И пак е пролет, и пак идват празници, и пак по традиция приготвяме
агнешко за Гергьовден. Аз традиционно ще го пропусна , защото мисля
съвсем тенденциозно да направя традиция отсъствието ни от София по
такива събития. Току виж, моите дечурлига схванали разликата между
различния селскостопански добитък, а не да крещят въодушевено срещу стадото овце "Козички, козички", а народа да им се радва "Софиянчета, софиянчета":)
Бягството ми от града, далеч не означава, че съм спасена от тежка форма на преяждане. Всеки път се заричам, че ще го карам само на трева и зарзават и никога не ми се получава както трябва. Ще ми бъде спестено единствено суетенето в кухнята, но аз съм си подготвила урока предварително и вече си написах домашното. Доста семпло и простичко, но все пак е тематично. За сметка на това мисля да наблегна на количествените показатели и съвсем схематично ще скицирам две рецепти за агнешко.
Вариант 1 го раздава домашен фюжън. Съвсем условно можем да го наречем с префърцуненото име Агнешки котлети с билки, върху канапе от карамелизиран лук. В действителност доста лесна и бърза рецепта.
Първата и основна стъпка е да си намерите хубави агнешки котлети. Аз ли нещо не си изразявам достатъчно ясно желанията пред месаря, те ли нещо не ме разбират, но бивам удостоявана със странни и леко отегчени погледи. В крайна сметка се опитват да ми пробутат някоя огромна плешка и с много кандърми се снабдявам само със заветните ребърца, завършващи с прекрасни малки котлетчета.
Следващата стъпка е внимателно да ги разделите, ребро по ребро, така че да получите перфектни котлети. Това упражнение може да ви то свършат още и в магазина. На вас ви остава само да изчистите хубаво костта от ципи и жили.
Използването на умалителна форма за горецитираната форма на агнешки специалитет, не е никак случайна. Имайте предвид, че котлетите са малки, така че да не ви изненадва бройката в списъка с продуктите по- долу.
12 агнешки котлета
2-3 стръка розмарин
3-4 скилидки чесън
1. с.л горчица
1 с.л масло
сол, черен пипер
зехтин
За сладкото от лук
4-5 глави стар лук
1 1/2 с.л захар
30 мл балсамов оцет
сол
Първо пригответе сладкото от лук, защото отнема повече време и е добре да се консумира охладено.
1. Нарежете лука на ситно и го запържете в малко зехтин.
2. Посолете, добавете захарта и оставете да се карамелизира, като не похлупвате съда и разбърквате периодично
3. Добавете балсамовия оцет и оставете за още 10-15 мин. докато се изпари цялата течност.
За котлетите
1. Добре почистените котлети се посоляват и поръсват с черен пипер. Нтъркват се с чесъна и се оставят да престоят 30 минути.
2. Горчицата се смесва с маслото и ситно накълцания розмарин.
3. Котлетите се намазват хубаво с тази смес. Внимавайте по тях да не са останали парчета чесън, защото ще прегорят и ще придадат неприятен вкус на ястието.
4. Запържват се до златисто в зехтин - около 3-4 минути от всяка страна
Преди да сервирате върху канапето от карамелизиран лук ги оставете да починат 10 минути, без да ги бодете с вилица или режете с нещо.
Вариант 2 е значително по тривиален - Печено агнешко бутче в бирена марината
1 агнешко бутче
400 мл бира
прясна мащерка
сол, черен пипер, червен пипер
зехтин
7-8 необелени скилидки чесен
1. Агнешкото се посолява, натрива се с черен пипер и се залива с половината бира да се маринова за около 2-3 часа.
2. Отцежда се от течността, намазва се със зехтин и чревен пипер, прясна мащерка, ако е необходимо се посолява още малко. В тава се сипва остатъка от бирата, слага се агнешкото и необелените скилидки чесън. Покрива се с алуминиево фолио и се пече 1 час на 160 градуса.
3. Маха се фолиото и се оставя за още около половин час да хване хубава коричка.
