Страници

вторник, 16 март 2010 г.

Понички с розова глазура, розови очила, розови мечти и чай от рози / Donuts - fried or baked

For English scroll down

Последните три дни ми се сляха в някаква розова мъгла:)




Правих понички с розова глазура, пих чай от рози, снимах розови бебета в чаши с рози, правих торта с розички, а сега мисля да си сложа и розовите очила:)
Преди да съм забравила, искам да изкажа специални благодарности за търпението, което прояви майката на бебока в чашата:) Девойка е, казва се Валя и е на 25 дни:) Беше изключително кротичка, докато я "аранжирахме" къде ли не. Накрая си заспа в чашата:)

Честно казано  съм страшно изморена, станала съм нагоре със задника и светът ми е крив, но утре ще оправя това недоразумение. Тъй като вече минава дванадесет и на практика е "утре" мисля да ви постна едни понички на крещящо зелен фон и после да ходя да си лягам:)))


За първи път ги правя, но мисля че уцелих рецептата. Тестото става както за печени понички, така и за пържени. Тези тук са печените. Топнати са в глазура от карамелизирано кондензирано мляко (онова дето се вари, барабар с кутията). Много им тичка:)

  • 1 и 1/3 чаша топло прясно мляко
  • 1,5 пакетчета суха мая - т.е към 12 грама
  • 2 с.л масло
  • 1/2 чаша захар
  • 2 яйца
  • 5 чаши брашно
  • щипка сол

Всичкото това в купа и месите до получаване на гладко и сравнително меко тесто. Покривате си купата с домакинско фолио и оставяте на топло, докато удвои обема си. Аз лично включвам фурната на вентилатор на 40 градуса. Става за около 30 минути.
Върху добре набрашнена повърхност, разточвате тестото с точилка до дебелина 5 мм . С помощта на два размера чашки нарязвате поничките. Такива адванснати като мен, могат да ползват и специални формички за изрязване ))))) Редите поничките в намаслена тавичка и оставяте да втасат на топличко.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Вадите веднага щом почнат да придобиват цвят. Изчаквате ги да изстинат хубаво и клепате с глазура по избор.

Това е печеният вариант. Много вървят с чаша чай:) Ако е от рози - още по- добре:)


Аз изпеках само половината. Другата половина изпържих. Всъщност основно изпържих дупките на поничките:))) Не се бъзикам,, съвсем сериозна съм - ей ги на:)))



Пържите в силно сгорещено олио за много кратко. Може би се събират по около 20 секунди на страна. Много бързо стават тъмно кафяви. Мислех , че вътре ще са глетави, но нищо подобно. Бяха страхотни! Тези дупки са поръсени с пудра захар, канела и мъничко анасон.
Хич не са диетични, но ми харесаха повече от печените:) За ваше успокоение, след като ги извадите от тигана ги наредете върху салфатка, да се отцеди мазнината.



Donuts

  • 1 1/3 cups warm milk
  • 1,5 packets active dry yeast (approx. 12 g)
  • 2 tablespoons butter
  • 1/2 cup sugar
  • 2 eggs
  • 5 cups all-purpose flour
  • 1 teaspoon fine grain sea salt

Mix everything in a bowl. You want the dough to pull away from the sides of the mixing bowl and eventually become supple and smooth.
Transfer the dough to a buttered (or oiled) bowl, cover, put in a warm place (I turn on the oven at this point and set the bowl on top), and let rise for 30-40 minutes or until the dough has roughly doubled in size.
Punch down the dough and roll it out 1/2 cm thick on your floured countertop. Most people  don't have a doughnut cutter, instead you can use two size glasses.  Cover with a clean cloth and let rise for another 45 minutes.
Bake in a 180 degree oven until the bottoms are just golden. Dip each  donuts  in the cream (you can use mixed sugar and cinnamon powder)

The other possibility is to fry the donuts - they should come quickly to top of fat, brown on one side, then be turned to brown on the other; avoid turning more than once.

My favorite topping for this donuts is Dulce de Leche

Fill the bottom of a double boiler halfway with water. Bring to a boil, then reduce heat to medium for an active simmer. Pour a 14-oz. can of sweetened condensed milk in the top of the double boiler and set it over the simmering water. Don't cover. Every 45 minutes, check the water level and give the milk a stir. Replenish the simmering water with hot water as needed. When the milk is as thick as pudding and is a rich, dark caramel color, 2 1/2 to 2 hours, remove from heat, cool thoroughly, cover, and refrigerate or use immediately.

