В морето от подобни сайтове, това е мястото, където не пропускам публикация...
... заради интересните и в много случаи предизвикателни рецепти
... заради приятният стил на писане
... заради кулинарните пътешествия
... заради френският привкус
... и най- вече, защото дори и без да я познавам лично, Мира ми е страшно симпатична!
Рецептата , която Мира ми изпрати е придружена от кратък разказ и няколко снимки от Довил. В писмото доста самокритично ми обясни, че не си харесва точно тези фотографии и ако искам мога да не ги публикувам. Аз обаче, намирам някакво особено очарование и спокойствие в тях. Едно такова странно, дето ти нашепва на ушенце, че вече идва време да стягаш куфарите и може би това е твоята следваща дестинация. Шепотът не е натрапчив, но достътчно силен, за да те накара да си сложиш една снимка на десктопа в офиса:)
За повече кулинарни пътешествия, може да се отбиете при Мира на http://marmottesetchocolat.blogspot.com/
Сега ви каня да поседнете с нас на плажа в Довил, в компанията на чаша кафе и невероятна Нормандска ябълкова тарта.
Нормандска ябълкова тарта за Лулу
Сигурно ви се е случвало да почувствате един човек близък още при
запознанството ви. Усещането е странно, нали? Още по-странно е, когато се
зачетете в някой блог в Мрежата и по някакъв начин усетите близък неговия
автор. Сред хилядите блогове попадате на редките „сродни души”, на които се
възхищавате, които ви зареждат с добро настроение и усмивка, където се отбивате с удоволствие и оставате
за дълго. Един от моите такива блогове е „Нещото” на Руми. Винаги като чета
постовете й, се усмихвам и чувствам като дошъл на гости приятел.
Когато Руми /Лулу ме покани да й гостувам, приех с голямо удоволствие и
незабавно (да не би да размисли междувременно, лол!). След което дойде дългото
умуване за рецептата. Какво мога да „поднеса” към кафето на човек, който
разказва толкова увлекателно за село Джинджърбредово и джинджърмените в него?
Нещо оригинално, интересно, магическо? Първата рецепта, вдъхновена от елфическия
хляб „лембас” във „Властелина на пръстените” се оказа не много сполучлива в
моето изпълнение и изискваща допълнителна „настройка”. Втората рецепта за
индийска супа с кисело мляко, беше отхвърлена не по критерий „оригиналност”, а
заради не толкова подходящото й съчетание със сутрешното кафе. Накрая реших да заложа
на класиката и да донеса сладкиш за кафето. При това такъв, който ме описва
доста добре – френска кухня и желание за пътуване. Благодаря ти за поканата,
Руми!
Първо, обаче, ще има малко история... и география.
Нормандия е област в северозападна Франция, с богата история и традиции.
Оттам тръгва Вилхелм Завоевателя през Ламанша към Англия, на нейните плажове
дебаркират Съюзническите сили през Втората световна война. Там е Руан, с
готическата катедрала, вдъхновила Клод Моне, както и абатството Мон-Сен-Мишел
(но, шшшшшт, понякога то се води и бретонско).
По нормандското крайбрежие са
разположени туристическият Довил с дъсчените алеи край плажа, кабинките за
преобличане, разделени с прегради с имената известни актьори и с шарените
чадъри (това са снимките с лошото време, но не се плашете, случва се и да е
слънчево, честна дума!), живописният Онфльор, непознати каменисти плажове за
любителите на по-дивата природа. Нормандия е и родината на камамбера и калвадоса.
Като ви кажат „нормандска рецепта”, не очаквайте нещо леко, зеленчуково и
диетично. Мислете за масло, сметана, сирене и ябълки – едни от най-типичните за
този район продукти. Три от тях са и в долната рецепта, която идва от книгата
на един от най-известните парижки майстори-хлебари, Ерик Кайзер.
