вторник, 22 ноември 2011 г.

Промеждутъци

Времето навън става все по студено, дрехите все по- дебели, а ангажиментите все повече. Супер! Тъкмо е удобен повод за поредния чифт ботуши и още едно шалче:) Женска суета, какво да правиш:) След две седмици, през които бях на прага на самоубийството, този уикенд най- после приберах летните дрехи и извадих зимните. И успах да се порадвам на есента!



 Рецептата е за салата, но от сега предупреждавам, че необходимо условия за изпълнението и е да обичате цвекло:)





Откровено казано, имах малко по- различни иде за тази есен - Белоградчишките скала, Родопите, Седемте рилски езера, мъгливи утрини и бла, бла, бла. Наложи се да се задоволя с разходки в парка или на Витоша.  Ако прекарвате седмицата си между стените на офиса, а досега с околната среда се свежда до времето, през което стържете леда от предното стъкло на колата, повярвайте ми - и тези варианти са доста удовлетворителни.


Вървиш по алеята и слушаш оживеното бърборенето на хлапетата, кискането на бебоците, при вида на жълтите листа и скърцането на някоя люлка. Някой е оставил колелото и се търкаля на карирано одеяло   в тревата (задължително е да е каре и по възможност червено и бяло:)), счупена пейка, полузатрупана от паднали листа и ненатрапчив джаз, в изпълнение на двама ярко облечени музиканти, малко по- нагоре.


Мирисът на идващата зима, който се носи из въздуха, красиви ярки листа, замръзнали под странни ледени пашкули на някаква витошка рекичка.


Дървено мостче, ледени висулки, паднали шишарки, прокрадващи се слънчеви лъчи и мирис на влага и гнили листа.


Какво още му трябва на човек:) За вас не знам, но на мен и това ми стига.


Най- тържествено обещавам да престана с есенните публикации и да превключа на някаква друга вълна, но да ви кажа честно, много харесвам уютът и усещането за топлина, който ми навява този сезон:)


Салата от червено цвекло с круши, грейпфрут и карамелизирани орехи

Червеното цвекло е изключително полезно и в комбинация с грейпфрута се превръща във витаминозна бомба.

Продукти

1  средно голяма глава червено цвекло (около 300 гр)
1 голяма круша
1/2 обелен грейпфрут
30 гр орехи
2 с.л захар
кората на 1/2 лайм

За дресинга

сокът от 1/2 грейпфрут
1 с.л лимонов сок
1 с.л кокосова сметана
1 равна с.л мед
1 с.л сок от ананас
зехтин
сол

Приготвяне


  • В малка тенджера се слага захарта и се карамелизира до много светло кафяво. Добавят се орехите и се оставят за още около секунди, докато се запекат леко и карамелът покафенее. Оставят се да изстинат, след което се нарязват с нож или се счукват много на едро в хаванче.
  • Цвеклото се настъргва и се залива с лимоновия сок
  • Останалите продукти за дресинга се смесват до хомогенна смес, смесете с цвеклото и оставете да престои поне 20 минути в хладилника
  • Крушата се обелва, изчистват се семките и се нарязва на шайби с дебелина около 2-3 мм. Аз имам специално съоръжение за почистване на семките, но ако нямате такова, първо нарежете шайбите и после с остър нож отстранете семките
  • Салатата се подрежда като се редуват кръгчета круша с настъргано цвекло. Най- отгоре се подреждат парченца обелен грейпфрут, поръсва се с карамелизираните орехи и настъргана кора от лайм. Полива се с 1 с.л от дресинга или тънка струйка зехтин

23 коментара:

  1. Лулу, рано сутринта с кафето се накефих на снимките!
    Благодаря за доставеното удоволствие!
    И аз обичам есента и красивите И цветове!
    А салатата е трепач, защото съм любител на цвеклото и това страхотно съчетание с плодове!
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Руми,
    и аз правя подобна салата, но моята е много по-проста. Зеле, моркови и цвекло. Хапваме я всяка вечер.
    Ще пробвам и тази, прекрасна е.
    А за снимките - как лети времето, малката вече е пораснала! Невероятна е есента с жълтите си багри.
    Поздрави за теб

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти и аз Руми!

    Беше приятно!

    ОтговорИзтриване
  4. Изключително е Руми.Прехласнах се,наистина.Никога няма да се уморя да ги гледам.

