Пробвахме с кафе, с тиква, с дюля и даже и с кестени - зедно и поотделно:) Поотделно се оказа по- сполучлив вариант:). Мисля, че вие може също да вложите творчество, като пропорциите и начина на приготвяне, в общи линии си остава един и същ.
При Крем Брюлето, както и при Крем Карамела, основното е печенето на подходяща, сравнително ниска температура и задължителната водна баня, за да не се образуват шупли.
Класическото Крем Брюле им характерна коричка от карамелизирана захар, която се получава със специална газова "горелка". Аз така и не се наканих да си купя подобен "дивайс". Ефект може да бъде постигнат и ако готовият крем се поръси със захар и се запече за съвсем кратко в силно нагорещена фурна. Обикновено пропускам този момент, но ако на вас ви се занимава, не пречи да пробвате:)
Продукти
500 мл течна сметана с масленост минимум 30%
8 жълтъка
100 гр захар, плюс 50 гр допълнително за карамелизиране
ванилия
По желание някой от следните продукти:
- 180 гр тиква - сварена и пюрирана през цедка
- 130 гр пюре от кестени. Аз ползват консерва, но задължително първо го загрявам с малко сметана и после го прекарвам през цедка. В противен случай става на финни бучици, които нарушават гладката консистенция
- 2 ч.л инстантно кафе, разтворено в 2 с.л горещо мляко
Ако пък сте от тези, които обичат шоколад, може да сложите 3 с.л Филаделфия с шоколад Милка. Подходих много скептично към този продукт, но се оказа че ми харесва и този сезон ще го включа в сериозна употреба:)
Начин на приготвяне:
- жълтъците се разбиват със захарта
- сметаната, заедно с ванилията се загрява (в никакъв случай не трябва да завира) и при непрекъснато бъркане се добавят жълтъците, след което сместа се оставя да се охлади
- ако добавяте допълнителни продукти, сега е момента да го направите. Не добавяйте плодови пюрета към гореща смес, защото има вероятност да пресечете сметаната
- разпределете в огнеупорни купички и подредете в дълбока тава
- сипете вода в тавата, така че да покриват купичките на половина
- печете около час на 130 градуса. Времето е доста относително и зависи от количеството на крема в купичките. Целта е да постигнете консистенция на желе - те крема не трябва да е течен, но но и не трябва да се отделя от стените
Оставете крема да се охлади и прехвърлете в хладилника за няколко часа. При сервиране, може да поръсите със захар и да запечете в силно загрята фурна само на горен реотан до получаване на коричка.
В началото този номер не ми се получаваше много добре, но после установих че удачно решение е да сложа купичките тава с ледена вода и кубчета лед. Поставям тавата на най- горното ниво във фурната, като използвам само горен грил - реотан.
Интересна идея е, вместо стандартните огнеупорни купички, да използвате за печене красиви бурканчета (без капачките, разбира се) или както в моя случай - празни консервени кутии. Не пълнете до горе, защото иначе няма да можете да изпечете гладък крем.
Тази публикация е малко по- кратка и не толкова словесно - разточителна, но за сметка на това, следващата, която подготвям ще е доста дълга и няма да е на кулинарна тема. По съвет на Дани, мисля да споделя личния си опит и идеи за фотография при ниска осветеност.
Приятен, спокоен и надявам се есенно - слънчев уикенд на всички!
Руми, благодаря за хитрите идеи за крем Брюле, не съм правила и ще пробвам :) Снимките са супер! Аз няма да скрия огромното си любопитство по отношение на следващата ти публикация и ще я очаквам с нетърпение, темата горещо ме вълнува, никак не се справям на слабо осветление !
ОтговорИзтриванеП.С. Благодаря за козето сирене, много е хубаво!
Изглежда много добре, обичам крем Брюле (ух, как докарах и рима :)). Ще пробвам варианта с кестени, благодаря за идеята! А моята любима добавка е сладко от вишни - на дъното или просто като заливка накрая.
ОтговорИзтриванеOoo Rumi :-)
ОтговорИзтриванеRadvam se 4e ste pusnesh publikacia sa fotografiata. Superrrrr a snimkite sa poveche ot v pechatliavashti and grearrrr. Off sory za lati nicata
Опасявах се, че съм единственият човек, който не обича особено много шоколадови десерти. Да не кажа никак. А не е като да не приготвям/хапвам други сладки истории. Брюлето е един от моите си десерти. Затова не мога да се сдържа да не попитам какво правиш после с белтъците? На мен винаги ми създават проблем с безнадеждното си присъствие в хладилника после... ;-Р
ОтговорИзтриванеРуми,
ОтговорИзтриванеза разлика от солените ястия
по отношение на шоколада не си приличаме:)
По принцип обичам сладкиши с крем, но мога да си похапна тайно един натурален шоколад!
