и да мишкуваш. Не ме интересува дали ще са те на власт, стига да започнат да правят нещо за мен и теб, а не само за тях. Писна ми от популизъм и подхвърляне на огризки. Аз не мога да омаловажа твоя глас и да ги отрека, просто защото не изповядват моите идея. Ако искрено вярваш и подкрепяш, това което се случва, аз съм ОК. Сега обаче е много важно ти да направиш равносметка - това ли е което си искал и което наистина искаш. Недей да ми го казваш на мен, запази отговора за себе си, защото само така можеш да бъдеш честен. Не те карам да излезеш с мен на улицата. Просто приеми, че всеки има нужда да се бори за нещо. Аз се боря срещу това някой да ни ограбва ежедневно, както финансово, така и морално. Боря се срещу това аз и ти да сме разделени, защото на някой му е много удобно. Защото нашите различия са толкова малко, а това което ни обединява и ни прави еднакви е толкова много.



32 коментара:

  1. Това се казва статия със самочувствие.......

    ОтговорИзтриване
  2. Човек трябва да е реалист, но никога да не потъпква оптимизма си! Подкрепям казаното и от теб, Лу, и дори насила ще вярвам, че и за нас има добро бъдеще. Избрах да прекарам лятото в друга държава, да опитам късмета си другаде и вярвай, копнея да дойде есента и отново да се върна в България. И искрено вярвам, че има бъдеще за нас - в родината!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Руми, права си. Аз също съм против, но не съм сигурна, че протестите ще решат нещо - не и в момента, не и в този им вид. Иначе и аз протестирах, аз също не искам нещата да се случват така, аз също искам друго бъдеще за децата ни, аз също не виждам бъдеще в посоката, в която вървим, аз също не вярвам нито на тия, нито на ония ... но в момента не вярвам и в успеха на протеста - не и такъв, какъвто е.

    Какви са ни исканията - казвам ни, защото се чувствам част от протестиращите хора - да свалим това правителство. И после какво? Ето това е въпросът, който ме мъчи най-много, уви.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мен също, но пак ще съм там. Въпросът е в това, че не могат да правят каквото си поискат, само защото е настъпило бедствие. Това е като да ограбиш къща след силно земетресение, само защото собственикът е затрупан и не може да ти попречи. Ако не са тези, а са онези, пак ще съм там, ако се държат по този начин. Това е малко като рефлекса на Павлов - следващите вече ще са наясно, че ако лъжат ще има протести. И така докато не дойдат такива, дето не са преживели протести, но инстинктивно знаят, че лъжа и корупция са еквивалентни на оставка.

      Изтриване
    2. Обичам ТЕ!

      Изтриване
  4. Благодаря ти за тази публикация ! :) Прекрасно си изразила това, което прокламирам сред близките си от началото на протестите. :)Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Браво, Руми!!! Дишам една идея по-леко след като се отбих тук. Споделих линка във фб. Колко е хубаво, че зад един от любимите ми кулинарни блогове, стои човек, който мисли, чувства и може да сподели тази позиция! Благодаря ти!
    Невена

    ОтговорИзтриване
  6. Толкова пъти съм обяснявала на хората около мен за какво не са ни необходими
    толкова много партии, след като всички искаме малко, но сигурно -
    зачитане на всичките ти права, или иначе казано - върховенство на закона, без значение кой си и каква религия изповядваш,
    искаш да си здрав, за да постигнеш мечтите си,
    искаш добро образование за децата си....
    За първи път чета текст, в който няма настройване един срещу друг, защото
    всички имаме право да се чувстваме свободни, за да развием възможностите си
    и да сме си полезни в този толкова кратък живот!
    Благодаря ти за начина по който си го изразила!

