четвъртък, 17 юни 2010 г.

On diet..... или пет прости правила при заснемане на храна

Жега! Асфалтът се е напекъл до разтопяване. Отворих прозореца, за да се разхладя, но от там влезе само още горещина. Едвам дишам, а за да е още по- хубаво, пипнах някакъв грозен летен вирус... Яко! Сега го карам на черен хляб и картофи. Не е трудно да се сетиш, че днес менюто ще е нещо производно:) Задушени пресни картофки с хрупкава салвия

За да не е съвсем постничко, ще гарнираме с малко приказки за това как се снима храна:)

Мозъкът ми се свари от горещината и факта, че съм к 38 градуса, допълнително допринася за влошаване на ситуацията:) Дребната му е хванала цаката, седи си при баба си някъде из прованса и се разхожда  боса и по гащи на улицата:)

А на мен, изведнъж страшно ми се прииска да съм патица. Това буквално, не преносно:) На никой няма да му направи впечатление, ако плувам в градското езерце

или примерно си топна главата във водата:)

Ама какво да се прави, ще си остана патица само в преносния смисъл на думата! Нито има как да цопна в езерото Ариана, нито ще е много удачно да се появя на работа  само по бикини.
Ще си го карам на чай от джоджен и вариации на картофи. Честно казано в момента и не ми се пише особено, така че минавам направо на рецептата за Задушени картофки с хрупкава салвия.

Продукти:
800 гр. пресни картофи
3 скилидки чесън
80 гр масло +2 с. л. зехтин
сол, черен пипер
10 листа салвия

Правя едно малко лирическо отклонение, отнасящо се до салвията. Това растение се подвиза  още под името градински чай. Латинското и наименование е Salvia officinalis и идва от глагола  salveo - здрав съм. Известна е с антисептичните си свойства и се влага в лекарствата срещу деменция и Алцхаймер. Не е много широко застъпена в българската кухня, което е жалко.
Та да се върнем на картофктие.
В дълбока тенджера се разтапя маслото, заедно със зехтина. Добре почистените и измити картофки се изсипват при мазнината. Посоляват се и се захлупват.Готвят се около 20-25 минути на слаб огън. Не се бъркат, а само се раздрусват в тенджерата. Две минути преди да ги махнем от котлона поръсваме със ситно нарязан чесън и тоново похлупваме. Дърпаме тенджерата от котлона и на нейно място слагаме тиган с 1 с.л масло и 1 с.л зехтин. Измитите и подсушени листа от салвия се слагат в тагана и се запържват на слаб огън. Трябва да станат твърдички, след което се вадят и се отцеждат на салфетка. Много трябва да внимавате да не ги прегорите т.е да не станат на кафяви петна. При това положение стават горчиви.
Сревирате картофките с листата от салвия върху тях. Става много вкусно!

За финал няколко съвета при снимането на храна:
1. Фон
Гледайте фона да ви е максимално изчистен и да не претрупвате кадъра. Това с особена сила важи, за тези, които снимат с компактни апарати! Дефокуса позволява на погледа да се концентрира върху основния обект. Както вече коментирах по- рано, това е непостижимо със сапунерки. Т.е недейте да натоварвате и разсейвате окото с излишни неща.
Има една дама, която много ме впечатлява със снимките си правени със сапунерка. Това е профила и във Фликр, а това е блогът и.
2. Аранжиране на храната
Белите чинии никога не излизат от мода:) Няма храна, която да не стои добре в бяла чиния. Имам много цветни чинийки, но почти винаги снимките ми изглеждат претрупани с тях. Все пак използването на някой друг цветен акцент не е излишно. В моя случай днес, това са малки вилички за хапки със зелен елемент на дръжките, който пасва на зелените листа градински чай.  Може да акцентирате със салфетка, чашка, плодчета или каквото и да било друго, стига да не е натрапчиво
3. Светлина
Това което снимате трябва да е добре осветено. Добре е светлината да е бяла, т.е да идва от естествен източник или от фотолампи. Не е добро решение да се използва източник с обикновена крушка. Снимките изглеждат жълти т.е балансът на бялото не е точен. Още по- лошо решение е използването на вградената светкавица на апарата. Прави снимката да изглежда плоска, а храната мазна. Най- добрият вариант е източника на светлина да е зад храната или леко в диагонал. Най- неподходящият вариант е източник на светлина пред самата храна. Самата светлина трябва да е разсеяна. Ако снимате на естествено осветление от прозорец, тънко бяло перде върши работа. Аз лично понякога ползвам паус, защото моите пердета се цветни.Ако ползвате изкуствено осветление, трябва да омекотите светлината. За целта се продават софтбоксове. Преди да взема моя, ползвах двойно прегънат тензух, опънат върху дървена рамка, който слегах пред лампата.
Желателно срещуположно на източника да има нещо което да отрази светлината. Аз лично използвам капак от кутия за обувки или бял картон. Нямам специален отражател, но ако сте ентусиасти може да си купите
Ето тук може да видите някои доста интересни уроци. Това също е интересно местенце и на часто от снимките са дадени  исхемите на осветление.
4. Обработка
Кой каквото ще да ми обяснява, обаче без обработка, просто не е същото! Най- елементарното, което може да направите е да вдигнете brightness/contrast. Давам съвсем елементарен пример с една от днешните снимки


