петък, 3 декември 2010 г.

Ябълков щрудел

Добре де, ясно, още не ви е съвсем коледно! Странно защо? Може би защото сутринта беше 17 градуса... или пък защото вчера грееше слънце и вечерта синоптиците въодушевено показваха картата на България с нацъканите температурни рекорди?! Каквато и да е причината, за сега ще оставя следващата партида коледни сладки за другата седмица. Ориентирам се към по- плавен преход между сезоните с един ябълков щрудел с карамелен топинг



Днес прекалих с кафето. Всъщност прекалих с много неща. Първо прекалих със задълбаването в разни проблеми и си докарах неспокойна нощ.  От рано сутринта някакви хора  много прекалиха и ми опънаха нервите. След това прекалих с яденето и разбира се ми се доспа. Щеше да е добре, ако си бях в къщи, но уви точно в този момент бях на работа.Нъкъде тогава направих фаталната грешка да пия кафе. И така се връщаме на първото изречение и на факта, че  изкарах остатъка от деня в приятно невротично състояние  и бурен ентусиазъм. След работа успях да напазарувам, изпера, изгладя, измия, почистя и избърша прах, което не ми се случва често през седмицата (да не кажем никога  в тази съвкупност). Мъжът ми не беше пил кафе, но му се наложи да се включи в мероприятието. Дали заради натрупания опит в съвместното съжителство или просто проява на шесто чувство, но бързо схвана лошия поглед:) За съжаление (или за щастие) тези посткофеинови еуфорични състояния са временни и водят до тотален срив, в момента, в който кафето престане да действа:) Сега ми се случва точно това.

Цялото това словоизлияние беше, за да мога сега да се оправдая за снимките и стайлинга на щрудела, които никак не ми се получиха:)))) За сметка на това на вкус много добре го докарва и компенсира лошият визуален материал:) Снимките на изходната суровина са от преди това и не се броят:)


Продукти

За тестото
250гр. брашно
100гр меко масло
1 яйце
50-70 мл хладко мляко
1 ч.л мая
50 гр захар


За плънката


1 кг ябълки (моите бяха селски и доста сухички. Ние обичаме и много плодови сладкиши. Намалете количеството, ако ябълките са ви сочни или не ви харесва чак толкова плодов вкус. Сладкишът е чудесен, дори и с по- малко от половината количество и с тестото ще се работи по- лесно)
100 гр. захар
50 гр мед (ако обичате по- сладко, може да увеличите количеството)
70 гр орехи
100 гр. масло
1 пълна супена лъжица брашно или 2 с.л смлени бисквити
сокът на половин лимон
Канела и карамфил

За карамеления топинг
20 гр орехи
1 ч.ч захар
2/3  чаша течна млечна сметана
3 с.л. краве масло


Обелвате ябълките, изчиствате ги от семките и ги нарязвате на големи парчета. Поръсвате ги със захарта и лимоновия сок, за да не покафенеят. Слагате ги в дълбок тиган заедно с маслото и  ги задушавате 10 минути. След като махнете от котлона добавяте орехите и подправките и оставяте да се охлади и поръсвате с брашното
През това време замесвате гладко тесто от всички продукти. Оставяте го за 40 минути да почине.  Разточвате правоъгълна кора с дебелина около половин сантиметър, като предварително набрашнявате повърхността, върху която ще точите. Поръсвате ябълковата смес с брашното/бисквитите  и разпределяте в центъра на кората. Завивате на руло, подгъвате двата края и прехвърляте в подходяща правоъгълна тавичка, застлана с хартия за печене. По желание намажете с жълтък и поръсете с кристална захар за по- естетичен вид. Преди да го сложите във фурната, трябва да го надупчите на 4-5 места с клечка за зъби, иначе се напуква.



Печете на 170 градуса около 40 минути. Аз не загрявам фурната предварително. Ако почне да прегаря отгоре, може да покриете с алуминиево фолио. Реже се на парчета, когато е напълно изстинало. Сервирате с пудра захар и топъл карамел.

 
 Той ми е любимият:) В дълбока тенджера слагате захарта да се карамелизира. Щом почне леко да покафенява слагате орехите и разбърквате. Оставяте още няколко секунди, докато придобие приятно златист цвят. Дърпате от котлона и добавяте разтопеното масло. Веднага след това сипвате топлата сметана на малки порции, при непрекъснато бъркане. Когато добавите сметана, сместа почва да кипи и може да стане на бучки. Върнете на котлона, докато се разтопят бучките и след това веднага охладете, като сложите тенджерата в съд с ледена вода.