    ОтговорИзтриване
  7. Лулу, права си. Само дето идеите ти са някак далеч от реалността. Защо именно сега е "важно" да си направя равносметка? Защо вчера или преди 10 години - не беше. От кога ни ограбват и защо никой не протестираше преди? Този протест се използва и ще продължи да се използва, но не за моето добро - аз пари от предните избори не съм взела и сега, ако има нови - пак няма да взема. Но на мене ще ми вземат от парите, платени като данък и ще ги раздават за предизборни кампании (пак на "свои" фирми и срещу комисионна). Искаш да протестираш, ама и ти не знаеш за какво. Имаш ли ясна идея, какви точно действия искаш от управляващите? Но бъди реалист, не очаквай от неработеща икономика и при условие, че не усвояваме европейски фондове да имаме бюджет за здравеопазване, инфраструктура и култура. Пенсията на баща ти е подигравка и нашата - твоята и моята, няма да е по различна. Но никой не протестира, когато индивидуалните партиди на родените '60 се вляха в общият кюп. Никой не протестира и когато енерго-разпределителните дружества се появиха. Протестите трябва да са "на време". Пък сега - "Сетила се Мара, ...".Протестирайте си - така няма да забележите, какви ще ги надробят междувременно и как ще преиначат идеите ви. На народа, наистина му трябват зрелища, но защо аз да плащам за вашия купон (полицейската охрана не е безплатна)?
    Ради

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нищо не си разбрал от прочетеното, приятелю. Прочети го пак. И пак. И пак, докато го разбереш.
      Не ми се иска да си от безнадеждните случаи.

      Изтриване
    2. Нищо не си разбрал от прочетеното, приятелю. Прочети го пак. И пак. И пак, докато го разбереш.
      Не ми се иска да си от безнадеждните случаи.

      Изтриване
    3. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    4. Ради, това което ти ми предлагаш не е решение, а примирение. Това, че преди се е мълчало, не е основание да се направи и сега. В момента това е изключително повтаряна мантра, с надежда че хората ще млъкнат така, както са си мълчали винаги. Не виждам по какъв начин овчедушието би помогнало. Не разбирам логиката, която стои зад това, че като не сме наплюли Бойко, сега трябва да харесаме Пеевски или Писанчев. Случи се сега, защото се акумулира огромно напрежение. Причините са повече от ясни. При един протест винаги има поляризиране на населението. Това стана през февруари, когато гласа на хората, отново беше използван манипулативно. След това се проведе най- гнусната и манипулативна предизборна кампания, на която сме били свидетели. Накрая се оказа, че от 7,5 млн българи, в момента в лицето на правителството са представени едва 19%. Самото правителство стартира с реваншизъм, популизъм и нечисти интереси зад назначенията си.
      Пари в здравеопазването няма и няма защото се източиха. Ако продължим в същи дух, няма и да има, защото първото което се направи е да се сложи компрометирана личност на чело на здравната каса и да се махнат читави хора от регионалните болници.
      И 5 пъти да проведем избори, това е в пъти по евтино за данъкоплатеца, от рестартирането на проекта Белене, зад който стоят само руски интереси. Положението с новите заеми е същото. Не искам моите деца да ги плащат.
      Сега моя въпрос е какви са твоите очаквания за бъдещето ни?

      Изтриване
    5. Това е начина на мислене на ужасно много хора към момента.
      Но по тази логика никога не трябва да протестираме, защото преди не сме го правили
      Винаги трябва да сме бедни, защото 60 години вече сме били бедни..

      Не може да очакваме промяна с този начин на мислене

      Авторката обаче, можеше да премисли малко повече началото на статията. Аз лично се съмнявам, че с този подход много хора са стигнали до иначе много добрия финал..

