Страници

петък, 12 март 2010 г.

Може ли да ви се обадя след десетина минЕта!

Рецептата е  за сладко от лук и е специално за Дани и Диди. Случката няма нищо общо с нея:) Просто в момента съм много, много, много изтрещяла:)


И така 4 часа следобяд е. Вече всички са изпушили, телефоните не спират да звънят,  факса цвили сърцераздирателно. От всички принтери работи само един, от който вече се носи тънка струйка дим. Поредно позвъняване от клиент. Задава някакви въпроси, които нямат никакво отношение към това, което правиш точно в момента. Изобщо не можеш да превключиш. През това време звъни мобилния и чуваш бибкането на втората линия на стационарния в ухота. Съвсем не можеш да си събереш мислите и да отговориш на човека, който очаквателно мълчи от другата страна. Решаваш че ти трябва малко време да проверериш нещата. Както изисква корпоративната култура, запазваш деловия тон и много любезно му казваш:
- Това ще трябва да го проуча. Дали имате нещо против да ви се обадя след десетина минЕта?
 Е, ако не друго поне си осигурявате 10 секунди пълна тишина преди народа да почне да припада от смях, а вие от срам. От чиста хуманност може да се наложи да доубиете, онези които са изпопадали под бюрата в предсмъртни гърчове, задушавайки се  от хилене:)

Познайте през следнащата година каква ще основната тема за бъзик по време на сутрешното кафе:)
Героят тук не съм аз, но това само ме кара да се хиля злорадо още повече..., защото в момента съм толкова изперкала, че спокойно може днес и аз да "родя" нещо още по- епохално:)))
 

Ето я и рецептата за сладкото от лук, с пожелание за много усмихнат петък на всички останали лукови глави като мен:)

 Продукти:

4 големи глави лук
3 -4 равни с.л захар - тук може да го карате и малко на вкус. Търпи вариации и в повече и в по малко Аз лично комбинирам обикновена с кафява захар
4-5 с.л. зехтин
80 мл. балсамов оцет
50-60 мл. червено вино
по щипка сол и черен пипер
по желание шафран

Лукът се обелва и се нарязва на  полумесеци. Става и на кубчета, но на ивички е по- ефектно при сервиране.
Изсипва се в дълбока тенджера и се слага на котлона с щипка сол. Моят личен опит доведе до извода, че за да се карамелизират захарите в самия лук, трябва да го омаломощите 7-8 минути в сух тиган. Ролята на солта е да изкара част от водата. Трябва да внимавате да не го загорите, така че дръжте го под око и разбърквайте от време на време. Трябва да почне да придобива златист цвят с леко отенъци на покафеняване на места:) В този момент добавяте захарта разбърквате, докато се разтопи и почне да се карамелизира. Изсипвате червеното вино и балсамовия оцет и оставяте на бавен огън докато течността се редуцира и цялото нещо стане с гъстота на конфитюр. Махате от котлона и докато е още топло сипвате в бурканче. Съхранявате в хладилника.
Чудесно се съчетава с по- тежки месе - свинско, телешко, патица. На мен ми е най- любимо с патешкото, като допълнение към портокаловия сос:)

10 коментара:

  1. Чудесно четиво за ранна сутрин :)

    А конфита е убиец!

    Лек и спорен петък!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина, когато изперка човек от напрежение,
    може да попадне в такава ситуация.
    Важното е да можеш да се посмееш и така
    да свалиш напрежението:)
    Е, аз се посмях на чужд гръб, но за хубаво!

    Благодаря специално за рецептата.
    Ще се спретне по най-бързия начин :)
    Усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, Пепи благодаря:)
    Мисля, ча аз още дълго ще се хиля на чужд гръб в случая:)

    ОтговорИзтриване
  4. Малко настрани от луковите глави...останаха ми очите по снимките ти във Flickr!!!Много,много ми харесаха, а децата ти са прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  5. Скъпа Лулу, разплака ме от смях!!!!!
    Направо ми направи вечерта! Изключително духовита си. Малко такива хора останаха вече! Да си жива и здрава!

    Поздрав!

    Руми

    ОтговорИзтриване
  6. Lulu,
    очарована съм ...
    Не от случката -
    малко хора биха се смяли на свой гръб!
    Много харесвам снимките, идеите и рецептите!
    Поздрав и слънчев уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Лулу,мерси!И за рецептата и за това,че ми усмихна деня:))) .....само като се сетя за 10-те минЕта,ще си се смея сама,и не само днес.
    Вече 3 години не съм в офис и бях забравила колко оздравяващ е този смях с колеги - ако не се изръсиш под бюрото,поне сълзи ще ти потекат...И съм забелязала,че най-шантавите моменти стават в петък.
    Рецептата и лука са екстра,тя е копната!
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. Руми, Диди, Диана, много ви благодаря:)
    Желая ви много усмихнат ден и на вас!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...