Има аромати, които ме карат да се чувствам уютно и сякаш съм у дома. Канела, ябълки, мед, ванилия, лайка, препечени филийки с масло, мащерка, печени кестени... Много са. Представям си стара селска къща. Навън вали сняг и всичко е бяло. Вътре се чува тихото пукане на дървата в печка Циганска радост, която сгрява стаята. Или пък може би гора. Стари букови дървета с изпопадали есенни листа. Мирише на земя и мъх. Ако спреш и се заслушаш, ще чуеш само вятъра в клоните и дъхът ти, който прави облачета пара в мразовитата утрин.
Преди известно време в едно мъничко магазинче, попаднах на пюре от кестени. Не сладко, а чисто, неподправено пюре. Купих си го веднага, без ясна идея, точно какво ще направя с него, но много ме привлече идеята за аромата на кестени. Стоя дълго време скрито в ъгълчето на шкафа и чакаше своят звезден миг. И той дойде! Беше употребено в една от най- вкусните торти, които някога съм правила или опитвала.
Това е тя! Моята любима торта с дъх на кестени, еспресо и карамел:)
Вкусът на кестените се съчетава по неповторим начин с карамела и леките нюанси на кафе, омекотени от кадифената консистенция на маскарпонето и сметаната. Стана прекалено поетично, а това като цяло не е точно в стила ми:)
Карамелената украса, с която се заех се оказа задача с повишена трудност. Много пъти съм гледала по телевизията как се прави "коса" от захар или клетка от карамел и винаги ми се е струвало много елементарно. Очевидно само с гледане на телевизия нещата не се получават:) Кухнята беше омазана с карамел, а пантофите ми лепнеха доста след това:) Не бих казала, че получих желаният резултат. Вместо прекрасната решетка от карамел, която си представях, се получи импресионистична карамелена картина от ранния период на някой рисуващ слон:) Успокои ме факта, че това все пак не повлия на вкуса.
За допълнителна декорация използвах сладко от кумкоатчета, което ми беше останало от предишната торта, малки еклерчета и част от крема, който шприцовах за финал.
Eто рецептата за самата торта във вариант за разпечатване
(кликнете на снимката, за да се отвори в по- голям размер)
Капучино торта с крем от кестени и маскарпоне
За блатовете
8 белтъка
2 яйца
300 гр смлени орехи
250 гр захар
4 с.л бяло
брашно
2 ч.л инстантно кафе
1 ч.л бакпулвер
За крема
1 кутия подсладено кондензирано мляко
1 кутия маскарпоне
80 гр захар
300 гр пюре от кестени
50 мл течна сметана
50 мл заквасена сметана
Белтъците се разбиват до пухкав сняг. Добавя
се захарта и продължава да се бърка с миксера до получаване на твърди връхчета.
Прибавят се жълтъците и инстантонот кафе, разтворено в малко вода и всичко се разбърква
внимателно с шпатула. Орехите, брашното и бакпулвера се смесват.
На няколко пъти се прибавят към разбитата
яйчна смес.
От хартия за печене се изрязват кръгове с
диаметър 22 см. Сместа за блатовете се разделя на 5 равни части и всяка от тях
се изпича върху хартиен кръг на 165 градуса в предварително загрята фурна.
Кондензираното мляко се сварява в тенджера под
налягане за 1,5 часа, без да се отваря консервата. Оставя се да се охлади
няколко часа.
Маскарпонето, пюрето от кестени, захарта и
сметаните се смесват заедно. Бъркайте с миксер или прекарайте през цедка, за да
няма бучки. Добавете карамелизираното кондензирано мляко.
Сглобете тортата, като редувате блатовете с
крем. Количеството крем е достатъчно за намазване отгоре
Само една дума, а тя е СТРАХОТНА!
ОтговорИзтриванеПрекрасна е точно с модернистично нанесения карамел :)
ОтговорИзтриванеИмпресионистично щеше да е скучно!
Прекрасна е Руми!
Олеее, очите ми останаха в тази торта, подушвам аромата й от тук , а за вкуса мога само да мечтая! Май наистина това е звездния миг на пюрето... Колкото до украсата - на мен ми харесва много така - доста артистично е :) Хубава седмица ти желая и спокойна вечер :)
ОтговорИзтриванеп.с. моята няма да е - сигурно тази торта ще сънувам...
Боряна
Изглежда превъзходно. Обзалагам се, че и вкусът и е такъв.
ОтговорИзтриванеVania, Dani, Боряна, Мариета, благодаря!
ОтговорИзтриванеЛулу, не знам слонче ли е рисувало или не, ама вида на тортата ти ме накара силно да се разколебая дали наистина да си започвам диетата от утре или да метна тая тортичка и аз вкъши.:)
ОтговорИзтриванеЧудесна е, много ми допада всичко.:))
Видът е прекрасен-много изискана изглежда.
ОтговорИзтриванеЗащо е необходимо да се вари кондензираното мляко 1.5 часа в тенджера под налягане?
