Затвори очи и си представи, че днес е Коледа. Елхата, красивите опаковки на подаръците, смехът на децата, заскрежените прозорци и така приятно ухае на.... ухае на какво? Мммм? Каква е твоята миризма? Канела? Ябълки? Греяно вино? Сухи чушки, портокали, банани...? Или пък да речем кисело зеле и пържолки с гъбен сос:) Моята е дюли. Само не ме питайте защо! Нито ги ядем толкова често, нито пък чак толкова ясно изразено на Коледа, но ей на! Някога майка ми правеше компот от дюли в една голяма тенджера. Това обикновено се случваше през студените зимни уикендии и дървените прозорци на старата ни кухня се запотяваха от парата. Предполагам, че този аромат ми напомня за онези зимни вечери, семейният уют и топлината.. А може би странната асоциация на дюли и Коледа е малко по тривиална и се дължи на факта, че слагахме дюли в ошава за Бъдни вечер:)
Това в общи линии са три рецепти от типа "Съчинение по картинка", които се появиха покрай опитите ми да оползотворя дюлите в движение. Това поне е официалната версия. Неофициалната е, че всъщност оригиналната рецепта за желе от дюли ми се стори покъртително досадна за изпълнение и вездесъщият ми мързел ме накара да я модифицирам в нещо значително по просто от едночасово стъргане на дюли.
Някъде бях чела, че според митологията дюлята е символ на щастието.Мен със сигурност ме правят щастлива. Миришат страхотно и стават за всичко - сладко, желе, нектар, сироп, сладкиш, печени, варени, та даже и пържени. Само сурови не ги обичам особено:)
В 100 гр дюли има само 57 ккал и се съдържат големи количества глюкоза, фруктоза и пектин. Богати са на витамини А и С и минерали калций, фосфор и магнезий. За особено ценни се смятат семките на дюлите, защото в тях има цианогенния гликозид амигдалин, малко количество дъбилни
вещества и около 15% тлъсто масло. (Източник: Дюли http://www.bb-team.org/articles/4049_diuli#ixzz1f86A1yS1)
За една от днешните рецепти именно семките са от голямо значение, защото благодарение на пектина и слузестото вещество, по естествен път желират сладкото.
За да направя желе, сладко и сироп, използвах около 5 кг дюли. Внимателни измити от мъхестата обвивка и с отстранени дръжки. В общи линии само дръжките не се използват.
С помощта на уред за чистене на чушки / ананас изразях семките. Ако нямате такъв уред, просто режете дюлята покрай семките, така че накрая те да останат като едно цяло:
Слагате плодовете всичко в тенджера, заливате с вода и варите, докато дюлите омекнат. Прецеждате течността, без да натискате. Идеята е че самото желе трябва да остане бистро. Получава се около 2 л. Добавяте захар, като правилото е на всеки 1 л. течност отговарят 500 гр захар. Варите около час или, докато желето придобие приятно карамелен цвят, започне да образува нещо като прозрачен каймак отгоре и когато капнете в чинийка оставите да охлади 5 мин , капката се сгъстява и не се разтича.
Още горещо налейте в бурканчета с винт, затворете и обърнете на обратно. На другия ден вече можете да пристъпите към унищожение.
Част 2 включва употребата на остатъка от плодовете. Първо отстранявате и изхвърляте частите със семките. Става лесно и бързо, стига да сте ги изрязали на големи парчета, както показах по- горе. И да остане нещо, не е болка за умиране. Към плодовете добавяте захар и заливате с вода, два пръста над плодовете. Захарта е по- скоро въпрос на вкус, отколкото на технология. Затваряла съм ябълки и дюли без грам захар и са издържали около 1-2 месеца извън хладилника. В конкретния случай сложих около 400 гр на килограм плод и стана прилично. Варите, 20 минути, като по желание може да сложите 1-2 листенце индрише. Отливате 2/3-ти от течността, която аз лично обожавам. Може да налеете в бутилки и да използвате до 3-4 дни като сироп.
Може да използвате сиропът топъл, като чай и трябва да знаете, че с малко лимон, е изключително полезен при кашлица.
Остана част 3, в която трябва да оползотворим самите плодове. Пасирайте всичко, което е останало, добавете още 200 гр захар, сипете в тави и сложете във фурната на вентилатор за около 30 -40 минути на 150 градуса, като разбъркате 3-4 пъти. Докато е още горещо, сипете в добре измити и сухи бурканчета на винт, затворете и обърнете. В повечето рецепти, обикновено сладкото се вари в тенджера и се слага значително повече захар, но аз реших, че предпочитам малко по- олекотен вариант.
Днешната публикация е само встъпителна и е нещо като предпремиера на предколедните постове, които тази година мисля да са много.
уау, Руми, много ароматно и красиво!
ОтговорИзтриванеИскам от всяко по бурканче, Руми! Невероятни "съчинения по картинка"!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за това удоволствие рано сутрин!
ОтговорИзтриванеПривет Руми!
За снимките свалям ти шапка!
Прекрасни съчинения и невероятни снимки:)
ОтговорИзтриванеЩе се възползвам от някоя рецепта!
Руми и аз като теб по необесними причини или сигурно спомени от детството обожавам аромата на дюли и всичко правено от тях :)) Мъж ми много се чуди на тази ми, според него странност :) Ще се възползвам от рецептата за сладко, другите неща си ги правя през ден два, много обичам и посоянно си варя дюли, правя сироп и чай.
