Не бих казала, че големите, космополитни
градове са любимите ми дестинации за пътуване. Отиваш веднъж, виждаш го и това
е. Има едно място, което за мен е специално изключение. Бих се
връщала там отново и отново! Не съм сигурна, че с думи мога да
пресъздам атмосферата или че снимките ми са на достатъчно добро ниво, за да се
пренесете там дори и за миг. Все пак, ако не сте били в Барселона, може би поне ще успея
да ви заинтригувам достатъчно, за да се замислите за следващата ви екскурзия. И тъй като това е кулинарен блог, ще опитаме
и нещо от тяхната невероятна кухня. За тази част съм подготвила класическата паеля.
Всъщност приготвях я на няколко пъти, но не си
харесах снимките. И така, публикацията изчакваше по- голямо вдъхновение, защото
Барселона наистина заслужава да и се обърне специално внимание! Огромен и
невероятно космополитен град, изпълнен с история. Въпреки, че днес
населението на града и околностите надхвърля 4.5 милиона души ни най- малко не
липсва простор. Ако се качите на високо няма как да не се възхитите на
идеалната, абсолютно симетрична мрежа от улици и булеварди. Сградите формират
идеални квадрати, като оформят затворени междублокови пространства, а между
всеки четири квадрата се намира мъничко площадче със скулптора, градинка или
просто кътче за почивка.
Сканирана картичка
Не искам да задълбавам в исторически
подробности, и все пак една - две думи няма да са излишни. Градът датира от II-ри век пр.н.е, като има две легенди за основателят му. Първата гласи,
че 400 години преди основаването на Рим, Херкулес поставя началото на
Барселона. Втората легенда се свързва с древния Картаген и бащата на Ханибал
Бакра – Хамилкар. Като част от Римската
империя, днес в Барселона могат да се открият много архитектурни следи, най-
вече в готическия квартал. И все пак за мен най- голямата забележителност си
остават невероятните произведения на Гауди. Антони Пласидо Гилермо Гауди и Корнет e роден на 25 юни
1852 и живял до 10 юни
1926 – два дни след
като е блъснат от трамвай.
Този човек или е страдал от астигматизъм или е
имал някаква невероятна непоносимост към правите ъгли:) Във всеки случай е гениален и до голяма степен днешна Барселона дължи обликът си на него. Едва ли има други жилищни сгради в света,
които да се радват на такава туристическа популярност, като неговите.
Casa Mila или както е по- известна La
Pedrera – каменоломната е строена между 1905 и 1910 година за младоженците Rosario Segimon и Pere Milà . Невероятно е какво съчетание може да се
постигне между камък и метал.
В момента част от етажите на къщата са отворени за посетители. Особено впечатление прави покривът, който е място за разходка
Буквално ви пренася в друго измерение, в което няма прави ъгли.
Гледката отгоре е невероятна, но нея ще ви я покажа в следващата публикация:)
Следващата спирка е друго произведение на Гауди - Casa Batlo или рибешката къща. Още по невероятна, като освен преливащите се форми и невероятната архитектура, тук се намесват и красиви цветове
Интериора е изключителен, с типично средиземноморски привкус на керамични мозайки в синьо
Таваните са с много интересна конструкция
Обърнете внимание на стените
И тук покривът е с интересни и нестандартни отдушници, комини и вентилационни шахти
Това е изображение от нета, но си позволих да го използвам, защото е единственото, в което отсъства строителна техника. Както се сещате не е реална снимка, а проектът, такъв какъвто би бил в завършено състояние По време на моето посещение, всичко беше опасано в мрежи и кранове и както виждате, централната кула с кръста все още липсва:)
Ако обиколите катедралата, веднага ще ви направи впечатление, че двете странни са абсолютно различни като концепция и форми.
Едната страна
Другата страна, която аз лично харесвам повече:)
Интериорът е все още абсолютно недовършен, но дори и в момента може да ви спре дъха с мащабите си. Гауди взаимства всички свои идеи от природата. Подпорните колони са стилизирани дървета със сплетени във висините корони.
