Предизвикателството с подготовката за този рожден ден е в това, че сега са пости, и част от гостите ги спазват. Не съм най- големият любител на месото и имах разни идеи, които отлежаваха от известно време и само си търсеха повод, да бъдат осъществени. В случая, не само, че менюто трябваше да е вегетарианско, но трябваше да бъде направо веганско. След цял ден сноване в кухнята, ефекта беше задоволителен, но аз стигнах до извода, че този вид храна ми отнема значително повече време, от колкото да хвърля едни пържоли във фурната:)
Десерт ли? И десерт имаше. Получи се много интересна импровизация на галет с ягоди и лайм. Преди по- големите разбирачи да се възмутят, че всъщност галет се прави с маслено тесто, а то не е постно, ще уточня че имаше маслено тесто и си беше съвсем постно. И не, не съм ползвала маргарин:) Няма да мога днес да напиша всички рецепти на ястията, но точно тази ще я дам.
Една от особено сполучливите рецепти се оказаха тези "наденички" от леща, с горчица и пикантен джинджифилов сос.
Идеята взех от един от последните броеве на Good Food, в който имаше "неденички" от кестени. Точна рецепта за съжаление няма да мога да дам. Всичко беше твърде на око. По опитните ще схванат идеята.
- Около 2 чаши сверена и отцедена леша се смесват и намачкват с два сварени картофа
- Добавят се 3-4 с.л брашно от нахут -трябва да се получи много гъста смес, която да може да се оформя добре с ръце.
- Подправя се със смлян кориандър, 2-3 скилидки смачкан чесън, къри и 2 л. горчица. Наденичките се оформят с ръка, овалват се в нахутено брашно и се пържат в зехтин.
- След като се извадят се подреждат върху домакинска хартия, за да се отцеди мазнината.
2-3 скилидки чесън
1 люта чушка
джинджифил - около 5 см
1 пръчка лимонова трева
1 с.л смлян кориандър
50 гр захар или мед
50 мл оризов оцет
1 с.л соев сос
1 с.л рибен сос
Всичко в блендера за няколко секунди и е готово.
Към лещените "наденички", много върви и чътнито, което направих.
Добре се комбиниране и с фалафелите. Те са с готова смес и няма да давам рецепта, но чътнито си заслужаваше. Рецептата отново е адаптирана от Good Food.
- 2 глави лук - нарязани на ситно
- 2 скилидки чесън - накълцани
- люта чушка - нарязана на дребно
- лют пипер - най добре пушен или орехов
- 200 мл оцет
- 120 г. кафява захар
- 50 г. стафиди
- 3-4 домата- нарязани на кубчета
- канела, кориандър, сол
Всички продукти се слагат в тенджера и се оставят да врят около 1 час на слаб огън.
Тук много хубава работа може да ви свърши Crock Pot, ако имате такъв. Той е идеален за ястия от типа "Пъхни всичко на куп и го готви дълго":) Освен това не се налага да наглеждате тенджерата и си освобождавате котлона за други съществени операции.
Следва салата от нахут, леща, бейби моркови и чушка. Аз си сварих нахута, но това упражнение не ми е много по сърце. Цял час в тенджера под налягане! Мисля, че би всичките ми рекорди за най- дълго готвено ястие в този уред! Или аз нещо не уцелих нахута, или толкова си ври по принцип, но мисля другият пък да си го купя готов в консерва.
Подправих салатата с пресен лук, кориандър, къри, зехтин и лимонов сок. Стана много приятна и интересна комбинация.
В менюто нямаше как да не присъстват любимите ми печени зеленчуци със зехтин и розмарин, които вече давах като рецепта в началото на тази година.
Картофите също са неизменна част на вегетарианското меню. В моя случай приготвих два варианта.