Желая ви весело посрещане на празниците и в духа на рекламите ви препоръчвам да консумирате храната с мярка и удоволствие:)
Обезоръжена съм, прекрасни рецепти и снимки, Руми! Весели празници и на вас!
ОтговорИзтриванеРуми, весели празници и много красиви снимки!
ОтговорИзтриванеА това с агнешките котлетчета в месарски магазин си е много трудно упражнение :)
Руми,
ОтговорИзтриванеПо-често заминавай да си почиваш някъде, ако всеки път ще ни бомбардираш с такива прекрасни рецепти :)) Снимките ти както винаги са прекрасни.
Хубави празнични дни и много, много весело настроение!
Руми,
ОтговорИзтриванеи аз като теб...започнах да почивам активно далеч от градския шум. Снимките са приказни, агнешкото още повече. Да си починеш добре и да се насладиш на прекрасната природа. Поздрави!
Весели празници, Лулу! Рецептите са чудесни! Ти си отличничка, аз май ще отложа с два дни Гергьовден заради ремонта и ще се пробвам с една от твоите рецепти!
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки, Лулу, знаеш си!
ОтговорИзтриванеАгнешките котлетчета звучат много вкусно и изискано, но определено си падам по бутчето :)
Печеното месо с бира винаги е на почит у нас :)))
Хубав празник!
"... а не да крещят въодушевено срещу стадото овце "Козички, козички", а народа да им се радва "Софиянчета, софиянчета":)"
ОтговорИзтриванеРазсмя ме много :) А снимките са повече от страхотни!
Важното е да има мрЪвки! :D А снимките доста допринасят за виртуалното похапване...
ОтговорИзтриванеmeravigliosa ricetta e foto come sempre, complimenti
ОтговорИзтриванеСтрахотни рецепти! Някак си ще се въздържа обаче от агнешкото, защото покрай Великден ми дойде в повечко :D :D :D Весело изкарване през почивните дни и стискам палци времето да е по-хубаво там където ще сте, за да може да се разходите с мъжО и децата :)
ОтговорИзтриванеРуми чудно красиви снимки :) И Агнешкото изглежда примамващо дори за такива, като мен, които не са му фенове :) Приятен път и много хубаво изкарване на теб и на прекрасното ти семейство:)
ОтговорИзтриванеРуми май само от снимките си хапнах за Гергьовден :-) Прекрасни както винаги. Ще изпробвам рецептата за котлети защото никога до сега не съм пробвала да приготвя такива а и имам розмарин в саксия който е крайно време да експлоатирам :-) Пожелаам ти приятна и усмихната почивка!
ОтговорИзтриванеИ аз май само от снимките събрах достатъчно зелено и пролетно настроение за Гергьовден! По принцип у дома не ядем агнешко, но преди две години опитах точно по Гергьовден агнешко, подправено с розмарин, от тогава похапване на подобно ястие ми създава много пролетно и празнично усещане. Честит празник и приятни почивни дни от мен!
ОтговорИзтриванеЛулу, прекрасни пролетни снимки! Толкова слънчеви и весели! И рецептата за котлетите звучи празнично и ароматно! Ще се възползвам при случай :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава неделя!
Страхотно интервю :)
ОтговорИзтриванеЛулу страхотно интервю гледах те по новините.Много си лъчезарна и харизматична.
ОтговорИзтриванеПоздравления.
В опит да наваксам всичко пропуснато с последно време, се потопих неусетно в атмосферата, която създваш с всички показани снимки и увлекателният ти стил на писане. Мнооооого релаксиращо ми действа всяко посещение тук, Лулу! Страхотни рецепти, снимки и четива!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена :-)
Здравейте!Аз съм голяма почитателка на Вашите рецепти и редовно ги приготвям...Искам да попитам за агнешкото бутче,тъй като смятам да го приготвя за гостите си за този Великден,не е ли малко да се пече час и половина?Благодаря предварително!
ОтговорИзтриване