Обикновено сутрин хората се събуждат, стават, обличат се и т.н. На мен ми се налага да излизам толкова рано, че в някакъв момент на организмът ми му се наложи да еволюира и последователността леко се промени. Ставам, обличам се, измивам се и т.н. Събуждането следва около час след това, когато вече съм оставила детето на училище и съм долазила до офиса или фитнеса:) Обикновено закуската се свежда до Активия с нещо си или голяма чаша прясно изцеден фреш от зеленчуци. Неделните утрини са нещо различно. Наложили сме мораториум срещу връхлитането рано сутрин в стаята ни:) Мога да се поизлежавам, да погледам телевизия, а после да направя нещо интересно за закуска. Колекционирам си рецепти, специално за тези случаи. Даже мисля нова рубрика да направя
Закуската в днешната снежна утрин, беше зимна, ароматна и невероятно вкусна- Ябълкови чурос.
Всъщност не са класическите чурос, поне не и в класическият им външен вид, но не бях сигурна точно как да ги кръстя. Установих, че в почти всички национални кухни, присъства някакъв вариант на подобен тип закуска. При нас това са бухтичките. Американците си имат понички, съседите от Турция имат толумбички, а испанците и мексиканците - чурос. Сиропирани, пълнени с крем или просто поръсени със захар, във всички вариации, тези пържени закуски са невероятно вкусни... и калорични:)
Ако прегледате рецептите в блога ми, може би ще ви направи впечатление, че за една година не съм публикувала нищо, което се пържи. Много старателно отбягвам този тип термична обработка, но каквото и да си говорим, пържените храни, обикновено са вкусни. Нека не изпадаме в крайности и да не ги заклеймяваме веднага като много вредни. Калорични - да, но чак път отровни - едва ли:) В действителност някои от тях не са нито толкова нездравословни, нито толкова тежки, ако спазвате някои основни правила:
- пърженето продължава не повече от 5- 7 минути
- температурата на мазнината е достатъчно висока, така че продуктите да не поемат прекалено много от нея
- използвайте хубави съдове, като за предпочитане са такива с по- дебело дъно.
Въпросните Чуроси днес се пържат за много кратко. Около 1 -1,5 минути от всяка страна т.е 3 минути на екземпляр:)
Продукти
За тестото
500 гр брашно
500 мл вода
2 яйца
50 гр масло
щипка сол
1,5 ябълки
За поръсване
5-6 с.л кристална захар
1 с.л пудра захар
1 ч.л канела
1 с.л ситно смлени орехи
Водата се слага да заври, заедно със солта и маслото. След, като кипне се маха от котлона и се изсипва цялото брашно. Бърка се енергично до получаване на гладко тесто. Не се притеснявайте, дори и да сте майстор на спорта в дисциплината Кулинарен некадърник, пак е трудно да направите тестото на бучки. Ако е останало брашно по стените, оберете го хубаво с тестото. Оставете сместа да се охлади, след което настържете на ситно ренде ябълките вътре. Разбъркайте и добавете едното яйце. Бъркайте енергично, докато се поеме. Повторете процедурата с второто.
Загрейте олио в дълбок тиган до 180 градуса. С помощта на шприц или просто със супена лъжица, сипвайте от сместа в тигана. Пържите до покафевяване от всяка страна т.е около минута - минута и половина. Извадете с решетъчна лъжица върху домакинска хартия, за да се отцеди част от поетата мазнина.
Поръсете със сместа от захар, канела и орехи и сервирайте още топлички
При мен излезнаха три такива порции като на снимката. Две от тях бяха изядени незабавно с доволно мъцане от мъжа ми, голямата щерка и баща ми, който днес има рожден ден и се почерпи доволно с чуроси:) Аз хапнах 2-3 колкото да ги опитам и определено бяха фантастични! Третата порция остана за снимки с мисълта, че ще бъде изядена в последствие само от мен. Снимките приключиха, направих си чаша чай, настаних се доволно на масата и.... Еми и! Нали съм гениална и неповторима и в последната порция вместо захар съм си сложила сол за ръсене:))))
Ауу, да си изядеш ушите от яд! А изглеждат така примамливо!
ОтговорИзтриванеДа е жив и здрав баща ти, Лулу! Явно ще трябва да повториш рецептата :))
Ах, защо утре не е пак неделя :D
ОтговорИзтриванеНо пък на тези като мен, на които не им се налага да стават в ранни тъмни зори :P могат да си го приготвят и утреее! Благодаря за идеята Лулу, ако утре мързелът не е по-голям от мен, може и да се пробвам! Поздрави :)
страхотно,бързо и вкусно ...ще ги изпробвам задължително..Благодаря ти
ОтговорИзтриванеПрекрасно, много, много хубаво.:))
ОтговорИзтриванеПо-често мързелувай, че да ни показваш такива вкусни неща.:))
Веднага запретнах ръкави
ОтговорИзтриванеЕеее, неее и хич ли не ставаха за ядене :( тези солените?