      Изтриване
    6. Виж, началото на статията е такова, защото съвсем умишлено ни противопоставят точно на този принцип. Едните били бедни, другите имали с какво да си платят тока. Онзи ден някаква девойка на Бузлуджа с гордост заявяваше, че е неграмотна. Подобно деление на умни и глупави е просто покъртително. Не само, че не може да има, но и насажда усещането, че като си образован и си плащаш сметките си лош, а като си неграмотен и безработен си от добрите и онеправданите. Не се притеснявам от нищо от написаното, защото е постигнато с много работа и смятам, че точно към това би трябвало да се стремим - къртовски труд и възможност за реализация на който иска, може и има качества. В държава, в която това да си неграмотен е гордост, а това да си успял е срам, има нещо ужасно гнило, нередно и порочно. Социализма е страхотна идея, но това което наистина го прави да не работи в момента е тълкуванието на равенството. Такова може да съществува само по отношение на това да се еднакъв шанс за реализация на всички - образование, здравеопазване, възможност за започване на работа. Всичко друго са миражи.

      Изтриване
  8. Лулу, много точно казано! На мен също ми задават въпроси от рода "Защо ходиш по протести?! Какво ще промениш, те пак ще са същите!" Отговарям: "Защото искам промяна, защото искам да продължавам да живея в тази страна, макар и не толкова добре, но си я обичам, тя си е моята държава. Трябва ли да търся хляба си навън?! Искам да живея тук спокойно и да не ме е срам да се нарека българка, толкова ли много искам"
    Имам надежда, защото заедно - ти, аз и другите, можем много.
    Дано!

    ОтговорИзтриване
  9. Лулу, страхотно си го написала и аз напълно с две ръце подкрепям казаното от теб, само че....за жалост различията между нас и тях /каквито и които и да са те/ наистина май са различни и дълбоки! Но вярвам.....искам да вярвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, то пък какво друго ни остана. Тия които могат бягат, другите трябва просто да си теглят куршума от бесилие

      Изтриване
  10. Чудесна и мисля искрена изповед ! Но недовършена ! Доколкото разбрах авторката се занимава с бизнес -няма значение какъв ,има значение само факта ,че е наясно с методиката за постигане на резултат .Необходими са само две неща - точна , реална цел и средство. Целта в ситуацията е ясна !Ако се направи допитване с въпрос "Искате ли да бъде рестартирана системата и наказание за доказани престъпления " сигурна съм ,че отрицателно ще отговорят само тези , които са облагодетелствани от статуквото .А те са малко! Липсва вторият елемент в процеса - средството . Не мога да допусна ,че при проблем за решаване във фирмата , работещите ще стоят с издигнати лозунги , на които пише ,че управителят трябва да си ходи ,защото е жизнено важно задачата да се изпълни веднага. С протестите се получава същото . Използват ви за фрагментиране на обществото , издигат ви като знаме стари и нови кандидат и действащи политици , успешно ви представят доста протестиращи като хора с непоносимост към чуждо мнение - погледнете епитетите , които се сипят разнопосочно , лозунгите , които се издигат ...Разберете , не е възможно перманентен коректив на властта да е улицата . Единствен законът е този , който прави държавността . Ако не се постигне нещо конкретно от тези протести , следващите вече ще бъдат не толкова красиви , а много гладни . Затъваме бавно , но сигурно !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да с бизнес се занимавам. Ако не си върша работата, ако има и грам съмнение, че съм замесена в корупционни схеми, съвсем отговорно ти заявявам, че ще дойдат от Амстердам и ще ме изхвърлят като мокро коте на секундата. Няма да имам време да си събера личните вещи от бюрото. Това вече се случвало много пъти в компании, подобни на моята. Нито ще питат ама кой, ама как, ама после. Начин се намира стига да се търси. Няма решение само когато се бездейства! Така, че това, което ми казваш е чиста проба спекулация, за да си мълчим. А за затъваните си права - затъваме точно от бездействие.
      За да не останеш с впечатление, че съм голословна и се крия зад анонимност. Под ника Lulu, стои Румяна Босева.

