неделя, 15 януари 2017 г.

Спомени от старите тетрадки: Бисквитено руло с шипков мармалад

Честно казано не мога да си спомня точно,  дали като дете аз не обичах много - много сладките неща или просто у нас не се правеха на ежедневна база. Имах си, обаче, няколко много любими десерта. Като повечето неща през соца, бяха лишени от всякаква помпозност и доста повлияни от ограничения асортимент по магазините. Да речем, че се свеждаха да 2-3 вида кекс (не от най- любимите), домашен течен шоколад, бисквитена торта, сладък салам, Агнеси, Осмомартенски сладкиш (със сигурност вие не го познавате под това име, но някой ден ще стигна и за това да ви разкажа) и разбира се, прекрасното и многообичано в цялото семейство руло с шипков мармалад и бисквити. Точно за това последното, често се сещах, дори когато заживях самостоятелно и вече имах дете. Десертът е невероятно простичък, но всъщност много рядко го приготвям. Причините са няколко. Първо изчезна качественото масло. Поле се появи немско такова, но шипковия мармалад, който се продаваш, нямаше нищо общо с това, което трябваше да бъде. И разбира се, да не забравяме бисквитите, които в по- голямата си част са с палмово масло и изобилие от неестествени съставки. Понеже не се случва да го правя често, това последното бих го преглътнала за веднъж - два пъти в годината, но шипковия мармалад категорично не. Така до съвсем скоро, когато попаднах съвсем, ама съвсем истински шипков мармалад. Мисля, че изядох 1-2 буркана, директно с лъжица, преди да се пречупя да вложа тази скъпоценност в някакъв десерт. След това реших да приготвя рулото. То не стана точно руло. Всъщност никак даже, но идеята е същата:) Всъщност за да прилича на руло, би следвало бисквитите да са обикновени и кръгли. Тези, на които се натъкнах, бяха или някакви завъртяни, или с пълнеж и слепени, или най- често .... с дупка по средата. 


 Та ей ви го рулото, което не е руло:) Ако някой намери хубави кръгли бисквити, да свирка. Като благодарност, споделям от къде си купувам шипковия мармалад (https://www.ecwid.com/store/store4004123/). В случай, че сте се натъквали и на други качествени продукти, ще съм благодарна да ги споделите в коментарите.


Предупреждавам, че процесът е малко мърляв:)

Руло с бисквити и шипков мармалад

Продукти:

 • 100г качествено масло (ако ви се занимава, може да си го направите сами)
 • 150-200г шипков мармалад (зависи колко е течен)
 • 1 пакет обикновени бисквити (моите бяха 180г)
 • 100г заквасена сметана
 • счукани орехи за овалване
 • прясно мляко за потапяне на бисквитите

Маслото се оставя да се размекне (не трябва да е разтопено) на стайна температура и се разбива заедно с мармалада.
Прясното мляко се затопля леко до към 30-40градуса. Не е нужно да мерите температурата. Идеята е да не абсолютно студено, но да не и горещо, за да не се разтворят бисквитите. Просто да е приятно на пипане.Всяка бисквита се потапя за секунди в мляко и се намазва от едната страна с маслено - мармаладената смес, след което се лепва за следващата.


Мажете докато изчерпате целия пакет. С остатъка от сместа го обмазвате и от външната страна на рулото. 
Прехвърлете го върху стреч фолио и намажете със заквасената сметана. Поръсете хубаво със счукани орехови ядки и завийте стегнато с фолиото. Приберете в хладилника за 24 часа. Извадете, разопаковайте и нарежете по диагонал на филийки с дебелина около половин см.Ей това е цялата философия:)
Ще се радвам, ако споделите някоя ваша любима рецепта от детството.


11 коментара:

 1. лютеницата им е направо убийствена

  ОтговорИзтриване
 2. Обожавам го това руло от дете и съвсем скоро и аз и правих - с кръгли бисквити и домашен мармалад :)
  Но и твоето изглежда много вкусно :)

  ОтговорИзтриване
 3. Помня го, разбира се, аз обичам много сладкото :) ! Тук винаги ми е вкусно!Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 4. Майка ми го правеше с крем от хлебни трохи, но и с шипков мармалад съм яла. Добре, че и мармаладът още ми прави мама:)Та ме подсещаш да спретна едно такова кръгло-правоъгълно, каквото стане:)

  ОтговорИзтриване
 5. Трябва да направя някой път :)

  ОтговорИзтриване
 6. а заквасената сметана?

  ОтговорИзтриване

 7. Баба го правеше малко по различно. Слепваше с мармалад, а маслото разбито със пудра захар за намазване отвън. След това овалваше в счукани орехи и прибираше в хладилника за една нощ.

  ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...