ОтговорИзтриванеМного обичам такива закуски, но много рядко си ги позволявам. И да, пържените неща са ужасно вкусни :)
Поздрави и успешна нова седмица!
kathryn, ама наистина ми идваше да си изям ушите от яд:)
ОтговорИзтриванеViolka-Antevasin, направо ти завидях и то не чак толкова благородно:))))
Addii, наистина са много бързи. Само звучат сложно, но понеже не се чака да втасват, може да се пържат веднага. Всичко на всичко около 30 мин с пърженето
Ginger Cookies, благодаря, определено мисля по- често да го практикувам този спорт:)
pipi, да споделиш после:)
Еос, хич не ставаха. Изядох няколко, които старателно поизтупах, но си беше компромис:)
Ооо, това само по себе си не може да ме накара да се събудя, за да го направя, но пък...с удоволствие ще се постарая за някой съботен следобед...невероятно примамливи снимки, Лу, но това си е нещо характерно за теб :)
ОтговорИзтриванеО,все е ставало за ядене :(
ОтговорИзтриванеГледам че солта е едра, не я ли изтръска :)
Ама иначе са били вкусни, !
И аз споделям мнението, че пържените закуски са ми най-вкусни!
Хубава нова седмица, Лулу!
Чудесни са, макар и поръсени със сол... :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки с пожелания за здраве и дълголетие на рожденика!
Пак ме разсмя, Лулу!
ОтговорИзтриванеАма на теб подозирам, не ти е било точно до смях, когато си опитала солените чуроси :)
Първите две партиди обаче трябва да са били фантастични.
Да е жив и здрав баща ти и още много такива вкусни, уютни, смешни и обични моменти заедно!
Весела, лека и спорна нова седмица!
Ама пък солта е много фотогенична на ръсене, да знаеш, ЛУлу!
ОтговорИзтриванеЕй, да беше салата, да я измиеш, пък то.... Да се спукаш от яд... Съболезнования.
Пърженото си е пържено - вкусно и нездравословно, факт.
Да е жив и здрав баща ти! И хубава седмица на теб!
Ей Лулу,
ОтговорИзтриванемного хубава неделя си имала и страхотен старт на деня. Завиждам ти еч успяваш да направиш всичко, което искаш -дори и на фитнес ходиш. Браво на теб! Въпреки че и аз избягвам пържено, виж сега - едни пържени картофи не мога да не направя. Целувки, прегръдки и прекрасна седмица ти желая :)
Но пък децата толкова много да харесват пържени неща - филйки, бухти... Чудесна рецепта, ще им я предложа!
ОтговорИзтриванеЖелая здраве и щастие на рожденика!
И какво стана с насолените чуроси? :)))
Хаха... как ме разсмя твоята неделна история. Всъщност тези чурос-и изглеждат много апетитни!
ОтговорИзтриванеLe tue foto sono una meraviglia te lo dico ogni volta ma non posso farti i complimenti sei bravissima ..quella con lo zucchero è deliziosa ciao
ОтговорИзтриванеЛулу, страхотна неделна история! Да е жив и здрав баща ти и да се радвате на такива хубави моменти още дълги години! Жалко са посолените чуроси! Изглеждат страхотно!
ОтговорИзтриванеА колко ми е познато това със събуждането, започващо някъде 2 часа след ставането :))).
Поздрави и хубав ден!
Лулу,благодаря за страхотната рецепта и за невероятно приятния начин по който е представена.Приготвих ги и всички в къщи ги одобриха,особенно аз,май няколко пъти и по много...
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Днес търсейки "топло" шоколадова снимка попаднах при вас...знам,че случайните неща са много очарователни...желая ви успех...и обезателно ще приготвя на най-обичните ми хора нещо неделно..
ОтговорИзтриванеЕто ти история с весел край :), но ти си знаеш колко ти е било весело. Както казва Дани, по-горе, дано си успяла да изтръскаш солта. Иначе, много ми хареса, че се правят с ябълки. Току виж съм ги пробвала. Поздрави и благодаря за идеята :)
ОтговорИзтриванеПърво да започна със страхотните снимки, пък било то и със сол.
ОтговорИзтриванеИзглеждат примамливо тези бухто-еклеро-чуроси, ще ги спретна и аз в някоя събота или неделя, след излежаването.
А иначе - аз си пържа най-безотговорно почти всеки ден, за ужас, ако чуе някой, дето е по здравословното хранене - ние сме по вкусното.
ОО, това определено ше пробвам още този уикенд. Независимо дали със сол, или захар, на снимките изглеждат фантастично! Абсолютно в унисон с падащия навън сняг.
ОтговорИзтриване