неделя, 12 декември 2010 г.

Коледен кекс

Продължавам с коледните публикации, макар че днес ми идваше да се самоубия. Първо на първо, един ден почивка, просто си е за никъде. Да се чуди човек кое по- напред да захване... Второ, пазаруването, дори и на най- елементарни неща от първо необходимост, се явява нещо като изпитание, за психическата и физическа издръжливост и изисква сериозна предварителна подготовка:) Тълпи народ, са превзели всеки сантиметър търговска площ, в търсене на коледни подаръци и трескава подготовка на празника. Просто не ми се мисли, какво ще бъде другата седмица:) Като прибавите и две хлапета и получавате перфектната комбинация за един изнервен ден:) Все пак не мисля, че битовизми от от този сорт следва да ни помрачават настроението и продължавам с коледните приготовления. Както се сещате от заглавието, тази публикация е за коледния ни сладкиш


Преди две години правих щолен, но не се прие с голямо въодушевление. Правих и английски коледен кейк, който се хареса повече. Тази година реших да направя нещо малко по- различно. От една страна ми харесва плодово - цитрусовия вкус на тези лакомства, но от друга ми се искаше да не е толкова сбито и глетаво. Така се роди нашият коледен сладкиш.



За по- голямо удобство и пестене на време използвах машината за хляб за омесване и втасване на тестото. После само го прехвърлих във форма за печене.
  • 600 гр. брашно 
  • 3 яйца
  • 160 гр. захар
  • 2 пакетчета суха мая
  • 350 мл. прясно мляко
  • ванилия
  • щипка смлян карамфил
  • 200 гр. краве разтопено масло + още 50 за намазване
  • 50 гр счукани орехи или бадеми
  • 100 гр. стафиди, накиснати в ром от предната вечер
  • 50 гр. захаросани портокалови кори
  • настърганата кора на 1 лимон
  • пудра захар за поръсване

От продуктите се омесва меко тесто, което се оставя да втаса поне 1 час.  В моя случай всичко се изсипва в машината за хляб и се включва на съответната програма за месене:)
След като тестото удвои обема си, се размесва леко. Сипва се в продълговата форма за пече, която предварително е покрита (вкл. стените) с хартия за печене. Оставя се да втаса още 30 минути. Пече се около 30 - 40 минути на 180 градуса. Добре е да го оставите лееекичко недопечен. Също както щолена, още топъл се намазва с масло и се поръсва с пудра захар. Преди сервиране пак поръсвате с пудра захар.
Става по въздушен и наподобява козунак, но без обичайното суетене из кухнята.

19 коментара:

  1. Прекрасни два сладкиша...с панделки!
    Искам да вкуся от първия и да прегърна втория.

    ОтговорИзтриване
  2. А това усмихнато слънчице се наредило да чака подаръка си ли вече :)

    Много ми харесват :) снимките. По кексове хич не си падам. И щолена не се хареса у нас, дори няма да му дам втори шанс.

    С пожелания за една по-спокойна седмица, Лулу! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Това слънчице е грейнало като звездичка :)
    И аз правих щолен миналата година и ...до тук!
    Снимките ти както винаги са прекрасни, а какво намира този народ да пазарува като подарък, умът ми не го побира!
    Поздрави и хубава седмица, Лулу!

    ОтговорИзтриване
  4. Лулу, разкошни снимки, особено принцесата с панделка на точки! И аз не понасям предколедните покупки и затова от няколко години купувам всички подаръци през Интернет - лесно, удобно и в повечето случаи по-евтино. Само понякога когато зърна в магазин нещо, което ще е подходящо за определен човек, купувам, но целенасочено на покупки не ходя и си спестявам много консуматорски преживявания:) Лека и спокойна подготовка за празника за теб! И силни нерви!

    ОтговорИзтриване
  5. Толкова е хубаво тук при теб, Лулу! Грее, подканва...Приказно!

    ОтговорИзтриване
  6. ооо, на черно бокетата стоят мноооого по-добре, от колкото в рийдъра :-)
    За пръв път оценявам черния ти фон :-)
    Ама защо ли си прибираме лампичките, не знам, виж колко добре се получават нещата, а?

