неделя, 1 май 2011 г.

Домашна паста и нови придобивки

Преди около две седмици публикувах една статия за моите впечатления от Албания, в която обещах и съответните албански рецепти. Ако сте я чели, може би си спомняте, че албанците имат невероятна кухня, като съвременните версии много силно се доближават до тази на съседна Италия.  Едно от нещата, които ми направиха много силно впечатление е, че там почти не се ползваше готова паста. Аз също предпочетох да направя талиателите сама, още повече, че съвсем от скоро станах горд собственик на машина за паста:)


 Удоволствието да си замесиш сам тестото и да се насладиш на неповторимия вкус на домашни "макарони" е просто неповторимо. Да не говорим, че може да експериментирате с различни видове брашна, което прави ястието освен вкусно и здравословно. В конкретния случай в мерника ми попадна брашното от спелта, което се намира в порядъчни количества из моите шкафове и доведе до рецептата за Пресни талиатели със скариди и цукини в бяло вино.





Осъзнавам, че повечето от вас нямат машина за паста, но все пак направата в домашни условия не е непостижима задача. С две ръце препоръчвам напътствията , на които преди време попаднах в Нож и виличка.  Аз също ще дам някои общи насоки, но моите не са придружени със снимки:)

Без значение дали правите спагети, талиатели или фарфале, на практика рецептата е една и съща.

1 яйце
180 гр брашно от спелта
20 гр бяло брашно
1/2 ч.л сол
1 с.л зехтин

1. Брашното от спелта се пресява в голяма купа. Ако правите паста с бяло брашно може да пропуснете този момент, но при пълнозърнестите варианти, това е абсолютно наложително. По едрите частички се отстраняват, за да не нарушат консистенцията на тестото, което започва да се къса.
2. Прави се кладенче, в което се слагат яйцето, зехтина и солта. Замесва се твърдо тесто. Разделя се на 4 равни части, завива се и се оставя да почине 30 минути.
3. Всяка топка тесто се приплесква леко с ръка, за да се получи плоска питка, която да се прекара през машината. Започвате да разточвате първо на най- широката позиция и с всяко следващо преминаване, местите и степента, така че да стане тънка и дълга кора (за талятели е достатъчна 6-7 степен). Между всяко разточване ръсите от бялото брашно.
4. Нарежете с приставка по избор.
5. Оставете да се изсуши леко за 15-20 минути. Аз обикновено не чакам и веднага слагам в тенджерата.
6. Вари се в силно вряща подсолена вода с 2-2 с.л зехтин за 3-4 минути.



Ако не разполагате с машина за паста, спокойно може да направите пастата и на ръка. От всяка питка се разточва тънка кора, която после трябва да се нареже на лентички. Следете през цялото време повърхността да е много добре набрашнена. За да нарежете по- лесно може да сгънете кората на три или да навиете на руло.



Смело мога да твърдя, че това е едно изключително здравословно, да не кажем даже диетично ястие. Митът, че от паста се напълнява и това е една калорична бомба, може да бъде разбит с много проста аритметика.

Брашно 200 гр- около 640 ккал
1 голямо яйце - 100 ккал
20 гр зехтин - 180 ккал

Общо - 920 ккал за 4 порции, т.е по 240 ккал на порция.

Разковничето е в сосовете, които се използват. Ако решите да наблегнете на сметаната и сирената, не мога да ви спася, но ако се възползвате от някое по- леко и сезонно предложение, няма да съжалявате:)
Аз се спрях на скариди и цукини, което само по себе си е достатъчно щадящо талията.



Талиатели със скариди и цукини в бяло вино

За 4 порции

Около 400 гр домашна пълнозърнеста паста
300 гр скариди
2 бр. не много големи цукини
2 скилидки чесън
4-5 с.л зехтин
80 мл бяло вино
80 мл от водата, в която са варени талиателите
1 жълтък
сол, черен пипер

В случай, че не сте в течение със съвременните тенденции в кухнята,  цукините са вид тиквички. Като цвят са малко по- тъмно зелени, а като консистенция са по- плътни от  добре познатите ни екземпляри. Ако не ги откриете, смело може да заместите с обикновени тиквички. Няма да е съвсем същото, но ще е задоволително като резултат.

