Страници

понеделник, 8 март 2010 г.

Макове, макове, макове...

Днес пак ще празнуваме и по случая има торта! Както вече се досетихте, ще бъде на макова тема. Сега остава да уточним и точно какво ще празнуваме:)

Миш, Честит Рожден Ден! 
Бъди ни жив и здрав, за да можеш все така да се грижиш за нас:)




Мъжът ми каза да не споменавам, че тортата е за него, защото изглежда доста "женска", но все пак е 8-ми март, празник на жената и мисля, че на никой няма да му направи впечатление:) И за да бъде завършен празника и за мен, нацвъках произведението си с така любимите ми макове! Изпадам в лек транс от тях (е не го приемайте чак толкова буквално де!). 


 Ставала съм в 6 сутринта, за да ходя да ги снимам по изгрев слънце:)

Снимала съм ги и на дъжд. Рискувах си апарата, само и само да снимам тези бели макове:


Даже си направих и дрънкулка - мак от полимерна глина (всъщност си направих даже две, ама другата е в друг нюанс и не ми отива на тортата:))))


С две думи - вманиачена съм! 
Както и да е, темата беше тортата по случай рождения ден на мъжа ми, празника на жената и защото просто си търсех повод да направя нещо такова:)


 
Eто я и рецептата.
Блатове (от  Египетската торта)

  • 8 белтъка
  • 3 с.л. брашно
  • 4 пълни с.л. пудра захар (мисля че и с обикновена става)
  • 4 с.л ситно смлени лешници или орехи
  • ванилия
Отделените белтъци се разбиват на сняг с миксера. Добавя се пудрата захар и се разбива пак до получаване на "твърда" консистенция. Внимателно се изсипва пресятото брашно и ванилията. Разбърква се с дървена шпатула. Слагат се и смлените ядки и пак се разбърква внимателно.

От пекарска хартия се изрязват кръгове с еднаква големина. Тестото се разпределя на 4 части, всяко от тях се пече върху кръговете от хартия в предварително загрята на 180 гр. фурна. Аз разбивах сместта на два пъти, за да не спадат блатовете, докато дойде техният ред за печене.

Готовите блатове се мажат с крем по избор. Имайте предвид, че не попиват течност и кремчето трябва да е гъсто.


 Аз ползвах два крема.

Крем от кондензирано прясно мляко

Трябва ви точно една консерва подсладено кондензирано мляко и нищо друго:) Махате етикета на консервата и слагате в тенджера с вода (не отваряте и не дупчите кутийката). Варите 3 часа, оставяте да изстине и сте готови. Има карамелена консистенция с млечен привкус - точно като бонбоните Карамела Му. Аз варих 3 консерви (две за запаса) в тенджерата под налягане. Мъжът ми заяви че съм сътворила домашна бомба:) Нищо ни няма и нищо не избухна, ноооо....

Яйчен крем

Помните ли колко белтъци ни трябваха за блатовете. И сега какво да ги правим всичките тези жълтъци, а?
Аз реших да ги направя на крем, или поне част от тях да ги направя на крем:)
  • 4 жълтъка
  • 4 с.л захар
  • 50 гр. масло
  • 400  гр. маскарпоне
Жълтъците се слагат на много слаб огън на котлона. Добавят се 4 пълни с.л. захар и се почва едно непрекъснато бъркане. Идеята е, че не искаме омлет а крем и тук разликата е много тънка:) След като яйцата почнат да се сгъстяват, добавяте 50 гр. масло.. Оставяме крема да изстине и добавяме маскрапонето към него.

Тортата се сглобява като всеки блат се намазва първо с яйчно - маскрапонения крем и после с карамеления. Отгоре се захлупва със следващия блат.

Тъй като аз предвиждах да имам чаршаф отгоре, направих и още един пандишпанов блат, с който да мога да изравня добре отгоре. Преди да сложа чаршафа, обмазах всичко с маслен крем. За покриване на тортата ползвах фалшив марципан. Фигурките първоначално тръгнах да ги правя от желатинова моделираща маса, но много се трошеше. В крайна сметки и тях направих от фалшив марципан.

