четвъртък, 6 март 2014 г.

За режимите, малките изкушения и чашата вино

Никога през живота си не съм успявала да пазя диета.  Някак не е честно спрямо децата и Мъжът на Лулу, които винаги са потърпевшата страна, заради: а)ужасната ми сприхавост и нервност, когато съм гладна б) ограничените наличности в хладилника, свеждащи се до увехнала маруля и спаружена целина. Отегчението, с което детето реагира на крясъците ми, полетели още с влизането ми през вратата и репликата "Оф, ти да не си на диета" действа много отрезвяващо. За сметка на това винаги съм се опитвала да се храня балансирано. Умишлено напоследък не използвам думата "здравословно"  и откровено казано ме побиват тръпки от нея, заради хилядите, взаимно противоречащи си теории. Като почнете от вегани, заклеймяващи всичко, що е с животински произход, минете през почитатели на суровото месо и стигнете до групата с водата, която ожесточено защитава двата полюса - от никаква допълнителна вода, до 5-6 литра на ден.

 


През последната година, къде поради стрес, къде поради здравословни проблеми, къде поради нарушен режим на хранене, качих няколко килограма. Макар и да си оставам в рамките на нормалното тегло, някак си ги усещах в тежест. По- редовното спортуване не даде необходимите резултати и колкото и да съм негативно настроена към диетите се наложи да си избера нещо По възможност да не си давам много зор и някак чудодейно да се събудя със заветните 5 кг по- малко:) Уви, такова животно нЕма и се спрях на възможно най- доближаващия се до него вариант - разделното хранене  и 90 дневен режим. Не бих искала да задълбавам в подробности, защото няма панацея и е добре всеки сам да се вслуша в организма си и да си намери негов вариант.

 
Нищо няма траен и положителен резултат, ако не е насочено към постоянно ограничаване на вредната храна и навици. Какво, като не си смесил месото с въглехидратите, ако под месо  се разбира парче  луканка и два кренвирша. За момента моите резултатите са задоволителни, но аз по- скоро използвам случая, за да вкарам храненето си в някакви релси, които да продължа и след това. Категорично изключих  похапванията  "по между другото" и "щом никой не ме вижда, значи калориите не се броят". Рафинираните продукти са почти напълно елиминирани. Внимателно следя за източника на храната ми. Предпочитам домашното производство, в което да липсва обработката с антибиотици, хормони и пестициди. За ГМО, фаст фууд и разни неща в шарени пликчета с надпис 100% изкуствени съставки и дума не може да става (не че някога са ми харесвали). И все пак каквато и прекрасна диета/режим/начин на живот да си намерите, винаги съществува момента с ограничаването на социалния живот. Няма какво да си кривим душата - гостенин на диета/странен хранителен режим е трън в очите за всеки домакин, а оправданието, че не можеш да пиеш и ядеш нищо на коктейл, звучи направо нелепо. Аз, обаче, намерих решение и на това:) Много е просто - майната им на тия 5 кг, ако това ще означава да не мога да изпия чаша вино с приятели и да седя цяла вечер на купичка с нарязана ябълка:) Ами това е положението - нищо прекалено не е на добре и според моята житейска философия не бих се лишила от тези малки моменти. Не си позволявам никак често такива прегрешения, но от друга страна, ако ще ги правя, то поне да са със стил и за нещо, което си заслужава. Мен със сладко не можете да ме съблазните, месото ми е позволено и без това, така че остават някакви такива незначителни неща като хубаво вино и паста. Така де, направо не се броят.


Пастата, разбира се е домашна. Не по диетични причини. От чисто чревоугоднически:) И е с бяло брашно. Правили сме и пълнозърнеста. Много е вкусна, ама не е същото.  Виното е бяло и добре охладено. Знам, че червеното е класика, знам че през зимата е предпочитано, но аз по- скоро го пия по задължение и използвам всяка удобно оправдание да си сипа бяло.


По принцип съм любител на новозеландските вина, а точно този sauvignon blanc на Brancott Estate е убийствен и е нещо,  заради което си заслужава прегрешението! Чудесно се съчета с прясната паста с манатарки.


Прясна паста с манатарки
Продукти за 4 порции

За пастата

  • 200гр бяло брашно от твърда пшеница
  • 2 яйца
За соса
  • 200г манатарки
  • 5-6 с.л зехтин
  • 2 скилидки чесън - необелени
  • 1 стрък розмарин
  • мащерка - за предпочитане прясна
  • сол и черен пипер

Подробно описание, за това как се прави прясна паста бях давала много отдавна ето тук:  http://luluto.blogspot.nl/2011/05/blog-post.html. В случая разликата е само в съотношението на продуктите, защото тогава правихме пълнозърнеста.
В общи линии няма никаква философия. Брашното се пресява в купа. Прави се кладенче, в което се чукват яйцата. Замесва се гладко тесто, което се оставя да престои завито 30 мин. За нормалната паста, съотношението яйца/бр:брашно/г, винаги е 1:1 т.е ако сложите 1 яйце, слагате и 100г брашно.
Топката тесто се приплесква и поръсва обилно с брашно. С машината се разточва на кора, като се пуска няколко пъти и всеки път се регулира дебелината с една степен  по- тънко. Накрая мивате кората през поставката за избрания вид паста. В моя случай талятели. Ако нямате машина не е проблем. Хамалогията не е значително по- голяма. Просто разточвате тестото на тънко върху силно набрашнен плот. Поръсвате го с брашно от горната страна, прегъвате го на три и го нарязвате на лентички с желаната дебелина. Разпъвате ги и ги оставяте да изсъхнат за 10 минути.


Пастата се слага в тенджера с вряща и подсолена вода. Времето за варене на прясната паста е значително по- кратко о това на сухата. Не са и нужни повече от 4-5 минути.

