От друга страна получих една наградка от друг блогър и сега държа да се поФаля с нея:)
Като цяло мисля темата да е с доста пролетен привкус:)
Това ми е любимият сезон! Аз съм точно като мечките - лятото съм доста активна, есенно време трупам тлъстинки и след това заспивам дълбок зимен сън. Теди, знам, че веднага щом го прочетеш, ще отнеса поредната забележка от сорта на това, че само хабя храната и къде съм ги видяла тези тлъстини, обаче аз зорлем си влезнах в дънките:)
Та да се върна на темата и обещавам, да не се разсейвам много с лирични отклонения.Събуждам се рано на пролет и умирам от кеф, че светът е още там и най- вече, че аз съм още тук:) Почва отново да ми се прави всички и по възможност всичко едновеременно:)
Днес искам да изкажа специални благодарностти на Nana, за наградата с която ме удостои! Поздравът е с една картичка, която направих много, много на бързо по случая:)
Не можах да я снимам като хората, ама какво да се прави...
Както изисква регламентът, по връчване на наградите, сега трябва да направя следните неща:
1. Да изброя 10 неща които ме правят щастлива.
2. Да изброя 5 неща за себе си, които не знаете.
3. Да наградя 5 блога
4. Да публикувам линкове към тези блогове и към този от който съм получила наградата.
Аз, обаче, ще почна отзад напред:)
Както вече споменах, наградата ми е от Нана, за което съм и невероятно благодарна http://natknat.blogspot.com/. Не само защото това е първата ми номинация, а и защото нарцистичната ми особа, остана особено поласкана, че някой е харесал нещата, които правя, пиша и публикувам:)
Изборът на блогове за номиниране, се оказа доста по- сложна задача. Основният проблем дойде от факта, че изборът е лимитиран до 5, а аз се сетих за поне два пъти по толкова...
Винаги намирам нещо интересно и свежо. Баз да познавам лично собственичката, по някакъв начин я чувствам доста сродна натура
2. Ивейн
Е няма такъв филм!!! Просто не е истина какви чудеса прави!
3. Ladybug blog
Ако още не сте попадали на красивите сладкарски произведения на Кали, препоръчвам ви веднага да кликнете на линка.
Дълго време бях "таен обожател" на Димитрана и надничах скришом в блога и. Точно нейните торти ме накараха да направя моите първи стъпки в тази посока.
С огромно нетърпение очаквам всяка следваща публикация и съм сигурна, че ще се хиля глупаво сама пред компютъра, докато я чета
Сега следват нещата, които незнаете за мен:) Тук мисля, че ще ми е много лесно, защото всъщност вие не знаете почти нищо за мен
1. Много често хората ме смятат за наивна, защото никога не съм се замисляла дали някой ме лъже или не. Всъщност в повечето случаи, не ме вълнува кой какво ми казва, а какво се опитва да постигне с тези думи. От тази гледна точка, няма никакво значение дали са истина или не.
2. Винаги съм мразила литературата. Много повече ме биваше в точните науки. Смятах, литературата е предметът, който най- много ограничава мисленето ми:) След доста години, установих, че това е било заради начина на преподаване в българските училища.
3. Винаги съм мечтала да свиря на пиано. Странно е, защото съм си направо музикален инвалид:)
4. Имам фобия от хлебарки
5. Много мразя някой друг да ме вози. Голямо съм шубе, макар, че аз имам навика да карам бързо, но това е друго
Нещата, които ме правят щастлива:
1. Децата и мъжът ми
2. Всичките "творчески" неща, с които си уплътнявам и без това малкото свободно време
3. Работата (за щастие и поне за сега)
4. Пътуванията и летните отпуски прекарани край морето
5. Четенето на хубава книга
6. Разговорите с приятели
7. Рисунките на дъщерите ми и положителното излъчване, което имат
8. Неделните закуски със семейството
9. Чаша вино на вечеря, след дълъг и уморителен ден
10. Чаша чай пред компютъра, докато си ровя нещо
Хайде стига съм ви тормозила с писания, мисля че е време за тортата:)
Правих я миналата седмица по случай рождените дни на две колежки. Това беше първият ми опит за работа с шоколадово покритие и не бих го охарактеризирала като много успешно.
Ползвах рецептата от тук
- 50мл вода
- 50г захар(кристал)
- 150г глюкоза
- 500г шоколад с поне 60% съдържание на какао
- към 100 гр пудра захар за омесването
Сваряваме водата със захарта(докато заври), прибавяме глюкозата и махаме от огъня, като непрекъснато бъркаме, докато глюкозата се разтвори напълно. Охлаждаме на около 40°[C].
През това време разтопяваме шоколада на водна баня също до около 40-45°[C], сваляме от огъня и към него прибавяме захарната смес с глюкозата. Бъркаме до получаването на гладка смес. Сместа наливаме в съд, който предварително сме подложили с прозрачно домакинско фолио и оставяме на стайна температура да се втвърди. След това омесваме добре с пудра захар. На фолио(най-добре) слагаме необходимото количество смес и разточваме до желаният диаметър. Покриваме тортата, като хубаво изглаждаме(за да се изкара въздуха) и изрязваме излишният чаршаф.