Лично аз изпаднах във възторг от стъклописите!
Можех да седя и да ги гледам с часове!
Мислех в тази публикация да поместя още едно от творенията на Гауди, но стана прекалено дълго и се опасявам, че много ще ви отегча:) Ще остане за следващата част и очевидно освен паелята ще се наложи да приготвя и още нещо испанско:)
Пеалята е едно от най- типичните ястия за тази държава. Всъщност малко известен факт е че то е "вносно" и испанците се сдобиват с него при арабските нашествия. Това обяснява присъствието на шафран в нея:) Приготвяла се е на открит огън в големи чугунени тигани. За съжаление аз нямах възможност да я направя чак толкова автентична, но мисля, че и така е много вкусна. Търпи различни вариации - вегетарианска, само с морски дарове или пък с различни видове месо - вие си изберете сам. Аз ви давам само идея с тази, която направихме вкъщи.
250 гр ориз
200 гр. пилешки гърди
150 гр скариди
100 гр калмари или други морски дарове
2 домата, обелени и нарязани на кубчета. Може да ги замените с такива от консерва
1 чушка
150 гр зелен фасул - аз ползвах замразен
1 глава лук
2 скилидки чесън
около 650 мл зеленчуков бульон
шафран
сол и черен пипер
зехтин
В тиган с незалепващо покритие се запържва пилешкото филе нарязано на кубчета. Изважда се с решетъчна лъжица и в същата мазнина се задушава зеленият фасул, лукът и чесъна. Добавят се доматите, запърженото пилешко месо, черният пипер, шафранът и оризът. На силен огън се разбърква няколко пъти, изсипва се бульона и най- отгоре се подреждат скаридите. Всичко се оставя на слаб огън без да се бърка, докато поеме всичката течност. В оригинален вариант се сервира в съда, в който е приготвено.
Лулу, невероятно красиво е!
ОтговорИзтриванеНямам думи, освен да блогодаря за чудесната виртуална разходка!
И аз благодаря! Беше много интересно. Още един град бе отбелязан в списъка "искам да отида там някой ден".
ОтговорИзтриванеБлагодаря за удоволствието :)
ОтговорИзтриванеИ за паелята, която все се каня да правя!
Знам че името идва от тиганите, в които се прави!
В очакване на втора част от разходката и друга
испанска рецепта!
Страхотно!
ОтговорИзтриванеБарселона ми е в списъка с градовете, които искам да посетя. Била съм в Испания, но в Мадрид, но двата града са коренно различни.
Благодаря за чудесната разходка, а паеля обожавам, най-ми е любима комбинацията на пилешко с морки дарове, а най-малко ми допадна паела "Негра".
Твоята е невероятно апетитна и извика чудесни спомени!
Поздрав!
БЛАГОДАРЯ ТИ за страхотна разходка,много ,много ми беше приятно
ОтговорИзтриванеOoooo, да!!! Обожавам Барселона и ти благодаря, че ме върна пак там с тези страхотни снимки. Тамошната паеля със скариди и миди ми е любима:)а твоята изглежда страхотно. Между другото почти по същата технологи правя ризото.
ОтговорИзтриванеНевероятно пътешествие си ни организирала ! Била съм в Испания - Мадрид е град в който съм влюбена, но Барселона винаги ми е била в топ 5 на бъдещите дестинации няма да крия най-вече заради невероятното архитектурно и културно богатство на града. Благодаря че сподели прекрасните снимки и едно от най-любимите ми неща за хапване - паелята.
ОтговорИзтриванеНевероятна виртуална разходка, благодаря и за вкусната рецепта, Руми! :)
ОтговорИзтриванеЛулу, ако знаеш от кога се каня да направя паеля. Имам и подходящ тиган и оригинална рецепта :) Крайно време е :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за разходката. Прекрасно е!
Всичко е невероятно красиво!