Докато пастата се вари, сложете да се загрее на котлона голям тиган с незалепващо покритие. Сипете зехтина и почти веднага след това манатарките. По това време на годината ползвам замразени от Метро. Добавете необелените скилидки чесън, мащерката и розмарина. След като гъбите се позадушат, добавете сол. Не препоръчвам да ги солите в самото начало, защото пускат много вода и се сваряват, вместо да хванат златист загар.
Отцедете леко недосварената паста, като запазите към 300-400мл от водата, в която е вряла. Сипете талятелите при гъбите, добавете водата и разбъркайте. Оставете на слаб огън за още 2-3 минути. Извадете чесъна и клонките от свежите подправки.


 За разкош, може да добавите пермазан и сметана при сервиране. Аз ги пропускам. В случая предпочитам изчистените вкусове, а и не ми е по разделното хранене:)


 И виното не ми е в режима, но него не пропуснах. Поне не е и този път.



9 коментара:

  1. Няма човек способен да устои на красиво и вкусно приготвено ястие :) Страхотна паста и снимки Руми! За здравословното хранене ... според мен истината е в непрекаляването :)) Но в личен план за мен означаваше да заменя тестата и хапването на бързо сандвич (визирам домашен такъв, не от фаст фууда) с една богата и обилна салата, много сокове от плодове и зеленчуци и повече свежа и сурова храна, без ограничения в количества, брой хранения и т.н. Установих, че ако се стремим да се ограничаваме ефекта е обратен, просто трябва да се концентрираме върху това, което ще е добре за нас ( разбира се ако има домашно, би било върха :)) Много си права, че всеки трябва да намери своята добра комбинация :)

    ОтговорИзтриване
  2. Да, всичко е толкова индивидуално, но е много кошмарно, когато околните чуят за диета, а домашните побесняват. И аз съм качила малко, уж реших, че с пиене заран на алое и кленов сироп ще ги сваля, ама не става:) Ще допия алоето, пък като се позатопли, ще си намеря работа из градината и все ще има малко резултат.
    А тази паста е неустоима, виното не съм пробвала, обещаващо е.
    С пожелания за лека нощ и спорен петък!

    ОтговорИзтриване
  3. Напълно "за" индивдуалното отношение и поведение. Пък и всеки организъм е различен, просто е крайно нелепо да се следва едно и също от всички ни. Успех и дано откриеш твоето си меню, Лу. ;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Едно от всички безкрайно много и весели изумителни неща покрай теб, мила моя Лу, е, че всичко звучи от твоята уста като "фасулска работа". Убедила си ме неведвъж и на живо, че така правиш всичко. Ако имам право да придобия едно само твое качество, сигурно ще е това. А пък после някой да ми обяснява, че да си разточа вкъщи талиатели и без машинка е кой знае какво - правя го между рекламите, ей, при това тези по БНТ!
    Колкото до диетите, признавам само една. Тя ми е най-лесна, най-ефективна и най-вече най-слабо изнервяща - без вечеря! С годините, когато се е налагало да я правя, разбрах, че без вечеря мога, без чаша вино - не. И виното не пречи, фасулска работа е ;) Иначе за една седмица свалям няколко килограма и най-вече укротявам апетита си и започвам да се храня разумно през цялото време.
    А ти си прекрасна и без диети. Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  5. Супер статия! И снимките ти са страхотни! Като любител фотограф съм силно впечатлена! Аз също имам няколко килца отгоре, след бременността, а после и с кърменето, все си намирах оправдание да не започна нито режим, нито някакъв спорт! Но и аз смятам, че в крайна сметка най-добре е човек да се чувства комфортно в кожата си, а на всичко останало-майната му :)
    Поздрави!
    п.с. със сигурност ще пробвам рецептата!

    ОтговорИзтриване
  6. Преди тригодини заради тежки здравословни проблеми се наложи да променя начина си на хранене. Не твърдя, че се храня супер здравословно и със супер-храни, но спазвам определен ритъм на хранене и обръщам внимание на това, което слагам в устата си, както и произхода. В резултат коригирах малко теглото, но най-важното е, че го държа постоянно. Позволявам си и бял хляб, и сладко от време на време и чаша вино... Но по-важното е, че започнах да ям по-малки количества по-често и разнообразно и предимно домашно приготвена храна. Едва тази година реших да пазя някаква диета и се спрях на житния режим, който се оказа много лесна и приятна диета. Така, че всеки организъм трябва да намери своята диета. Понякога една промяна в начина на хранене може да доведе до много положителна промяна в теглото и чувството на лекота. Страхотни снимки и страхоооотни спагети:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Много добре си описала ситуацията със "здравословното" хранене и всичките му там диети, претендиращи да се наричат така, Лулу! Мисля, че си на много прав път и ти пожелавам успех в постигането на целите ти! Най-важното е да сме умерени и да не си създаваме допълнителен стрес в стремежа да се храним винаги "здравословно", а когато не успяваме да спазим всичките правила, да изпитваме вина пред себе си, че сме се провалили. Прекален светец и Богу не е драг, както се казва. А и само да изключиш готовите пакетирани храни си е голяма крачка. Разделното хранене ми се струва много разумен избор и разбира се, когато не е пречка пред социалния ти живот :-)) Честит 8-ми март и хубав уикенд, Лулу!

    ОтговорИзтриване
  8. Изглежда много вкусно и елегантно, нямам търпение да го пробваме на новата машина за паста:))
    А относно режимите: за мен което действа, е да се внимава да не се преяжда! Всичко е позволено (е,без фаст фуд и газирани напитки...), но в малки количества;)
    Приятна и вдъхновяваща седмица!:)

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...