Първият са много прозаичните картофени .... всъщност нямам идея как се казват. Представлява картофи, които са настъргани, посолени и отцедени от излишната вода. Аз ги подправих с маслини и мащерка. Гребвате с лъжица и печете в намазнен тиган. Стават много лесно и бързо, децата много ги харесват и са добра, здравословна алтернатива на пържените картофки. Ако някой знае как се казват, ще съм благодарна да сподели. Не съм си го измислила аз и те със сигурност си има някакво име.
Втората вариация на картофите са гнезда, пълнени със спаначно къри. Рецептата не е никак лоша и е доста интересна, но снимките са ми ужасни и ще и отделя специално внимание друг път.
И разбира се - десертът:)
Както вече споменах, а и съм сигурна, че знаете, галетът е сладкиш, който се прави с маслено тесто. Миналата година давах рецепта за галет с ревен и прасковено вино. Тази е е по- различна и е с любимата ми комбинация на ягоди и лайм. Особеното е, че вместо обикновено, в тази рецепта има кокосово масло. Докато приготвях тестото, малко се притесних, че нищо няма да се получи. Суровото кокосово масло е твърдо дори и на стайна температура. Тестото стоеше доста нееластично при месенето. Остана си такова, дори и след като почина 30 минути в хладилника. Наложи се да го загрея за няколко секунди в микровълновата, след което нещата потръгнаха. Лекия дъх на кокос много приятно се съчета с ягодите, които от своя страна омекотиха иначе малко- по твърдото и хрупкаво тесто.
За тестото
- 1 1/2 чаши брашно
- 2 с.л кафява захар
- 1/2 ч.л сол
- 1/2 чаша кокосово масло
- 4-6 с.л овесено мляко. В краен случай може да замените свода
От посочените продукти се замесва гладко тесто, което се оставя да престои 30 минути в хладилника. Междувременно се приготвя пълнежа.
- 250 гр ягоди
- 7-8 с.л захар
- кората на 1 лайм
- 2-3 с.л кокосово мляко
- 2 с.л обикновено царевично или пшеничено нишесте
Тестото се разточва на кръг, като краищата се изтъняват малко повече. Преместете в голяма тава, застлана с хартия за печене. Плънката се изсипва в средата и краищата се подвиват нагоре. Чарът му е да изглежда недодялан:) Обикновено мажа краищата с яйце, за да залепнат и да станат по- лъскави, но в този случай просто ги намазах с вода и поръсих със захар. Пече се около 20-25 в предварително загрята на 190 градуса фурна (опция с вентилатор). Понеже пълнежа е по- мокър, добре е да сложите тавата на по- долно ниво.
Да ви кажа честно, всъщност за тези, които не спазваха поста, имаше и торта:) На нея ще и отделя специално внимание в някоя от следващите публикации. Сега само ще ви я загатна:)
ха, Руми, добре че съм закусила хубаво :) иначе не знам как щях да я издържа тази гледка на галета ...
ОтговорИзтриванеДа е жива и здрава майка ти,чудесно си се справила!
Благодаря Диди! От някоя от твоите публикации съм запомнила, че ти е слабост галетът:)
ИзтриванеВсичко изглежда много вкусно, Лулу, въпреки, че го гледам с окото на канибал. И ми се ще да си опитам от всичко на снимките. Особено от сладкиша :))
ОтговорИзтриванеДа ти е жива и здрава мама и още много години да и приготвяш такива красиви почерпки!
Мерси Пепи:)Брат ми също е канибалска душа, но оцени десертът и "наденичките" по достойнство:)
ИзтриванеРуми да ти е жива и здрава майка ти! За менюто, отново съм впечатлена, много вкусни неща си приготвила, а за галета ... непременно ще го изпробвам :)
ОтговорИзтриванеГалета позволява много адаптации. Пробвай и класическа рецепта с масло. Страхотно става.
ИзтриванеА настърганите картофи се наричат рьощи(Rösti).
ОтговорИзтриванеДааааа! Супер, много ти благодаря!