До тук хубаво, обаче това нещо като е топло лепне, а като се поохлади, втъвдява и почва да се пука. До като го точех или лепнеше, ако е топло, или не се разточваше, ако е по- хладно. Това почти го преживях, но след като направихме чаршава, трябваше да го сложим върху студената торта и това започна да се къса при оформянето. Следващият път ще се боря с някаква модификация.
За розичките използвах фалшивият марципан на Наталина пак от същия източник. Мисля, че него вече го нацелих!
- около 250г пудра захар,
- 150г. сухо мляко,
- 2-3 с.л олио,
- 1с.л глюкоза
- 2-3 с.л вода
В началото го правих без вода и не ми се получаваше, точно това, което исках. Сега вече всичко е ОК.
От вътре тортата е вита, като яко експлоатирам идеите и рецептите на Димитрана:)
В случая моята тортичка е на два етажа и затова се наложи да направя платки отгоре и отдолу.
За основният блат, който се реже на ленти и се навива използвах пропорции 1:1 т.е колкото яйца, толкова и от другите съставки в съответните мерни единици. В моя случай 6
- 6 яйца
- 6 с.л брашно
- 6 с.л пудра захар
- 6 с.л ситно смлени орехи
Отделят се белтъци от жълтъци. Белтъците се разбиват на твърд сняг. Прибавя се пудрата захар и отново се разбиват до образуване на твърди връхчета. Жълтъците се разбъркват и се прибавят към белтъчната смес на тънка струйка при непрекъснато бъркане с миксера. Прибавя се брашното и се разбива съвсем за кратко на много бална скорост. Идва време и за орехите, но тук вече се забравя за миксер и сместта се бърка внимателно с дървена лъжица.. Цялото това нещо се изсипва върху хартия за печене и се пъха в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като се извади и поизстине се нарязва на ивици. Аз сиропирах всяка от тях, преди да намажа с крем. След като се намажат с крем, ивиците се навиват на спирала върху блата, който служи за основа. Отгоре пак се маже хубаво с крем преди да се постави горната платка.
За четирите платки, които са в основата и отгоре отиде на половината на сместта за основния блат.
Кремът е:
- 1 кутия маскрапоне (500 гр)
- плодовете от един компот от кайсии - добре отцедени, с махнати люски и пасирани
- 150 гр. заквасена сметана
- 100 мл. млечна течна сметана
- 5 с.л пудра захар.
- Цялото това нещо разбих с миксера
Стана много вкусна тортичка, която се омете веднага:)
Това го сътвори с водни боички.
Това вече е с пастели:)
На майка си се е метнала, ще знаете:)
P.S Моля ви да се абстрахирате за момент от правописните грешки. Имам навика да ям и обръщам букви като пиша бързо:) Утре ще се спелчекна и ще се редактирам, ако съм проспала нещо сега, в тези късни часове:)
Честита пролет! И честита награда :)
ОтговорИзтриванеКрасиво е, всичко много ми харесва :) И тортата и картините на девойката...
За литературата в училище :) Имах щастието няколко години в гимназията да ми преподава един поет... Насърчаваше ни да мислим и почти не залагаше на литературната критика. По неведоми причини последната година го смениха. Едва изкласихме :)
Поздрави и прекрасна първа пролетна седмица :)
Зорница
Че на кого друг да се метне - като се вгледам по-обстойно, виждам огромна прилика между слънчевите цветя на малкото. ... и твоите :)
ОтговорИзтриванеШоколадови торти харесва всякакви, фаворит са ми пред всякакви покрития :) Пък и нали ми е шоколадена седмица ;)
Слънчева седмица, Лулу и поздрави!
Много ми харесват постовете ти, винаги са всичко друго, но не и скучни или кратки ;)))
Ау, колко сте бързи:) Много ви благодаря!
ОтговорИзтриванеЕос, значи ти поне си имала късмет, през част от ученическите години. При мен беше само промивка на мозъци...
Пепчо, нищо кратко при мен няма:))))
На една класна работа по литература, ми написаха оценка 4 с коментар "Прекалено много разсъждения". От тогава - не мисля! :D
ОтговорИзтриванеЛулу, честита ти пролет и радвам се, че те зарадвах с тази простичка виртуална награда.
И аз започвам отзад напред:прекрасни рисунки, особено цветовете ми действат оптимистично!
ОтговорИзтриванеТортата е прекрасна . Като знам, че не мога да творя такива "шоколадови чаршафи", по- точно: не съм опитвала!
И по мое време не можехме да имаме собствено мнение
по литература :нали критиците винаги знаеха, какво е искал да "каже автора"
И не на последно място:честита пролет, с много слъце в душата ти!
Лулу, много ме зарадва - и с пролетната публикация, и с наградата!:-)Много хубави думи и признание, благодаря ти! Не знаех з атози регламент с наградите, и аз ли на свой ред трябва да предприема същите 5 стъпки?