Това може да се направи с почти всяка програмка за графична обработка. Дори не е нужно да имате фотошоп, за дапостигнете нещо подобно.
5. Пробвайте различни варианти на композиция и заснемайте храната от различни ъгли. Не винаги от първи път се уцелва най- добрата гледна точка. Понякога нещо ти се струва супер, до като го редиш, но когато го погледнеш на комютъра, изобщо не изглежда добре. По- добре е да се застраховаш с няколко варианта. Както добре знаем, тези експонати не оцеляват дълго и в много случаи биват унищожени от домочадието, доста преди да сме си осъзнали грешката:)

19 коментара:

  1. Отново прекрасна публикация,всичко ми е от полза.Благодаря ти !Бързо оздравяване и хубав ден

    ОтговорИзтриване
  2. Лулу,
    бързо оздравяване :)
    Прекрасни картофки, а идеята за салвия
    е много уместна/ не съм я правила по този начин/
    Естествено за хора като мен, които са лаици
    във фотографията, това е много полезно!
    Сапунерки са обикновените автоматични апарати, така ли:)
    Хубав, прохладен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, Лулу .... кадъра с патиците ме доведе до дива радост! Жалко, че не беше до мене да ме видиш как се размазах от кеф и от хилеж! Обожавам такива кадри! Истински талант си трябва обаче да хванеш 3 патки надупени по едно и също време :))))))
    И стига си се правила на болна, щом имаш сили за блога имаш и за офиса :)
    Не е същото без тебе тука :( Хлъц.

    Тедката

    ОтговорИзтриване
  4. Лулу, да се оправяш по-скоро!
    Страхотна публикация както винаги.
    Много обичам картофи в почти всякакви вариации и комбинации.
    Да се похваля ние си отглеждаме салвия, но майче повече я ползваме в чая отколкото за готвене :)
    Още веднъж - скорошно оздравяване!
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Вируси и жега е ужасна комбинация.Дано скоро нещата приемат положителен обрат!

    Пресни картофи със салвия няма да откажа по никое време:)

    Аз имам дълъг опит със снимане на храна със сапунерка.Може да се понаправят снимките,но според мен разликата с ДСЛР е повече от огромна.Даже въобще не може да се прави сравнение колко по-лесно се постигат някои неща с вторите.
    Хубаво е,че правиш такива полезни публикации.

    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Ади, благодаря,вече почва да ми просветва пред очите:)
    Dani, идеята за пържената салвия я гледах преди доста време в едно чуждо кулинарно предаване. Вървеше като гарнитура към спагети. До тогава само бях чувала, че съществува такава подправка, но никога не бях готвила с нея. След като я пробвах придобив навика да я бутам къде ли не:)
    Сапунерките най общо казано са малките апаратчета без сменяема оптика.
    Теди, добре си ми беше в къщи в леглото, ама защо ли те послушах да се замъкна до офиса:) То не бяха развалени компютри, вкиснати клиенти и какво ли още не:) Другият път без такива вредни идеи:)))
    Ирена, аз пък с огромно удоволствие открих, че свекърва ми отглежда това нещо. Преди това си купувах от метро, че така и не ми се хвана на терасата
    Диди Б, безпорно ДСЛР ите дават голяма свобода. Все пак не всеки има желание да се бори с тази техника. Основната идея е че това не би следвало да те ограничава да изявяваш себе си. По скоро трябва да се научиш да се съборазяваш с възможностите на апарата и да се адаптираш към това, което може:)
    Аз не си давам ДСЛР-а, но от доста време обмисля да си купям по висок клас компактен апарат, като допълнение. Особено когато пътувам е направо досадно да влача цялата раница с мен. Вчера ми изпратиха линк на един, който снима точно с висок (и не толкова висок) клас компактин камери и направо изпаднах в захлас. Ето линка http://www.flickr.com/photos/visbeek/
    Наистина си заслужава да се разгледа. В страни на снимките пише с какъв апарат е правена.

