вторник, 18 януари 2011 г.

Барселона: Сисеста, фиеста и дълга следобедна разходка - част 2

Темата продължава да е Барселона (каква изненада:))) Реших да посветя днешната публикация по- скоро на атмосферата, отколкото на историята и фактологията.

 И разбира се пак ще има нещо от испанската кухня. Спрях се на една форма на Empanada de chorizo или по- простичко казано испански пай с наденички


Първото нещо, което ми направи впечатление беше спокойствието. Барселона не е малък град, не липсват и офис сгради и привидно умереното темпо направо може да ви изненада.


Преди 9,30 сутринта улиците са почти празни. Трафик е много добре регулиран - почти липсват задръствания. Може би защото имат невероятна инфраструктура,паркирането е измислено и не ти се налага да бъдеш виртуоз в провирането между безразборно наспирали МПС-та:) Подземни паркинги се срещат на всеки 300 метра, а при липса на такива има удобна "синя зона".


 Когато сте турист, който го чака мноооооооого дълъг ден прекаран в ходене пеш, едно от основните неща, за които се борите сутрин е стабилна закуска и чаша горещо кафе или чай.


Близо до квартирата имаше малко ресторантче, което решихме да ползваме за целта. Първоначално имах съмнение, че в този град, където всичко отваря след 10 ще намеря нещо отворено, но се оказа, че изобилства от заведения, с работно време от 7,30 до към 19,00. На вас това  може да ви се стори малко екстравагантно, но за испанците е съвсем в рамките на нормалното да закусят навън преди работа. Сядат в някое заведение, похапват  туко-що опечено кроасанче, разрязано на две, намазано с масло и застлано с хамон, изпиват чаша кафе и набързо преглеждат днешния вестник. В 9-9,30 бавно и спокойно потеглят към работното си място.


Както вече уточнихме, ако сте турист, вие имате малко по- различна програма. След като предишния ден сте търчали като кон, обикаляйки из градските забележителности, вече сте се снабдили със завидна мускулна треска. В моя случай тя беше придружена с 39 градуса температура, дължаща се на бронхопневмония (ама това го разбрах чак като се върнах:)))
Може да намалите темпото с една забележителна разходка из парка Гюел.


 Това невероятно творение, отново е дело на Гауди и е строен между 1900 и 1914. Пъстро, шарено, криво и захаросано, ужасно напомнящо на фрагмент от приказка.
Имаш усещането, че всеки момент из зад ъгъла ще се покажат Хензел и Гретел:)
Още на входа ви посреща огромно шарено гущерче и ако някой познат на скоро е ходил до Испания, със сигурност вече сте го разпознали от магнитчето за хладилник, което ви е подарил:)))


Отново се сблъсквате керамичните мозайки, но този път средиземноморието е леко примесено и с пъстрите цветове на ориента.

С една дума, мотото е ШАРЕНО:)


На където и да се обърнете - било към тавана, било към магазинчето за сувенири:)

Туристите са в изобилие, но не се усещат особено осезаемо, когато тръгнете по алеите.


Оформлението на парка е уникално и направо противоречи на физичните закони:)


Това може би е най- сниманото и известно тунелче в света:)

С две думи - нямам думи!


Следващата спирка е операта. Препоръчвам ви да вземете някое от двуетажните туристически автобусчета. Оказаха се много приятен начин за разглеждане и придвижване между основните забележителности:)

Сградата на операта е фантастична.

 
За да я предпазят от вредни атмосферни влияния, пред част от нея има стъкло.


Интериора също е много впечатляваш, но за съжаление снимането е забранено и няма как да ви покажа.
Прескачаме на бързо до пристанището.


И по- специално до аквариума, който се намира там.

Определено има какво да се види и горещо ви препоръчвам да си го отбележите в плана за посещения.

Има всякакви твари и гадинки. От всякакви рибоци


...до неидентифицирани и странно изглеждащи дълбинни създания.


Това жълтото не е водорасло, а някакъв вид водно конче. Онова другото също не е водорасло я някаква червейоподобна морска гад, която се заравя в пясъка и стърчи като пиронче:)

Преминаваме към следващото място за разходка - La Rambla - най-известната улица в Барселона. Явява се нещо, като тяхното стъргало:)


Свърталище на улични художници...


... и хора, застанали неподвижно, имитирайки скулптори. Като този младеж, който имитира паметника на Христофор Колумб


От където и да го погледнеш, Барселона е невероятно място за туризъм, за живеене ...


 или проста за разходка:)


Пак стана много дълго, за което се извинявам:) Давам рецептата и ви оставям да си търсите туристическа агенция и евтини полети до Барселона:)

Empanada de chorizo




По същество това е пай с месо. Под емпанада обикновено се разбира вид кифлички, пълни със зеленчукова или местна плънка. В някои райони, като Кастилия, рецептата е модифицирана от същите продукти се приготвя пай, който обикновено е с месо. Много често се използва Chorizo, което е вид наденичка.

 Продукти

За тестото:
400 гр бяло брашно
200 гр царевично брашно
1 яйце
1 ч.л оцет
1 ч.л сол
300 мл вода - ориентировъчно
отделно 100 гр масло за намазване

От всички  продукти се замесва гладко тесто. Разделя се на 7 части, от които се оформят топки. 4 от тях трябва да са малко по- големи. Завиват се с кърпа и се оставят да престоят 30 минути.

