Честно казано не мога да си спомня точно, дали като дете аз не обичах много - много сладките неща или просто у нас не се правеха на ежедневна база. Имах си, обаче, няколко много любими десерта. Като повечето неща през соца, бяха лишени от всякаква помпозност и доста повлияни от ограничения асортимент по магазините. Да речем, че се свеждаха да 2-3 вида кекс (не от най- любимите), домашен течен шоколад, бисквитена торта, сладък салам, Агнеси, Осмомартенски сладкиш (със сигурност вие не го познавате под това име, но някой ден ще стигна и за това да ви разкажа) и разбира се, прекрасното и многообичано в цялото семейство руло с шипков мармалад и бисквити. Точно за това последното, често се сещах, дори когато заживях самостоятелно и вече имах дете. Десертът е невероятно простичък, но всъщност много рядко го приготвям. Причините са няколко. Първо изчезна качественото масло. Поле се появи немско такова, но шипковия мармалад, който се продаваш, нямаше нищо общо с това, което трябваше да бъде. И разбира се, да не забравяме бисквитите, които в по- голямата си част са с палмово масло и изобилие от неестествени съставки. Понеже не се случва да го правя често, това последното бих го преглътнала за веднъж - два пъти в годината, но шипковия мармалад категорично не. Така до съвсем скоро, когато попаднах съвсем, ама съвсем истински шипков мармалад. Мисля, че изядох 1-2 буркана, директно с лъжица, преди да се пречупя да вложа тази скъпоценност в някакъв десерт. След това реших да приготвя рулото. То не стана точно руло. Всъщност никак даже, но идеята е същата:) Всъщност за да прилича на руло, би следвало бисквитите да са обикновени и кръгли. Тези, на които се натъкнах, бяха или някакви завъртяни, или с пълнеж и слепени, или най- често .... с дупка по средата.
Та ей ви го рулото, което не е руло:) Ако някой намери хубави кръгли бисквити, да свирка. Като благодарност, споделям от къде си купувам шипковия мармалад (https://www.ecwid.com/store/store4004123/). В случай, че сте се натъквали и на други качествени продукти, ще съм благодарна да ги споделите в коментарите.