Сега тук трябва да има снимка на тортата в разрез, но ще пропусна за момента:) Ще си я получите утре когато я изядем:)






41 коментара:

  1. Красота!
    Да ти е жив и здрав рожденика и много да ви глези и да ви слуша! Честит празник и на теб!:)))

    ОтговорИзтриване
  2. Хубав празник, който ще е и двоен! А тортата....изглежда прекрасно...Красота!

    ОтговорИзтриване
  3. Тортата изглежда чудесно, но дрънкулката е просто невероятна!

    ОтговорИзтриване
  4. Тези макове са приказни...и захарните и керамичният.Здраве за рожденика и щастие за цялото семейство.Честит празник на дамите:)

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасна торта за любим човек!
    Да е жив и здрав и да живеете с много любов!
    А маковете са си произведение на изкуството :)
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря дами! Желая ви много усмихнат ден и хубаво изкарване на празника:)

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасна торта,
    създава усещане за слънце и радост -
    желая ги на теб и рожденика!
    Честит и усмихнат празник и днес, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Поздравления, Lulu! И за чудесната торта, и за прелестното бижу, и за празничните дни!

    Тортата ми харесва страшно много - маковете са любими цветя! Изключително сполучливи! А настроението, което се излъчва.. свежо, лятно, ярко..!

    Пожелавам ти и занапред много красиви поводи за радост, празник и усмивки :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Лулу, честит празник! На любимия ти мъж също! Пожелавам ви да се обичате много и дълго! За тортата, бижуто и снимките само едно - красота!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасна торта със страхотни огнени макове!
    Хубав празник ти желая :). И очаквам снимката на разрез ;).

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте, аз за пръв път попадам на Вашия блог и съм възхитена. За тортата съм без думи, но много ми харесаха и снимките на маковете - светлината, черно-белите и тази с белите макова също. Поздравления!

    И малко технически въпрос, как качихте на страницата си Google Translate. Аз изнамерих от къде да го сваля, но на стъпката "копирайте върху уебсайта си" нещо не успявам. Явно не копирам където трябва. Някакъв съвет? Поздрави

    ОтговорИзтриване
  12. di_ani, LaMartinia, chiges, изключително много ви благодаря!Много се старах с тази торта и ми става много приятно, че и на вас ви е харесала:)
    Dimitrana S., много ценя твоята оценка.

    littlethingslife, много благодаря. Увлечението ми към фотографията датира от около 3 години:)))
    За Google Translate - от настройките на блога си отиди на добави притурка - HTML/JavaScript - там, в полето за текст, копираш HTML кода от страницата на гугъл http://translate.google.bg/translate_tools?hl=bg&layout=1&eotf=1&sl=en&tl=bg . Даваш запис и си готова.

    ОтговорИзтриване
  13. Лулу, честит празник! Да ти е жив и здрав рожденикът!

    Невероятна торта и бижу! Маковете са като истински!

    Весел празник!
    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  14. Прекрасна торта,омагьосващи макове!
    Пожелавам всичко най-добро на рожденника!....а на теб още страхотни кадри с макове!

    ОтговорИзтриване
  15. Невероятна е!

    Да ти е жив и здрав рожденика и Честит 8 Март на теб! :-)

    ОтговорИзтриване
  16. Честит празник, Лулу!
    Бъди здрава и усмихната щастлива и обичана жена!
    Хубав празник!
    Да е жив и здрав рожденника, страхотна торта си му приготвила!
    Всъщност - честити ви празници на вас днес :) и наздраве!

    ОтговорИзтриване
  17. Честит 8-ми март, Лулу!
    Желая ти мечти и крила, небе със звезди... и Вяра, Надежда и много Любов!

    Също така поздрави и за рожденика: да е здрав, щастлив и много да се обичате!
    За тортата нямам думи - приказна е!

    Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  18. Milen@, Диди, mikiblue, pep-4o, Toni, много благодаря! Много хубаво изкарване на празника и на вас!
    Аз да се отчета, че тортата беше невероятно вкусна! Основният ми фокус беше върху украсата, но се оказа, че и вътрешността е много сполучлива. Рецептата разбира се не е моя измислица, но това си беше моята адаптация на египетската торта:)))

    ОтговорИзтриване
  19. Привет, Лулу!
    Днес открих блога ти и съм, наистина, много впечатлена! Снимките са произведения на изкуството, а рецептите са много интригуващи (набелязах си някои ;)!
    Маковете са едни от цветята, които интригуват и мен, а върху торта изглежда чудесно!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  20. Привет Лулу и от мен! Благодаря ти, че си надникнала в моя блог и за добрите думи.
    Невероятно красива торта!Да ви е честит празника!
    Не ги умея аз тия сладости....