За плънката:

3 парчета чоризо и някаква сурова наденица. Да си призная честно, на мен не ми се ходеше до Карфур и купих кълцана наденица. Не е същото, но пак е много вкусно.
150 гр пилешко филе, нарязана на много ситни парчета
150 гр свинско филе, нарязано на много ситни парчета
1 голяма глава лук
2 скилидки чесън
4-5 печени чушки
200 гр домати от консерва или 2-3 обелени домата, нарязани на кубчета
шафран
червен и черен пипер
сол
риган
1 яйце

Надениците се сваряват за около 7-8 минути. Вадят се и се нарязват на парчета с дебелина около 0,5 см. Накълцаното пилешко и свинско филе се запържват леко в малко зехтин. Вадят се и в същата мазнина се задушава лукът, червените чушки и чесъна. След около 2-3 минути се добавят доматите и подправките. Всичко ври 10 минути, след което в тигана се връща месото и наденичката и се оставя за още 5 минути на слаб огън. Плънката се остава да изстине, а през това време може да се заемете с корите.
Топка тесто се разточва с диаметър, колкото да покрие дъното и стените на тавата, която ще ползвате. Разстилате я в тавата и я намазвате я с разтопено масло. Повтаряте същата процедура със следващите 3 топки тестото. Разпределяте равномерно върху корите плънката с наденичка. Загръщате с краищата на корите и ги намазвате с разбит белтък. От останалите три по- малки топчета тесто разточвате кори, с размера на тавичката, слагате върху плънката, като между всяка мажете с масло. Притискате и оформяте краищата. Намазвате с жълтък за по- глазиран вид и печете на 180 градуса за около 40 минути.
Не бих квалифицирала тази рецепта като най- бързата, но усилието определено си заслужаваше. Аз не съм сред най- големите любители на месо, но това бих го повторила пак! Особено с чаша хубаво червено вино за допълнение:)










22 коментара:

  1. И двете части на разходката ме впечатлиха силно и заредиха!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни снимки,Lulu.Лека и спокойна вечер.

    ОтговорИзтриване
  3. С парчето пай направо ме довърши...
    Благодаря ти за споделената невероятна разходка!

    ОтговорИзтриване
  4. Лулу, рано сутрин заредих "батериите" с толкова красота :)
    Прекрасна разходка, видя ми се кратка !
    А и пая си го бива :)

    ОтговорИзтриване
  5. Лулу,върна ме 25 години назад,когато бях в Барселона и сърцето ми остана там.Дори и един ден присъствие в този град е достатъчен да го запомниш завинаги.Миналата година щерката беше там и очаквах да ме отрезви от барселонопристрастието ми....хихихи/каква дума само/,но тя се оказа по запалена и от мен.Може би защото имаше повече време за престой.
    Благодаря ти,че сподели преживяното и прекрасните снимки от разходката в този невероятен град!

    ОтговорИзтриване
  6. През твоя обектив Барселона изглежда някак си още по-хубава :)

    ОтговорИзтриване
  7. Лулу, отново много приятна разходка в снимки. А емпанада не съм опитвала и при първа възможност ще се пробвам по рецептата. Поздрави и тайничко се надявам да пуснеш и трета част :))

    ОтговорИзтриване
  8. С удоволствие се разходих виртуално из Барселона :-) Беше ми интересно да я видя и през твоя поглед, Лулу! :-)

    ОтговорИзтриване
  9. чудни цветове!!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Оооо, да! С нетърпение чаках част втора:) в никой случай не спирай до тук!
    Между другото кофти ми стана за тази пневмония. Дано да си добре вече, Лулу.

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря на всички за хубавите коментари! Наистина се надявам, да не се ви отегчила много:))))
    Дина, добер съм, тази разходка всъщност беше преди около 2 години:)

    ОтговорИзтриване
  12. Руми, благодаря за разходката, за чудесния разказ, за интересната рецепта!
    Пожелавам на себе си да видя всичко това с очите си, а на теб да се върнеш отново там.

    ОтговорИзтриване
  13. Лулу, всичко отново е вълшебно.
    Прекрасна публикация и чудна рецепта.
    И следващия път може да ме вземеш с теб.:))

    ОтговорИзтриване
  14. имаше едно страхотно заведение за емпанади :) на уличка около Къщата на музиката. Жената, която ги приготвя, прилича повече на британка. Но имаше много готини с пиле и канела, както и със спанак и салвия, мисля че беше. толкова бяха хрупкави. добре, че върна спомена за тях :) желая ти още пътешествия. Яна.

    ОтговорИзтриване
  15. Цветна и хубава Барселона. Благодаря! И за вкусотията най-отдолу на поста също. Поздрави и хубава нова година ти желая, Лулу!

    ОтговорИзтриване
  16. Лулу, разказът ти отново е чудесен!
    За снимките какво да кажа....то думи не ми останаха :)
    Рецептата също не мога да коментирам...такива сложни упражнения в кухнята не се вписват в моя стандарт, но изглежда великолепно :)
    Спокойна събота и неделя!
    П.С. И те издирвам на скайп да ти дам нещо :)

    ОтговорИзтриване
  17. Дамаянти, за улеснение може да ползваш готови кори за баница:)

    ОтговорИзтриване
  18. Лулу, благодаря ти за прекрасната разходка! :) Досега два пъти съм пресичала Испания, но без да се спра! За следващото ходене, определено си набелязвам Барселона!
    Прекрасни снимки и чудна рецепта!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. Пролетта бях там, това е най красивият град в света.Прекрасен блог.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  20. ех, барселона, шарено и прекрасно! честно да си призная, испанската храна не ме привлича твърде, но виж испания самата не бих я отказала :-)
    на теб явно високата Т ти се отразява благотворно върху фото-музата :-)

    ОтговорИзтриване
  21. Лулу, още не сме посетили Бареслона, а все се каним и като се наканим, непременно ще имам предвид някои от препоръките ти. Много хубави снимки и много приятен разказ. Да му се прииска на човек да се озове там веднага. Поздрави и хубава седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  22. ...снимките са страхотни., колкото до Барселона едва ли е най хубавият в света, ..но иначе е хубаво

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...