ОтговорИзтриванеЗа публикацията: чудни са снимките - и цветята, и тортата. За картичката и рисунките на малката да не говорим - достойна смяна идва!:-)) Все така творческа, талантлива и цветна да е госпожицата!много ме радва когато хората се стараят и правят нещата с любов:-)
Лулу,
ОтговорИзтриванеВсичко е красиво, свежо и слънчево -
много пролетно настроение ми създаде тази публикация!
Честита пролет и награда, с
вдъхновение за нови творчески "неща" и много усмивки, Диана
Лулу, след маковата торта.. отново празник за сетивата :-)
ОтговорИзтриванеИзключително свежа, пълна с настроение, с ведрост и очарование е пролетната ти торта!
Вече се забелязва и твой, собствен стил: с удоволствие ще очаквам следващи тортени творения.
Поздравления и за смелостта да изпробваш шоколадов фондан.. много хубаво 'стои' този тъмен фон, а е и доста по-вкусен от обикновеното захарно покритие.
Харесват ми и снимките: на тортата, на картичката, на чудните детски рисунки!
Сърдечна благодарност за наградата: радва ме вниманието ти, а хубавите ти думи много ме трогнаха и даже малко смутиха :-) Благодаря ти!
Здраве и късмет за теб и семейството ти, Лулу!
Ведри, сладки, вкусни и усмихнати също като тортата ти пролетни дни :-)
Лулу, не зная откъде да започна...
ОтговорИзтриванеКартичката - свежа и непринудена! Едно от нещата, към които още не съм се насочила :)
Тортата - пролетна, красива. Харесва ми начинът, по който си направила цветята. Школадовото тесто на мене също ми е трудно, предполагам, че овладяването му е въпрос на практика.
Снимките - е тук само мога да цъкам и да ахкам.
Рисунките - очарователни...
За наградата - трогната съм! Искрено ти благодаря!
Много красива торта се е получила, Лулу! Колежките ти сигурно са останали очаровани :)
ОтговорИзтриванеКартичката ти е хубава, но в рисунките на дъщеря ти се влюбих!
Целувки на "малкото диване", а на мама много усмивки :-)
Лулу, благословенни са твоите колежки, щом получават такива торти от теб! Истинско произведение на изкуството- пролетно, шоколадово и цветно....и уникално трудно за мен е такова нещо...току-що писах на Ивейн, че такива сладки изкушения, като вашите, не бих могла да направя и с опрян пистолет в челото....
ОтговорИзтриванеС усмивка
Пепеляшка
Лулу тортата е толкова хубава.....
ОтговорИзтриванеИ аз не съм ползвала шоколадово покритие до сега, но никога не е късно да се опита....
Харесва ми как пишеш и разказваш така, че гледай да си правиш редовно "лиричните отклонения"! :-)
Слънчеви поздрави от мен за талантливите дами!
Много, много благодаря на всички ви! Днес бях на едно доста гадничко местенце и сега страшно ми разведрихте настроението. Тези дни ще ви разкажа къде точно се вихрих и как изведнъж стигнах до извода, че трябва много да харесвам живота си:)
ОтговорИзтриванеСлед онези страшни макове - сега тази торта... Много ми харесват и тези прекрасни розови цветенца, което ме кара сериозно да се замисля да се пробвам с тортите някой ден и твоите рецепти и указания ще са много полезни тогава. Много хубава картичка и снимки. благодаря за настроението и прекрасни дни от мен :).
ОтговорИзтриванеLulu, благодаря за тази толкова зареждаща публикация! Тортата е станала разкошна - цветна, пролетна и свежа! Картичките, твоята и на детенцето са прелестни! Винаги е удоволствие да чета дългите ти постове и най-вече да ги гледам. Благодаря и за наградата, поласкана съм от твоето внимание!
ОтговорИзтриванеЕй Лулу, колко се радвам че открих блога ти! Прекрасен е и пълен с толкова красиви творения! Каквото хванеш правиш изкуство! Благодаря за споделените красоти! Тортата е страхотна! БРАВО!
ОтговорИзтриванеНаталина
Чак сега успях да видя какво съм пропуснала.Много красива торта,чудесна публикация и снимки!Рисунките на малката са разкош!
ОтговорИзтриванеПоздравления и Честита Пролет!:)
littlethingslife и аз благодаря, че се отби:) Тортоправенето се оказа голяма зарибявка:) Вече съм измислила следващия модел, който ще е за неделя:)
ОтговорИзтриванеkali, радвам се че се намират итакива, дето имат такова търпение да ми изчетат писанията:)
Natalyna, толкова се радвам, че те виждам тук!
Диди много пролетно настроение и на теб!
Лулу, тортата е великолепна, а снимките и рисунките - прекрасни! Много харесвам и стила ти на писане, лек и зареждащ с добро настроение :)
ОтговорИзтриванеЧестита и слънчева пролит!
Мира, благодаря:)
ОтговорИзтриванеееееееееее страшна торта! браво :)
ОтговорИзтриванескоро имам рожден ден и бих си облизала пръстите с подобна
Приемам поръчки:))))
ОтговорИзтриване