неделя, 30 януари 2011 г.

Понички с баварски крем

Неделна утрин. Мъглива и мразовита. Когато навън е -12, ентусиазмът ти за разходки рязко се изпарява. От чисто биологична гледна точка, когато е толкова студено, организмът ти се опитва да събере, колкото се може повече калории, които да трупне на възможно най- неподходящите места, с тайната мисъл да се хибернира  и да изкара до края на сезона:) Някак от вътре ти идва да се поизлежаваш до 10, после да си направиш чаша топло мляко и да закусиш стабилно с нещо вкусно:) След предложението от миналата седмица, сега идва ред на понички


Кръгли с крем или със сладко, като гевречета  с ароматна лепкава глазура - във всичките си варианти идеално пасват на сезона. Вече давах рецепта за печени понички, но днешните са пържени, калорични и .... ужасно вкусни:)


Днешният ден всъщност беше доста слънчев и прекрасен за разходки, но това хич не си личеше, когато станах рано сутринта и надникнах навън. Откровено казано не успях да видя почти нищо от падналата мъгла.

Обикновено точно в такива моменти ми идва вдъхновението за готвене. Сложих всички продукти за поничките в машината за хляб и си полежах още 1 час пред телевизора с чаша топъл чай. Да живеят съвременните удобства в домакинството:)

Продукти за тестото:

650 гр брашно
300 мл прясно мляко
100 гр разтопено масло
1 пакетче суха мая
2 яйца
8 с.л захар
1/2 ч.л сол

Слагате всичко в машината за хляб и включвате на програмата за тесто и втасване. В случай, че не разполагате с това удобство, месите всичко на ръка, слагате в голяма купа, покривате и оставяте на топло за поне час.

Към 9 дойде лелчето, което носи мляко и докато моите прекрасни понички втасваха, аз се заех с баварския крем:



По принцип баварският крем се сгъстява с желатин. Когато го използвам за пълнеж предпочитам да го модифицирам и сгъстя с брашно, за да не се разтича.

Продукти:

3 жълтъка
100 мл подсладено кондензирано мляко
400 мл. прясно мляко
4 с.л захар
3 с.л брашно
100 гр. масло
ванилия
1 - 2 с.л ром или есенция - ром

Половината прясно мляко + кондензираното мляко се слагат на котлона да заврят в дълбок съд. През това време се разбиват жълтъците с брашното, захарта, рома и остатъка от прясното мляко. Добавят се към топлата млечна смес на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Когато кремът се сгъсти се маха от котлона, добавя се ванилията и маслото и се оставя да изстине.


Идва ред на изрязването на поничките. Втасалото тесто се премесва и разточва на кора с дебелина около 1-1,5 см. Плотът, на който разточвате трябва да бъде добре наръсен с брашно. С помощта на чашка или кръгла формичка изрязвате кръгчета, които подреждате в тави, застлани с хартия за печене и добре наръсени с брашно. Другият вариант е да направите топчета, които леко да сплескате и по същия начин да наредите в тавите. Между поничките трябва да има достатъчно място, за да не се се слепят, когато увеличат обема си.


Изпържете ги по около минута от всяка страна в достатъчно количество сгорещена мазнина (180 градуса). Периодично разклащайте тигана, така че да се облива и горната половина с олио. Готовите понички извадете с решетъчна лъжица и подредете върху домакинска хартия, която да попие излишната мазнина.
Когато изстинат може да ги напълните с баварския крем, с помощта на шприц. За постигане на по- добър търговски вид, наръсете с пудра захар:)



39 коментара:

  1. Хубави са .И красиво изглеждат

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитна закуска, Лулу! А снежните снимки ме пренасят в царството на Ледената принцеса.
    Имам един въпрос - в колко часа закусвате?
    Сърдечни поздрави с пожелание за спорна и усмихната седмица :)

    ОтговорИзтриване
  3. При мен беше почти същата процедура сутринта, но с кифлички :)
    Божествени са поничките, Руми :)
    Хубава нова седмциа от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Пипи, благодаря:)
    Тони, в събота имаме ангажименти и ядем към 8. В неделя, ако нямаме конкретно излизаме, ядем към 10. Аз ставам много рано през седмицата и за съжаление дори и в неделя биологичният часовник си казва своето:) Рядко успявам да спя по- късно от 8.
    Еос, дай да ги видим тези кифлички де:) Хубава седмица и от мен:)

