Всъщност ще ядем Телешко с балсамова редукция и гарнитура от карамелизиран лук и сладки картофи, ама това малко по късно:)
Преди това да ви питам, дали случайно знаете какво е сноб? Ако вярваме на Уикипедия това са хора, които нямат благородно потекло, но се стремят да научат маниерите на аристокрацията и да достигнат тяхното интелектуално и икономическо ниво.
Аз съм си проста душица по рождение. Тате цял живот е бил даскал, мама чиновничка - и капка синя кръв няма у мен.
Та отиваме днес с шефа на един обяд с някакъв мениджър на една много сериозна италианска фирма. Сядаме с италианото и една негова колежка (българка) в някакво заведение. Мъжката част с костюмчета, пристегнато удошени с вратовръзка и ръкавели. Моя милост, абсолютно неподготвена за мероприятието, се е изтипосала с черно гащеризонче, червено поло и с неприятно усещане на самотна пуканка в чиния (ми пък да ми бяха казали за срещата предварително). На мен рядко ми се случва да не съм с костюм или нещо производно, ама ей на, таз сутрин ме домързя да гладя.
Извод: девизът на пионерчетата "Винаги готов!" е много полезно нещо.
Почва да се лее една английска реч и едни small talks, при което от мен се очаква да влезна в крачка с разговора, а аз продължавам да се чувствам толкова не на място... Пристига келнера, носи менюто и ни пита какво ще си поръчаме за пиене. Италяното веднага решава, че ще пие винско и разбира се, както изисква етикета, предлага на останалите, като ме гледа право в очите. Мен обаче ме досрамя да гаврътна чашка Мерло по средата на работния ден и то в присъствието на началството. Усмихнах се мило, примигнах чаровно два пъти и отказах. Будала! Шефа се съгласи!
Извод: оставяйте шефа да поръчва винаги пръв, за да не се чувствате прецакан след това:)
Идва време да поръчваме храна. Италианото пак се е вторачил в мен, аз пак примигвам тъпо и си поръчвам нещо мъничко, та да не ме вземат за простакеса. Народът след мен изреди половината меню. Пак минавка, защото си останах гладна:) При нормални обстоятелства почва едно яко подмятане на храна между чините, като стремежът на колектива е да се опита от манджата на всички останали:) Тук тази тактика може би нямаше да е добро решение и по тази причина се въздържах от инвазия с вилица в шефската чиния.
Извод: като видите, че се задава сервитьора се шмугвате бързо в тоалетната. След това се правите на много изненадан, че вече е минал, питате другите дали са поръчали и какво са си избрали и се ориентирате от къде духа вятъра
Това нито ми е първия обяд, нито последния, но за толкова време така и не се почувствах сфойски с подобни мероприятия:) Та сега съм решила да ставам снобка, та дано ми дойде музата по такива сбирки:)
Ще започна с една снобска рецепта за телешко:)
Шпиковано телешко в балсамова редукция и гарнитура от сладки картофи и карамелизиран лук
А? Само как звучи:)
Продукти
- За телешкото:
- Около 1 кг телешко филе
- 3-4 скилидки чесън
- 1-2 с.л зехтин
- подправки: сол, черен пипер, розмарин
За балсамовата редукция:
- 100 мл балсамов оцет
- 100 мл. тъмен бульон
- 50 - 60 гр. масло
- 1 чаша червено вино
- сосът от печенето на месото
За гарнитурата:
- сладко от лук - по 1 л. за всяка порция
- 1 кг сладки картофи
Вижте сега, нека не бъдем максималисти, ако нямате сладки картофи просто го направете с моркови или с не много сладка тиква
Сладкото от лук си го правя сама и ми стои в бурканче за такива случаи. До голяма степен изпълнява декоративна функция, а и страшно добре звучи в заглавието:) Сами преценете дали ще го слагате. С готовност ще споделя рецептата с вас през следващите дни, ако сте такива големи ентусиасти:)
Измивате добре месото и с остър нож го набождате на няколко места. В процепите пъхате разрязаните на няколко парчета скилидки чесън. Посолявате и поръсвате с черен пипер. Мажете със зехтин и розмарин и оставяте да се маринова поне половин час. През това време загрявате фурната на 300 градуса.
Печете 5-6 минути от едната страна, обръщате мръвката без да бодете с вилица, печете още 3-4 минути , слагате нарязаните на губчета картофи (или техния еквивалент) покривате тавата с фолио и намалявате фурната на 150 градуса. Печете още около 30 минути. По рецептите пише, че вътрешната температура на месото не трябва да надвиши 80 градуса. Аз нямам термометър и затова го карах на нюх и шесто чувство. Месото трябва да остане розово вътре. Прехвърляте го в тенджера с капак и го оставяте още 30 минути на в изключената фурна.
Изиспвате соса, който се е събрал от печенето в тенджерка. Слагате на котлона, разтапяте вътре маслото и добавяте виното и балсамовия оцет. Оставяте го да си поври докато течността се редуцира до 1/3 -та т.е малко под една чаша сос. Трябва да е с гъстотата на топъл захарен сироп.
Сервирате като режете месото на тънки филийки и подреждате върху канапе от сладки картофи. Заливате със сос и отстрани гарнирате с лученото сладко.
