понеделник, 23 юни 2014 г.

Истории за балерини / Торта Павлова

Едва ли има някой, който да не е чувал за руската балерина Анна Павлова. Ако не заради невероятното й балетно изкуство, то поне заради също толкова известната торта, създадена в нейна чест и носеща нейното име.


Оригиналната рецепта наистина е много ефирна и семпла. Целувчени блатове с бита сметана и плодове.


Както често се случва, историята на тортата е обвита в лека неяснота и Австралия и Нова Зеландия спорят за авторство върху рецептата.


Новозеландците твърдят, че през 1926, когато балерината отсяда в хотел Уелингтън, главният готвач приготвя десерт в чест на балерината и ефирен като нея.
От своя страна, австралийците претендират, че когато през 1929 Анна Павлова посещава страната е помолила главния готвач на един от хотелите да приготви нещо леко за десерт. След дълги експерименти се ражда едноименната торта.
Вярвате или не, но от тогава до сега, въпросът за авторството тормози умовете на доста хора и след няколко обстойни исторически проучвания за сега Австралия печели.


 Където и да е истината, този десерт наистина си заслужава. Всъщност аз го подценявах доста дълго време. Целувчените блатове изобщо не ми вдъхваха доверие, а битата сметана е сред нещата, които принципно не обичам особено.


И така до едно посещение във Варшава, когато опитах тортата в прекрасния ресторант Polska Rozana. Рецептата не беше класическата с бита сметана. Бяха използвали крем с маскарпоне, заквасена сметана и кафе. Признавам си, десертите с кафе са ми голяма слабост. Може би компенсирам, заради факта, че не обичам шоколадови такива:) Беше си любов от пръв поглед. Следващият път, когато пак попаднах във Варшава, директно се упътих към въпросния ресторант с едничката цел да пия кафе и да  ям торта. И така няколко пъти:)


От доста време се канех да си я направя вкъщи, но регулярните ходения до Полша и въпросния ресторант, убиваха всякакъв ентусиазъм за продължително биене на белтъци и половин ден кръгова отбрана около печката.


С идването на лятото (уж) ме осени идеята, че искам нещо леко за десерт и в един дъждовен ден (поредния) си уплътних времето с интерпретация на торта Павлова. Направих две малки тортички за мен и Мъжът на Лулу (децата са командировани)


Вярвате или не, но се оказа много по- лесно, от колкото си го представях. Така че, когато дребната си изрови трикото и пачката от архива и цял ден се разхождаше като балерина из нас, реших в нейна чест да повторя упражнението. Под неин контрол. В момента имам белтъци и по тавана, ама карай:)


Трикът е да уцелите белтъчните блатове. Да си призная, вторият път не ги опекох от раз. Наложи се да ги допичам и доизсушавам във фурната, но накрая все пак се получи страхотно. Проблемът беше, че пробвах друга рецепта.


Торта Павлова с крем кафе и маскарпоне
Продукти за 1 голяма торта с диаметър 20 см или 4 мини тортички с диаметър 10 см

За блатовете:
  • 4 белтъка
  • 200г захар
  • 1 шушулка ванилия

За крема:
  • 300г маскарпоне
  • 100г заквасена сметана
  • 1ч.л инстантно кафе
  • 2с.л кафява захар
 В доста рецепти срещнах нишесте и оцет. Добавят се в случай, че искате блатовете да не са много сухи, а с дъвчаща сърцевина. Вторият път сложих нишесте, но някак ми идва по- дъвчащо от необходимото. Мисля, че предпочитам по- опростената рецепта.


Яйцата трябва да бъдат на стайна температура. В идеално суха купа се отделят  белтъците от жълтъците, като се внимава да не попаднат никакви черупки и жълтък. И най- малката капчица течност може тотално да провали рецептата.
Включете фурната на 180 градуса
Смесете в купа сметаната, кафявата захар, кафето и маскарпонето. Разбъркайте, но без да биете енергично, за да не се втечнят. Покрийте купата и оставете в хладилника за нянколко часа.
Белтъците се бият на бавна скорост, докато започнат да образуват твърди връхчета. При включен миксер и на няколко порции се добавя захарта. Оборотите на миксера се засилват на максимум и биенето продължава още 4-5 минути, до твърди върхове и гладка, лъскава консистенция. Все пак внимавайте да не ги втечните от прекомерно разбиване. Добавете ванилията.
Застелете голяма тава с хартия за печене. Очертайте два големи  кръга с диаметър 20см или  8 по- малки с диаметър 10см. Аз пекох малки блатове, които не се събраха в една тава. Тъй като тук по- скоро говорим за сушене, от колкото за печене, в крайна сметка сложих и двете тави заедно във фурната.