    ОтговорИзтриване
  21. goldy,пепеляшка добре дошли:) Благодаря за добрите думи и пожеланията!

    ОтговорИзтриване
  22. Ах, как съм пропуснала :)
    Аз също съм пристрастна към маковете, а тортата е невероятна! За вкусът не се и съмнявам, особено с тези вкусни кремове!
    Да е жив и здрав мъжа ти, че покрай три жени няма да му е никак лесно :-))

    ОтговорИзтриване
  23. Ирина, считай че сега като ти прочета коментара, ще те издигне в нещо като култ, за проявеното съчувствие:)))
    Обаче наистина не му е лесно... (Миш, сигурна съм че четеш:))))

    ОтговорИзтриване
  24. Дълго се наслаждавах както на любимите ти цветя, така и на тортената им интерпретация. Страхотна торта! И бижу!

    ОтговорИзтриване
  25. Lulu, маковете ти са страхотни във всичките им интерпретации! Да ти е жив и здрав рожденика и да ти се радва на произведенията!

    ОтговорИзтриване
  26. Честито и тук Руми! Да ви е жив и здрав!!!
    Тортата е невероятна, а бижуто - един път!

    ОтговорИзтриване
  27. Ивейн, kali, Damayanti , много ви благодаря:) Рожденикът също:)

    ОтговорИзтриване
  28. Прекрасни макове,и на мен са ми любими ,дори се опитвам да нарисувам макове с маслени бои

    ОтговорИзтриване
  29. Много пъти съм се пънала да рисувам макове, но освен стилизирани, друго така и не постигнах:(

    ОтговорИзтриване
  30. И АЗ ТРУДНО ПОСТИГАМ ТАЗИ НЕЖНА КОПРИНА ОТ КОЯТО СА СЪЗДАДЕНИ ЛИСТЕНЦАТА ИМ:(

    ОтговорИзтриване
  31. Стилизираните макове върху тортата и дрънкулката са направо превъзходни:)))

    ОтговорИзтриване
  32. Радвам се, че ви харсеват! Сега съм намислила една друга закачка пак с макове:) Ама ще бъде през септември

    ОтговорИзтриване
  33. Ще следя с нетърпение,много ми харесват твоите закачки:)))

    ОтговорИзтриване
  34. Руми, привет! Отдавна съм хвърлила око на тази торта и по-точно на декорацията. Прекрасна е. Крайно време е да се престраша да направя декорация за торта с някаква моделираща маса. Но не искам да купувам готова. Сигурна съм, че няма да ми хареса. В блога на Димитрана видях рецепта и ще пробвам да си я приготвя сама. Ще ми трябват и някакви бои за оцветяване на тестото. Въпросът ми е: как изработи маковете, използва ли някакви специални форми за изрязване? Не разполагам с никакви инструменти за изрязване на тесто - нито за листа, нито за цветове. Поздрави и прекрасно пролетно настроение!
    Кремена

    ОтговорИзтриване
  35. Кремена, не съм използвала абсолютно нищо специално. Кръговете изрязах с чашка. Надиплих ги на ръка и в средата оцветих с черно. Аз по принцип не инвестирам точно в тази си страст и до ден днешен няма много пособия и формички. Единствените инструменти, които ползвам са един комплект за работа с пластелин. Тази торта ми е една от първите и тогава не разполагах дори и с това.

    ОтговорИзтриване
  36. Много, много обичам макове. Много, абсолютно много ми хареса тортата! Искам позволение от теб, защото смятам да поръчам тортата за рождения си ден (не бих могла да я направя самостоятелно). Остани с обич Лулу :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето още една сродна душа:) Аз съм малко над тези неща с авторските права, така че нямам нищо против да я поръчваш:)

      Изтриване
  37. Отдавна съм копирала рецептата. Само ме тормози едно нещо - коя е тази Египетска торта, искам да я видя и нея. Иначе блатовете приличат на торта Гараш или Дипломат. Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имах предвид Династия - все го бъркам с крем Дипломат :-)

      Изтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...