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно!
    Отгога се каня да правя за децата понички. Сега след това изкушение, просто нямам извинение(яяяя, то без да искам и рима се получи :))
    Лулу, много ти благодаря за рецептата и за удоволствието от снимките - на поничките са невероятно апетитни, но на заснежената клонка с червените плодове, снимката е направо убийствена!
    Спорна, спокойна и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. На половинката любимите понички :-) Само дето той ги купува :-) Много вдъхновяващо ти действа това време, Лулу! Топло, вкусно и красиво е при теб! :–)

    Спорна седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Търговският вид мога да пропусна, но ще се поизлежавам още час :)
    Хубава нова седмица, Лулу:)

    ОтговорИзтриване
  8. Лулу, разбирам те напълно :) И при мен е подобно.
    Надявам се, че не съм те засегнала с въпроса си. Който все бърза, понякога пропуска някой ред и става една...
    Понички отдавна не съм правила и все си намирам оправдания, но този крем така ме изкушава :)
    Успешна седмица!
    :)

    ОтговорИзтриване
  9. Лети, няма да съжаляваш! Ако имаш машина за хляб, става много чисто, прегледно и мързеливо:)
    Милена, то мене вдъхновението (лудостта) вечно ме тресе, но не винаги имам възможност да си осъществя поривите:)
    Дани, другата седмица съм решила и аз де се поизлежавам и да ги назакуся с препечени филийки с масло:)
    Тони, ни най- малко не съм се засегнала от въпроса ти:)Не съм от докачливите:)

    ОтговорИзтриване
  10. Ух,ух, ух...колко дъхави и мекички изглеждат! Иска ти се да ги схрусках и да си полежиш още 1 час в леглото :) Невероятни са Руми, много, много красиви и топли снимки ни показваш. Зареди ме с такова настроение за цяла седмица напред. Желая ти и твоята да бъде лека и прекрасна.

    ОтговорИзтриване
  11. Ммм, много вкусно изглежда! Тайно гледам, че хлапетата веднага ще ме разпънат, че и на тях им се хапва такава енергийно-клаорична бомбичка. Разкошни снимки, както винаги!

    ОтговорИзтриване
  12. Обичам, ама много обичам понички, еле пък с крем, ако са - направо се разтапям от удоволствие.
    А зимните снимки са като от приказка!

    Много усмихната нова седмица, Руми :)

    ОтговорИзтриване
  13. Тези понички изглеждат вкусни и лесни (за такива като мен :) ) Снимките са страхотни!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Аха, значи онова там, в другия форум все пак си ти, Руми...Ужасно вкусни изглеждат тия понички...ще се правят, ясно е...

    ОтговорИзтриване
  15. Руми, чудесен контраст на домашен уют и зимна приказка си показала! Поничките са невероятни, взимам си една с кафето. :)
    Поздрави и спорна нова седмица

    ОтговорИзтриване
  16. Lulu, чудни са ти поничките, доядоха ми се:).

    ОтговорИзтриване
  17. Лулу, ей така, ако може да метнеш поне една насам.:)))
    В такива размисли ме вкара сега с тия дебеланковци вкусни, КРАСОТА!:)))

    ОтговорИзтриване
  18. Прекрасни са!!! И поничките и снимките - божествени!! И кремчето как кокетно и подканващо наднича от поничките :)

    ОтговорИзтриване
  19. В твоя блог определено трябва да се влиза след вечеря, защото в противен случай има голяма опасност хладилникът да бъде опустошен по никое време :))

    Повече от прекрасни са тези понички! Е, вярно че са калорични, но на човек му е простено да прегрешава от време на време ( в седмица веднъж, например :))

    ОтговорИзтриване
  20. Мммм, обожавам понички :) Твоите изглеждат ужасно изкушаващо... и кремчето, което лекичко се наказва от дупчиците... мммм, вкусно!

    ОтговорИзтриване
  21. Лулу, страхотни понички! Видях ги късно, иначе щях да помоля да хвърлиш някоя насам :). Зимните ти снимки са прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  22. Обожавам понички с крем още от годините в училище(тогава нямаше голям избор и със сигурност сега има много по- вкусни варианти, но оттогава са ми слабост). Баварският крем също звучи многообещаващо. Страхотно предложение!