ИзтриванеРуми, да ти е жива и здрава мама:)
ОтговорИзтриванеИ много щастливи мигове заедно!
Обичам постни заигравки, макар че са много пипкави!
Отдавна ползвам нахут в консерви и съм много доволна :)
Хубава неделя!
Дани, всъщност сега се замислих, че аз малко се престарах. Може би ако направиш само едно нещо, няма да ми идва толкова нанагорно.
ИзтриванеРуми, да е жива и здрава майка ти!
ОтговорИзтриванеВегетарианското меню е много интересно и разнообразно. Сигурна съм, че гостите са останали възхитени. Особено ми хареса ягодовия галет :)
Благодаря Ани:) Брат ми е месояден по душа и призвание и подходи скептично по въпроса, но десертът определено му хареса:)
ИзтриванеМенюто е веганско, за което те поздравявам.
ОтговорИзтриванеНо се чудя защо не си го пояснила още в заглавието? :)
П.П. нахутът кисна ли го, преди да го вариш?
Киснах го, но после като четох, май не е било достатъчно:(
ИзтриванеЕдно денонощие.:)
ИзтриванеИ увира за 30-на минути в най-обикновена тенджера.
2 часа:( И не му помогна час в тенджера под налягане:))) Нищо де, за другият път ще знам:) Благодаря ти!
Изтриванекак така "печеш" в намазнен тиган - това не е ли пържене?
ОтговорИзтриванеПържене е когато в съда има достатъчно мазнина, за да покрие дъното и около това, което е в него да се образуват балончета. В случая мажа тигана с четка. Ако го наклониш няма да се събере мазнина по ръба. Просто е намазан, толкова, колкото да не залепват нещата. Ако го правиш в тефлонов тиган е добре да нещата, които се готвят да заемат по- голяма площ. В противен случай, тефлона развива висока температура и почна да отделя вреди вещества.
Изтриванемерси, Лулу, незнаех за това, че като има малко мазнина, е печене. инак тигана ми е бял - керамичен - казват - най-полезни били тези :) а в рецептата с настъргани картофи добавих коприва, пресен чесън и лук, сирене и яйце и стана божествено :)
ИзтриванеПрекрасно меню!
ОтговорИзтриванеЧестит празник, Лулу! Аз ще започна от края, моята маминка напоследък нещо я е прихванало и майстори ли, майстори цветя, кошери и всякакви джунджурляци от хартия. Ще й покажа твоите от вестник :)
ОтговорИзтриванеА за ястията няма какво да кажа, ти си знаеш - върОТ са и те, и снимките :)
Хубава седмица и по-малко "другарски подхлъзвания" :)
Да ти е жива и здрава майчицата, Руми! Страхотно меню си сътворила! Поздравления!
ОтговорИзтриванеМоята майка казваше, че истинският майстор в кухнята се познава по постните ястия!
Да ти е жива и здрава рожденничката! Прекрасно меню! Определено си харесах "наденичките" и разбира се галета :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеПоздрави за рожденичката и теб, Руми! Невероятно меню, което признавам си не съм готова да приготвя. :)
ОтговорИзтриванеНадявам се един ден и някоя от моите дъщери да ми подари такъв хубав рожден ден!
ОтговорИзтриванеЧУдесно е и поздравления на рожденничката!
Лулу, страхотно меню си направила за РД. Да е жива и здрава майка ти! Иска ми се от всичко да опитам, а снимките, отново са много красиви!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Руми, честит празник на майка ти! Да е жива и здрава и да се радвате взаимно още дълги години! Чудесно меню си приготвила. Сърцето ми, обаче, го грабна галета :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви много:)
ОтговорИзтриванеРуми, направих лещените кюфтета и много ни харесаха. Най-добри пожелания за рождения ден на майка ти и весело посрещане на Великден!
ОтговорИзтриванеОтносно нахута...кисне се от вечерта с вода и лъжичка хлебна сода и на сутринта се вари
ОтговорИзтриване