И не, за огромно разочарование на шоколадолюбителите, изобщо не съм объркала снимките:) Преди да сте изпаднали в тих ужас и потресени да побързате да затворите страницата, все пак ще ви успокоя и с нещо по- класическо.
На вас може и да ви изглежда шокиращо и еретично да използвате какаото като подправка за месо, но това е само защото, когато испанците внасят какаовите зърна през 16 век, решават, че ще облагородят натрапчивият вкус със захар и ванилия. В Латинска Америка все още се съхранява част от духа на Ацтеките и Маите и ако сте ентусиаст, може да разчупите мисленето си и да опитате царевични тортили ароматно свинско и сос Моле:)
Сосът Моле, по същество съдържа какао, сгъстени домати, чесън и още няколко елементарни подправки. Комбинацията между месо и какао (неподсладено) е просто впечатляваща. Не си го представяйте като пържола полята с течен шоколад:) Просто нямат нищо общо:) Опитайте и ще разберете за какво говоря! Аз направих съвсем малко доза с чисто експериментална цел. Поради големият интерес, който предизвика в семейството, се наложи да си доготвя:) Като имате предвид, че нито аз нито децата сме в категорията силно месоядните, количествата изядено свинско си бяха направо впечатляващи.
Продукти за 4 порции
5 царевични тортили - моите са самоделки от вода, царевично брашно и сол. Има ги готови в Метро
500 гр свинско
150 гр сладка царевица
2 глави лук
4 скилидки чесън
120 гр доматено пюре
2 с.л неподсладено какао на прах
1/2 ч.л кимион
1 пълна ч.л захар
1 ч.л червен пипер
черен пипер, сол
по желание лют червен пипер
Задушавате свинското в малко мазнина. Когато поомекне и се зачерви, добавяте нарязания лук, какаото, червеният пипер, кимиона, солта и черният пипер. След 5 минути идва ред на доматеното пюре и захарта. Оставяте всичко да се сгъсти около 15 минути и най- накрая добавяте отцедената сладка царевица. След още 10 минути на слаб огън, ястието е готово. Сервира се върху царевична тортила. Може да използвате парче от тортила за декорация.
И все пак, ако се върнем на историята за шоколада през
1875 година швейцарецът Даниел Петерс започва да произвежда
първия млечен шоколад. Следващият път, когато сте кисели, уморени и единственото, за което мечтаете е да допълзите до дивана с парченце шоколад, може да му благодарите:)
Не веднъж съм споменавала, че закуските през седмицата са ми голям проблем. Трябва да е нещо, което се прави бързо и се изяжда още по бързо, по възможност на крак, като същевременно е достатъчно калорично и зареждащо с енергия. Номерът с овесените ядки успявам да го пробутам почти 3 от 5-те дни, но после почва недоволно мрънка и умилителни погледи за нещо по- интересно. Хрумна ми, че мога да направя нещо като шоколадов чийзкейк на клечка:)
Продукти
120 шоколад - според вкуса ви може да използвате черен или млечен. Аз ползвах млечен
80 гр масло
100 гр крема сирене. Не трябва да е много солено, опитайте го предварително.
3 с.л малиново желе
3-4 ситно смлени обикновени бисквити
20 гр ситно смлени орехи
1 с.л ром
Разтапяте шоколадът и маслото на много слаб огън или водна баня. Добавяте смлените бисквити, орехите, рома и крема сиренето. Разбърквате хубаво всичко и махате от котлона. Добавяте малиновото желе и отново разбърквате хубаво. Оставяте сместа да се охлади и пъхате в хладилника. Аз използвах факта, че навън е -12 и изнесох тенджерата на терасата. Стегна за около 30 минути:) С помощта на лъжица загребвате от сместа и правите топчета с ръце. Моите са големи колкото топче за тенис на маса. Отново оставяте да стегнат. От тук натам вече е волна програма - може да ги залеете с разтопен шоколад, както направих аз. Ако нямате време или не сте такъв ентусиаст, спокойно може да оваляте топчетата в шоколадови пръчици, натрошени бисквити, счукани ядки или каквото друго ви хрумне. Прибирате в хладилника до сутринта. Преди тръгване може да връчите на отрочето по едно топче, забодено на клечка, във всяка ръка:)
Само за информация, на хората, които ги вълнува снимането на храна. Ако сте се сблъсквали с шоколада, значи сте наясно, че е доста придирчив за снимки, особено на светъл фон. Трябва да е добре осветен и ако източникът на светлина е само един, отражателят е направо задължителен и в много случаи недостатъчен. Тези топчета се нуждаеха от концентрирана светлина точно в сенките и само в шоколада. Установих, че няколко малки огледала под подходящ ъгъл вършат невероятно добра работа.
|
Леле, направо ми застърга корема при вида на тези вкусотии! Признавам, че не ми е идвало на ум да ползвам какаото като подправка за месо, но идеята звучи интересно и вкусно. Определено ще се пробва, а шоколадовия чийзкейк на клечка - е на това и аз не мога да устоя, да не говорим за отрочето, то ще е във възторг.
ОтговорИзтриванеПоздрави! :-) Лека и спокойна нощ!
И приятна и спорна седмица! :-)))
Това е идея!Какаото - подправка при готвене.
ОтговорИзтриванеЩе пробвам рецептата ти и даже мисля да пробвам и съчетание сушени домати - какао :)
Въпросът сега е да реша коя рецепта да приготвя първо - и двете изглеждат изкусително. Май шоколадът ще победи. Пък и комбинацията с крема-сирене... сигурна съм, че е нещо много, много вкусно.