 След като веднъж опитах този щрудел, мисля че повече никога няма да искам да направя от онзи с готовите кори за баница:)
Всъщност бих го окачествила като някаква кръстоска между ябълков пай и класически унгарски щрудел.


30 коментара:

  1. Ихааа ... снимките са вълшебни! Карамелът да не говорим! Благодаря за споделеното! Това с кафето ми е до болка познато :))) Желая ти наистина усмихнат петък с Коледни мотиви :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много ми е вкусно, ама най ми е приятно на главата отгоре -фръц...и опааа-в устенцето.Ха сега да си хапне детенце.

    ОтговорИзтриване
  3. Ама какво им е на снимките? Много са си добре!
    Макар че те разбирам какво искаш да кажеш и на мен някой път хич не ми се получават и по закона на Мърфи се случва тогава, когато пък нещото, което снимам, е особено вкусно. Да ме е яд двойно.

    А пък такива тестено-плодови сладкиши ако знаеш как обичам, но някак си много времеотнемащи ми изглеждат. Ще взема да пробвам да направя твоя щрудел, но ще си спестя карамеления сос като го заменя с дулсе де лече.

    Лека нощ :)

    ОтговорИзтриване
  4. Beautiful! I have been meaning to make apple strudel.. i really should.. you are making me want to. And, I have to say, your daughter is STUNNING!!

    ОтговорИзтриване
  5. Елиа, благодаря! За петъка не знам, но уикенда със сигурност ще бъде на коледна тематика:)
    Ирина, разбираш ме:) Като за илюстрация на рецептата стават, ама не са това, което трябваше. Много повърхностно подходих и хич не се постарах при аранжирането и осветлението:)
    Thank you Asia! This strudel is the best I`ve ever tasted!

    ОтговорИзтриване
  6. Лулу, и аз харесвам повече такъв щрудел :)
    А маслено тесто с мая си е приказка!
    Виж нещо с такава подходяща тавичка не съм на "ти", но ще намеря!
    Хубав и по-малко кофеинов ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Този тумбест и така красиво украсен щрудел е просто прекрасен! Ти си знаеш за снимките. От към моята страна на личи да са проблемни, даже напротив. Виждам, че си имате малък йога/герой (забравих, кой беше онзи герой, който уцелваше ябълки от главите на хората). Много хубаво зимно изкушение. Ще изпробвам рецептата ти. Поздрави и приятна почивка!

    ОтговорИзтриване
  8. Този щрудел толкова ми хареса, че ходих до магазина за ябълки. Сега запрятам ръкави и да ще видя какво ще се получи :)
    Спокоен и изпълнен с много усмивки да е денят ти, Лулу :)

    п.п. Целувки за модела :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Звучи и изглежда страшно вкусен този щрудел, особено засукания карамелен топинг. А подвизите в домакинството изобщо не мога да коментирам. Очевидно си много организиран човек. С пожелания за хубава почивка през уикенда!

    ОтговорИзтриване
  10. малки неща: Вилхем Тел - Швейцарски герой. Според легендата бил принуден да стерля по ябълка намираща на главата на сина си.
    Това са били истинските мъже едно време, а не като сега - под чехъл !!! и като видят лошия поглед на жена си бързо, бързо да почват с прането, гладенето, тупането и да хващат прахосмукачката.
    Лулу или Лили / не знам как точно се изговаря името ти / - случайно попаднах на сайта ти. Много апетитни неща правиш и снимките ти са
    зашеметяващи. Аз нищо не разбирам от тези неща, но съм впечателн. Поздравления !!!
    Дано не ми се сърдиш за класификацията за супруга ти, но ме подразни дъжанието му по начина, по който си го описала. Желая успех на теб и семейството ти.

    ОтговорИзтриване
  11. Ех Рум, отново си се вихрила, макар и в състояние на кофеинизация :)))
    Звучи много вкусно!
    Имам домашни ябълки и може да опитма уикенда...
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  12. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  13. Ех ,мен кафето защо не ме докарва до такава усилена домакинска работа,явно от често прекаляване организма ми е привикнал.
    Щрудела изглежда мноого вкусно

    ОтговорИзтриване
  14. Много вкусно и ароматно е било при вас, Лулу, страхотен щрудел! Пък и мнооооого чисто :)) Мен кафето не ме довежда до такъв трудов ентусиазъм, ще трябва да търся нещо друго с подобен допинг ефект :)
    Още много от вълшебното предколедно настроение ти пожелавам :)