    ОтговорИзтриване
  7. Вили Конова, благодаря! Единият сладкиш вече преполовия другия:))))
    pep-4o, ми то тя се е наредила за подаръци още от рождения си ден (септември):))))
    Dani, това не е точно щолен, така че ако проблемът не е бил в захаросаните плодове, препоръчвам ти тази рецепта. Има вкус по- скоро на козунак:)
    Natalyna, това с интернет е много хубаво хрумване:)
    Ивейн, благодаря, прегръдки и на теб!
    Лоис, за това го държа този черен фон:) Улях се с тия лампички искам да ти кажа:) В момента има подготвени още 4 публикации и всичките са с лампички в различни цветове и вариации:) Луд на шаренко се радва:)

    ОтговорИзтриване
  8. Руми,
    чудесни са коледните ти предложения, прекрасни снимки и помощници.
    Поздрави и хубави празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Леле, мале... прекрасни коледни снимки!
    ЗамаЯх се :))

    ОтговорИзтриване
  10. Ох Руми, не е хубаво да точа лиги по клавиатурата :)))
    А ако това има същия вкус, като онова другото което имах късмета и щастието да опитам - ммммммммммммм...
    А Мартина е страхотна!
    За оформлението и снимките, какво да кажа друго, освен - перфектни!
    Спокойна седмица ти желая Рум!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесен е сладкишът ти, Lulu, макар очите ми да отидоха не само в глазурата му, но и в малката красавица с червена панделка в косите и прекрасните коледни светлини. Умирам си да докарам този ефект със замъглените коледни светлини, но може би трябва определен вид фотоапарат и със сапунерката май няма да стане. Лека седмица ти пожелавам и приятни предколедни приготовления, доколкото е възможно!

    ОтговорИзтриване
  12. Е, това вече е прекалено-вкусен сладкиш и убийствени снимки. Лулу, ама недей така, бе мила, сега и това ли коледно козуначе ще трябва да правя.:)))
    Шегувам се, невероятна си, както винаги, всичко ми харесва страшно много.:))

    ОтговорИзтриване
  13. Изглежда забележително и ми се струва много вкуснo браво!!! Моите поздравления а снимките както винаги са върха!

    ОтговорИзтриване
  14. Ех, Лулу, има ли нещо, което да не ти се отдава! То не е фотографията, не са сладкишите, не е работата, пък да не говорим за хлапетета :)

    ОтговорИзтриване
  15. Руми, и двата сладкиша са връх, а снимките - съвсем коледни! :)
    Вдъхновението тук си го намирам, да знаеш...:)
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  16. di_ani, fedora, Vesselina Ivanova, благодаря! Желая ви много хубава, коледна и усмихната седмица:)
    Дамаянти, същото е, същото е, само че е опечено в друга фрома и изглежда по- обемисто:)
    малки неща, светлинките като точки отзад в дефокуса се наричат боке. За съжаление наистина не могат да бъдат постигнати със сапунерка.
    Ginger Cookies, виждаш ли сега какво ми е на мен, като непрекъснато постваш някакви изумителни торти:)
    kali, еее стига де, чак пък толкова:) За хлапетата, обаче съм съгласна:)
    Ева, благодаря, нали знаеш, че чувствата са взаимни:)

    ОтговорИзтриване
  17. Изнервена или не,с боке или без боке ... кекса е невероятен. Празничното настроение просто те облива! Супер е!

    ОтговорИзтриване
  18. ммммамале,малеее,чудничко,ще се пробва задължително,колко много ви обичам всички Феи в кухнята,помагате ми много!!!!А момиченцето ти е принцеса,колко много ти помагат душичките и двете са великолепни!!!!!

    ОтговорИзтриване
  19. Радост Гергова18 декември 2010 г. в 13:49

    Не бях виждала толкова прекрасен, уютен, невероятен блог! Възхитена съм от всичко! НЕВЕРОЯТНО :)!!!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...