Продукти:
(за правоъгълна форма 20х30 см или кръгла с диаметър 26 см, рецептата е
адаптирана от книгата „Les tartes d’Eric Kayser”)
За пясъчното тесто:
- 100 г размекнато масло
- 20 г захар
- 45 г пудра захар
- ½ ч.л. сол
- 190 г брашно
- 2/3 яйце (тоест, 1 разбито яйце, от което се отделят 2/3 за тестото)
- За плънката:
- 600 г ябълки
- 30 г масло
- 250 г кафява захар
- 2 ч.л. канела
- 2 яйца
- 4 жълтъка
- 60 г бадемово брашно
- 60 г брашно
- 200 мл прясно мляко
- 400 г заквасена сметана
- 2 ч.л. ванилов екстракт
- Пудра захар за поръсване
Приготвяне на тестото:
Маслото се разбива с двата вида захар и солта. Добавя се яйцето и се
разбърква добре. Прибавя се брашното и се замесва гладко тесто. Завива се в прозрачно
домакинско фолио и се оставя да стегне за около 10 минути в хладилник. Разточва
се на кора върху леко набрашнен работен плот. Намаслена кръгла или правоъгълна
тава се покрива с разточеното тесто, по дъното и стените, като бордът по
стените трябва да е висок около 5-6 см. Тестото се покрива с прозрачно
домакинско фолио и се оставя да стегне в хладилника поне за 1 час (а най-добре
1 нощ).
Ябълките се обелват и почистват от семките. Нарязват се на парчета. Маслото
се разтопява в тиган, добавят се парчетата ябълки, поръсват се с 50 г от захарта
и канелата. Оставят се да карамелизират на тих до среден огън, докато омекнат.
В купа се разбиват яйцата, жълтъците и останалата захар. Добавят се
бадемовото брашно, обикновеното брашно и се разбърква добре. Добавя се млякото
и се разбърква добре ,за да не се образуват бучки. Прибавят се ваниловият
екстракт и сметаната.
Фурната се загрява на 160 градуса.
Карамелизираните ябълки се разпределят върху облепената с тесто форма,
прибавя се останалата част от плънката. Пече се около 40 минути. Изважда се и
се оставя за изстине върху решетка. Преди сервиране се поръсва с пудра захар.
Линкове:
Ерик Кайзер – http://www.maison-kayser.com/
Книгата с рецептите - http://www.amazon.fr/tartes-dEric-Kayser-Eric/dp/2082014886
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Мира, много ти благодаря!
Руми, благодаря ти много за поканата и за милите думи по мой адрес :), трогваш ме :). За мен беше изключително голямо удоволствие да ти гостувам!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки!
Удоволствието беше изцяло мое! Наистина много ти благодаря за отделеното време и красивата презентация!
ИзтриванеРуми, страхотна гостенка!
ОтговорИзтриванеГолямо удоволствие беше за мен да прочета нейния увлекателен разказ и да се насладя на хубавите фотоси!
Невероятен сладкиш,поздравления Мира!
Заредихте ме с чудесно настроение ,благодаря и на двете!
Хубав и слънчев ден!
Много ми беше интересно да науча нещо за Нормандия, макар и кратко! Успех! И двете Ви следя с голям интерес!
ОтговорИзтриванеСупер разказ и рецепта, тъкмо имам едни стари ябълки за използване! А шарените чадъри са страхотни! Мерси!
ОтговорИзтриванеЛулу, страхотна гостенка имаш днес, аз също съм й голям фен :) И снимките са прекрасни, и рецептата ... и изобщо, беше голямо удоволствие да ви прочета :)
ОтговорИзтриванеТози сладкиш е невероятно вкусен!И снимките на гостенката ти Лулу са прекрасни и разказа увлекателен и интересен,а бе всичко е на ниво!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Обичам да ви се наслаждавам и на двете :)
ОтговорИзтриванеПокрай тези чудесни снимки ми идва да си стегна куфарите / и без това ме е стегнала шапката/
Сладкишът е чудесен и поднесен както винаги, заобиколен от страхотни цветове!
Хубава сряда!
Tres jolie!
ОтговорИзтриванеСтрахотна торта, а в комбинация с тези снимки се пренесох в любимата Франция ... обичам всичко френско :) Много, ама много красиви са всички снимки, поздравления Мира !
ОтговорИзтриванеХубава вечер :)
Поканила си е една от фаворитките ми.
ОтговорИзтриванеБезкрайно ми е приятно да я чета, гледам и експериментирам с нейните предложение!
Хубава вечер!
Благодаря ви, че споделихте с нас кафето:)
ОтговорИзтриванеИзглежда ужасно вкусно :)))
ОтговорИзтриване