    ОтговорИзтриване
  15. Лулу, къде пък ги видя тези лоши снимки?
    Значи аз моите не трябва да ги показвам и на котките ми, ако на това казваш лоши снимки.:))
    Щруделът ти изглежда жестоко, а само като ти видях и карамеленото сосче, в което весело плуват и орехчета, ей с това си струва човек да прекали.:)

    ОтговорИзтриване
  16. Danif, аз нямама специална тавичка. Използвам най- обикновена правоъгълна тава от времето на майка ми:) Конкретно този щрудел не се "разпльоква":)
    малки неща, благодаря!
    Тони, да кажеш после какъв е резултата:)
    kali, не бих казала, че съм чак толкова организирана:) Това си беше изключение:)
    Kamaro, благодаря за хубавите думи! Всъщност съпругът ми е страхотен е и един от малкото мъже които наистина много помагат в къщи:) Описаната случка е по- скоро лоша референция за мен и факта, че като реша, че нещо трябва да се случи тук и сега, торзмозя всички около мен, до като не го получа:)
    Дамаянти, благодаря! Ние пък можем да ви дойдем на гости да видим как ти се е получил щрудела:)))))
    Petya, аз по принцип кафе не пия кой знае колко много (3-4 на седмицаа). Може би затова при мен има такъв надрусващ ефект:)
    Lety, децата вече се погрижиха да не е тооолкова чисто:) Благодаря за хубавите пожелания!
    Динджъър, карамеленото сосче е универсално и върви на много неща, включително и на панирани филийки:)))

    ОтговорИзтриване
  17. Руми,
    добър преход към есенното настроение, което дълго ни държеше и началото на празниците. Еми, с тези валежи и ниски температури тази вечер, направо си ми стана Коледно :) Започвам да украсявам елхата :)
    Щруделът изглежда невероятно. Сигурна съм, че е много добър.
    Хубава и топла вечер на чаша винце

    ОтговорИзтриване
  18. Лулу,рецептата ти е чудесна,много си падам по такива неща!Как имаш сили и се справяш след работен ден с приготвяне и снимане за блога,аз вечер направо заспивам с децата като талпа.

    А за снимките все се чудя как така при еднакъв подход към процеса,понякога се получава неочаквано добре,понякога пък не е това,което му се иска на човек...
    Харесвам снимките ти в тази нежна тоналност!

    ОтговорИзтриване
  19. Дани благодаря! Ще се възползвам от препоръката ти за чашата винце:)
    Диди, имам чувството, че на моменти опира и до ентусиазъм и идеи. В този случай вече бяха почнали да ми падат батериите и не обърнах достатъчно внимание на аранжировките. От там и впечатлението, че снимките стоят леко "постни":)

    ОтговорИзтриване
  20. Направих го! Стана уникален! Само може би разточих тестото по-тънко и ми се начупи при преместването, но това ще ми е за обеца при следващото приготвяне. За карамеления топинг използвах пържен фъстък, поради липса на орехи. Стана много вкусно! Позволих си да публикувам рецептата в един сайт за рецепти: http://www.receptite.com/recepta.php?r=16225 (Естествено, посочила съм първоизточника :) )

    ОтговорИзтриване
  21. ssisunny, за един кулинарен блогър, няма по голямо удоволствие от коментар на доволен читател:) Много, много се радвам, че ти е харесал! Като изстине става още по вкусен, така че дребните дефекти, като начупване при преместване няма да се отразят от никой:))))

    ОтговорИзтриване
  22. правиш страхотни и вкусни снимки )))
    няколко пъти пробвах да снимам суши и някои плодове, но при мен не се получи нищо нормално)))

    ОтговорИзтриване
  23. E да, ама пък каква пейзажна фотография имаш!:)

    ОтговорИзтриване
  24. И аз го направих, но според мен 1 кг. ябълки са страшно много за този сладкиш - бях си замесила супер тесто, но се намокри и скъса, защото ябълките бяха твърде много, а "соса" от разтопеното масло още повече ми размекна и разкъса тестото. Бих посъветвала да се направи с 1/2 кг. ябълки и по-малко масло - напълно достатъчно е. Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много зависи от ябълките. Ако са по- сочни, ще дойдат много.

      Изтриване
  25. Благодаря за споделената рецепта. Въпреки, че пообърках малко рецептата (оказа се, че имам 2 ябълки и 2 круши, забравих подправките и тн) се получи страхотно.

    ОтговорИзтриване
  26. Дали ще се получи с хлебна сода вместо мая? :)

    ОтговорИзтриване
  27. Дали ще се получи, ако маята бъде заменена със сода?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямам представа. Пробвай. По принцип маята и содата не се държат по сходен начин

      Изтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...