ОтговорИзтриванеСнимките ти са невероятни! Ще следя с интерес коледните ти предложения :)
За мен от желето, ако може :) Заменям за бурканче рачел :))
ОтговорИзтриванеА снимките ти навяват такава носталгия по едно време, когато съвсем наготово хапвахме тия сладка....
оо, колко красиво. И бурканчетата, и кошницата, и ярките дюли, все едно ги усетих в устата си.
ОтговорИзтриванемоя мирис клони към ошав и ябълки, но и дюлите отиват натам
Диди, Еви, Драго,Траяна, Елица, благодаря ви!
ОтговорИзтриванеИва, хайде сега, всеки си има някакъв бъг:) Нашият само дюлите да беше:)
Пепчо, има сделка:)))))
Страхотна публикация и композиция,достави ми наслада,Руми!
ОтговорИзтриванеБурканчетата са много симпатични,а всичко в тях-уханно и безспорно вкусно!
Снощи вечеряхме твоята италианска носталгия,благодаря за рецептата,много ни хареса!
Sharena Sol, благодаря ти:) Ошава си е класически коледен аромат:)
ОтговорИзтриванеЕликсир, много, много се радвам, че ти е харесала фокачата!
Руми.много са ти хубави и ароматни измишльотините,а снимките още повече!
ОтговорИзтриванеРуми,моля те присъедини се към днешния ми призив!!!
Нямаш милост, ей!!! :)) Дори и да не си пада човек по някаква храна, ще тръгне да я издърва, гледайки само снимките :) Прекрасни са!
ОтговорИзтриванеКрасота, как да не те похвали човек, и аз само това обичам от дюли, желето!Поздрави!
ОтговорИзтриванеСтрахотни измишльотини!!!
ОтговорИзтриванеСтрахотни снимки както винаги!
ОтговорИзтриванеАз да попитам, тези бурканчета откъде си ги купи? Много са сладурски :)
Катерина, feodoraq Павлина, Краси, благодаря!
ОтговорИзтриванеКатерина, чак сега виждам призива ти:(
Raika, бурканчетата са два вида. Едните купих от Buttlers, който за съжаление затвори. Другите не са чак толкова качествени, но са доста по- евтини. Тях ги взех от Джъмбо
Buttlers са затворили? Колко жалко! Имаха симпатични нещица там...
ОтговорИзтриванеПоздрави и лека вечер :)
Дюлевият аромат е аромат на детство за мен:)
ОтговорИзтриванеНо сладко от дюли си е реално изкушение;-)
Много уютни снимки!
Raika, за съжаление да:( Малко преди да успея да изкупя целият им асормитент:)
ОтговорИзтриванеМъхче, балгодаря ти! Странно наистина, как понякога миризмата на нещо, може да те върне назад в миналото. По същия начин, както обожавам дюлите, ненавиждам и миризмата на белина, смесена с тази на кухня, защото безумно ми напомня на детската градина:)
За мен също миризмата и вкусът на дюли носят усещането за студените зимни вечери и приближаващата Коледа.Като малка майка ми печеше дюли или ги вареше на компот ,който изсърбвах още топъл.
ОтговорИзтриванеКогато идвам тук винаги е населено с красиви и вкусни неща,поднесени с много финес.Благодаря за красивите и вдъхновяващи снимки!
п.п за съжаление тази миризма на белина е оставила негативен спомен и при мен
Руми, а сокът от дюли има ли начин да се запази за по-дълго? в момента правя и аз по твоята рецепта измишльотините :) Искам да подчертая, че за първи път се захвашам с такъв род занимания и късметът ми е много нужен :) :) :)
ОтговорИзтриванеМарис, трябва да го стерилизираш и да му добавиш захар, иначе няма как да го държиш дълго.
ОтговорИзтриванее, няма да стане. Но пък желето и сладкото станаха мммммм :) благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеMira Hair Oil is a simple item to make use of, all you have to do is to try using 1
ОтговорИзтриване/ 2 a teaspoon or even a full teaspoon at the most plus massage the
oil directly on your scalp and hair. Comb the excess oil through the dampened
hair, making sure to cover the ends of the hair. Read this article, and it will show you any steps and tips to block websites in Windows 8′s Hosts File.
1 The oil spill threatens the lives of birds, sea otters, and more than 400 other species.
Low self-esteem, hair fall, itching in scalp and facial skin infections are common side effects due to dandruff problems.
my web-site - how to grow long hair
The city of Danbury's metro options into NYC, give anyone in New Milford, Newtown, Bethel, New Fairfield and Sherman options for travelling south. First, ready mixed concrete in Sunderland can help you get your construction job done faster. Read your warranty carefully, and you'll see that it probably doesn't cover walls with efflorescence.
ОтговорИзтриванеOne of her most popular products are her organic vegetable seedlings,
ОтговорИзтриванеespecially the tomatoes, which are cool-weather varieties that do well
on California's foggy Central Coast. 5 will decrease the availability of lead from your soil. In some cases, the quantity of materials for making compost in the amounts desired (an annual layer 2 inches deep across the garden) cannot be obtained.
Have a look at my site - abolition
Hostas come in a wide variety of colors, shapes
ОтговорИзтриванеand sizes and can be found in almost every home
landscape. Owning a regular lawn mower does not mean you have to give up on
mulching your yard; you just have to be willing to
do some work. Cardboard mulch is very uncommon in Los Angeles, California and other parts of the country.