Преди две години правих щолен, но не се прие с голямо въодушевление. Правих и английски коледен кейк, който се хареса повече. Тази година реших да направя нещо малко по- различно. От една страна ми харесва плодово - цитрусовия вкус на тези лакомства, но от друга ми се искаше да не е толкова сбито и глетаво. Така се роди нашият коледен сладкиш.
За по- голямо удобство и пестене на време използвах машината за хляб за омесване и втасване на тестото. После само го прехвърлих във форма за печене.
- 600 гр. брашно
- 3 яйца
- 160 гр. захар
- 2 пакетчета суха мая
- 350 мл. прясно мляко
- ванилия
- щипка смлян карамфил
- 200 гр. краве разтопено масло + още 50 за намазване
- 50 гр счукани орехи или бадеми
- 100 гр. стафиди, накиснати в ром от предната вечер
- 50 гр. захаросани портокалови кори
- настърганата кора на 1 лимон
- пудра захар за поръсване
От продуктите се омесва меко тесто, което се оставя да втаса поне 1 час. В моя случай всичко се изсипва в машината за хляб и се включва на съответната програма за месене:)
След като тестото удвои обема си, се размесва леко. Сипва се в продълговата форма за пече, която предварително е покрита (вкл. стените) с хартия за печене. Оставя се да втаса още 30 минути. Пече се около 30 - 40 минути на 180 градуса. Добре е да го оставите лееекичко недопечен. Също както щолена, още топъл се намазва с масло и се поръсва с пудра захар. Преди сервиране пак поръсвате с пудра захар.
Става по въздушен и наподобява козунак, но без обичайното суетене из кухнята.
Прекрасни два сладкиша...с панделки!
ОтговорИзтриванеИскам да вкуся от първия и да прегърна втория.
А това усмихнато слънчице се наредило да чака подаръка си ли вече :)
ОтговорИзтриванеМного ми харесват :) снимките. По кексове хич не си падам. И щолена не се хареса у нас, дори няма да му дам втори шанс.
С пожелания за една по-спокойна седмица, Лулу! :)
Това слънчице е грейнало като звездичка :)
ОтговорИзтриванеИ аз правих щолен миналата година и ...до тук!
Снимките ти както винаги са прекрасни, а какво намира този народ да пазарува като подарък, умът ми не го побира!
Поздрави и хубава седмица, Лулу!
Лулу, разкошни снимки, особено принцесата с панделка на точки! И аз не понасям предколедните покупки и затова от няколко години купувам всички подаръци през Интернет - лесно, удобно и в повечето случаи по-евтино. Само понякога когато зърна в магазин нещо, което ще е подходящо за определен човек, купувам, но целенасочено на покупки не ходя и си спестявам много консуматорски преживявания:) Лека и спокойна подготовка за празника за теб! И силни нерви!
ОтговорИзтриванеТолкова е хубаво тук при теб, Лулу! Грее, подканва...Приказно!
ОтговорИзтриванеооо, на черно бокетата стоят мноооого по-добре, от колкото в рийдъра :-)
ОтговорИзтриванеЗа пръв път оценявам черния ти фон :-)
Ама защо ли си прибираме лампичките, не знам, виж колко добре се получават нещата, а?
Вили Конова, благодаря! Единият сладкиш вече преполовия другия:))))
ОтговорИзтриванеpep-4o, ми то тя се е наредила за подаръци още от рождения си ден (септември):))))
Dani, това не е точно щолен, така че ако проблемът не е бил в захаросаните плодове, препоръчвам ти тази рецепта. Има вкус по- скоро на козунак:)
Natalyna, това с интернет е много хубаво хрумване:)
Ивейн, благодаря, прегръдки и на теб!
Лоис, за това го държа този черен фон:) Улях се с тия лампички искам да ти кажа:) В момента има подготвени още 4 публикации и всичките са с лампички в различни цветове и вариации:) Луд на шаренко се радва:)
Руми,
ОтговорИзтриванечудесни са коледните ти предложения, прекрасни снимки и помощници.
Поздрави и хубави празници, Диана
Леле, мале... прекрасни коледни снимки!
ОтговорИзтриванеЗамаЯх се :))
Ох Руми, не е хубаво да точа лиги по клавиатурата :)))
ОтговорИзтриванеА ако това има същия вкус, като онова другото което имах късмета и щастието да опитам - ммммммммммммм...
А Мартина е страхотна!
За оформлението и снимките, какво да кажа друго, освен - перфектни!
Спокойна седмица ти желая Рум!
Чудесен е сладкишът ти, Lulu, макар очите ми да отидоха не само в глазурата му, но и в малката красавица с червена панделка в косите и прекрасните коледни светлини. Умирам си да докарам този ефект със замъглените коледни светлини, но може би трябва определен вид фотоапарат и със сапунерката май няма да стане. Лека седмица ти пожелавам и приятни предколедни приготовления, доколкото е възможно!
ОтговорИзтриванеЕ, това вече е прекалено-вкусен сладкиш и убийствени снимки. Лулу, ама недей така, бе мила, сега и това ли коледно козуначе ще трябва да правя.:)))
ОтговорИзтриванеШегувам се, невероятна си, както винаги, всичко ми харесва страшно много.:))
Изглежда забележително и ми се струва много вкуснo браво!!! Моите поздравления а снимките както винаги са върха!
ОтговорИзтриванеЕх, Лулу, има ли нещо, което да не ти се отдава! То не е фотографията, не са сладкишите, не е работата, пък да не говорим за хлапетета :)
ОтговорИзтриванеРуми, и двата сладкиша са връх, а снимките - съвсем коледни! :)
ОтговорИзтриванеВдъхновението тук си го намирам, да знаеш...:)
Прегръдки
di_ani, fedora, Vesselina Ivanova, благодаря! Желая ви много хубава, коледна и усмихната седмица:)
ОтговорИзтриванеДамаянти, същото е, същото е, само че е опечено в друга фрома и изглежда по- обемисто:)
малки неща, светлинките като точки отзад в дефокуса се наричат боке. За съжаление наистина не могат да бъдат постигнати със сапунерка.
Ginger Cookies, виждаш ли сега какво ми е на мен, като непрекъснато постваш някакви изумителни торти:)
kali, еее стига де, чак пък толкова:) За хлапетата, обаче съм съгласна:)
Ева, благодаря, нали знаеш, че чувствата са взаимни:)
Изнервена или не,с боке или без боке ... кекса е невероятен. Празничното настроение просто те облива! Супер е!
ОтговорИзтриванеммммамале,малеее,чудничко,ще се пробва задължително,колко много ви обичам всички Феи в кухнята,помагате ми много!!!!А момиченцето ти е принцеса,колко много ти помагат душичките и двете са великолепни!!!!!
ОтговорИзтриванеНе бях виждала толкова прекрасен, уютен, невероятен блог! Възхитена съм от всичко! НЕВЕРОЯТНО :)!!!
ОтговорИзтриване