Джниджър, айде почвай я тази диета, че покрай теб и аз:) Всеки път, като реше да се почна и ти се появяваш се някакво уникално и неустоимо предложение, дето няма как да не го направя:)
ОтговорИзтриванеАнонимен, при варенето, кондензираното мляко се карамелизира. Става много гъсто и с вкус на крамелени бонбони.
Ооо, Руми, не стига, че тортата изглежда божествено, ами и любимата ми чаша за кафе е кацнала там:)имам чувството, че съм ти била на гости:)
ОтговорИзтриванеИзглежда божествено, Лулу! Чашата за кафе и на мен ми грабна вниманието :-)
ОтговорИзтриванеУсмихната нова седмица :-)
Тази торта е прекрасна!
ОтговорИзтриванеВкусът й ще е невероятен, като имам предвид комбинацията на продуктите, а видът й, такъв какъвто е, според мен пасва съвсем точно!
Както винаги - стилна, нетрадиционна и абсолютно великолепна си, Лулу! :)
При тази реклама и тези изкушаващи снимки основна мисъл ще ми е да търся усилено пюре от кестени :) Допадна ми много и начина на поднасяне на рецептата :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Адмирации за тортата!Само да попитам нещо за рецептата:написано е 2яйца,а по-долу в обясненията пише жълтъци.Ако може малко разяснения.Благодаря предварително,усмихната и весела седмица!
ОтговорИзтриванеРуми уникална торта! Много се смях на карамелената решетка :))) ... винаги изглежда така сякъш всичко е точно както ти си желала - изглежда перфектно! Снимките както винаги са страхотни :) Поздрави, хубава и усмихната седмица:)
ОтговорИзтриванеЛулу, страхотна торта! Не обичам кафе в сладкиши, но въпреки това ми се прииска да грабна онова парченце ей там горе :). Браво за ранноимпресионситчната карамелена решетка! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Daeneris и на мен ми е любима тази чашка. Има още една бяла в комплекта:)
ОтговорИзтриванеMilena, Lety, Ивейн, благодаря!
Анонимен, в блатовете трябва да има 10 белтъка + 2 жълтъка. Може би съм го написала малко неясно, защото при мен са 8 белтъка + 2 яйцат т.е още 2 белтъка и 2 жълтъка.
Mira, мисля че можеш да пропуснеш кафето. Кестените и карамела са по съществената част от вкуса:)
eva bor, истината е че не винаги получавам исканият резултат, но пък съм добра в импровизациите:)))))
Лулу страхотна рецепта за торта ! А това с карамела е жестоко. А пък идеята с формата за разпечатване е суперска - ако я продължиш направо правя папка "Lulu" и започвам да събирам твои рецепти ;) Страхотна си! Усмихната седмица от мен!
ОтговорИзтриванеЛина, такава ми е идеята - да продължа да правя рецептите по този начин:) Остава само и с времето да се оправя, че обикновено нощно време публикувам:)
ОтговорИзтриванеStraxotna e.Celuvki ot Bruksel.
ОтговорИзтриванеРазкошно изглежда.., а колко вкусно ми звучи от описаниетооо.. - карамел, канела, кафе, маскарпоне, сметана.. ммммммммммм... и кестени (които още не съм опитвала в никакъв вид, най-вече защото не са толкова разпространени тук.., ноо предстои :) )
ОтговорИзтриванеЛулу, сега пюре от кестени отгде, а???
ОтговорИзтриванеМного вкусно си я описала и наснимала таз тортичка.
И хе - и аз имам тези 2 чашки, ама са ми неудобни и дебелостенни едни такива, за снимка обаче са фотогенични :)
Разкошна е меко казано тортата, Руми! А и няма как да не е, щом е твое дело. :)
ОтговорИзтриванеЛулу, неземна е!!! Имам чувството, че си я правила :)) по моя тайна поръчка!! Съвсем мой тип е тортата - обожавам комбинацията от аромати и вкусове! :)
ОтговорИзтриванеMa che MERAVIGLIA!Un abbraccio e buona serata
ОтговорИзтриванеБаба Марта здраве носи
ОтговорИзтриванепълна кошница с цветя
и на всеки на ръката,
връзва някаква мечта –
да я гледа, да я мисли
...и да чака пролетта –
да се сбъдне и да цъфне
и да бликне радостта.
4estita baba Marta! Zeluvki Iva
Tortata ti e neveroiatna!
Лулу, пак си надминала себе си! Много обичам кестени и всичко приготвено с тях! Поздравления за стайлинга и снимките!
ОтговорИзтриванеЗдравейте,колко е 1к маскарпоне 500г или 250г?
ОтговорИзтриванеЗдравейте,колко е 1к маскарпоне 500г или 250г?
ОтговорИзтриванеТези, които ползвам аз са 500 гр.
Изтриванеblagodarq!
ИзтриванеТорта е много вкусна,благодаря за рецептата.Конците от карамел ми се получиха,но явно трябва да се правят преди сервиране.На сутринта се бяха слепили.
ОтговорИзтриване