ОтговорИзтриванеКуетц..Куезов..аа..преплете ми се клавиатурата;)))
ОтговорИзтриванеНе мога да не кажа едно "уау" на снимката.Ако игнорирам клечките, все едно гледам да вали шоколадова градушка:)))А сосът непременно ще опитам. Когато пробвах еленско със сос от боровинки и пак се слагаше малко натурален черен шоколад, съществата в къщи изгризаха чиниите;)Вероятно Моле е също толкова вкусен:)
Благодаря за предложението,Лулу.
пп-страашна снимка!!Браво!
Лулу, отдавна се изкушавам от добаването на шоколад към ястия с месо!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделеното, което непременно ще опитам / тези дни гледах в био магазин какаови зърна /
Що се отнася до Джоан Харис от нейните книги често ухае и на шоколад, и на къпииново вино, или на портокал :)
Поздрави и уханна седмица!
Ха, какао и пържола - съвсем нетрадиционно, затова пък интригуващо :)
ОтговорИзтриванеУсещам, че тук царевичните питки ще са ми проблеми - нищо като тесто не ми се пипа напоследък. Но останалото н еще подмина равнодушно.
Чудесна идея, Лулу!
Ще пробвам !
ОтговорИзтриванекЕтцалкоатл, в испанския que, qui се четат като "ке" "ки":-)
ОтговорИзтриванеВ много кухни какаото се използва за солени ястия, хич не е абсурдно, придава много приятен вкус:-) поздрави!
Вкусно и красиво е при теб, Руми! Истински рай за всички сетива...
ОтговорИзтриванеох... Лулу пак преглъщам ако не ми беше толкова лошо,веднага щях да се заема да готвя ,аз също не ям много месо но това изглежда простооооо мммм
ОтговорИзтриванеМалко необичайна за мен комбинация на како с месо, но пък снимките са толкова апетитни, че слагам рецептата в to do списъка, а шоколадовите топчета са абсолютни подстрекатели за нарушаване на всякаква диета! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕ, Лулу, за първи път оставам без думи, а съм си приказливо същество всъщност.
ОтговорИзтриванеВсе пак ще се опитам да кажа нещо, ама отзад напред:
1. Съвета за снимките е добре дошъл, защото и аз разбрах, че снимането на шоколад си е баш трудна работа, както и на всяка храна, което е с тъмно кафяв цвят. Затова много благодаря.
2. Идеята за чийзкейк на клечка е повече от великолепна (как само ти хрумват подобни оригинални и нестандартни идеи, отдават ти се просто :))
3. За свинското със сос моле вече наистина не ми останаха думи, освен една - страхотно, ще се пробва непременно
Поздрав и пожелание за по-малко уморителна седмица :)
Ох, и двете нещица ми допадат страшно, но в манджичката ми останаха очите, признавам :))
ОтговорИзтриванеХубав ден :)
Лулу, страшна си! :) Грабвам по парче и от двете :). Харесвам комбинация на какао с месо (май най-екзотичното място, където съм слагала какао досега е една говежда яхния).
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава седмица!
Опитвала съм месо в комбинация с какао, харесва ми. Живо ме интересува съотноешението на продуктите в тортилите, ще го споделиш ли?
ОтговорИзтриванеВеликолепие, Руми -
ОтговорИзтриванеидеи, снимки и представяне.
Благодаря,
поздрав и много усмивки, Диана
И двете са страшни!!! Ентусиазмът, с който правиш нещата е силно заразен, да знаеш :))), само като отворя блога ти и веднага ме хваща! Прекрасно е!
ОтговорИзтриванеЛулу, взима ми ума това твое предложение :) всеки път като го погледна!! Адски вкусно ми звучи!!! И с тия божествени снимки... Как да не пожелае човек една чинийчица от тая манджичка - пред себе си - веднага??? И после от шоколадовите вкусотийки на клечка.. :) или първо тях...
ОтговорИзтриванеQue plato más bello,un estofado como lo llamamos acá,,me encanta la rama de orégano en el plato, ,una maravilla.bendiciones por tus recetas y tu blog ,abrazos y cariños.
ОтговорИзтриванеДа, ето това вече е наистина класика! И не само като рецепта, а и като изпълнение и презентация, а екзотичния дъх на далечното пък те кара да запретнеш веднага ръкави.
ОтговорИзтриванеРеспект Лулу!
А за имената не се притеснявай. Обикновено ги забравям още преди да съм ги прочел до края защото винаги ми е било много по-важно съдържанието или казано между хоби-готвачи, вкуса на това което слагам в устата. :)
И още веднъж: Браво и едно огромно благодаря Руми! Просто великолепно!
Una bella idea di come utilizzare il cacao, buona serata ciao
ОтговорИзтриванеТази седмица беше някакъв малък ужас и чак сега успявам да отговоря:) Благодаря на всички за коментарите. Честно казано българският вкус е малко по- традиционен и не очаквах, че идеята за солено ястие с какао, ще бъде възприета толкова радушно:)
ОтговорИзтриванеLaMartinia, благодаря за уточнението. За огромно съжаление испанският ми е много примитивен, така че материалите които четох бяха основно на английски. По отношение на българския спелинг, просто отворих нета и потърсих как хората са написали името на кирилица:)