    ОтговорИзтриване
  23. Здравейте,вчера изпробвах рецептата-страхотна е,много благодаря :)
    Петя Станева,София

    ОтговорИзтриване
  24. Винаги много се радвам на всички коментари, които оставяте тук, но най- голямо удовлетворение получавам от тези, които оставя някой, който е пробвал рецептата и е останал доволен:)

    ОтговорИзтриване
  25. Lulu, размечтах се за тези понички. Мисля да прежаля мен си (нямам машина за хляб) и фигурата си и през уикенда да ги забъркам. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  26. Страхотни са,благодаря много за рецептата!Аз реших да ги напълня с мармалад,защото не ми се прави крем и сега ги чакам да изстинат и вече изядох четири :) Дано да останат няколко и с мармалад да напълня, че да ги опита и домочадието ми :):):)

    ОтговорИзтриване
  27. Здравейте!
    А ако нямаш шприц за пълненето на поничките, дали, аджеба, ще се получи нещо? :)

    ОтговорИзтриване
  28. ммм да:) Найлоново пликче (новичко като за сандвичи), горната част от разглобена химикалка и ластичке. Пробиваш дупка на единият връх на пликчето, слагаш кимикалка и завръзваш стегнато с ластика. Голяма сприснцовка също върши работа:) Със шприц се сдобих едва вчера, но хората щяха да гледат много странно, ако бях обяснила точно как съм напълнила поничките:))))

    ОтговорИзтриване
  29. ха-ха-ха!!!
    важното е, че си изобретателна!
    благодаря за бързия отговор!!!!!

    ОтговорИзтриване
  30. с риск да досадя, но поради голямото си желание да направя поничките, особено предвид предизвикателството на дъщеря ми, че няма да се получи, искам да попитам - защо се подреждат в тава, все едно, че ще се пекат, а после се оказва, че се пържат?!

    или първо, все пак, се пекат и едва тогава - пържат?
    освен това, толкова ли стават кухи, за да могат да се напълнят и с крем?

    съжалявам, но съм се специализирала предимно в правене на кексове и съм пълен профан в поничковото производство! :)))
    а така ми се ще да станат по -вкусни от тъпите Дънкин донатси! :)

    ако знаеш и добра рецепта за шоколадово суфле, ще съм ти много благодарна, нещо, което си изпитала и става добре.

    благодаря за поясненията!

    ОтговорИзтриване
  31. Няма проблем:) Редят се някъде, където да могат да втасат пак. В тава е удобно, защото могат да се местят. Принципно могат и да се изпекат и аз бях пускала по- рано рецепта и за такива. Ама не е същото:) Пържените определено са по- вкусни.
    Та тези ги редиш някъде, колкото да втасат, посел не печеш, а направо пържиш.
    Не стават кухи, но стават доста порести и пак могат да се пълнят с крем. Но не разбирай, да "джвакат" от крем, а нещо подобно точно на тези от Дънкин. На вкус обаче не са точно същите. Онези там са с доста допълнителни добавки, овкусители, специални набухватели и разни неща в брашното и няма как да ги докараш същите, без да ползваш цялата тази химия.

    ОтговорИзтриване
  32. благодаря ти, мила!
    много се радвам, че имаш разбиране за гнусотията на "химията"! :)))
    и аз съм на принципа, че е добре да се избегне каквото е възможно от цялата тази гадост в храните, поне каквото зависи от нас!
    и без това има достатъчно неща, които не можем да избегнем, като кемтрейлите, да кажем... и какво ли още не...

    ами... освен да ти пожелая Бог да те пази, теб и дома ти, не виждам какво друго, защото това е най - важното!!!

    ОтговорИзтриване
  33. Lulu,правих поничките миналата седмица,много точна рецепта,благодаря ти!Вкусът им е точно като едно време!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Eeeee супер! Благодаря ти, че си ми се доверила за рецептата и страшно се радвам, че резултатът ти е харесал!

      Изтриване
  34. Здравей Лулу! Направих сладкиша с праскови- стана чудесен,перфектна рецепта! Аз направих двойна доза,защото имахме повод в семейството и ми трябваше повече.Сега имам един въпрос-като задуших прасковите със захарта, получи се сироп,който не сложих всичкия към крема,за да не се разреди крема,но стана малко сух,на втория ден беше по-добре, но мисля, че трябва да е по-влажен.Аз много уважавам рецептите с хубави продуекти,и съм на внение като правиш нещо, да бъде както трябва.Моля, те когато имаш време да ми отговориш.
    Благодаря ти за перфектната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  35. Лулу, забравих да си напиша името-Юлия Кожухарова,нямам потребителски профил.

    ОтговорИзтриване
  36. Здравей Юлия, много зависи от прасковите, които ползваш. Ако наистина са пуснали много вода може да отделиш част от нея, но аз рядко го правя, защото обичам сладкишите по- сочни, да не кажем направо глетави:) При този тип сладкиши с маслено тесто е нормално, когато престоят да стават по- вкусни. Аз обикновено ги правя ден преди повода, за да имат възможност да узреят.
    Поздрави,
    Руми

    ОтговорИзтриване
  37. Благодаря ти , Руми!Ще приложа съвета ти! Поздрави от Юлия!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...