    ОтговорИзтриване
  7. Искам да пожелая оздравяване. Когато нещо не се чувствам разположена винаги минавам само на варени картофи.Те действат на организма като активен въглен. Попиват отровите и тялото ги изхвърля. В резултат бързо възстановяване:)
    Аз снимам с такава сапунерка. Зная, че ми трябва нещо по така, но е много удобно. Фотоапаратът ми е Sony - супер тънък и ми стои постоянно в чантата, което ми дава възможност да снимам каквото харесам в момента. Това ми е хоби, така че изискванията не са ми толкова хай:)Важното ми е да мога да снимам винаги:)))Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Лулу, надявам се да си по-добре вече. Публикацията ти ми беше много интересна и полезна. Ще се постарая повече с моята сапунерка :)
    О, щях да забравя! Честито за стотния последовател! Надявам се съвсем скоро да черпиш и за 200 :)

    Хубав и много усмихнат уикенд :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесна статия, Лулу! Де да я имаше и когато снимах със сапунерката, че като си погледна снимките и направо ми се плаче..

    Що се отнася до снимките с ДСЛР-и, на мнение съм, че дори и със скъпа техника, не всеки може да постигне добри резултати. Истината е, че според мен трябва да се инвестира страшно много време, четене, практика и така до безкрай. Аз съм срещала фууд фотографи, които снимат с ДСЛР и имат по-лоши снимки от тези, които ти си посочила, направени със сапунерка (които между другото са наистина много добри!) Явно на някой им се отдава, а на други - не.

    А между другото забелязваш ли, че напоследък стана голяма мода хората да се зарибяват по фотографията именно покрай кулинарното си хоби? :-)
    Само пари да имаш - за всичките чашки, чинийки, вилички и хилядите props-ове. Останалото е доза въображение, нюх и много, много практика :-))

    П.П. Пробвах картофките днес - чудни са! Оздравявай по-бързо! :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Zvetanka Shahanska, точно това имах предвид:) Понякога на мен ми липсва възможността просто да извадя апарата от джоба и да запечатам момента!
    Tony, благодаря, вече мърдам шавам и даже се утрепах от снимане:)
    Ирина, много се радвам, че са ти харесали:)Да, наистина голяма част от народа се зарибиха за фотография покрай харана. Другата причина са деца:))))

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте! Много полезна публикация, ще серадвам на повече такива! Нямам кой знае какви амбиции по отношение на кулинарната фотография, но е приятно, когато нещата, които публикуваш изглеждат поне прилично :) Желая Ви скорошно оздравяване и изказвам най-искрени благодарности за бъдещи съвети в областта на фотографията! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей Миглена, много се радвам, че по някакъв начин статията ти е била полезна:) Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотен блог! Страхотен пост!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Лулу,
    сега попадам на статията ти - много полезна! Аз откога искам да се запиша на един курс по фотография, но все не остава време. Истината е, че и няколко книжки имам, но все чета избирателно. Както каза Ирина трябва доста време да се инвестира в самообучение, за да се постигнат резултати. Но не е само това - трябва да имаш око да улавяш момента, детайлите и света около теб.
    Картофките изглеждат прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря за съветите! Но може ли да напишеш как си направила прекрасните снимки с гъските?

    ОтговорИзтриване
  16. здравей Лулу, не видях да са те питали - с какъв апарат снимаш?

    ОтговорИзтриване
  17. platanus, снимките са направени съвсем случайно. Просто минавахме покрай тях.
    Шарена Сол, повечето снимки в този блог са правени с Pentax K100 и обективи Pentax 50/1.4, Хелиос 58/2 и Sigma 70-300.
    Последните ми няколко публикации са вече с нов апарат Pentax K5, като имам и още един обектив Pentax 50-135/2.8

    ОтговорИзтриване
  18. Съвсем наскоро си купих Никон, голям и сложен, и твоите публикации ме хем вдъхновяват, хем ми помагат да разбера много неща за снимането. В готвенето не ме бива особено, но имам редките проблясъци на експериментаторски хъс и понякога стават и добри неща. ;) Поздрави! Катя

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...