1. Тиквичките се обелват и нарязват на тънки лентички. Сотират се за 5-6 минути в зехтин, заедно с двете скилидки чесън. Изваждат се с решетъчна лъжица и посолете.
2. В същия тиган се слагат обелените скариди. Аз ползвах небланширани, които запържих за около 2 минути т.е докато порозовеят. Ако ползвате бланширани, намалете времето наполовина. Добавете бялото вино и върнете тиквичките.
3. Оставете на котлона за около минута, след което добавете още малко зехтин и отцедените талиатели, заедно с 80 мл от водата, в която са врели. Разбъркайте всичко и оставете за около минута и половина на котлона, като разбърквате периодично.
4. Дръпнете от печката и охладете за 3-4 минути, след което добавете жълтъка и черния пипер и разбъркайте.
5. Може да сервирате, като поръсите с пермазан, машерка или друга подправка по избор


Рецептата със сигурност не е изобретена от албанците. Опитвала съм я и на други места, но там беше приготвена в най- добрата и светлина.



15 коментара:

  1. Руми, поздравления за придобивката :)
    Чудесна е и рецептата ти с брашното от спелта !
    Пастата са въглехидрати /както знаеш/, които много бързо се разграждат в организма и осигуряват енергия /много необходима на организми, които са в растеж/ :)
    Както сама казваш, ако има проблем е в по-богатите сосове.
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Едни мисли ни се въртят в глава, струва ми се.
    :-) Скоро и аз пробвах домашна паста от спелта. Страхотна!

    ОтговорИзтриване
  3. Пастата изглежда фантастично, Руми! Потвърждавам, че приготвянето й в домашни условия, дори и без машина е удоволствие, което си заслужава усилията.
    Поздрави с пожелания за спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Пастата изглежда прекрасно!Машината за паста е следващата ми голяма мечта в кухнята. Позитивна и усмихната седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Едно птиченце ми беше изчуруликало да очаквам нещо подобно, но както винаги си непредвидима и завладяваща. Как ще спя спокойно тази нощ, Руми? :)

    ОтговорИзтриване
  6. М-мм вкусно!Обожавам прясна паста!
    Честита придобивка, Руми!
    :)

    ОтговорИзтриване
  7. ехааа... чудесно изглежда! Пастата е наслада за душата... и отново фантастични снимки.

    ОтговорИзтриване
  8. Ммммммммм, изглежда безумно вкусно Рум!
    Честита придобивка, със здраве да си я ползвате :)
    Спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Руми, честито за машинката, а пастата изглежда превъзходно. Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Руми, да ви е честита новата придобивка и много и вкусна домашна паста да изядете :)) Снимките ти са невероятни :) Хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
  11. Una meraviglia questa pasta e deliziose le tue foto, ciao

    ОтговорИзтриване
  12. Лулу, страхотна ти е и пастата, и рецептата...ама едни космати ръце видях на снимката, значи ти завиждам и за помощника!
    Аз обожавам паста, докато съм в Италия, тук някак не успявам да я приготвя, но откак се върнах от там правя непрекъснати опити. А ти от тук ли си купи машината? Аз си купувам прясна паста от италианските магазини у нас, ама не е същото.... Да ти дам и една идея, в магазина на кост.водопад има и брашно от твърда пшеница, перфектното за здравословната паста. Аз съм си купила и брашно от твърда пшеница и елда, още по-супер, ама освен от мен брашното, от теб машината, и да направим комбина...
    Спорна и слънчева седмица!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  13. жестоки снимки и страхотен пост, а искам да попитам къде е този магазин с брашното от твърда пшеница аз къде ли не обикалях да търся.

    ОтговорИзтриване
  14. Друго нещо си е домашно приготвената паста! Малко ти завидях за машинката, но само малко, а и рецептата ти е толкова изкушаваща и вкусна, че веднага ти простих!Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте,прекрасни рецепти ще се пробват.Да попитам ако имате и рецепта с пълнозърнесто брашно дали е въжможно да споделите?

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...