      Изтриване
    2. Извинявайте, че се намесвам, но наистина ли не разбирате, че примерът Ви е неуместен? Разликата е, че собственикът на фирма назначава служителите си, които работят за него при определени, взаимно договорени условия. А ако управляващите в момента мислят, че държавата е тяхна собственост, то имаме съществен проблем. Защото е ТОЧНО обратното. Ние ги назначаваме. И ако не спазват правилата, които са длъжни да спазват, сме в пълното си право да ги отзовем, което и правим. Също както един управител на фирма, който не е доволен от наетите от него хора. Тук е аналогията. И докато хората във властта не разберат, че са наши наемници, а не собственици на държавата ни, то нямат място там.
      Невена

      Изтриване
  11. браво, Руми, много добро написано. П. Паунова

    ОтговорИзтриване
  12. Главната разлика наистина между теб и мен е, че аз не виждам с какво точно това правителство потъпква моите права. Може и да го направи по-нататък, ама още е рано да се каже, освен ако не си предубеден. Ако това правителство хвърли оставката няма да спечели никой, освен предишното, което панически натиска, да си запази контрола върху всичко и да не се озове в затвора.
    Каквито и красиви думи да редим за звезди, безсмъртна душа и порив за свобода, зад това се зъби зле маскирана пропаганда.И повечето непротестиращи я виждаме и предпочитаме да си стоим анонимни.Не си падаме толкова по романтиката на барикадите. Особено по Мария Антоанета на барикада, хвърляща пасти рещу якобинците :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всеки има право на мнение, но мисля, че не изобщо не си схванал, идеята на статията. Предполагам, че грешката е в мен и аз не съм ти го обяснила по правилния начин. Постът не е за това да те убедя да ходиш с пасти на барикадите. По скоро е защото изкуствено се насъскват и манипулират хората, които почнаха да се озлобяват един към друг.

      Изтриване
    2. Не съм ли я схванал идеята? Извинявай тогава, може и да съм станал мнителен в тези "революционни" времена.Нещо в лиричния ти тон ми се стори много типично журналистическо. Не гледайте издутите бузи с кресливите свирки и изхвръкнали от злоба очи, зад това се крие красива душа, жадна за свобода и похвален вкус за дрешки by the way.

      Изтриване
    3. Може би наистина си станал мнителен:) Аз не съм журналист. Благодаря ти за оценката и за това, че се отби да прочетеш статията. Аз не търся конфликт, а изразявам лично мнение (това е личен блог). Не бих желала да отговарям в стила на коментара ти, от който личи доста напрежение, трансформиращо се към лични нападки.

      Поздрави и хубав ден,
      Руми

      Изтриване
  13. Напълно подкрепям всичко написано от теб Лулу!

    ОтговорИзтриване
  14. Има наистина известно напрежение, но не чак дотам, да ме избие на енергични протести, просто ми е странно как очевидно негативни енергии се обличат в шарени, търговски опаковки. Може и да ти е личен блога, но вее на платена пропаганда. Така ми се струва, не съм 100% сигурен, така че не го приемай лично.
    Поздрави и хубав ден и на теб,
    Марат

    ОтговорИзтриване
  15. Интересно четиво е статийката, бих я препрочел :)

    ОтговорИзтриване
  16. Ех, Румянке, доброта и великодушие лъха от статията ти. Де да бяха всички като теб, нямаше да сме на това дередже. Да допуснем, че протестите успеят. Какво става после? Чети по блоговете - кой е най-виновен, кого ще бесим първо, как ще преразпределяме краденкото... Големи сме майстори на разрушението. Де да имаше повече от вас, които мислят как ще сторят бъдещето без да се сочим и да се караме. Дано!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чета, чета, затова и ги пиша тези неща, защото грозно взе да става - от всички възможни страни. Не искам да оставям грешно впечатление. Нямам никакво намерение да строя бъдещето на обществото. Обществото е съставено от отделни единици. Всеки сам е отговорен. Единственият съществен принцип е това да не става за сметка на другите. Спазвам го и много се дразня, когато някой го прави за моя сметка, било то поради лична неорганизираност или откровена злонамереност.

      Изтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...