 

С шприц или лъжица разпределете сместа с белтъците върху гръговете, като на половината направите лека вдлъбнатина, където после ще бъде крема.
Сложете във фурната, намалете на 110 градуса и оставете за 1,5 часа. Изключете, открехнете съвсем леко вратичката на фурната и забравете блатовете за поне 4 чса. По възможност дори цяла нощ.
Отделете хартията от напълно изстудените блатове и веднага преди сервиране слепете с крема с маскарпоне. Намажете остатъка отгоре и разпределете плодове или сладко. Първият път ползвах череши, набрани от терасата:), а вторият боровинки с корички от лайм.




Поздрав от балерината със странен стайлинг, която съчетава правене на торта, планиране на почивка и танци в едно:)








22 коментара:

  1. Стайлинга е убийствен!
    С любимите ми цветове :)
    Имам едни белтъци във фризера и откога им се каня...
    Сега вече ще им се "отвори парашута" :)
    Хубаво лято от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Ex, че симпатични тортички! Много цветни и зареждащи! Весела ваканция ви желая :)

    ОтговорИзтриване
  3. Руми, както винаги страхотно зареждащи снимки и настроение от твоя блог. Слънчев поздрав и благодаря за споделеното!
    Прекрасна ти е балеринката:*

    ОтговорИзтриване
  4. Лулу, бас държа, че ако не беше балерината с точния стайлинг, щеше да направиш торта Павлова, ама друг път! :)
    Страхотна е! Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Разкошна история, Румик. Блаженство е да те виждам и чета!

    ОтговорИзтриване
  6. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  7. Стайлинга си е супер! Аз също недолюбвам битата сметана и всячески я избягвам. Но ще пробвам твоят крем- мисля, че е убийствен! Въпросът е само дали ще се справя с блатовете. Последните два опита за правене на целувки се оказаха пълен провал:(

    Поздрави и успешно и усмихнато начало на новата седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Ненагледни са тези мини Павлови - нежни, ефирни и така апетитни! А балерината най-вече! Поздравления, Руми!
    Когато отида във Варшава непременно ще се поглезя в ресторант Розана - мястото, обстановката, обслужването е точно по мой вкус, а като гледам и цените са си добри. Благодаря, че сподели! Я, кажи ти не опита ли всичките им десерти? Аз бих. ;)
    Поздрави и пожелания за вълнуващо и красиво лято!

    ОтговорИзтриване
  9. Винаги се зареждам с настроение при теб. Чудесна балеринка и апетитни Павлови ;) Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  10. Ефирна и същевременно изящна порция от красота, вкус и изкуство си ни приготвила, Лу! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Ocharovatelen i zarejdash s mnogo ljatno nastroenie post . Blagodarim ti Lulo , che pravish dnite ni po - krasivi. Tvojata fotografija e prosto omaivashta, kakto vinagi .Receptata zvuchi apetuchno , a istorijata okolo neja - zaintriguvashta. Balerinkata e malko biserche :) Predpolagam, che grafikite sa tvoi , sledja te v Pinterest interesite :) Tolkova da mi haresaha . Pozdravi .

    ОтговорИзтриване
  12. Mайко Мила, толкова вкусно изглежда, че няма накъде повече!:)
    А на вкус- само не искам и да си представям.....:)!
    Р.Дамянова.

    ОтговорИзтриване
  13. Чудна ти е балерината, Руми, паднах си по шапката :). А твоите снимки направо ме подкокоросват за Павлова. Уж не обичам целувки, но пък ми харесаха в един Итън мес. Затова може някой ден да се навия и на Павлова и заслугата ще е твоя :)
    Хубав край на седмицата!

    ОтговорИзтриване
  14. Това е нещо невероятно! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  15. Сякаш се потопих в някакъв филм:), историята, балерината, графиките, дъщеричката ти как пече сладкиши, невероятна атмосфера... Страхотна презентация! Поздрави, Лулу!

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте Лулу,

    Вече правя 2-ри опит да направя тортата цяла (не, на отделни целувки) и не успявам да отлепя блата от хартията. Каква е хватката?
    Иначе си го остъргваме от хартията с наслаждение ;)))

    Благодаря и благодаря за хубавата рецепта,

    Росица

    ОтговорИзтриване
  17. Не ти се е изсушил добре. Красотата е че можеш да си го върнеш обратно във фурната и да си го допечеш. И така няколко пъти:) За разлика от обикновените блатове тези не са толкова капризни и позволяват допичане и на следващия ден дори:)

    ОтговорИзтриване
  18. Бих искала да попитам, дали ако декорирам с круши ще бъде добра комбинацията с крема? Ако ли не, с какъв сезонен плод бихте ме посъветвали да украся от горе? Благодаря :)

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...