20 коментара:

  1. Прекрасни са поничките, а за чая е излишно да говоря :)
    Само ще разваля магията му!!!
    Розово настроение!

    ОтговорИзтриване
  2. Тук мога да си връткам прозореца нагоре-надолу до безкрай (много стилни снимки), ала ще закъснея за работа :)))
    Чудесна си! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна публикация!
    От изкушаващите понички нямам,
    но поне такъв розов чай имам.
    Благодаря
    за сутрешната доза финес и красота.
    Розов и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Лулу,поничките ти са страхотни, но снимките...просто са убийственни. Всъщност гледах и целия ти албум с голям кеф- ама от къде си се научила така да снимаш и с какъв апарат, мило момиче? Искам и аз малко да надобрея.....

    ОтговорИзтриване
  5. Харесвам!

    Дупките на поничките радват :-)

    A снимките са чудесни, Lulu!

    пп. Слагам те като линк в блог-рол-а на блога ми.
    Не си за изпускане :-D

    ОтговорИзтриване
  6. Дани, усмихнат ден и на теб!
    fedora, благодаря:) Нещо, обаче и аз утрепах работни ден с глупости:)
    di_ani, много слънчево настроение и на теб днес!
    пепеляшка, снимам с Пентакс К100. Моделът е от преди 5 години, но аз си го харесвам. Както и почти всичко останало при мен - уча се да снимам от интернет:)))
    Димитрана, много, много благодаря:)

    ОтговорИзтриване
  7. Това са моите любими понички.Блягодаря много за тази перфектна рецепта,и най вече,че не се пържат.В най скоро време ще трябва да се приготвят.

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесни понички,снимки,чай,страхотно настроение!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Lulu, снимките ти са убийствени, фаворит ми е розовия чай! А дупките на поничките са станали перфектни.

    ОтговорИзтриване
  10. Чудно и свежо всичко - понички, цветове, чай, бебе, дупки!:-)))

    ОтговорИзтриване
  11. Лулу, страхотни снимки правиш, прекланям ти се пред умението и двойно, щом си се научила сама!
    Малката госпожица е прелестна :) Толкова нежна и мъничка :)
    А поничките ... какво да кажа, аз обичам понички всякакви, но твоите изглеждат страхотно на тези прекрасни снимки.

    Поздрави и хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  12. dunia53 после ще чакам отзиви:)
    Диди, благодаря!
    kali, LaMartinia, дупиките и на мен ми бяха фаворит, още докато ги ядах:)))
    pep-4o, както обича да казва един мой бивш шеф - представянето понякога е по- важно от това, точно какво си свършил:)))) Пъна се и аз там по темат:)

    ОтговорИзтриване
  13. А пък аз понеже винаги съм с розовите очила, тези понички ми изглеждат още по-неустоимо! :-)

    Тази принцеса как сте я сложили в чашата, направо не ми го побира акъла :-D Гледала съм много подобни снимки, но някак си не мога да си го представя на практика :-) Но иначе, явно й е доста удобно, щом си е заспинкала необезпокоявана :-)
    Как си постигнала толкова черен фон?

    Поздравления за снимки, всичките са чудесни, но най-много ми харесва втората - тази с чайчето :-)

    ОтговорИзтриване
  14. Ирина, ето малко снимки как всъщност е нагласен бебока в чашата и как фона е толкова черен:)
    http://www.flickr.com/photos/kalina_me_snima/4439508529/
    http://www.flickr.com/photos/kalina_me_snima/4439716162/

    ОтговорИзтриване
  15. Добре че се зачетох в коментарите, иначе шях да си вярвам че мъника в чашата е фотошоп (сори), ох тук вече нямам думи. Всъщност, влизам с блога ти по две причини, да видя снимиките и да прочета предисторията на рецептата, за това и пропуснах дупките на поничките и ще се връщам да доизчета. :)
    И още нещо докато не съм забравила, надникни в блога ми, имам нещо за теб.
    Още не ми го побира акъла, как го събрахте тоз сладкиш. :) Страхотни снимки.

    ОтговорИзтриване
  16. Ехее...какво прекрасно кътче открих!Невероятни снимки!Lulu поздравления!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря много Нанита:)

    ОтговорИзтриване
  18. Vakre bilder! Den donuts og te ser så fristende ...

    ОтговорИзтриване
  19. Я на мама момичето :)Благодаря за хубавите снимки :)
    Яна и Валя

    ОтговорИзтриване
  20. Това вече е любимата закуска у дома.Благодаря за страхотната рецепта и прекрасен блог!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...