Виж крем Брюле не съм правила много отдавна!
Правя крем карамел с тиква и става чудесен!
След твоето апетитно предложение и страхотни снимки,
ще си направя!
Естествено чакам с нетърпение новия ти пост!
Хубав уикенд!
I love chocolate.Which doesn't mean that I wouldn't love your dsert ideas.They can be yummmy too.Nice pics;)
ОтговорИзтриванеВинаги съм искала да се пробвам с този крем, защото обожавам крем карамел :) и с нетърпение чакам другата тема :)
ОтговорИзтриванеИ аз обичам крем брюле, но съм пробвала само класическия, с тиква и със смокини. Добавката от кестени ми харесва, макар че само веднъж съм яла или по-точно опитвала печени кестени.
ОтговорИзтриванеСнимките са страхотни! Очаквам и аз съветите ти за снимане при слаба светлина, защото и на мен това ми е проблем.
С пожелание за хубав уикенд и дядо Коледа да ти подари device, за който говориш :))
Невероятни снимки,наистина невероятни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата, с нетърпение ще очаквам следващата ти публикация.
ОтговорИзтриванеЧудесен крем, трябва да се пробва:)
ОтговорИзтриванеИ аз съм съгласна с Катерина, снимките се зашеметяващи! Сигурна съм, че е и много вкусно.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Руми, какво съвпадение! Ако бях успяла с текста вчера, щяхме да сме пуснали почти едновременно брюлетата:)а и с някои украси има прилика...
ОтговорИзтриванеМного ефектни снимки!
Рецептата и съветите са чудесни! Благодаря много! Непременно ще опитам!!!Снимките са наистина прекрасни!
ОтговорИзтриванеМного, много ви благодаря, че се отбихте и споделихте с мен по едно крем брюле, независимо, че за повечето от вас, шоколадовите десерти са сред предпочитаните:)
ОтговорИзтриванеЕва, радвам се че ви е харесало сиренето:) Пак ще пратя.
Алиа, много добре ми звучи с вишни! Ще го пробвам.
Мария, ето още един съмишленик шоколадоНЕлюбител:) Да ти кажа белтъците си остават проблем и при мен. Има разни жалки опити за употреба под формата на френски макарони или сладкиши с белтъчна глазура, но на повечето съдбата им е зихвърляне, след около 2-3 седмица подмотаване из хладилника:)
Диди, наистина сме се наговорили:) Много ми допада и твоят вариант на брюле!
Руми, много хубави идеи даваш :). Още повече, че на мен ми е проблам оползотворяването на жълтъците :). Май най-много ми допада вариантът с кестени. И аз ще чакам с нетърпение следващата ти публикация!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава неделна вечер!
Красиво както винаги, да не споменавам, че имам слабост към брюлето! Успешна седмица, Руми!
ОтговорИзтриванеРуми,
ОтговорИзтриванеаз бих определила публикацията като
Фантазии на тема Крем Брюле -
прекрасни идеи, оформление и снимки.
Страхотна си,
много усмихната нова седмица, Диана
Руми, с тези снимки ми стопли душата и оправи настроението :–) нищо, че и аз съм по шоколада:) когато можеш, моля, надникни при мен...имам едно предизвикателство към теб:)
ОтговорИзтриванеС нетърпение очаквам фото публикацията!
E' sempre bello il tuo blog
ОтговорИзтриванеciao
Този крем доста често си го поръчвам като излизам по заведения .На някой места се справят по добре в изпълнението му :)И браво за креативността!
ОтговорИзтриванеПревъзходно е или поне така изглежда;-)
ОтговорИзтриванеПак за снимките да кажа, много, ама много ми харесват;-)За идеите ти за представяне на нещата, също поздравления:)
Както винаги вдигаш летвата все по-високо! Крем-брюле в тенекиена кутия...ще ми трябват сто години да се сетя за такъв вариант :) Няма как да не пробвам този вариант на брюле!
ОтговорИзтриванеАаа не си приписвам заслуги:) От Pinterest го измъкнах:)
ИзтриванеРуми, би ли споделила каква сметана ползваш. Винаги съм затруднена като купувам сметана. Течните по-често са растителни, а предпилагам, че не се има предвид такава.
ОтговорИзтриванеОбикновено на President, но има и други варианти. Важното е да си я вземеш от хладилната витрина и да е с масленост над 20%. Тези, които не стоят в хладилник са растителни.
ИзтриванеТова с хладилните витрини не го знаех! :D
ОтговорИзтриванеА пропо за брюлето - мисля да опитам с Милка-та, защото обожавам шоколад. С кафе се получава много ароматно, аз слагам еспресо, не инстантно ;)