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесни снимки! Вдъхновяващи и красиви. Откраднала си няколко красиви мигове от есента и от детството на мъничетата! Голямо удоволствие ми бе! А салатата го направи още по-голямо!!:)) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Златна майка си ти! Позволяваш на детето да се търкаля по земята, пълен кеф!
    Много красиво, Руми!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасни снимки!И дори студа не може да прогони очарованието от тях...

    ОтговорИзтриване
  8. Ммда, по това време се забелязва такава една задушевност, като неясната светлинка и топлинка през този иначе мразовит сезон. И подготвяща ни за декеврийската трескавост :) Точно време за витаминни зимно-есенни вкусотии.

    ОтговорИзтриване
  9. Все се каня да се поразхода до Витоша,но ти го правиш вместо мен и така се насладих на природата.
    Малките сладурани изглеждат щастливи...
    Благодаря ти и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасна рецепта и невероятни снимки!

    ОтговорИзтриване
  11. Никак даже не могат да ми омръзнат есенните кадри, топлината и уюта, красотата :) Страхотни снимки, а малките са страшни бонбони! Салатата много ми допада като вкус, а и е много ефектна!

    ОтговорИзтриване
  12. И аз мога да гледам есен повече от всеки друг сезон ( въпреки че обичам всичките).
    Освен това гледайки все повече се убеждавам , че е време за Витоша- ей къде е, а не съм ходила от месец-два:(
    Цвеклото също- любим есенен атрибут;-) Ще го пробвам и в този вариант!

    ОтговорИзтриване
  13. Обожавам всичко с цвекло :-) прекрасна рецепта а с теб и снимките ти есента изглежда по-приятна :-)

    ОтговорИзтриване
  14. Хубаво е, когато ги има промеждутъците и са толкова сполучливо заснети!

    ОтговорИзтриване
  15. Прекрасна есен Лулу, заснела си много вдъхновение от този любим сезон. Не бързай да превключваш на друга вълна, на тази също много ни радваш!

    ОтговорИзтриване
  16. According to coal miners can make from $56,000-$104,000 a year.

    If you have lower defence you can survive as well,
    but it won't be as easy. Once the timeframe reaches 0 to X minutes, the star is about to land.

    Here is my web site; mining

    ОтговорИзтриване
  17. Everyone who is into style depends on a great stylist to look good and help with
    hair issues and problems. This article will explain the hair product diversion conspiracy and list ways that you can determine whether or not the beloved salon brand you saw in
    Walgreens last week was truly diverted merchandise
    or strategically placed by the powers that be.
    The product should be one that is made for your type of hair, whether it be dry, oily, curly or straight.


    Also visit my web blog :: hair products

    ОтговорИзтриване
  18. If you are like me and love garlic, you are already too late.
    5 will decrease the availability of lead from your soil. Again, using companion planting techniques will help your organic garden flourish.



    My weblog :: criterion

    ОтговорИзтриване
  19. In many cases, a person will reach a point where they desperately seek relief and solutions for their issues.

    This is where a program like Yeast Infection No More can
    help. Yeast Infection No More Book By Linda Allen is a 150 page downloadable e-book, jam-packed
    with the whole set of blueprint all-natural yeast infection treatment solutions, distinctive highly effective methods as well
    as the step by step holistic yeast infection process.
    If the other driver makes any admissions of fault, write those down as well.
    Yeast Infection No More Book key formulation component is the 5 step system
    plan where not a single thing held back.

    Also visit my web site ... Geistesgeschichte

    ОтговорИзтриване
  20. With the ability to actually alter the texture and condition of the
    hair with clever and fashion-forward hair styling products, Rusk Being products are sure to intrigue the hair product lover in all of
    us. As far as medical treatment is concerned, it's often suggested to consult your doctor before any further proceeding. It is designed for professionals so you know you're getting top performance.


    My web page hair products

    ОтговорИзтриване
  21. With a 60 day maturity, turnips need to be in the ground by August 15.
    It has a very strong odor that will take your
    breath away. Sure, you had your occasional exception that stupidly borrowed from the local loan
    shark, but most learned to live on less.

    Feel free to surf to my web-site mulching

    ОтговорИзтриване
  22. One part compost to two or three parts potting soil would be a sufficient combination.
    Native plants or at least plants adapted to similar conditions as your region will have a better chance of growing and thriving.
    Try these top five organic garden weed controls that actually work.


    My web-site ... doublet

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...