ОтговорИзтриванеПоздрави,Лулу!
Оставяш ме безмълвна, Руми!
ОтговорИзтриванеОтивам да се наслаждавам на снимките, а като се освестя ще прочета и рецептата на тази вкусотия!
Майстор си, както и да го погледнеш :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за прекрасната разходка и красивите снимки :)
Лулу, и аз обожавам Барселона, писала съм дълъг пътепис в моя блог, че дори и подобна снимка имам сканирана с перфектните улици...но твоите снимки са невероятно живи и красиви!Влюбена съм в парка Гюел..... А между другото, не ме впечатли испанската кухня, макар че бях за седмица и се постарах да опитам от всичко. Всъщност май-много ми харесаха различните паели и сангрията.....
ОтговорИзтриванеСпорна и усмихната седмица!
И аз искам да видя Барселона с очите си някой ден.
ОтговорИзтриванеНо и твоята разходка ме пренесе в този град с тези сгради като от приказка...
Аз пък ще си позволя да се изфукам, че имам подарени от Лулу обеци и колие - ръчно изработени и купени от площат Гауди които обожавам :)
И те са странно вълнообразни :))
Рум, благодаря ти от сърце за разходката, за подаръка, за рецептата също!
Спорна седмица ти желая!
О, Барселона и на мен ми е любимо място и всеки път я преоткривам :-)
ОтговорИзтриванеНевероятни снимки, Лулу! И прекрасна рецепта!
Поздрави, Милена :-)
Изобщо не бях отегчена...дори ми беше малко! :)
ОтговорИзтриванеСтрахотни снимки ,Лулу!
Искам още...
Поздрави!
Много красиви снимки, обожавам Барселона, атмосферата и пъстрите хората, темперамента! Надявам се отново да я посетя :) Паелята изглежда неустоима!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Страхотен разказ с атмосфера и красиви фотографии. Беше удоволствие да видя града през твоите очи, Лулу! Надявам се в близко бъдеще да му се насладя и лично.
ОтговорИзтриванеО, Лулу, прекрасна разходка! Благодаря, че ме върна в този красив град и ми напомни, че трябва пак да се ходи :) И паелята ми е любима, а твоята изглежда великолепно! Очаквам с нетърпение втората част!
ОтговорИзтриванеЧудесно ме разходи, Руми. Страхотно, наистина си заслужава човек да го види и в действителност!
ОтговорИзтриванеПаелята ще пропусна, не за друго - не обичам морски дарове, но с пилешко бих опитала
Лулу, всичко е прекрасно-снимките, разходката, рецептата.:)
ОтговорИзтриванеВинаги ни предлагаш интересни и неповторими емоции.)
Поздрави:))
А не, това вече ще го приготвя. Обожавам паеля.Лулу, изядох картинката!:))
ОтговорИзтриванеСтените най-много ме впечатлиха. Страшна работа, уникална!
Много се радвам, че не съм ви отегчила до смърт и разходката ви е харесала:) Градът наистина е невероятен!
ОтговорИзтриванеНевероятна история в снимки, за този необикновен град! Преди 10 месеца посетих Барселона и от тогава единствената ми мисъл е, че искам отново да се върна там :)Също като теб бях толкова впечатлена, че започнах да правя любителско филмче за града, което, все още не е завършено, но като е готово с удоволствие ще го споделя!
ОтговорИзтриванеА твоят стил е уникален, снимките са много красиви - възхищавам се на хора, които умеят да снимат и да улавят незабележимото! Пожелавам ти още много екскурзии, за които да разказваш и много красиви фотографии!
Благодаря Катя! Ще се радвам да видя филмчето, като го завършиш! Това наистина е един забележителен град!
ОтговорИзтриванеЗдравей Лулу,
ОтговорИзтриванеСнимките,историята и Барселона са невероятни.
Винаги когато ме питат кое е любимото ти място съм казвала Барселона.
Благодаря че ме вьрна отново там.