Става много вкусно и представително при едно условия - при избора на месо, да сте целнали точното теле, а не майка му:)
Аз както споменах не съм чак толкова изтънчена, така че като не уцеля месото пека картофките отделно. Мръвката я запечатвам по 1-2 минутки на силен котлон в малко зехтин. Пъхам в тенджерата под налягане с малко мазнина и малко вода (колкото да се покрие дъното 1 пръст). Херметизирам с капака и омаломощавам 40 - 50 минути. Не е розово от вътре, не изглжеда чак толкова снобски, но всъщност пак става много вкусно.
Страшно добре звучи,
ОтговорИзтриванеа и още по-добре изглежда!
А дали е снобско, или не няма значение
и ние така си поръчваме в заведение различно, за да го опитаме!!/
А сладкото от лук е много добро предложение - лично аз съм любопитна!
Прекрасен ден!
Посмях се доста на разказа ти. Сладурана. :)
ОтговорИзтриванеТелешкото изглежда чудесно, жалко само че от как съм УК го намразих, няма нищо общо с това което съм яла в България. Мдам, сега се сещам за нещо. "Рост бийф" или как едно обикновено телешко печено, придава снобски вид на менюто в българските кебапчийници. :)
Много свежарски поднесена рецепта :)
ОтговорИзтриванеНезнайно защо имам страх от телешкото (някакси не мога да го приготвям). Но виждайки тази вкусотия, се амбицирах :D
А случайно не добави ли и едно "маково" герданче към черния гащеризон и червеното поло;)?На мен поне това ми "изникна"(поникна) в съзнанието,докато разказваше за "подходящия" dress code:))
ОтговорИзтриванеDani, специално за теб, обещавам да постна сладкото в петък:)
ОтговорИзтриванеNana, смейте се сега на мой гръб:))))) Хич не ми беше смешно вчера:))) Ама ей на, нали трябвало да гледаме позитивно на живота:)
goldy, пробвай варианта за аматьори в тенджера под налягане:) Чарът на тази рецепта е балсамовият сос. Честно казано аз основно така готвя телешко, но на моменти се изкушавам да взема нещо уж добро. За съжаление много малко пъти успявам да уцеля нещо наистина крехко.
И аз се посмях :D Много колоритно разказваш, сигурно си душата на компанията ви :-))
ОтговорИзтриванеКомбинацията от телешко, сладки картофи и карамелизиран лук е изпитана и просто уникална. Аз преди няколко седмици правих, само че по друг начин но беше толкова вкусно, че от количество за 4 порции, с моя приятел го изядохме наведнъж :D
milenka e то оставаше и като майска роза (мак) да цъфна на вечеринката:))) Мисля че шефа щеше да ме "забрави" някъде по пътя:)
ОтговорИзтриванеИрина, гледах аз твоята рецепта. Мисля следващия път да го направя по нея. Децата ми все още не са такива снобчета и си предпочитат храната в малко по- нарязан вид:)
Лулу,чудесен блог с прекрасни снимки ...Браво !...Удоволствие беше за мен да ти гостувам :*
ОтговорИзтриванеЛулу, и аз се посмях на твой гръб :D И се сетих как миналото лято мениджърката ни покани с 2 колежки на делови обяд и след като премятахме менюто 5 часа, накрая всички си поръчахме салата и кафе :).
ОтговорИзтриванеА телешкото ти изглежда чудесно! :)
gaby пак заповядай:)
ОтговорИзтриванеMira, това с моткането и неподходящия избор от менюто си е направо класика в жанра:))) Добре че сме малък офис и сме си гъсти, та в по тесен кръг бързо си откоригираме грешките:)
Правя сладкото от лук за салата от спанак, мноооого е вкусно!Комбинацията месо/сладки продукти също много уважавам!:-)
ОтговорИзтриванеLaMartinia и на мен са ми много любими тези комбинации:)))
ОтговорИзтриванеИ аз се присъединявам към обожателите на месо със сладко:).Тази зима на домашните им се наложи да свикват с този вкус...
ОтговорИзтриванеОчакваме рецептата на лука, да знаеш ;)
Поздрави!
А аз се присъединявам към смеещите се на твой гръб :)
ОтговорИзтриванеМного интересно си го разказала, Лулу, не знам защо, но през цялото време го свързвах с тържествения обяд в края на филма "Ти баща, ти майка мисис Даутфайър" и сериозно хранещите се деца.
А телешкото изглежда много апетитно, аз почти винаги го приготвям дребно нарязано и никога в тенджера под налягане. Ще си взема поука от вкусно изглеждащата снимка и ще се поправя.
Само дано случа на истинско теле, а не на далечната му родственица...........
Диди,ей сега се захващам да я публикувам:)
ОтговорИзтриванеПепчо, така като го каза и на мен изведнъж ми напомни на филмчето:)))
здравейте,
ОтговорИзтриванеаз съм абсолютен лаик в готварството. Но това е много вкусно ястие. Всъщност карамелизираният лук е невероятен, когато е върху самото телешко. Обаче не се получи в часовите рамки, в които го описвате. Наистина се наложи да се използва тенджерата под налягане. Но тя уби невероятния вкус, който се беше получил преди това. Може би трябва по-дълго време да се пече на една или друга температура. действително и така е вкусно но по описаната от Вас технология наистина ухаеше много вкусно. :) успехи
Здравей, за съжаление времето на приготвяне ужасно зависи от самото телешко. В БГ страшно трудно намирам хубаво, което наистина да е крехко при кратка термична обработка, при която се запазва невереоятния аромат на месото. От Метро на няколко пъти успях да се снабдя с телешко внос от Аржентина, което беше с невероятно качество иза съжаление още по- невероятна цена..
ОтговорИзтриване